InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Vatamare corporala din culpa .Admiterea recursului partii civile sub aspectul solutionarii laturii civile

(Decizie nr. 77 din data de 14.03.2011 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca prin sentinta penala nr. 70 pronuntata de Judecatoria Saliste la data de 20.10.2010, in baza art. 184 alin. 1 si 3 C.pen. a fost condamnata inculpata M M , la  10 luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala din culpa.
In temeiul art. 71 alin .2 C.pen., pe durata executarii pedepsei  a interzis inculpatei exercitiul drepturilor civile prevazute in art. 64 alin. 1 lit. a - teza a II a si lit. b C.pen.
In baza art. 81 si 82 C.pen., a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatei, pe o durata de 2 ani si 10 luni, care constituie termen de incercare.
In baza art. 359 C.pr.pen., a atras atentia inculpatei asupra cauzelor care conduc la revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei
In baza art. 71 alin. 5 C.pen., a suspendat executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In temeiul art. 313 din Legea nr. 95/2006, modificata prin OUG nr.72/2006,  a admis actiunea civila formulata in cauza de partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu si in consecinta  a obligat pe inculpata, in solidar cu partea responsabila civilmente SC E A  SRL, sa plateasca acesteia suma de 1.252,74 de lei, plus dobanda legala calculata pana la data platii, cu titlu de despagubiri civile.
In temeiul art. 14 si 346 C.p.p., cu aplicarea art. 998-999 C.civ., a admis in parte actiunea civila formulata de partea civila U C D si in consecinta a obligat inculpata, in solidar cu partea responsabila civilmente SC E A  SRL sa plateasca acesteia suma de 5.000 de lei, cu titlu de daune morale si suma de 28,45 de lei, cu titlu de despagubiri materiale.
A respins restul pretentiilor civile formulate de catre partea civila U C D .
A constatat ca SC C Asig SA, are calitatea de asigurator de raspundere civila pentru autovehiculul condus de inculpata la momentul producerii accidentului de circulatie din data de 05.11.2009, in temeiul politei de asigurare , emisa la data de 21.07.2009, cu valabilitate de la 24.07.2009 pana la 23.01.2010.
In baza art.191 C.p.p., a obligat inculpata, in solidar cu partea responsabila civilmente , sa plateasca 300 de lei cheltuieli judiciare catre stat.
In baza art. 193 C.p.p., a obligat inculpata, in solidar cu partea responsabila civilmente, sa plateasca 2.348 de lei cheltuieli judiciare partiale catre partea civila U C D.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut in esenta urmatoarele:
In data de  05.11.2009, inculpata a plecat la volanul autoutilitarei  Dacia 1307, proprietatea SC E A  SRL Filipestii de Padure, din  localitatea anterior mentionata spre municipiul Arad, pentru indeplinirea obligatiilor  de serviciu ce decurgeau din contractul  incheiat  intre aceasta societate  si SC H  SRL Bucuresti constand in efectuarea de lucrari de terasament, sapaturi , umpluturi, montare stalpi, turnari betoane  la statiile Transelectrica Arad si Timisoara.
La momentul respectiv, inculpata indeplinea calitatea de administrator al SC E A SRL  si era insotita de catre numitii M G A, S O, G I, C I si F I.
In jurul orelor  12,15 ajungand  pe raza localitatii Saliste, pe DN 1  la Km 334+ 300 m, circuland din directia Sibiu- Sebes, inculpata s-a angajat  in depasirea unui  camion care rula in fata  acesteia pe acelasi sens de deplasare .
Intrucat, in timpul manevrei  de depasire, inculpata nu s-a asigurat, prin incalcarea  marcajului longitudinal dublu continuu, care separa sensurile de deplasare, aceasta a patruns pe contrasens  intrand  in coliziune frontala cu autoturismul marca Renault, condus regulamentar  de catre  partea vatamata  U C D, care se deplasa  din directia opusa.
Accidentul s-a soldat cu avarierea ambelor vehicule precum si cu vatamarea  corporala a partii vatamate U C D  care a suferit un politraumatism constand in TCC acut minor, epansament pleural latero-toracic drept  si fracturi costale C4-C5-C6-C7-C8  pe LAP dreapta, acestea din urma  fiind produse prin lovirea de  monumentul funerar pe care il transporta pe bancheta din spate a autoturismului pe care il conducea,  care in urma impactului s-a deplasat in fata lovind partea vatamata .
Imediat dupa accident partea vatamata a fost internata, in perioada 05.11.2009- 10.11.2009, in sectia Chirurgie II, din cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu, unde a beneficiat de ingrijiri medicale  si tratament ..
Potrivit concluziilor certificatului medico-legal  eliberat de catre Serviciul Judetean de medicina Legala Hunedoara, precum si a suplimentului eliberat la data de 09.12.2009, timpul necesar vindecarii leziunilor traumatice suferite de catre partea vatamata a fost de 40-45 de zile de  ingrijiri medicale.
Fapta inculpatei M M  de a incalca marcajul longitudinal continuu dublu, in timpul manevrei de depasire efectuate in trafic, in imprejurarile anterior retinute, incalcand astfel interdictia prevazuta de art. 120 alin . 1 lit. h si i  din HG nr. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului  de aplicare  OUG nr. 195/2002  referitoare la  circulatia pe drumurile publice, producand  din culpa exclusiva a acesteia  accidentul de circulatie  soldat  cu vatamarea corporala a partii vatamate U C D, intruneste elementele  constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta si pedepsita de art. 184 alin. 1 si 3 C. pen.
In ceea ce priveste pretentiile civile formulate de catre partea civila U C D, apreciind asupra probatoriului administrat in cauza, instanta de fond a constatat ca acestea sunt doar in parte intemeiate.
Astfel, partea civila mentionata nu a facut dovada pretentiilor materiale solicitate,  potrivit prevederilor art. 1169-1170 C.civ., decat cu privire la cuantumul cheltuielilor avansate cu procurarea de medicamente, in suma totala de 28,45 lei, potrivit bonurilor fiscale nr. 248, 291, 38 si 233  existente  in dosarul de urmarire penala.
Desi in sustinerea pretentiilor materiale s-au mai depus la dosar o serie de  chitante si bonuri fiscale, reprezentand achizitionarea de combustibil si alimente de tip  fast –food, partea civila nu a facut dovada faptului  ca aceste cheltuieli au fost avansate pentru deplasari la Spitalul din Sibiu si cu activitatile aparatorului sau in faza de urmarire penala.
Referitor la daunele morale solicitate in cadrul aceleiasi actiuni civile, prima instanta a apreciat ca acestea sunt intemeiate in parte, proportional cu prejudiciul moral efectiv suferit de catre partea civila.
In consecinta,  pentru acoperirea prejudiciului moral suferit de partea civila, constand in suferintele fizice pe care a fost nevoita sa le suporte, in frustrarile cauzate de imposibilitatea de a duce o viata normala, de a-si  exercita activitatile specifice castigarii mijloacelor de subzistenta, in perioada de convalescenta (perioada de internare si perioada necesara vindecarii leziunilor traumatice), instanta fondului a apreciat ca suma de 5.000  de lei constituie, in mod rezonabil, o satisfactie echitabila.
Fata de acestea, in temeiul art. 14 si 346 C.p.p., prima instanta a admis in parte actiunea civila, si a obligat inculpata, in solidar cu partea responsabila civilmente SC E  A  SRL, sa plateasca partii civile U C D sumele de 5.000 de lei daune morale si 28,45  de lei despagubiri materiale.
Impotriva acestei hotarari in termen, au declarat recurs partea vatamata U C, inculpata  M M si asiguratorul SC C Asig SA.
In dezvoltarea motivelor de recurs inculpata solicita mai intai reducerea pedepsei aplicate si a daunelor morale acordate partii civile pentru ca in continuarea motivarii sa arate ca nu se face vinovata de savarsirea faptei, apreciind ca lipseste legatura de cauzalitate intre actiunea directa a inculpatei si vatamarile suferite de partea vatamata.
Se precizeaza ca in speta lipseste vinovatia inculpatei pentru vatamarile suferite de partea vatamata.
In privinta laturii civile apreciaza ca daunele acordate sunt intr-un cuantum prea ridicat.
In dezvoltarea motivelor de recurs, partea civila U C solicita majorarea cuantumului daunelor la care a fost obligata inculpata avand in vedere suferintele cauzate partii vatamate prin fapta inculpatei si numarul de zile de ingrijiri medicale necesare pentru vindecare (40-45 de zile).
Asiguratorul SC C Asig SA Sibiu nu a motivat in scris recursul declarat.
Analizand recursurile formulate prin prisma criticilor aduse sentintei recurate, dar si din  oficiu prin extindere cu privire la toate aspectele de fapt si de drept, Tribunalul a constatat ca recursul partii civile este fondat   fiind admis sub aspectul solutionarii laturii civile.
Latura penala a cauzei a fost legal si temeinic solutionata de catre instanta de fond. Vinovatia inculpatei sub forma culpei este evidenta, probatoriul administrat in cauza dovedind culpa exclusiva a inculpatei in producerea accidentului.
Aceasta a efectuat o manevra de depasire interzisa, incalcand marcajul longitudinal continuu dublu, producand accidentul de circulatie soldat cu vatamarea corporala grava a partii civile U C D, fapta ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 184 alin. 1 si 3 C.penal.
Pedeapsa a fost de asemenea, corect dozata de catre instanta de fond, tinandu-se seama de dispozitiile art. 72 si 52 Cod penal., instanta de recurs apreciind ca nu se impune reducerea pedepsei aplicata inculpatei.
Solutionand latura civila, Judecatoria a obligat inculpata in solidar cu partea responsabila  SC E A SRL, sa plateasca partii civile U C D suma de 5.000 lei cu titlu de daune morale si suma  de 28,45 lei cu titlu de daune materiale.
In privinta daunelor materiale, Tribunalul a apreciat ca acestea sunt dovedite cu chitantele existente la dosar.
Se impune precizat ca in cuantumul daunelor  materiale apreciate de instanta de recurs ca fiind dovedite, nu s-au  inclus sumele cheltuite pentru produsele alimentare de tip fast food cumparate (insa au fost incluse cheltuielile cu combustibilul pentru deplasari) si  nici pe cele care au fost cuprinse de instanta de fond in mod corect in cuantumul cheltuielilor judiciare la care a fost obligata inculpata in solidar cu partea responsabila civilmente catre partea civila prin sentinta Judecatoriei Saliste.
In consecinta, instanta a majorat cuantumul daunelor materiale cuvenite partii civile, de la 28,45 lei lai 599 lei.
De asemenea, raportat la suferintele pricinuite partii civile prin fapta inculpatei, Tribunalul a constatat ca o justa despagubire morala a acesteia raportat la frustrarile cauzate de imposibilitatea de a duce o viata normala, de a-si  exercita activitatile specifice castigarii mijloacelor de subzistenta, in perioada de convalescenta, impune o majorare a cuantumului daunelor morale de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Cu privire la recursurile declarate de inculpata si de asigurator acestea au fost nefondate si pe cale de consecinta au fost respinse.
Recursul inculpatei este nefondat atat pe latura penala cat si pe latura civila, datorita considerentelor anterior expuse, vinovatia acesteia fiind dovedita, iar cuantumul daunelor la care a fost obligata s-a impus, in opinia instantei de recurs a fi majorat.
Cu privire la asiguratorul SC C Asig, prima instanta, in mod corect  a retinut in hotararea atacata calitatea de asigurator de raspundere civila a acestuia, astfel ca recursul acestuia este nefondat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015