InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Targu-Mures

Vanzarea bunurilor comune ale sotilor prin licitatie publica. Neindeplinirea conditiilor prevazute de art. 673^11

(Decizie nr. 1259/R din data de 20.05.2009 pronuntata de Curtea de Apel Targu-Mures)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Curtea de Apel Targu-Mures | Jurisprudenta Curtea de Apel Targu-Mures

Prin sentinta civila nr. 974/2 iunie 2008 Judecatoria Miercurea Ciuc, solutionand actiunea  principala de partaj, precum si actiunea reconventionala avand acelasi obiect, a luat act de tranzactia incheiata intre parti:  R. D. L. si R. I.  in sensul partajarii bunurilor mobile.
Cu privire la imobilul situat in Miercurea Ciuc, str. Culmei nr.15, sc. A, ap.7, jud. Harghita, instanta de fond a dispus atribuirea acestuia reclamantului -parat reconventional R. D. L, obligandu-l la plata unei sulte in valoarea de 83.000 lei catre parata-reclamanta reconventionala R. I.
Impotriva acestei hotarari a declarat apel reclamantul  R. D.L.
Prin decizia civila nr. 132 din 30 octombrie 2008, Tribunalul Harghita a respins ca nefondat apelul declarat  obligand reclamantul la plata cheltuielilor de judecata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta  de apel a retinut urmatoarele:
Prin actiunea inregistrata la data de 11 ianuarie 2007, apelantul-parat reconventional prin capatul de cerere privind impartirea bunurilor comune, a solicitat admiterea propunerii sale de partajare si anume,  ca imobilul sa-i fie atribuit lui in totalitate, cu obligarea sa de a-i achita paratei valoarea cotei de ˝  parte din valoarea totala de 50.000 RON.
Avand in vedere ca valoarea reala a imobilului este in suma de 166.000 lei reprezentand valoarea de circulatie a imobilului in litigiu, conform contraexpertizei tehnice solicitata de parti  si efectuata de ing. E. I, tribunalul a considerat ca instanta de fond a solutionat in mod legal si temeinic actiunea de impartire a bunurilor comune, atribuind in natura imobilul in litigiu apelantului-reclamant -parat reconventional si l-a obligat pe acesta la plata sultei in suma de 83.000 lei pe seama intimatei, care corespunde cotei de ˝  parte cei revine din contravaloarea imobilului (apartamentul situat in Miercurea Ciuc, str. Culmei nr.15, sc. A, ap.7, jud. Harghita), astfel cum apelantul a solicitat in mod expres prin cererea de impartire a bunurilor.
Sustinerile apelantului potrivit carora instanta de fond  nu a facut aplicarea in cauza a  dispozitiilor art.673 ind. 11 alin.1 Cod procedura civila, criticand sentinta atacata sub acest aspect, nu au fost retinute de tribunal ca urmare a faptului ca in cauza dedusa judecatii aceste dispozitii legale  invocate de apelant nu sunt incidente, ele referindu-se la situatia in care nici unul  dintre coproprietari nu cere atribuirea bunului. In speta prin cererea introductiva, apelantul a  solicitat in mod expres atribuirea in natura a bunului imobil (apartament), iar cererea introductiva nu a fost modificata in conditiile art. 132 Cod procedura civila.
Este adevarat ca prin notele de sedinta de la fila 140 dosar fond apelantul a solicitat ca imobilul in litigiu sa fie vandut in baza art.673 ind. 11 alin.1 Cod procedura civila, dar potrivit Incheierii nr. 9 din 7 ianuarie 2008 apelantul a fost de acord in principiu din luna mai 2008 cu partajarea apartamentului astfel cum a fost propusa, nemodificandu-si, asa  cum s-a aratat, actiunea introductiva.
De asemenea, cu ocazia dezbaterii cauzei in fond potrivit Incheierii nr. 12 din 26 mai 2008, care face parte integranta din sentinta atacata, tribunalul a constatat ca reprezentantul reclamantului-apelant a solicitat in mod expres atribuirea apartamentului in natura reclamantului-apelant, cu obligarea acestuia la plata unei sulte in favoarea paratei-intimate, ceea ce instanta a  si facut, pronuntand hotararea atacata in sensul celor solicitate de reclamantul-apelant.
Referitor la excluderea din valoarea totala a imobilului, a investitiilor efectuate de SC R. I. SRL in valoarea de 4737 lei, tribunalul a apreciat ca sustinerile apelantului potrivit carora firma este proprietatea sa si nu bun comun al sotilor, sunt neintemeiate. Instanta de fond retinand in mod corect  in considerentele hotararii  atacate ca, contravaloarea investitiilor efectuate de  SC R. I. SRL nu va fi scazuta din valoarea totala a apartamentului intrucat au fost executate de o societate al carui asociat unic este reclamantul, iar lucrarile fiind efectuate in timpul casatoriei, investitiile vor fi cuprinse  in masa bunurilor comune partajabile.
Tribunalul a constatat ca aceasta cerere a reclamantului de excludere din valoarea totala a imobilului, a investitiilor in valoare de 4737 lei s-a facut cu ocazia dezbaterii cauzei in fond, astfel ca instanta de fond in mod legal si temeinic a respins cererea reclamantului.
Impotriva acestei decizii a declarat recurs reclamantul-parat reconventional.
Recurentul a invocat in drept prevederile art. 304 pct. 7, 8, 9 Cod procedura civila.
In dezvoltarea motivelor de recurs s-a aratat ca instanta  a dat o gresita interpretare inscrisului depus la fila 140 dosar fond, in sensul in care acesta reprezenta o precizare a actiunii. Cu referire la acelasi inscris recurentul a aratat ca instanta, in conditiile art. 673 ind. 11, alin. 1 si 2 Cod procedura civila era obligata sa pronunte o incheiere.
O ultima critica formulata de recurent  vizeaza gresita apreciere a instantelor fata de calitatea de bun comun a sumei de 4737 lei reprezentand contravaloarea tamplariei din aluminiu, lucrare suportata pe costuri de SC R. I. SRL.
Intimata R. I. formulat intampinare solicitand respingerea recursului declarat.
In esenta, intimata a aratat ca hotararea atacata este  legala si temeinica prin prisma dispozitiilor art. 132 Cod procedura civila si 673 ind. 11 alin,1 Cod procedura civila.
Cu referire la debitul de 4737 lei, intimata a aratat ca o asemenea cerere nu a fost formulata in fata instantei de fond, astfel  ca aceasta pretentie opusa in calea de atac nu poate fi admisa.
Asupra recursului declarat,  Curtea a retinut urmatoarele:
Partile au dobandit in timpul casatoriei apartamentul situat in Miercurea Ciuc, str. Culmei, nr. 15, sc. A, ap. 7 si inscris in CF  742/S/VII compus din 4 camere, bucatarie, camara, baie si balcon.
Prin actiunea formulata avand ca obiect partajul bunurilor comune, reclamantul recurent a solicitat atribuirea acestui bun si obligarea sa la plata unei sulte in favoarea intimatei. Intimata a acceptat acest mod de sistare a comunitatii de bunuri, consimtind la atribuirea imobilului in favoarea reclamantului-parat reconventional (fila 11 dosar fond).
Astfel fiind fixat obiectul judecatii, instanta de fond procedand in conformitate cu dispozitiile art. 129 alin.6 Cod procedura civila a atribuit imobilul ramas din masa bunurilor comune in favoarea reclamantului-parat reconventional.
Inscrisul depus la fila 140 dosar fond  intitulat "note de sedinta" a fost in mod corect apreciat de instanta  ca neindeplinind cerintele  prevazute de art. 132 si 138 Cod procedura civila.
Pe de alta parte, si in conditiile in care inscrisul aflat la fila 140 ar fi fost apreciat ca o modificare a actiunii principale conditiile cerute de art. 673 ind. 11 Cod procedura civila nu erau indeplinite, in sensul in care reclamantul  ceruse atribuirea bunului iar parata-reclamanta reconventionala acceptase  aceasta solicitare.
Conditia impusa de art. 673 ind. 11 Cod procedura civila respectiv ca : "nici unul dintre coproprietari nu cere atribuirea bunului" nu a fost indeplinita astfel instantele au apreciat in mod corect  ca aceasta dispozitie legala nu isi poate gasi aplicabilitate.
Cu referire la debitul de 4737 lei reprezentand contravaloarea tamplariei de aluminiu montata la  apartamentul proprietatea partilor, instanta  de apel a apreciat in mod corect asupra netemeiniciei acestei cereri prin prisma art.129 si 132 Cod procedura civila.  Mai mult cuprinderea acestei societati in masa bunurilor mobile partajate prin buna-invoiala presupune ca reclamantul recurent a acceptat in lotul sau aceasta societate cu activul si pasivul sau considerand,  la momentul incheierii tranzactiei,  ca nu se impune compensarea prin sulta  a valorii celor doua loturi.
Avand in vedere cele de mai sus curtea a apreciat ca nefondate criticile formulate de recurent astfel ca in temeiul dispozitiilor art. 312 Cod procedura civila a respins  ca nefondat recursul declarat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013