InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Galati

Ucidere din culpa. Daune morale

(Decizie nr. 2133 din data de 21.12.2011 pronuntata de Curtea de Apel Galati)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Curtea de Apel Galati | Jurisprudenta Curtea de Apel Galati

La stabilirea cuantumului daunelor morale trebuie realizat un echilibru intre trauma psihica, reprezentand prejudiciul moral si principiul imbogatirii fara justa cauza. In analiza acestui echilibru nu trebuie omis la stabilirea despagubirilor morale , nivelul de trai general al populatiei pe teritoriul careia a avut loc accidentul de circulatie cauzator de prejudiciu, respectiv standardul mediul al nivelului de trai al acestora.

                              Curtea de Apel Galati, Decizia penala nr. 2133/R/2011 
                             ( dosar nr.650/233/2011)

Prin sentinta penala nr. 640/2011 Judecatoria Galati a admis in parte actiunea civila formulata de partea vatamata/civila H.A.
In baza art. 55 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, a obligat asiguratorul S.C. "C.A." S.A. S, Sucursala G. la plata sumei de 70.000 lei cu titlu de despagubiri materiale, respectiv la plata sumei de 100.000 lei cu titlu de despagubiri morale, catre partea vatamata/civila H.A.
A respins ca neintemeiate in rest pretentiile civile formulate de catre partea vatamata/civila H.A.
A admis in parte actiunea civila formulata de partea vatamata/civila B.O. I.
In baza art. 55 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, a obligat asiguratorul S.C. "C.A." S.A. S, Sucursala G. la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de despagubiri morale, catre partea vatamata/civila B.O.I.
A respins ca neintemeiate in rest pretentiile civile formulate de catre partea vatamata/civila B.O.I.
A admis in parte actiunea civila formulata de partea civila N.D.
In baza art. 55 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, a obligat asiguratorul S.C. "C.A." S.A. S, Sucursala G la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de despagubiri materiale, respectiv la plata sumei de 60.000 lei cu titlu de despagubiri morale, catre partea civila N.D.
A respins ca neintemeiate in rest pretentiile civile formulate de catre partea civila N. D.
A admis in parte actiunea civila formulata de partea civila S.S.
In baza art. 55 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, a obligat asiguratorul S.C. "C.A." S.A. S, Sucursala G la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de despagubiri materiale, respectiv la plata sumei de 60.000 lei cu titlu de despagubiri morale, catre partea civila S.S.
A respins ca neintemeiate in rest pretentiile civile formulate de catre partea civila S. S..
A admis actiunea civila formulata de partea civila SCJ de U "Sf. A.A." G.
A obligat asiguratorul S.C. "C.A." S.A. S, Sucursala G la plata sumei de 1.056,62 lei cu titlu de despagubiri materiale catre partea civila SCJ de U "Sf. A.A." G.
In temeiul art. 191 alin. 1 Cod de procedura penala, a obligat pe inculpatul R. V. la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a avut in vedere urmatoarele :
Prin sentinta penala nr. 2320/22.12.2010 a Judecatoriei Galati, solutionand actiunea penala privind pe inculpatul R.V., instanta a dispus condamnarea inculpatului R.V. la o pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 178 alin. 1, 2 si 5 Cod penal, cu aplicarea art. 3201 alin. 7 Cod de procedura penala, respectiv la cate o pedeapsa de 3 luni inchisoare fiecare, pentru savarsirea a doua infractiuni prevazute de art. 184 alin. 1 si 3 Cod penal, cu aplicarea art. 3201 alin. 7 Cod de procedura penala (fapte savarsite la data de 02.03.2008).
In temeiul art. 34 lit. b Cod penal, in referire la art. 33 lit. b Cod penal, s-a dispus contopirea pedepselor aplicate, stabilindu-se ca inculpatul R.V. sa execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare.
In temeiul art. 861 Cod penal, s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 7 ani, stabilit in conditiile art. 862 Cod penal.
Potrivit art. 863 Cod penal, pe durata termenului de incercare stabilit, in sarcina inculpatului R.V. s-au stabilit mai multe obligatii (sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Galati; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta).
In temeiul art. 359 Cod de procedura penala, s-a atras atentia inculpatului R.V. asupra consecintelor prevazute de art. 864 Cod penal, in referire la art. 83 Cod penal, cu privire la revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
S-a aplicat inculpatului R.V. pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si b Cod penal, iar in temeiul art. 71 alin. 5 Cod penal, s-a dispus suspendarea executarii pedepsei accesorii,  pe durata termenului de incercare de 7 ani.
In temeiul art. 191 alin. 1 Cod de procedura penala, inculpatul R.V. a fost obligat la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
In drept, s-a retinut in sarcina inculpatului R.V. ca, la data de 02.03.2008, in jurul orelor 04:30, aflandu-se la volanul autoutilitarei cu numarul de inmatriculare GL-06-HLA, in timp ce se deplasa pe DJ 251, pe raza comunei S C (la km. 55+780m), avand in sange o imbibatie alcoolica sub limita legala si circuland cu o viteza peste limita legala, nu a pastrat o distanta suficienta fata de autoturismul cu numarul de inmatriculare GL-04-YSU, care circula in fata sa, intrand in coliziune cu acesta, in urma impactului rezultand decesul numitilor N. E. si S.M. (ocupanti ai banchetei fata a autoutilitarei conduse de inculpat), respectiv H.P. si H.R. (aflati pe bancheta din spate a autoturismului cu numarul de inmatriculare GL-04-YSU), precum si vatamarea corporala a conducatorului autoturismului cu numarul de inmatriculare GL-04-YSU, partea vatamata B.O. I. (care a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 30-35 de zile de ingrijiri medicale), respectiv a ocupantului locului din dreapta fata din autoturism, partea vatamata H.A. (care a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 40-45 de zile de ingrijiri medicale).
In referire la latura civila a cauzei, s-a constatat ca, in speta, s-au formulat mai multe actiuni civile, dupa cum urmeaza:
- partea vatamata/civila H.A. a solicitat acordarea de despagubiri in suma totala de 500.000 de euro (echivalent in lei), din care 100.000 de lei cu titlu de daune materiale, iar diferenta cu titlu de daune morale;
- partea vatamata/civila B.O.I. a solicitat acordarea de despagubiri in suma totala de 125.000 de euro (echivalent in lei), din care 4.000 de lei cu titlu de daune materiale, iar diferenta cu titlu de daune morale;
- partea civila N.D. a solicitat acordarea de despagubiri in suma totala de 205.000 de euro (echivalent in lei), din care 5.000 de euro cu titlu de daune materiale, iar diferenta cu titlu de daune morale;
- partea civila S.S. a solicitat acordarea de despagubiri in suma totala de 205.000 de euro (echivalent in lei), din care 5.000 de euro cu titlu de daune materiale, iar diferenta cu titlu de daune morale;
- SCJ de U "Sf. A.A." G a solicitat acordarea sumei de 1.052,62 lei, reprezentand cheltuielile ocazionate de spitalizarea partilor vatamate H.A., respectiv B.O.I.
In dovedirea pretentiilor civile formulate, in cauza, in afara mijloacelor de proba administrate in vederea solutionarii actiunii penale si care servesc, in egala masura, si la solutionarea actiunii civile, in dosarul nou format in urma disjungerii actiunii civile instanta a procedat la audierea martorilor propusi de partile civile (N. P. -R. - fila 59 dosar nr. 650/233/2011; D.G. - fila 60 dosar nr. 650/233/2011; N.V. - fila 61 dosar nr. 650/233/2011; B.F. - fila 62 dosar nr. 650/233/2011; C.G.-D. - fila 73 dosar nr. 650/233/2011).
La dosarul cauzei au fost depuse de catre partile civile diferite inscrisuri, in special in scopul dovedirii cheltuielilor efectuate pentru inmormantarea victimelor N.E., S.M., H.P. si H.R., respectiv in scopul dovedirii cheltuielilor efectuate in legatura cu tratamentul partilor vatamate H.A. si B.O.-I.
Cu privire la actiunile civile formulate in prezenta cauza, s-au retinut urmatoarele:
1. Partea vatamata H.A. a solicitat acordarea de daune materiale, dupa cum urmeaza:
- 20.000 lei, reprezentand cheltuielile efectuate cu ocazia inmormantarii victimelor H.P. si H.R., parintii sai (sicrie, cruci, imbalsamari, tractare auto, servicii funerare prestate pentru morminte, taxe notariale, inchiriere autoturisme pentru transportul victimelor, icoane, colaci, colive, prescuri, cozonaci, lumanari, mancare priveghi, onorariile preotului si dascalului, batiste, coroane, etc.);
- 5.000 lei, reprezentand cheltuielile efectuate pentru pomenile de 9 si 20 de zile (inclusiv colacii, colivele, prescurile si onorariile preotului si dascalului), organizate la restaurant, la fiecare dintre aceste pomeni participand cate 50 de persoane;
- 15.000 lei, reprezentand cheltuielile efectuate cu ocazia pomenirii de 40 de zile, organizata la C.S., la care au participat 100 de persoane (in aceasta suma fiind incluse atat mancarea, cat si bunurile care se dau de pomana, respectiv: imbracaminte, incaltaminte, mobilier si alte obiecte de uz casnic);
- 4.500 lei, reprezentand cheltuielile efectuate pentru pomenile de 3, 6 si 9 luni, organizate la un camin de copii, la fiecare dintre acestea participand in jur de 35-40 de persoane;
- 15.000 lei, reprezentand cheltuielile efectuate cu ocazia pomenirii de 1 an, organizata la Clubul Sidex, la care au participat 100 de persoane (in aceasta suma fiind incluse atat mancarea, cat si bunurile care se dau de pomana, respectiv: imbracaminte, incaltaminte si obiecte de uz casnic);
- 10.000 lei, reprezentand cheltuielile efectuate cu ocazia pomenirii de 2 ani, organizata la C.S., la care au participat 100 de persoane;
- 2.000 lei, reprezentand cheltuieli efectuate, potrivit datinilor, in posturile de peste an;
- 1.000 lei, reprezentand onorariul expertului care a efectuat expertiza tehnica auto in cauza;
- 3.000 lei, reprezentand cheltuieli cu spitalizarea, medicamente, investigatii medicale si fizioterapie, efectuate ulterior externarii, in G., B. si B.;
- contravaloarea autoturismului cu numarul de inmatriculare GL-04-YSU, distrus in totalitate in accident.
Partea vatamata/civila H.A. si-a motivat cererea de acordare a daunelor morale prin aceea ca, in urma accidentului petrecut la data de 02.03.2008 din culpa inculpatului R.V., si-a pierdut ambii parinti, suferind totodata mai multe vatamari care au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de ingrijiri medicale.
Instanta a apreciat ca fiind intemeiata in parte actiunea civila formulata in cauza de catre partea vatamata/civila H.A..
In cauza, s-a apreciat ca este in afara oricarei indoieli ca, prin actiunea culpabila a inculpatului R.V., s-au cauzat partii vatamate/civile H.A. prejudicii de ordin moral si material, constand in suferinta fizica si psihica, socul si traumele indurate de catre aceasta in perioada necesara vindecarii leziunilor, dar si ca urmare a pierderii simultane a ambilor parinti, respectiv in cheltuielile efectuate atat in vederea vindecarii sale, cat si pentru inmormantare si pomenirile ulterioare ale parintilor sai, potrivit datinilor si traditiilor crestinesti.
La stabilirea despagubirilor acordate acestei parti civile, instanta a retinut, cu privire la despagubirile materiale, ca acestea constau, in principal, in cheltuielile efectuate cu ocazia inmormantarii si pomenirilor ulterioare ale parintilor sai, victimele H.P. si H.R., dar si in cheltuielile efectuate de catre partea civila pentru tratament si recuperare.
Instanta a retinut ca partea vatamata a depus la dosarul cauzei inscrisuri din care rezulta mai multe sume certe, care au fost platite pentru achizitionarea de bunuri sau servicii necesare pentru inmormantarea si pomenirea parintilor sai, potrivit datinilor.
S-a apreciat ca realitatea cheltuielilor efectuate de catre partea vatamata/civila H.A. cu ocazia inmormantarii si a pomenirilor ulterioare ale parintilor sai este confirmata de inscrisurile depuse la dosarul cauzei, dar si de declaratiile martorilor B.F. si D.G., audiati de instanta - la propunerea partii vatamate/civile - in dovedirea actiunii civile.
Pe de alta parte, s-a retinut ca din inscrisurile medicale aflate la dosarul cauzei (raport de constatare medico-legala, fila 54 dosar urm. pen.), raportat la natura si gravitatea leziunilor suferite in urma accidentului (cea mai grava fiind fractura cupusorala radiala dreapta), rezulta cu certitudine ca partea vatamata H.A. a avut nevoie de ingrijiri medicale pentru insanatosire, din actele depuse la dosarul cauzei nu rezulta insa ca ar fi fost efectuate cheltuieli pentru tratament si recuperare, serviciile medicale fiind suportate din fondurile de asigurari sociale de sanatate (fila 82 dosar urm. pen.).
Pentru determinarea prejudiciului cauzat prin avarierea autoturismului implicat in accident (autoturism marca "Volkswagen Polo", cu numarul de inmatriculare GL-04-YSU, fabricat in anul 2000), in cauza s-a dispus efectuarea unui supliment la raportul de expertiza tehnica auto (filele 70-71 dosar nr. 650/233/2011). Prin raportul de expertiza astfel intocmit, s-a stabilit ca paguba cauzata partii vatamate/civile prin avarierea autoturismului se ridica la suma de 4.642,88 euro.
Fata de toate cele mai sus aratate, retinand si ca, in privinta anumitor cheltuieli care se fac in asemenea imprejurari, este practic imposibila preconstituirea de probe, instanta a apreciat daunele materiale ca fiind dovedite de catre partea vatamata/civila H.A. pana la concurenta sumei de 70.000 lei, suma ce ii va fi acordata de catre instanta cu acest titlu.
Instanta a apreciat ca fiind intemeiata cererea de acordare de daune morale, formulata in cauza de partea vatamata/civila H.A.. Prejudiciul moral este dauna care aduce atingere intereselor nepatrimoniale si neeconomice ale persoanei, lezand ceea ce numim drepturile personalitatii.
Prin urmare, s-a constatat ca prejudiciul nepatrimonial sau moral consta in rezultatul daunator direct, de natura nepatrimoniala, al unei fapte ilicite si culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu continut neeconomic care definesc personalitatea umana si, desi acest rezultat nu poate fi evaluat in bani, el da nastere totusi, dreptului si obligatiei de reparare.
S-a apreciat ca plata in bani a prejudiciilor neeconomice este justificata prin scopul insusi al acestui gen de indemnizatie, care nu poate repara iremediabilul, ci doar sa ofere o indemnizatie satisfacatoare a victimei. Prin natura sa, care presupune acordarea unei compensatii pentru prejudiciu intim asupra personalitatii, pretentia de plata pentru o asemenea despagubire a fost considerata ca strict personala, ea neputand fi pretinsa decat de victima. Cu toate acestea, in situatii speciale cum este si cea din speta de fata, in practica instantelor s-a statuat ca in caz de deces persoanele apropiate victimelor au dreptul la o despagubire de ordin moral atunci cand victima a decedat intr-un accident de circulatie sau ca urmare a unei infractiuni contra vietii, nu a fost in masura sa beneficieze de dreptul sau.
Cu privire la despagubirile morale solicitate de catre partea vatamata/civila H.A., in opinia instantei o astfel de cerere apare ca fiind intemeiata, fiind de necontestat ca, in urma accidentului provocat de inculpatul R.V., partea vatamata/civila a fost expusa unor reale suferinte psihice. In lipsa unor criterii obiective care sa permita cuantificarea despagubirilor morale, instanta a avut in vedere la intinderea despagubirilor acordate imprejurarea ca partea vatamata/civila si-a pierdut, in aceeasi imprejurare, ambii parinti, cu varste de 52 de ani si, respectiv, de 51 de ani.  De asemenea, la aprecierea cuantumului daunelor morale, au fost avute in vedere legaturile stranse ale victimei cu familia sa, partea vatamata/civila fiind unicul fiu al acestora.
In mod constant practica judiciara a consacrat acoperirea prejudiciului nepatrimonial produs in asemenea cazuri, despagubirile acordate victimelor accidentelor de circulatie avand drept scop tocmai atenuarea suferintelor indurate de acestea. Chiar daca aceste suferinte nu pot fi cuantificate, ele pot fi totusi compensate prin acordarea unei sume de bani, instanta apreciind ca fiind echitabila acordarea sumei de 100.000 lei cu titlu de despagubiri morale, in favoarea partii vatamate/civile H.A..
In fine, in opinia instantei, rolul despagubirilor morale, dificil de stabilit, este de a repara o suferinta psihica, ele netrebuind sa constituie nici "amenzi excesive" pentru autorul daunelor, chiar daca in cauza intervine si asiguratorul de raspundere civila auto, si nici venituri nejustificate pentru partile civile.
Retinand aceste considerente, instanta a respins in rest pretentiile civile formulate de catre partea vatamata/civila H.A. in prezenta cauza.
2. Partea vatamata B.O.I. s-a constituit parte civila in cauza pentru suma de 125.000 de euro (echivalent in lei), din care 4.000 de lei reprezentand despagubiri materiale (constand in cheltuielile ocazionate de spitalizare, medicamente, investigatii medicale si fizioterapie), diferenta fiind solicitata cu titlu de despagubiri morale.
Instanta a apreciat ca fiind intemeiata, in parte, cererea formulata de catre partea vatamata/civila B.O.I., de acordare de daune morale, insa a apreciat neintemeiata cererea de acordare de daune materiale.
La fel ca si in cazul partii vatamate/civile H.A., instanta a constatat ca nici partea vatamata/civila B.O.I. nu a probat in vreun fel ca ar fi efectuat cheltuieli in legatura cu tratamentul necesar ingrijirii leziunilor suferite in urma accidentului, serviciile medicale fiind suportate din fondurile de asigurari sociale de sanatate (fila 83 dosar urm. pen.).
La stabilirea despagubirilor morale acordate partii vatamate/civile B.O.I., instanta a retinut ca, in urma accidentului suferit, aceasta a indurat suferinte fizice, fiind diagnosticata cu multiple leziuni (dintre care cea mai grava a constat in fractura corp mandibular drept) care au necesitat pentru vindecare 30-35 de zile de ingrijiri medicale, fiind asadar in afara oricarei indoieli ca partea vatamata/civila a fost supusa unor traume de natura fizica si psihica.
Fata de natura faptei deduse judecatii, generatoare de suferinte mai ales fizice, si vazand ca in cauza sunt intrunite elementele raspunderii civile delictuale, instanta a apreciat ca fiind intemeiata cererea de acordare a despagubirilor morale, formulata de partea vatamata/civila B.O.I. In mod constant practica judiciara a consacrat acoperirea prejudiciului nepatrimonial produs in asemenea cazuri, despagubirile acordate victimelor accidentelor de circulatie avand drept scop tocmai atenuarea suferintelor indurate de acestea. Cu privire la cuantumul acestor despagubiri, in lipsa unor criterii obiective, instanta l-a stabilit la un nivel rezonabil, raportat la imprejurarile concrete ale cauzei, dar si la jurisprudenta relevanta in aceasta materie.
Fata de aceste considerente, instanta a respins in rest pretentiile civile formulate de catre partea vatamata/civila B.O.I. in prezenta cauza.
3. Prin cererea adresata instantei, partea civila N.D. a solicitat obligarea inculpatului R.V. si a asiguratorului din cauza la plata echivalentului in lei al sumei de 205.000 euro, din care 5.000 de euro cu titlu de daune materiale (constand in cheltuielile efectuate pentru inmormantarea si pomenirea victimei N.E.), iar 200.000 de euro cu titlu de daune morale.
In dovedirea actiunii civile astfel formulate, partea civila N.D. a depus la dosar, in copie, mai multe inscrisuri (filele 13-25 dosar nr. 650/233/2011) si a solicitat audierea martorilor N.P.R. si N.V.
In privinta despagubirilor materiale solicitate de catre partea civila N.D., instanta a constatat ca inscrisurile depuse la dosarul cauzei dovedesc numai in parte cuantumul cheltuielilor precizate ca fiind efectuate de aceasta cu prilejul inmormantarii victimelor si a pomenirilor ulterioare, potrivit datinilor si traditiilor crestinesti. Pe de alta parte, s-a apreciat ca este de necontestat ca asemenea evenimente incumba efectuarea de cheltuieli, iar cheltuielile efectuate in astfel de imprejurari nu pot fi cuantificate, respectiv dovedite totdeauna in integralitatea lor. Astfel fiind, instanta va acorda partii civile numai o parte din suma solicitata, la un nivel pe care il va aprecia ca fiind suficient pentru a acoperi cheltuielile efectuate de aceasta.
Referitor la prejudiciul moral suferit de partea civila N.D. in speta de fata, s-a retinut ca, este de netagaduit faptul ca decesul unuia dintre soti provoaca suferinte sotului ramas in viata, acesta fiind si principalul motiv pentru care instanta apreciaza ca partea civila N.D. este indreptatita la despagubiri morale. Cu privire la cuantumul acestor despagubiri, acesta a fost stabilit - in lipsa unor criterii obiective, avand in vedere si considerentele mai sus expuse - la un nivel adecvat, raportat la imprejurarile concrete ale cauzei (in aceste context, instanta a retinut ca victima N.E. si-a asumat un risc prin aceea ca a fost de acord sa urce in autovehiculul condus de inculpat, desi cunostea faptul ca acesta consumase in prealabil bauturi alcoolice), cu observarea inclusiv a faptului ca, in urma decesului victimei N.E., partea civila N.D. a ramas singurul intretinator a doi copii minori (la data producerii accidentului, unul dintre copii avea varsta de 4 ani si 6 luni, iar cel de al doilea avea varsta de 8 luni), care au ramas fara unul dintre parinti de la varste fragede.
De asemenea, la stabilirea cuantumului despagubirilor morale acordate acestei parti civile, instanta a tinut seama si de veniturile realizate de victima N. E., anterior producerii accidentului (acesta lucrand ca si sondor la o societate din localitatea Schela).
4. Situatia partii civile S.S. in prezenta cauza este asemanatoare cu cea a partii civile N.D. Astfel, partea civila S. S. a solicitat obligarea inculpatului R.V. si a asiguratorului din cauza la plata echivalentului in lei al sumei de 205.000 euro, din care 5.000 de euro cu titlu de daune materiale (constand in cheltuielile efectuate pentru inmormantarea si pomenirea victimei S.M.), iar 200.000 de euro cu titlu de daune morale.
In dovedirea actiunii civile astfel formulate, partea civila N.D. a depus la dosar, in copie, mai multe inscrisuri (filele 26-28 dosar nr. 650/233/2011) si a solicitat audierea martorului C.G.D.
In privinta despagubirilor materiale solicitate de catre partea civila S.S., instanta - pentru considerentele deja prezentate cu privire la partea civila N.D. - a acordat si acestei parti civile numai o parte din suma solicitata, la un nivel pe care il va aprecia ca fiind indestulator pentru a acoperi cheltuielile efectuate pentru inmormantarea si pomenirile ulterioare ale victimei St. M..
Considerentele retinute de instanta pentru justificarea si determinarea despagubirilor morale acordate partii civile N.D. isi regasesc aplicabilitatea si in cazul partii civile S.S., inclusiv in privinta riscului asumat de victima prin aceea ca a fost de acord sa urce in autovehiculul condus de inculpat, desi cunostea faptul ca acesta consumase in prealabil bauturi alcoolice. Totodata, in urma decesului victimei S.M., partea civila S.S. a ramas singurul intretinator a doi copii minori (la data producerii accidentului, unul dintre copii avea varsta de 6 ani, iar cel de al doilea avea varsta de 10 ani). De asemenea, la stabilirea cuantumului despagubirilor morale acordate acestei parti civile, instanta a tinut seama si de faptul ca, anterior producerii accidentului, victima St. M. era angajat.
5. In fine, in cauza, S.C.J. de U. "Sf. A.A." G s-a constituit parte civila in cauza pentru sumele reprezentand cheltuielile ocazionate de spitalizarea partilor vatamate H.A. si B.O.I. (filele 82 si 83 dosar urm. pen.).
Apreciind ca fiind intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, instanta a admis - in temeiul art. 14 si art. 346 Cod de procedura penala - actiunea civila formulata de S.C.J. de U. "Sf. A.A." G, astfel cum aceasta a fost formulata.
In temeiul politei de asigurare valabil incheiate intre asiguratorul S.C. "C.A." S.A. S, Sucursala G si proprietarul autoturismului condus de inculpat (S.C. F.I. S.R.L. S), precum si a art. 55 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, instanta a dispus obligarea numai a asiguratorului S.C. "C.A." S.A. S, Sucursala G la plata despagubirilor civile ce vor fi acordate, atata vreme cat totalul acestora se situeaza sub plafonul stabilit prin Ordinul nr. 11/2007 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in vigoare la momentul producerii accidentului.
S-a apreciat ca se impune a fi obligat asiguratorul singur la plata de despagubiri catre partea vatamata/civila, aceasta intrucat, potrivit art. 54 alin. 1 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, iar potrivit art. 55 alin. 1 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, despagubirile se platesc de catre asigurator persoanelor fizice sau juridice pagubite.
Asadar, s-a apreciat ca, atata vreme cat dispozitiile legale in materie stabilesc ca actiunea civila se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, care este obligat sa achite despagubirile stabilite de instanta, prin hotarare judecatoreasca, catre persoanele fizice sau juridice pagubite, nu mai apare necesar a se dispune obligarea si a inculpatului (in solidar sau alaturi, dupa caz) la plata acelorasi despagubiri, catre partea vatamata/civila.
Impotriva acestei hotarari au formulat recurs, in termen legal, partile civile A., B.O. - I., N.D. si St.S., care apreciaza hotararea instantei de fond ca fiind netemeinica, sub aspectul cuantumului despagubirilor materiale si morale acordate, solicitand majorarea acestora.
Analizand cauza prin prisma motivelor de recurs invocate dar si din oficiu in limitele prev. de lege, Curtea retine urmatoarele:
Instanta de fond printr-o motivare corecta, avand in vedere probele administrate in cauza, a stabilit in mod just cuantumul daunelor materiale pentru fiecare dintre partile civile, avand in vedere atat avarierea autoturismului marca "Volswagen Polo" implicat in accident, precum si cheltuielile efectuate de parti pentru inmormantare si pomeniri ulterioare.
De asemenea, instanta de fond a avut in vedere si cheltuielile efectuate de H.A. si B.O. - I. pe timpul spitalizarii si a procesului de recuperare si, pe cale de consecinta, nu se impune majorarea acestora.
In ceea ce priveste cuantumul daunelor morale, Curtea retine urmatoarele:
Stabilirea daunelor morale, precum si cuantumul acestora este atributul exclusiv al judecatorului care pe baza unor probe materiale din lumea obiectiva ce circumstantiaza cazul in speta, producator de prejudiciu moral si avand in vedere principiul imbogatirii fara justa cauza, trebuie sa stabileasca cuantumul acestor despagubiri.
Acest cuantum, difera de la o speta la alta, si de regula se are in vedere suferinta pricinuita partilor vatamate, fie ca urmare a traumelor fizice indurate, perioada de spitalizare, ramanerea cu o infirmitate permanenta, dar si suferinta psihica produsa ca urmare a decesului unei persoane apropiate.
In orice caz, in ceea ce priveste cuantumul acestor despagubiri instanta de judecata trebuie sa aiba in vedere ca sumele de bani pe care le acorda cu titlu de daune morale sa aiba efecte compensatorii, respectiv asemenea sume nu trebuie sa constituie nici sanctiuni excesive pentru autorii daunelor si implicit a societatilor de asigurare, nici venituri nejustificate pentru victimele daunelor.
In raport de acest principiu, pe langa criteriile avute in vedere de instanta de fond la stabilirea cuantumului daunelor morale, Curtea apreciaza ca se impune a fi retinute urmatoarele:
a) In ceea ce priveste pe partile civile  H.A. si B.O. - I. trebuie avuta in vedere si trauma psihica imediata suferita de cei doi, care se aflau in autoturismul marca "Volkswagen Polo"respectiv pe langa suferintele fizice imediate rezultate in urma impactului celor doua autovehicule, sa vada ca doua persoane apropiate sufleteste, respectiv H.P. si H.R. (parintii partii civile H.A.) au decedat in urma impactului.
b) Trauma imediata suferita de acestia, in sensul ca doar sansa, respectiv ca a ocupat locurile din fata a autoturismului si nu pe cele din spate, au facut ca sa ramana in viata, dupa producerea accidentului.
c) In cazul partii civile H.A., trebuie retinuta o dubla sau chiar tripla trauma psihica, respectiv suferinta cauzata de leziunile fizice ce au necesitat 40 - 45 zile ingrijiri medicale, precum si decesul  tatalui, mamei, respectiv a parintilor in acelasi timp.
d) In cazul partii civile B.O. - I. trebuie avuta in vedere suferinta cauzata de leziunile fizice ce au necesitat 30 - 35 de zile de ingrijiri medicale.
e) In cazul partilor civile N.D. si S.S. trebuie avut in vedere faptul ca in urma accidentului sotii acestora au decedat, lasandu-le fara sprijin material si moral.
Toate aceste premise obiective rezultate ca urmare a accidentului trebuie analizate pentru a nu constitui o imbogatire fara justa cauza si in raport de:
- Numarul mare de persoane ce au suferit vatamari ca urmare a accidentului de care s-a facut vinovat inculpatul R.V., accident ce s-a soldat cu patru victime si vatamarea corporala a doua persoane.
- Valoarea maxima a primei de asigurare stabilita de legiuitor pentru astfel de situatii. Astfel, conform Ordinului nr. 11/2007 al Comisiei de Supraveghere al asigurarilor ce era in vigoare la data producerii accidentului, privind asigurarea obligatorie de raspundere civila, ordin ce cuprinde si norma din 02.10.2007, se prevede la art. 24 ca pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste pentru anul 2008 la un nivel de cel putin 750.000 euro echivalent in lei la cursul de schimb al pietii valutare, curs de schimb care conform datelor statistice era de 3,76 lei.
- Nivelul de trai general al populatiei pe teritoriul caruia a avut loc accidentul de circulatie. Nu se poate face abstractie de acest criteriu, respectiv standardul mediu al nivelului de trai al populatiei, in comensurarea daunelor morale, pentru a nu constitui o imbogatire fara just temei. In acest context, daca s-ar acorda suma de 750.000 euro sau echivalentul in lei, respectiv 2.775.000 lei in raport de standardul populatiei, de nivelul mediu de trai, aceasta ar aparea ca o suma foarte mare  ce ar duce la o imbogatire fara justa cauza.
De aceea, Curtea apreciaza, analizand criteriile mai sus mentionate ca daunele morale acordate partilor civile sunt insuficiente si ca se impune majorarea acestora, dar nu cu sumele solicitate de partile civile, chiar daca aceste sume totalizate nu ar depasi suma de 750.000 euro, deoarece ar duce la incalcarea principiului imbogatirii fara justa cauza.
Pe cale de consecinta, Curtea apreciaza ca recursul declarat de partile civile A., B.O. - I., N.D. si St.S. este fondat, in ceea ce priveste cuantumul daunelor morale si ca se impune majorarea acestora.
Deoarece celelalte dispozitii ale sentintei penale recurate sunt legale si temeinice, se vor mentine.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006