InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Iasi

Aplicarea articolului 299 alineat (1) raportat la articolul 282 alineat (2) Cod procedura civila. Recurs impotriva unei incheieri premergatoare, cu caracter interlocutoriu. Inadmisibilitate

(Decizie nr. 1181 din data de 12.10.2009 pronuntata de Curtea de Apel Iasi)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.); Raspundere civila delictuala | Dosare Curtea de Apel Iasi | Jurisprudenta Curtea de Apel Iasi

Aplicarea articolului 299 alineat (1) raportat la articolul 282 alineat (2) Cod procedura civila. Recurs impotriva unei incheieri premergatoare, cu caracter interlocutoriu. Inadmisibilitate
Incheierea prin care se respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active - invocata de parati in actiunea de atragere a raspunderii personale, conform articolului 138 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei - este o incheiere interlocutorie, care nu poate fi atacata cu recurs decat o data cu fondul. Ca atare, recursul declarat separat impotriva incheierii apare ca inadmisibil.
Curtea de Apel Iasi, decizia nr. 1181 din 12 cctombrie 2009
Prin incheierea pronuntata la data de 17 martie 2009 de Tribunalul Iasi - judecator sindic s-a respins exceptia lipsei calitatii procesuale active a D.G.F.P. - A.F.P. Iasi in actiunea in stabilirea raspunderii personale formulata in contradictoriu cu paratele H.E. si C.E..
Pentru a respinge aceasta exceptie tribunalul a retinut, in esenta, ca potrivit Legii nr. 64/1995 orice creditor putea promova o astfel de actiune, iar limitarea sferei persoanelor din legea de procedura noua afecteaza dreptul creditorului nascut valabil si exercitat valabil sub imperiul legii vechi.
Paratele H.E. si C.E. au declarat recurs impotriva incheierii pronuntata la data de 17 martie 2009 si a formulat urmatoarele critici:
Instanta de fond a incalcat legea atunci cand a decis exercitarea dreptului la recurs numai odata cu fondul deoarece, potrivit dispozitiilor mentionate din Legea nr. 85/2006 care este o lege speciala, aplicandu-se cu prioritate fata de legea generala, toate hotararile judecatorului-sindic, deci si incheierile putand fi atacate separat cu recurs. Si in legea generala de procedura solutia este aceeasi deoarece, potrivit disp. art. 282 alin. 2 si art. 299 alin. 1 C. pr. civ., numai "impotriva incheierilor premergatoare nu se poate face recurs decat odata cu fondul".
Or, potrivit dispozitiilor art. 268 din acelasi cod, in afara de incheierile "premergatoare" exista si incheieri "interlocutorii", reglementate de alin.(3) al aceluiasi articol, adica acele incheieri prin care judecatorii sunt legati, in sensul ca nu pot reveni asupra lor si care, fara a hotari in totul pricina, pregatesc dezlegarea ei, asa cum este cazul in speta, deoarece fara solutionarea exceptiei instanta nu putea trece la judecarea pe fond a cauzei.
Prin urmare, atat legea speciala, care are aplicatiune prioritara, cat si legea generala de procedura permit promovarea separata a recursului impotriva incheierilor interlocutorii, astfel ca incheierea recurata era nelegala sub acest aspect.
Exceptia lipsei calitatii procesuale active a creditoarei de a promova actiunea este nelegala in sensul disp. art. 304 pct. 9 C.pr.civ. Introducerea cererii creditoarei de stabilirea a raspunderii patrimoniale s-a facut sub imperiul Legii nr. 64/1995, republicata 2004, care nu reglementa, in general, dreptul la actiune pentru stabilirea raspunderii si cu atat mai putin dreptul creditorilor la introducerea actiunii pentru stabilirea raspunderii prevazute de art. 137, ci doar dreptul oricarui creditor de a sesiza judecatorul-sindic pentru dispunerea masurilor asiguratorii prevazute de art. 139.
Potrivit legii vechi, judecatorul-sindic putea sa dispuna angajarea raspunderii prevazuta de art. 137, ceea ce inseamna ca o facea din oficiu, doar pe baza raportului administratorului (judiciar), prevazut de disp. art. 24, lit. a din acea lege, dar in cauza masura nu s-a dispus din oficiu, ci s-a dispus prin admiterea cererii creditorului AFP a municipiului Iasi, ceea ce putea sa puna in discutie legalitatea sentintei chiar sub imperiul acelei legi.
Recurentele au sustinut ca in prezent, pe de o parte, Legea nr. 64/1995 fiind abrogata prin Legea nr. 85/2006, iar sentinta nr. nr. 101/COM/31.03.2005 fiind casata, iar, pe de alta parte, avand in vedere lipsa unor prevederi tranzitorii speciale ale noii legi, potrivit dispozitiilor art. 725 alin. (1) C. procedura civila, cauza urma a se rejudeca exclusiv pe baza Legii nr. 85/2006 care, in art. 138 si urm., a eliminat dreptul judecatorului-sindic de a dispune din oficiu asupra angajarii raspunderii, aceasta putandu-se face numai la cerere.
Dreptul de a introduce cererea respectiva, adica actiunea in stabilirea raspunderii, este strict limitat, recunoscandu-se calitate procesuala activa in acest sens doar administratorului judiciar sau "lichidatorului", precum si, prin exceptie "comitetului creditorilor" care, potrivit alin. (3) al art. 138, poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat a introduce actiunea daca administratorul judiciar nu a facut-o si daca raspunderea persoanelor prevazute la alin. (1) ameninta sa se prescrie.
Chiar in ipoteza in care s-ar fi constituit un comitet al creditorilor, ceea era posibil deoarece mai exista un creditor in cauza, iar acesta ar fi obtinut, prin absurd, autorizatia mentionata, dreptul la introducerea unei noi actiuni ar fi fost deja prescris in raport cu dispozitiile art. 139 din Legea nr. 85/2006, ca de altminteri si dreptul administratorului judiciar de a introduce o cerere (actiune) in acest sens.
Prin urmare, respingerea exceptiei lipsei calitatii procesuale active a unui creditor aparea ca o solutie esential nelegala, cu atat mai mult cu cat practica judiciara a instantei de fond si a Curtii de Apel Iasi in aceasta materie era constanta in a nu se recunoaste creditorilor separati dreptul de a introduce asemenea actiuni.
Pentru aceste motive recurentele au solicitat admiterea recursului, casarea incheierii recurate, admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale active a reclamantei si trimiterea cauzei la judecatorul sindic pentru a se pronunta pe fond si pentru a inchide procedura insolventei.
In sedinta publica din 25 mai 2009 curtea de apel a invocat exceptia inadmisibilitatii recursului formulat impotriva unei incheieri care se ataca odata cu fondul.
Recurentele au formulat raspuns la exceptia inadmisibilitatii recursului, sustinand ca incheierea recurata era interlocutorie si putea fi atacata separat cu recurs.
Exceptia este intemeiata.
Potrivit dispozitiilor art. 149 din Legea nr. 85/2006 dispozitiile acestei legi se completeaza, in masura compatibilitatii lor, cu cele ale Codului de procedura civila.
Astfel, potrivit art. 12 din Legea nr. 85/2006, hotararile judecatorului sindic sunt definitive si executorii si pot fi atacate cu recurs.
Din textul legii insolventei rezulta ca judecatorul sindic pronunta hotarari ce se numesc incheieri sau sentinte.
 Cu privire la incheierile pronuntate de judecatorul sindic, acestea pot avea caracterul de incheieri interlocutorii sau preparatorii.
Incheierea prin care se respinge exceptia lipsei calitatii procesuale este intr-adevar o incheiere interlocutorie, prejudeca fondul, iar instanta nu mai poate reveni asupra celor dispuse (art. 268 alin. 3 Cod procedura civila), spre deosebire de incheierile preparatorii prin care instanta, motivat, poate reveni oricand asupra masurilor dispuse (art. 268 alin. 1 si 2 Cod procedura civila). Din acest punct de vedere este importanta distinctia intre incheierile interlocutorii si incheierile preparatorii.
In ceea ce priveste legea speciala, legea insolventei, curtea de apel a constatat ca textul legal mentioneaza expres in ce situatii judecatorul sindic pronunta sentinte si in ce situatii pronunta incheieri si doar acestea pot fi atacate separat cu recurs (de exemplu, art. 32 art. 117 alin. 4, art. 129 alin. 2 din Legea nr. 85/2006).
Pe de alta parte, solutionarea actiunii in raspundere prevazuta de art. 138 reprezinta una din atributiile judecatorului sindic (art. 11 alin. 1 lit. g) si se finalizeaza prin pronuntarea unei sentinte. Incheierea prin care se respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active invocate de parati este o incheiere interlocutorie, dar care nu poate fi atacata decat o data cu fondul.
De altfel, era gresita sustinerea recurentelor cum ca, prin interpretarea per a contrario a dispozitiilor art. 282 alin. 2 Cod procedura civila, incheierile interlocutorii sunt intotdeauna atacate cu recurs in mod separat si nu odata cu fondul.
Atunci cand legiuitorul a dorit ca aceste incheieri sa poata fi atacate separat cu apel/recurs, a prevazut in mod expres acest lucru atat in Codul de procedura civila, cat si in legea insolventei.
Raportat acestor considerente, in temeiul art. 312 Cod procedura civila, curtea de apel a respins recursul ca inadmisibil, mentinand incheierea recurata in ceea ce priveste calea de atac.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.); Raspundere civila delictuala

Gresita solutionare a laturii civile a cauzei prin obligarea la repararea pagubei a unei societati comerciale radiate - Decizie nr. 574 din data de 13.10.2014
Impacarea partilor. Cerinta existentei unui acord de vointa - Decizie nr. 778 din data de 08.12.2014
Comiterea infractiunii de furt de catre cel care este gazduit de persoana vatamata - Decizie nr. 740 din data de 24.11.2014
Infractiunea de furt calificat. Furtul savirsit prin efractie si de o persoana mascata, deghizata sau travestita - Decizie nr. 545 din data de 29.09.2014
Infractiunea de coruptie sexuala prevazuta de art. 202 alin.1 cod penal din 1969. Infractiunea de corupere sexuala a minorilor prevazuta de art. 221 alin. 4 cod penal - Decizie nr. 687 din data de 10.11.2014
Judecata in prima instanta. Procedura simplificata a judecarii in cazul recunoasterii vinovatiei. Caracterul revocabil - Decizie nr. 527 din data de 22.09.2014
Proceduri speciale. Acordul de recunoastere a vinovatiei. Neindeplinirea conditiilor prevazute de art.480-482 cod procedura penala - Decizie nr. 513 din data de 16.09.2014
Sustragerea de componente ale sistemelor de irigatii. Incadrare juridica - Decizie nr. 503 din data de 10.09.2014
Infractiunea de omor. Incidenta art. 199 Cod penal. Fapta savirsita asupra unui membru de familie - Decizie nr. 542 din data de 29.09.2014
Apel. Trimitere spre rejudecare aceleiasi instante. Dreptul la un proces echitabil - Decizie nr. 488 din data de 03.09.2014
Cauze de neimputabilitate. Eroarea de fapt. Conditii de existenta - Decizie nr. 448 din data de 17.06.2014
Gresita solutionare a actiunii civile. Incalcarea dispozitiilor art.19 si 23 Cod procedura penala. Achiesarea inculpatului la pretentiile partii civile - Decizie nr. 446 din data de 17.07.2014
Cerere de deschidere a procedurii insolven?ei. Fila CEC refuzata la plata din lipsa de disponibil. Caracterul acesteia de titlu executoriu. Certitudinea crean?ei analizata din perspectiva art. 662 din Noul Cod de procedura civila. Caracterul de procedura - Decizie nr. 178 din data de 14.07.2014
Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 4 cod penal privind dezincriminarea. Infractiunea de inselaciune prevazuta de art. 215 alin.4 Cod penal din 1969 - Decizie nr. 429 din data de 30.06.2014
Aplicarea legii penale mai favorabile. Neagravarea situatiei inculpatului in propria cale de atac - Decizie nr. 348 din data de 12.06.2014
Proceduri prevazute in legi speciale. Recunoasterea si executarea hotararii penale de condamnare si transferare a persoanelor condamnate in vederea continuarii executarii pedepselor. Lipsa certificatului DTN - Anexa 5 la Legea nr. 302/2004 - Sentinta penala nr. 7 din data de 18.04.2014
Daune morale solicitate in temeiul art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 221/2009. Inciden?a deciziei nr. 1358/21.10.2010 a Cur?ii Constitu?ionale. Despagubiri materiale fundamentate pe dispozi?iile art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 221/2009. Sfera - Decizie nr. 488 din data de 04.06.2014
Interpretarea gre?ita a actului juridic dedus judeca?ii, inciden?a motivului de modificare prevazut de art. 304 pct. 8 Cod procedura civila de la 1865. Interpretarea voin?ei par?ilor conform clauzelor contractului. No?iunea de "arvuna". Deosebirea acestei - Decizie nr. 507 din data de 11.06.2014
Cerere de deschidere a procedurii insolven?ei formulata de debitoare sub imperiul Legii nr. 85/2006. Inciden?a dispozi?iilor art. 348 din OUG nr. 91/2013, la momentul pronun?arii incheierii de judecatorul sindic. Efectele Deciziei Cur?ii Constitu?ionale - Decizie nr. 76 din data de 07.04.2014
Cerere de antrenare a raspunderii patrimoniale. Condi?ii pentru incidenta cazurilor prevazute de art.138 lit. a ?i c din Legea nr.85/2006. Stocuri nevandabile. Lipsa interesului personal al administratorului statutar in continuarea activita?ii societa?ii - Decizie nr. 565 din data de 23.06.2014