InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Timisoara

Regulamentul (CE) nr. 44/2001 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala. Aplicarea directa a normelor comunitare europene in dreptul national, cu privire la calea de atac impotriva hotararii d

(Decizie nr. 197 din data de 07.11.2013 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara)

Domeniu Executarea silita; Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Timisoara | Jurisprudenta Curtea de Apel Timisoara

Regulamentul (CE) nr. 44/2001 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala. Aplicarea directa a normelor comunitare europene in dreptul national, cu privire la calea de atac impotriva hotararii de incuviintare a executarii silite a unei hotarari judecatoresti pronuntate intr-un alt stat membru al Uniunii Europene

?Regulamentul (CE) nr. 44/2001: art. 42-44
?Codul de procedura civila - art. 1102 - 1106

Referindu-se la incuviintarea executarii silite a executarii hotararilor straine, dispozitiile art. 1102 - 1106 din noul Cod de procedura civila nu prevad o cale de atac impotriva hotararii judecatoresti pronuntate asupra cererii de incuviintare.
In schimb, Regulamentul (CE) nr. 44/2001 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala, statueaza la art. 42 ca hotararea privind cererea de incuviintare a executarii unei hotarari pronuntata intr-un stat membru al Uniunii Europene, este adusa de indata la cunostinta reclamantului, in conformitate cu procedura prevazuta de legislatia statului membru solicitat (alin.1). De asemenea, hotararea de incuviintare este notificata sau comunicata partii impotriva careia se solicita executarea (alin.2).
In continuare, Regulamentul prevede la art. 43 ca oricare dintre parti poate introduce o actiune impotriva hotararii privind cererea de incuviintare a executarii (alin.1). Actiunea se introduce la instanta indicata in lista din Anexa 3 a Regulamentului  si este examinata in conformitate cu normele care reglementeaza procedura contradictorie (alin.3).
In fine, actiunea impotriva hotararii de incuviintare a executarii se introduce in termen de o luna de la data comunicarii acesteia, cu exceptia situatiei cand partea impotriva careia se solicita executarea are domiciliul pe teritoriul unui alt stat membru, altul decat cel in care s-a pronuntat hotararea de incuviintare a executarii, cand termenul pentru depunerea actiunii este de doua luni de la data comunicarii catre persoana respectiva sau la domiciliul acesteia (alin. 5).
Articolul 44 din Regulament mai statueaza ca hotararea pronuntata cu privire la actiune poate face obiectul doar a caii de atac mentionate in Anexa 4 la acest act normativ, iar in privinta Romaniei, aceste cai de atac sunt contestatia in anulare si revizuirea.
Regulamentul Consiliului este un act normativ care se aplica in mod direct in dreptul intern al Romaniei si, prin urmare, dispozitiile acestui Regulament referitoare la calea de atac impotriva hotararii de incuviintare a executarii silite a unei hotarari judecatoresti pronuntate intr-un alt stat membru, sunt obligatorii pentru judecatorul national.

Curtea de Apel Timisoara, Sectia a II-a civila,
Decizia civila nr. 197 din 7 noiembrie 2013, dr. M.B.

Prin Incheierea nr. 562/19.07.2013 pronuntata de Tribunalul Caras Severin in dosarul nr. 3980/115/2013 s-a admis cererea formulata de petentul Executor Judecatoresc F. s-a incuviintat executarea silita a debitorului SC S. SRL la cererea creditorului E.C. s.a.s. D.M.G.&C, prin lichidator judiciar R.P., cu sediul in Rovereto (TN), Italia, reprezentat de avocat M.S., cu privire la titlul executoriu - Somatia de plata nr. 437/2008 pronuntata de Tribunalul Roverto, Italia, pentru plata sumei de 6.300 EURO reprezentand debit restant si 624 EURO cheltuieli legale, drepturi si onorarii ocazionate de procedura somatiei de plata; cu drept de apel la Curtea de Apel Timisoara in termen de o luna de la comunicare.
Pentru a hotari astfel prima instanta a retinut ca prin cererea formulata, petentul, Executor Judecatoresc F., a solicitat incuviintarea executarii silite a titlului executoriu Somatia de plata nr. 437/2008 pronuntata de Tribunalul Roverto, Italia, pentru plata sumei de 6.300 EURO reprezentand debit restant si 624 EURO cheltuieli legale, drepturi si onorarii ocazionate de procedura somatiei de plata ca urmare a formularii cererii de executare silita de catre creditorul E.C. s.a.s. D.M.G.&C.
Din interpretarea per a contrario a prevederilor art. 665 alin. (5) Cod procedura civila, rezulta ca executarea silita poate fi incuviintata in situatia existentei unui titlu executoriu ce indeplineste toate conditiile de forma cerute de lege, cuprinzand dispozitii ce se pot aduce la indeplinire pe calea executarii silite, precum si a unei creante ce prezinta caracter cert, lichid si exigibil.
Analizand inscrisurile depuse la dosarul cauzei, instanta constata ca titlul executoriu este reprezentat de Somatia de plata nr. 437/2008 pronuntata de Tribunalul Roverto, Italia, ce indeplineste cerintele prevazute de art. 53 din Regulamentul CE nr. 44/2001, fiind depus certificatul eliberat de Tribunalul din Rovereto Italia si intocmit conform modelului din Anexa V la Regulament. Creanta cuprinsa in titlul executoriu este certa, lichida si exigibila, fiind determinata prin inscrisul a carui executare se solicita.
Avand in vedere cele expuse mai sus, in baza dispozitiilor art. 665 alin. (2),  alin. (3) si alin. (7) Cod procedura civila si art. 41 din Regulamentul CE nr. 44/2001, instanta a constatat ca cererea de incuviintare a executarii silite este justificata.
Impotriva Incheierii nr. 562/19.07.2013 pronuntata de Tribunalul Caras-Severin in dosarul nr. 3980/115/2013 a formulat apel debitoarea SC S. SRL, Caransebes prin care a solicitat admiterea apelului si anularea hotararii atacate, respingerea cererii de incuviintare silita a somatiei de plata nr. 437/2008, pronuntata de Tribunalul din Rovereto - Italia, formulata de catre Executor Judecatoresc F. in dosarul executional nr. 189/2013.
In drept isi intemeiaza cererea pe dispozitiile art. 43 din Regulamentul nr. 44/2001, coroborat cu dispozitiile art. 466 si urmatoarele Cod procedura civila, art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, art. 34 pct. 2 si art. 35 din Regulamentul nr. 41/2001, art. 45 din Regulamentul nr. 44/2001.
Examinand cu precadere legalitatea caii de atac formulata de catre apelanta, in conformitate cu prevederile art. 457 noul Cod de procedura civila si art. 43 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001, Curtea costata ca pe de o parte prima instanta in mod gresit a indicat calea de atac a apelului, iar debitoarea parata in mod eronat, intemeindu-se pe mentiunile hotararii primei instante, a declarat apel impotriva hotararii de incuviintare a exercitarii hotararii judecatoresti straine.
Astfel, normele de procedura referitoare la recunoasterea si executarea hotararilor straine sunt cuprinse in Titlul III (Eficacitatea hotararilor straine), Capitolul I (Recunoasterea hotararilor straine) si Capitolul II (Executarea hotararilor straine) din noul Cod de procedura civila.
Obiectul cauzei in fata primei instante l-a constituit cererea de incuviintare a executarii Titlului executoriu intitulat "Somatia de plata nr. 437/2008" emisa de Tribunalul Roverto Italia.
Referindu-se la incuviintarea executarii silite a executarii hotararilor straine, dispozitiile art. 1102-1106 din noul Cod de procedura civila nu prevede o cale de atac impotriva hotararii judecatoresti pronuntate asupra cererii de incuviintare.
In schimb, Regulamentul (CE) nr. 44/2001 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala, statueaza la art. 42 ca hotararea privind cererea de incuviintare a executarii unei hotarari pronuntata intr-un stat membru al Uniunii Europene, este adusa de indata la cunostinta reclamantului, in conformitate cu procedura prevazuta de legislatia statului membru solicitat [alin. (1)]. De asemenea, hotararea de incuviintare este notificata sau comunicata partii impotriva careia se solicita executarea [alin. (2)].
In continuare, Regulamentul prevede la art. 43 ca oricare dintre parti poate introduce o actiune impotriva hotararii privind cererea de incuviintare a executarii [alin. (1)]. Actiunea se introduce la instanta indicata in lista din Anexa 3 a Regulamentului  si este examinata in conformitate cu normele care reglementeaza procedura contradictorie [alin. (3)].
In fine, actiunea impotriva hotararii de incuviintare a executarii se introduce in termen de o luna de la data comunicarii acesteia, cu exceptia situatiei cand partea impotriva careia se solicita executarea are domiciliul pe teritoriul unui alt stat membru, altul decat cel in care s-a pronuntat hotararea de incuviintare a executarii, cand termenul pentru depunerea actiunii este de doua luni de la data comunicarii catre persoana respectiva sau la domiciliul acesteia [alin. (5)].
Articolul 44 din Regulament mai statueaza ca hotararea pronuntata cu privire la actiune poate face obiectul doar a caii de atac mentionate in Anexa 4 la acest act normativ, iar in privinta Romaniei, aceste cai de atac sunt contestatia in anulare si revizuirea.
Curtea releva ca Regulamentul Consiliului este un act normativ care se aplica in mod direct in dreptul intern al Romaniei si, prin urmare, dispozitiile acestui Regulament referitoare la calea de atac impotriva hotararii de incuviintare a executarii silite a unei hotarari judecatoresti pronuntate intr-un alt stat membru, sunt obligatorii pentru judecatorul national.
Pentru a da eficienta prevederilor Regulamentului Consiliului, Curtea a constatat ca este necesara observarea dispozitiilor art. 457 Cod procedura civila referitoare la legalitatea caii de atac si, in special, a dispozitiilor art. 43 din Regulament.
Conform art. 457 alin. (1) Cod procedura civila, hotararea judecatoreasca este supusa numai cailor de atac prevazute de lege, in conditiile si termenele stabilite de aceasta, indiferent de mentiunile din dispozitivul ei.
Dispozitiile art. 43 din Regulamentul Consiliului, au caracter de lege aplicabila caii de atac impotriva hotararii de incuviintare a executarii unei hotarari judecatoresti straine pronuntata de un stat membru al Uniunii Europene.
Hotararea primei instante prin care se admite cererea de incuviintare a executarii unei astfel de hotarari este supusa caii de atac a actiunii prevazuta de articolul 43 din Regulament, iar nu apelului prevazut de art. 466 noul Cod de procedura civila.
Prin urmare, in mod inexact, prima instanta a indicat in dispozitivul hotararii sale calea de atac a apelului. Consecinta acestei inexactitati a condus partea la exercitarea acestei cai de atac in mod gresit.
Totusi, mentiunea inexacta din cuprinsul hotararii primei instante cu privire la calea de atac deschisa impotriva acesteia, nu are nici un efect asupra dreptului partii de a exercita calea de atac prevazuta de lege.
Exercitarea unei cai de atac neprevazuta de lege este sanctionata cu inadmisibilitatea.
In cauza sunt incidente dispozitiile art. 457 alin. (3) noul Cod procedura civila, potrivit carora daca partea interesata a exercitat in mod gresit o cale de atac in considerarea mentiunii inexacte din cuprinsul hotararii atacate cu privire la calea de atac, instanta de control judiciar daca respinge ca inadmisibila calea de atac neprevazuta de lege, hotararea instantei de control judiciar prin care se respinge ca inadmisibila calea de atac exercitata in absenta unei dispozitii legale, se comunica din oficiu partilor. De la data comunicarii, incepe sa curga termenul pentru exercitarea caii de atac prevazuta de lege.
In consecinta, Curtea, a constatat ca tribunalul in mod gresit a indicat in dispozitivul incheierii sale calea de atac a apelului, iar nu a actiunii prevazuta de art. 43 din Regulamentul Consiliului, respectiv ca debitoarea parata in considerarea mentiunii inexacte a primei instante cu privire la calea de atac pusa la dispozitie, a exercitat apelul, iar nu actiunea mai sus aratata, ca apelul este o cale neprevazuta de lege in privinta hotararii de incuviintare a executarii unei hotarari pronuntata intr-un alt stat membru decat cel in care se declanseaza executarea, a constatat inadmisibilitatea apelului astfel declarat si a respins apelul debitoarei pentru aceste considerente.
A dispus comunicarea prezentei decizii in vederea asigurarii dreptului de a exercita actiunea impotriva hotararii privind incuviintarea executarii silite, potrivit prevederilor art. 43 din Regulamentul nr. 44/2001 al Consiliului European, privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materia civila si comerciala, in termenul prevazut de art. 43 alin. (5) din Regulament (CE) si de la data prevazuta de art. 457 alin. (3) din noul Cod de procedura civila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita; Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Schimbarea calificarii legale a infractiunii, potrivit noului Cod penal. Impacarea partilor. Consecinte: incetarea procesului penal - Decizie nr. 404/A din data de 07.05.2014
Infractiunea de tentativa de omor si infractiunea de loviri sau alte violente. Delimitarea continutului constitutiv al celor doua infractiuni. Schimbarea incadrarii juridice in raport de criteriile care caracterizeaza, potrivit probelor administrate, c - Decizie nr. 391/A din data de 05.05.2014
Individualizarea judiciara a regimului sanctionatoriu penal. Aplicarea noului Cod penal. Renuntarea la aplicarea pedepsei. Conditii - Decizie nr. 393/A din data de 05.05.2014
Fapta penala prevazuta de Codul penal anterior, dezincriminata de noul Cod penal. Aplicarea legii penale mai favorabile - Decizie nr. 420/A din data de 12.05.2014
Citarea inculpatului in procesul penal. Schimbarea locului de citare. Neinformarea organului judiciar de catre inculpat asupra locului in care urmeaza a fi citat. Solutionarea cauzei penale cu citarea inculpatului la domiciliul cunoscut si prin afisare - Decizie nr. 340/A din data de 14.04.2014
Revizuire intemeiata pe prevederile art. 21 alin. (2) din Legea nr. 554/2004. Cerere nefondata - Decizie nr. 4802 din data de 27.05.2014
Recurs nul. Imputernicire avocatiala emisa fara contract de asistenta juridica - Decizie nr. 3932 din data de 06.05.2014
Cheltuieli medicale efectuate in Germania. Cuantumul sumei de restituit - Decizie nr. 4241 din data de 13.05.2014
Revizuire drepturi de pensie. Emiterea deciziei de revizuire a pensiei - Decizie nr. 552 din data de 04.06.2014
Recalculare pensie. Imposibilitatea valorificarii unor venituri pentru care s-a emis, anterior, o decizie de respingere, ce nu a fost contestata - Decizie nr. 551 din data de 04.06.2014
Demisie fara preaviz. Consecinta neindeplinirii cerintelor legale privitoare la demisia fara preaviz. Momentul pana la care se poate emite o decizie de concediere disciplinara a salariatului care a formulat o cerere de demisie - Decizie nr. 457 din data de 14.05.2014
Decizie de imputare. Nulitatea absoluta a deciziei de imputare - Decizie nr. 536 din data de 04.06.2014
Decizie de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Continut. Sanctiunea necuprinderii elementelor obligatorii in decizia de concediere - Decizie nr. 273 din data de 02.04.2014
Societate cu raspundere limitata. Cererea asociatului indreptatit, potrivit legii, de convocare a adunarii generale a asociatilor, de catre administratorul societatii. Refuzul convocarii. Remediul legal - autorizarea convocarii adunarii generale de cat - Decizie nr. 515 din data de 03.07.2014
Societate cu raspundere limitata. Actiune in anulare a hotararii adunarii generale a asociatilor. Convocarea asociatului reclamant la adresa cunoscuta de organul de administratie al societatii. Schimbarea adresei asociatului reclamant. Obligatia asocia - Decizie nr. 299/R din data de 08.05.2014
Procedura insolventei. Renuntarea practicianului in insolventa de a exercita, in continuare, mandatul de administrator judiciar, in consortiu cu un alt practician in insolventa. Regim juridic aplicabil. Dreptul practicianului in insolventa renuntator - Decizie nr. 213 din data de 02.04.2014
5. Procedura insolventei. Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor, cu referire la nelegala constituire a comitetului creditorilor. Natura juridica a conflictului de interese pentru exercitiul dreptului de vot in cadrul adunarii creditorilor - Decizie nr. 296/R din data de 08.05.2014
Contract de asigurare "CASCO". Producerea evenimentului asigurat. Regimul juridic al efectelor contractului asupra obligatiei de despagubire, intinderii daunei si exonerarii asiguratorului de plata despagubirii. Lipsa dovezii privind intentia asiguratu - Decizie nr. 232 din data de 09.04.2014
Conflict material de competenta negativ. Caracterul special si unitar al reglementarii cererilor institutiei debitoare potrivit O.G. nr. 22/2002. Instanta competenta material sa solutioneze cererile formulate sub acest regim juridic-instanta de executare - Decizie nr. 12 din data de 03.07.2014
Bilet la ordin "in alb". Opozitie la executare. Cercetarea cerintelor de valabilitate in raport cu specia biletului la ordin, normele BNR si Legea nr. 58/1934. Conditia semnarii biletului la ordin de catre emitent. Dreptul beneficiarului si posesorilor - Decizie nr. 211 din data de 31.03.2014