InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Caracal

Asociatii

(Sentinta civila nr. 2775 din data de 22.06.2012 pronuntata de Judecatoria Caracal)

Domeniu Asociatii, Fundatii, Corporatii | Dosare Judecatoria Caracal | Jurisprudenta Judecatoria Caracal

Prin cererea inregistrata sub nr.2770/20772012, la data de 16.05.2012, pe rolul Judecatoriei Caracal, reclamantul _ a chemat in judecata Asociatia  __., reprezentata de .., administrator si __, presedinte, solicitand instantei ca prin sentinta ce o va pronunta sa dispuna  anularea procesului verbal incheiat in  adunarea generala a proprietarilor din data de  31.03.2012 care s-a tinut intr-o clasa la Scoala Gen. Nr.2 .
In motivarea actiunii arata ca Asociatia __.de membri proprietari de apartamente care locuiesc in 7 blocuri.
Anuntul datei cand se va tine adunarea generala s-a facut prin afisare in diferite locuri fiind lipite anunturi cu data de 17.03.2012, aratand reclamantul ca s-au dus la scoala si clasa era ocupata  de elevii care erau supusi la un test. Scoala informase asociatia sa se prezinte la o alta data, dar aceasta nu le-a comunicat decat atunci cand au ajuns in  curtea scolii. A aparut un alt afis ca adunarea se tine pe data de 19.03.2012, dar nu s-a tinut, cele 21 de persoane care au fost prezente in aceasta clasa, au aflat intamplator, aratand ca nu puteau sa incapa 284 de persoane intr-o clasa cu o capacitate de 32 elevi.
Mai arata ca primaria ofera camera de consiliu daca asociatia o cere. Sustine totodata ca o parte din proprietari au vandut apartamentele sau in apartamente locuiesc mostenitorii lor, iar asociatia nu a facut contracte cu acestea.
Mai arata ca a cerut in scris Asociatiei _.. sa xeroxeze legea si sa o dea la fiecare proprietar pentru a cunoaste drepturile si obligatiile pe care le are precum si celor alesi in Asociatia  __. care sunt retribuiti de fiecare proprietar cu cota parte in lei, insa asociatia nu a facut acest lucru.
Solicita ca instanta sa observe ca procesul verbal este scris de administrator care a scris ce a  vrut.
Sustine reclamantul ca atunci cand i s-a acordat cuvantul, a fost intrerupt pe motiv ca numai este timp, toate neregulile invocate de el in scris nefiind consemnate in procesul verbal.
Solicita petentul instantei anularea  procesului verbal din data de 31.03.2012, Asociatia . _., sa convoace o alta adunare generala, sa aleaga un alt presedinte, un alt comitet executiv, un alt administrator care sa aiba cunostinte in domeniu  constructiilor pentru intretinerea reparatiilor precum si administrarea economica a acestora, cu  obligarea la cheltuieli de judecata.
A depus la dosar procesul verbal al Adunarii Generale din _. primit la 26.04.2012, doua cereri adresate catre presedintele Asociatia ___convocator, chitanta care atesta achitarea taxei judiciare de timbru, legea nr.230/2007, convocator pentru sedinta din 31.03.2012.
Legal citata, parata Asociatia ___ nu a formulat intampinare, dar a depus la dosar tabele nominale cu proprietarii convocati pentru Adunarea Generala din 31.03.2012 si convocator.
Analizand actele si lucrarile cauzei, instanta constata urmatoarele:
Pentru data de 17.03.2012, ora 10, a fost convocata adunarea generala a Asociatiei .. _.., avand pe ordinea de zi darea de seama a comitetului executiv, darea de seama a cenzorilor, aprobarea planului de buget pe anul 2012, diverse, insa, din cause obiective determinate de lipsa spatiului, adunarea a fost reconvocata pentru data de 31.03.2012.
Modul de convocare a adunarilor generale si conditiile privind cvorumul necesar pentru valabilitatea hotararilor acestora sunt stabilite prin dispozitiile art. 14 din HG nr. 1588/2007 care prevad convocarea proprietarilor, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra datei adunarii generale a asociatiei de proprietari cu cel putin 7 zile inainte ca aceasta sa aiba loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale.
De asemenea, alin.5 al textului legal anterior mentionat stabileste ca adunarea generala a asociatiei de proprietari poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal. Daca nu este intrunit cvorumul adunarea va fi suspendata si reconvocata. La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate prin votul majoritatii membrilor prezenti. Dovezi ale convocarii si reconvocarii constituie afisul de la avizier si tabelul nominal convocator cu semnaturi.
Totodata potrivit art.23 din Legea nr.230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari:
          (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.
          (2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
          (3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
          (4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
          (5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.
Art. 24 din actul normativ mai sus mentionat prevede ca:
(1)Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2)Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3)La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4)Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.
Din analiza textelor de lege instanta retine ca instituirea unor conditii pentru valabilitatea convocarii adunarii generale extraordinare si adoptarii unei hotarari in acest sens nu poate sa ramana fara consecinte juridice, iar nerespectarea acestora atrage nevalabilitatea lor.
Nulitatea unui act este acea sanctiune de drept civil care lipseste actul juridic de efectele contrare normelor juridice edictate pentru incheierea sa valabila.
Astfel dispozitiile art. 23 si 24 din Legea nr. 230/2007 sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii. Numai astfel, subiectele de drept, stiind ca un act incheiat cu ignorarea conditiilor prevazute de lege, va fi lipsit de efecte, vor evita sa nu respecte dispozitiile legale, realizandu-se astfel functia preventiva a nulitatii actului civil. Cand, insa, acest efect inhibitor nu s-a produs, intra in functiune celelalte functii ale nulitatii: functia sanctionatorie  - prin inlaturarea efectelor contrare legii, si functia de garantia a principiului legalitatii - ca mijloc de asigurare a respectarii ordinii publice.
Nulitatea nu poate fi decat absoluta, avand in vedere ca natura interesului ocrotit prin dispozitiile legale care reglementeaza conditiile de convocare a adunarii generale extraordinare a asociatiei este general, obstesc, si priveste pe toti proprietarii din asociatia de proprietari.
Or, analizand dispozitiile legale invocate de reclamant in sustinerea actiunii sale, raportat la situatia concreta rezultand din materialul probator administrat in cauza, rezulta ca pretentiile reclamantului referitoare la nelegalitatea convocarii sunt intemeiate.
Astfel, din analiza actelor dosarului, instanta retine ca adunarea generala a fost convocata pentru data de 17.03.2012, prin anuntul depus de parata la fila 28 din dosar.
In raport de dispozitiile legale anterior mentionate, convocarea adunarii generale pentru data de 17.03.2012, astfel cum a fost realizata de asociatia parata respecta dispozitiile legale anterior mentionate .
In ceea ce priveste insa reconvocarea adunarii generale pentru data de 31.03.2012, instanta retine ca nu exista nicio dovada a convocarii tuturor membrilor asociatiei de proprietari pentru a se putea retine incidenta alin 5 al art. 14 din HG nr. 1588/2007 care da posibilitatea sub aceasta conditie a adoptarii unei hotarari prin votul majoritatii membrilor prezenti. In lipsa acestei dovezi nu se poate retine respectarea procedurii de adoptare a hotararii de catre adunarea generala reconvocata la data de 31.03.2012.
Tabele nominale depuse la dosar, pe de o parte nu cuprind semnaturile tuturor proprietarilor sau locatarilor din cadrul asociatiei iar pe de alta parte, nu cuprind date privitor la data exacta (lipsind ora) in care se va intruni adunarea sau cu privire la locul in care se va intruni, si de asemenea nu cuprind nici elemente de natura a se determina care este ordinea de zi nereprezentand o convocare valabila in sensul art. 14 din actul normativ anterior mentionat.
Totodata, instanta retine ca in data de 31.03.2012 s-a intocmit, cu ocazia adunarii generale extraordinare un proces verbal (fila 51-53) in care insa nu se mentioneaza cate persoane au participat.
Prin urmare, cum asociatia parata nu a facut dovada convocarii tuturor membrilor asociatiei pentru adunarea generala din data de 31.03.2012, instanta, in temeiul art. 26 din Legea 230/2007, va admite cererea formulata in contradictoriu cu parata Asociatia __. si va constata nulitatea absoluta a hotararii adunarii generale a Asociatiei ___. din data de 31.03.2012.
Postat 31.07.2012
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asociatii, Fundatii, Corporatii

Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Actiunea formulata impotriva Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, in baza Legii nr. 290/2003; aplicarea prevederilor HG nr. 1120/2006. Admisibilitatea actiunii pe baza de probe raportat la prevederile legale – plata transelor de despa - Decizie nr. 2152 din data de 23.04.2013
- Sentinta civila nr. 2338 din data de 26.03.2004
Asociatii, fundatii. Inregistrare partid politie. Conditii cu privire la sediu si denumire - Decizie nr. 588A din data de 13.09.2016
Art. 56 alin. 1 din Ordonanta 26/2000 raportat la art. 4 din Legea nr. 230/2007 - Decizie nr. 919R din data de 10.05.2012
Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. - Decizie nr. 1605R din data de 28.09.2012
Dizolvare asociatie si nulitatea hotararilor adunarii generale - Decizie nr. 1163 din data de 02.10.2009
Aplicarea dispozitiilor art.243 C.pr.civ. Neindicarea succesorilor Asociatiei Salariatilor, in conditiile in care asociatia a fost radiata din evidentele Registrului persoanelor juridice, nu este cauza de suspendare de drept in temeiul art.243 C.pr.civ. - Decizie nr. 154 din data de 23.03.2007
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Asociatii - Sentinta civila nr. 66 din data de 28.01.2010
Asociatia de proprietari - Decizie nr. 777/R din data de 07.10.2009
Asociatii si fundatii - Decizie nr. 9 din data de 08.04.2009
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010