InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Asociatia de proprietari

(Decizie nr. 777/R din data de 07.10.2009 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Asociatii, Fundatii, Corporatii | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau


Prin cererea formulata de  petentul G. N. A.,inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau la data de 12.05.2009, sub nr. de dosar 6185/180/2009 s-a solicitat acordarea personalitatii juridice asociatiei de proprietari P.
Prin Incheierea pronuntata in data de 11.06.2009 de catre Judecatoria Bacau  a fost respinsa cererea  de acordare a  personalitatii juridice.
Pentru a pronunta incheierea de mai sus, prima instanta a retinut urmatoarele:
Petentul nu a facut dovada sediului  Asociatiei de Proprietari, contractul de comodat depus in dovedirea sediului fiind incheiat fara consimtamantul unuia dintre coproprietari, opunerea acestuia neputand fi calificata drept abuziva intrucat persoana juridica poate sa-si stabileasca sediul in alt loc, avand posibilitati largi de gasire a  unui spatiu corespunzator.
Ca orice subiect de drept, persoana juridica trebuie sa se identifice in mod obligatoriu prin anumite elemente de individualizare. Printre aceste elemente se numara si sediul social, menit sa situeze persoana juridica in spatiu. Sediul se raporteaza la locul unde se exercita activitatea de conducere a societatii si unde se desfasoara continutul principal al activitatii acesteia. Membrii Asociatiei au obligatia sa arate sediul societatii in acordul de asociere, fiind un element fara de care persoana juridica nu poate dobandi persoanalitate juridica (art 39 Decret 31/1954).
In cazul de fata, contractul de comodat depus de petent in dovedirea sediului a fost incheiat fara consimtamantul unuia dintre coproprietari, neexistand acordul de vointa al tuturor coproprietarilor pentru stabilirea raporturilor juridice cu Asociatia de Proprietari in ceea ce priveste folosirea spatiului de la subsolul blocului. In confrmitate cu dispozitiile articolului 3 din legea 230/2007 toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta reprezinta proprietate comuna, aspect care vizeaza si spatiul de la subsol. Pentru incheierea contractelor avand ca obiect bunuri aflate in proprietatea comuna fortata este necesar acordul tuturor proprietarilor, in caz contrar aducandu-se atingere prerogativei titularului dreptului de a se folosi de lucru. Spatiul de la subsolul blocului nu reprezinta singurul spatiu pentru stabilirea sediului Asociatiei de proprietari, astfel incat propunerea proprietarului de la apartamentul 9 nu poate fi calificata drept abuziva, persoana juridica putand sa-si stabileasca sediul in alt loc. Instanta trebuie sa puna in balanta interesele ambelor parti, pe de o parte dreptul proprietarului de a se folosi de bunul aflat in proprietate comuna, si pe de alta parte dreptul Asociatiei de a avea un sediu, si de a dobandi personalitate juridica. Atat timp cat legea nu impune un anumit loc pentru stabilirea sediului, instanta apreciaza faptul ca Asociatia are posibilitati largi de gasire a unui spatiu corespunzator, subsolul blocului nefiind singura optiune posibila. Limitarile dreptului de proprietate pot interveni doar pentru apararea unor interese legitime, dar, tinand cont de aspectele aratate mai sus, instanta considera ca stabilirea sediului la subsolul blocului in lipsa consimtamantul proprietarului apartamentului nr 9 ar constitui pentru acesta o sarcina prea mare, raportat la faptul ca Asociatia are la indemana alte posbilitati de stabilire a sediului.
Astfel, instanta de fond a retinut ca  lipseste un element de identificare                       a  persoanei juridice.
Impotriva Incheierii de mai sus a declarat recurs petentul pentru urmatoarele  motive:
- Incheierea nu cuprinde motivul retinut de instanta pentru respingerea cererii de acordare a personalitatii juridice.
- in mod gresit a retinut instanta aplicarea dispozitiilor art. 39 din Decretul nr. 31/1954 pentru ca in anul 1954 nu existau nici asociatii de locatari si nici blocuri.
- nesemnarea de catre  un locatar a tabelului privind contractul de comodat nu poate duce la solutia primei instante  intrucat potrivit dispozitiilor art.24 alin.4 din Legea nr.230/2007 hotararea adunarilor generale ale asociatiei de proprietari sunt  obligatorii si pentru  proprietarii din  condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, iar potrivit dispozitiilor art. 39 din Legea  nr. 230/2007, proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice cu acordul majoritatii  proprietarilor.
- proprietarul apartamentului 9 se poate inscrie ulterior in asociatie  urmand a beneficia si el de acest spatiu;
   In sustinerea recursului a depus la dosar o declaratie extrajudiciara,                  o scrisoare de intentie formulata de T. R. C. si E. (nesemnata) copii dupa 2 exemplare din contractul de comodat.
Recursul a fost declarat in termen, motivat prin cererea si este  scutit de la  plata taxei judiciare de timbru  si timbru judiciar.
Analizand incheierea recurata prin prisma motivelor de recurs invocate, Tribunalul constata  recursul ca  fiind nefondat pentru urmatoarele considerente:
Instanta de fond a  motivat in  fapt si in drept hotararea pronuntata, respingand cererea petentului de acordare a personalitatii  juridice Asociatiei de Proprietari, intrucat lipseste elementul de identificare al  persoanei juridice.
In cauza, instanta de fond  in mod  corect a retinut aplicarea dispozitiilor art. 39 din Decretul 31/1954 intrucat aceste dispozitii sunt in vigoare si privesc una din  conditiile generale ce trebuie indeplinite de catre o Asociatie de Proprietari pentru a putea  dobandi   personalitate juridica. Acest decret priveste persoanele juridice si prevede conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca oricine doreste sa dobandeasca o personalitate  juridica, inclusiv o asociatie de proprietari.
Conform dispozitiilor art. 24 alin. 4 din Legea nr. 23o/2007 invocate de recurent, hotararile adunarii generale a  asociatiei de proprietari  sunt  obligatorii  si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea  generala, precum si pentru proprietarii care  nu sunt  membri ai asociatiei de proprietari.
Insa  dispozitiile art. 24, alin. 4 din Legea  nr. 230/2007 nu sunt aplicabile in speta de fata intrucat se refera la hotararile adunarii generale a  proprietarilor membri ai asociatiei insa in cauza de fata este vorba de adunarea generala                    de constituire a asociatiei de proprietari. In cadrul adunarii generale de constituire nu se poate lua hotarari cu privire la exercitarea dreptului de proprietate a unui proprietar ce nu si-a dat acordul in ceea ce priveste incheierea contractului de comodat intrucat asociatia de proprietari nu a dobandit personalitate juridica. Iar potrivit dispozitiilor art. 480 Cod civil proprietatea este  dreptul ce are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut.
Conform dispozitiilor art. 39 din Legea nr. 230/2007 invocate de recurent proprietatea  comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice si juridice, de drept public sau privat, numai cu acordul  majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al  proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza  unui contract de inchiriere, de folosinta sau de  concesiune.  
De asemenea nici dispozitiile art. 39 din Legea nr. 230/2007 nu se aplica  in speta intrucat acestea se refera la „acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate„ insa in cauza de fata asociatia de proprietari nu a dobandit  personalitate juridica.
Faptul ca proprietarul apartamentului nr. 9 se poate inscrie ulterior in asociatie nu are relevanta in cauza in ceea ce priveste  dobandirea personalitatii juridice a asociatiei.  
Fata de cele retinute mai sus, tribunalul vazand si dispozitiile art. 312 alin. 1 cod procedura civila si art. 304 indice 1 cod procedura civila, urmeaza sa respinga recursul  ca nefondat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asociatii, Fundatii, Corporatii

Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018