InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Toplita

Acordare personalitate juridica

(Sentinta civila nr. 2677 din data de 08.12.2011 pronuntata de Judecatoria Toplita)

Domeniu Asociatii, Fundatii, Corporatii | Dosare Judecatoria Toplita | Jurisprudenta Judecatoria Toplita


Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria X. a fost reprezentat de procuror A.D.

Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe petenta K.H.(persoana imputernicita), pentru incuviintarea dobandirii personalitatii juridice de catre "ASOCIATIA D.R.T.E.", avand ca obiect acordare personalitate juridica in temeiul OG nr. 26/2000, modificata ulterior.
La apelul nominal facut in sedinta din camera de consiliu se prezinta petenta K.H., in calitate de persoana imputernicita.
Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta dupa care:
Petenta arata ca nu mai are alte cereri de formulat si solicita acordarea cuvantului pe fond.
Reprezentanta Ministerului Public - Parchetul de pe langa Judecatoria X., apreciaza ca sunt toate inscrisurile la dosar asa cum prevede art. 7 alin. 2 din OG nr. 26/2000 si solicita cuvantul pe fond. 
Instanta vazand ca nu mai sunt cereri de probatiune, declara incheiata faza probatorie si acorda cuvantul pe fond.
Petenta, avand cuvantul pe fond, solicita admiterea cererii in sensul de a se incuviinta dobandirea personalitatii juridice de catre "Asociatia D.R.T.E." facand mentiunea ca sunt indeplinite cerintele prevazute de lege, documentatia prezentata fiind in sensul celor prevazute de OG nr. 26/2000, modificata ulterior.
Reprezentanta Ministerului Public - Parchetul de pe langa Judecatoria X., solicita admiterea cererii si incuviintarea dobandirii personalitatii juridice de catre asociatie si inscrierea in Registrul  special al asociatiilor si fundatiilor al Judecatoriei X..
  In baza art. 150 Cod procedura civila, instanta retine cauza spre solutionare.

INSTANTA
Deliberand asupra cererii de fata, constata urmatoarele:

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub numarul _/326/2011 din data de decembrie 2011, petenta K.H., domiciliata in orasul G., judetul Harghita, in calitate de persoana imputernicita, a solicitat incuviintarea dobandirii personalitatii juridice de catre "ASOCIATIA D.R.T.E.", cu sediul in municipiul X., judetul Harghita, infiintata conform Actului Constitutiv si Statutului, autentificate sub nr. 2420, respectiv nr. 2421 din data de decembrie 2011, de catre BNP P.M-N din G., judetul Harghita.
Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile OG 26/2000.
Cererea a fost legal timbrata cu 19,00 lei taxa judiciara de timbru conform chitantei nr. 505-339-0045 din data de 05 decembrie 2011 si timbru judiciar de 0,3 lei, anulate la dosar.
La dosarul cauzei a fost administrata proba cu inscrisuri, fiind depuse actul constitutiv si statutul asociatiei, dovada varsamantului patrimoniului social de 3.500 ron, aport in numerar, depus de membrii fondatori, dovada sediului social al asociatiei, respectiv contractul de comodat incheiat la data de 05 decembrie 2011, dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Serviciul comunicare si relatii publice din cadrul Ministerului Justitiei, precum si certificatele de cazier fiscal, hotararile nr. 59, 17, 648, 193, 298, 60, 70 din data de 05 decembrie 2011 si certificatele de inregistrare la ONRC-ORC de pe langa Tribunalul Harghita ale fiecarei societati ce are calitatea de membru fondator al asociatiei, respectiv ale SC  A.P.C. SRL, SC F.I. SRL, SC G.C. SRL, SC I.F. SRL, SC M.E. SRL, SC M.T. SRL si SC T.X. SRL.
Analizand cererea de fata prin prisma motivelor invocate si a probelor administrate, instanta retine urmatoarele:
Prin Actul Constitutiv si Statutul, autentificate sub nr. 2420, respectiv nr. 2421 din data de 06 decembrie 2011, de catre BNP P.M-N. din G., judetul Harghita, membrii fondatori in numar de 7 persoane juridice, conform Actului Constitutiv si procesului verbal incheiat cu ocazia desfasurarii sedintei de constituire a asociatiei din data de decembrie 2011, au constituit asociatia denumita "Asociatia D.R.T.E.", cu sediul in municipiul X., judetul Harghita, rezultat din contractul de comodat incheiat pe durata nedeterminata, la data de 05 decembrie 2011, intre numitii P.R. si Asociatia D.R.T.E., membrii fondatori ai asociatiei fiind SC  A.P.C. SRL, SC F.I. SRL, SC G.C. SRL, SC I.F. SRL, SC M.E. SRL, SC M.T. SRL si SC T.X. SRL, iar ca persoana imputernicita pentru indeplinirea tuturor formalitatilor legale de infiintare a asociatiei fiind numita K.H., conform procurii autentificate sub nr. 2422 din  decembrie 2011, de catre BNP P.M-N. din G..
Instanta constata ca a fost eliberata si dovada disponibilitatii denumirii sub nr. 105468 din data de noiembrie 2011 de catre Ministerul Justitiei - Serviciul Comunicare si Relatii Publice, denumirea fiind rezervata pana in data  februarie 2012.
Din actul de constituire si statut, rezulta ca asociatia are ca scop principal promovarea si protejarea interselor specifice ale societatilor comerciale care au ca obiect de activitate industrializarea lemnului din Regiunea Transilvania Est, precum si asigurarea reprezentarii lor in raporturile cu autoritatile publice si persoanele juridice de drept privat, in conformitate cu actele normative in vigoare si prevederilor statutului asociatiei.
Obiectul de activitate al asociatiei, in vederea realizarii scopului propus, consta in desfasurarea activitatilor prevazute in statutul asociatiei la art. 6 lit. a-ee, care face parte integranta din prezenta incheiere civila.
Patrimoniul social initial al asociatiei este de 3.500 ron, conform chitantei de depunere in numerar la Banca Transilvania-Agentia G., din data de decembrie 2011 (fila 3), destinat in exclusivitate realizarii scopului si obiectului sau de activitate urmarit.
Prin actul de constituire si statut s-au ales organele de conducere si  control ale asociatiei.
Potrivit art. 8 alin. 1 lit. b din OG nr. 75/2001 potrivit caruia "Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie in urmatoarele situatii: la solicitarea inscrierii asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor de catre asociatii sau membrii fondatori ai acestora".
La dosar au fost depuse la dosar fisele de cazier fiscal, hotararile nr. 59, 17, 648, 193, 298, 60, 70 din data de 05 decembrie 2011 si certificatele de inregistrare la ONRC-ORC de pe langa Tribunalul Harghita ale fiecarei societati ce are calitatea de membru fondator al asociatiei, respectiv ale SC  A.P.C. SRL, SC F.I. SRL, SC G.C. SRL, SC I.F. SRL, SC M.E. SRL, SC M.T. SRL si SC T.X. SRL.
  Exercitarea actelor si faptelor de catre asociatie ca persoana juridica de drept privat de nationalitate romana, pentru realizarea scopului si obiectului sau de activitate propuse, se va face numai cu respectarea statutului, actului constitutiv si a prevederilor actelor normative in vigoare care reglementeaza fiecare domeniu de activitate din cele prevazute in scopul si obiectul sau de activitate.
Statutul adoptat de catre membrii fondatori cuprinde reglementari privind: denumirea, forma juridica, respectiv persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, apolitica si non-guvernamentala, sediul social, durata de functionare, scopul si obiectivele de activitate, patrimoniul asociatiei, membrii asociatiei-dobandirea si pierderea calitatii de asociat, drepturile si obligatiile membrilor asociatiei, structura organizatorica, consiliul director, angajatii asociatiei, semnarea valabila a actelor, contractare de imprumuturi si dobandirea de avere mobila sau imobila, modificarile statutului, dizolvarea si lichidarea asociatiei si dispozitii finale, prevederi ce se completeaza cu cele ale OG nr. 26/2000, modificata si completata ulterior.
Astfel, din analiza reglementarilor cuprinse in statut, se demonstreaza ca asociatia are o structura interna proprie, un patrimoniu social distinct, destinat realizarii scopului sau propus la data constituirii.
Din documentatia prezentata, instanta retine ca asociatia s-a constituit si va functiona in cadrul de reglementare existent stabilit prin OG nr. 26/2000, modificata ulterior, cu privire la asociatii si fundatii, iar clauzele actului de constituire si ale statutului urmeaza a fi interpretate in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Asa fiind, fata de considerentele aratate, instanta apreciaza intemeiata cererea, urmand a o admite, astfel va incuviinta dobandirea personalitatii juridice de catre "Asociatia D.R.T.E.", avand sediul in municipiul X., judetul Harghita.
Instanta va dispune ca, dupa ramanerea irevocabila a prezentei, un exemplar din incheiere se va comunica Administratiei Financiare a municipiului X. si un alt exemplar insotit de doua exemplare in copie legalizata din statut si act constitutiv, se va comunica Ministerului Justitiei, conform dispozitiilor art. 74 alin.1 din OG 26/2000 si va dispune inscrierea in Registrul asociatiilor si fundatiilor al Judecatoriei X..

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII

DISPUNE

Admite cererea formulata de petenta K.H.(persoana imputernicita), domiciliata in orasul G., judetul Harghita si, in consecinta:
Incuviinteaza dobandirea personalitatii juridice de catre "ASOCIATIA D.R.T.E.", cu sediul in municipiul X., judetul Harghita, infiintata conform Actului Constitutiv si Statutului, autentificate sub nr. 2420, respectiv nr. 2421 din data de decembrie 2011, de catre BNP P.M-N. din G., judetul Harghita.
Dispune, ca dupa ramanerea irevocabila a prezentei hotarari, un exemplar insotit de doua exemplare in copie legalizata din Statut si Actul Constitutiv, se fie comunicat cu Ministerului Justitiei, iar un alt exemplar sa fie comunicat Administratiei Financiare X..
Dispune inscrierea asociatiei in Registrul special al asociatiilor si fundatiilor al Judecatoriei X..
Cu drept de recurs in termen de 5 zile de la comunicare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asociatii, Fundatii, Corporatii

Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Actiunea formulata impotriva Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, in baza Legii nr. 290/2003; aplicarea prevederilor HG nr. 1120/2006. Admisibilitatea actiunii pe baza de probe raportat la prevederile legale – plata transelor de despa - Decizie nr. 2152 din data de 23.04.2013
- Sentinta civila nr. 2338 din data de 26.03.2004
Asociatii, fundatii. Inregistrare partid politie. Conditii cu privire la sediu si denumire - Decizie nr. 588A din data de 13.09.2016
Art. 56 alin. 1 din Ordonanta 26/2000 raportat la art. 4 din Legea nr. 230/2007 - Decizie nr. 919R din data de 10.05.2012
Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. - Decizie nr. 1605R din data de 28.09.2012
Dizolvare asociatie si nulitatea hotararilor adunarii generale - Decizie nr. 1163 din data de 02.10.2009
Aplicarea dispozitiilor art.243 C.pr.civ. Neindicarea succesorilor Asociatiei Salariatilor, in conditiile in care asociatia a fost radiata din evidentele Registrului persoanelor juridice, nu este cauza de suspendare de drept in temeiul art.243 C.pr.civ. - Decizie nr. 154 din data de 23.03.2007
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Asociatii - Sentinta civila nr. 66 din data de 28.01.2010
Asociatia de proprietari - Decizie nr. 777/R din data de 07.10.2009
Asociatii si fundatii - Decizie nr. 9 din data de 08.04.2009
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010
Acordare personalitate juridica - Hotarare nr. 72/PJ/INCHEIERE din data de 19.05.2010