InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Iasi

Vatamare corporala grava - pierderea unui organ - prevazuta de art. 182 alin. 2 C.pen. Circumstanta atenuanta a provocarii, prevazuta de art. 73 lit. b) C.pen. - conditii in care poate fi retinuta

(Decizie nr. 52 din data de 27.01.2009 pronuntata de Curtea de Apel Iasi)

Domeniu Circumstante si stari (atenuante si agravante) | Dosare Curtea de Apel Iasi | Jurisprudenta Curtea de Apel Iasi

Vatamare corporala grava - pierderea unui organ - prevazuta de art. 182 alin. 2 C.pen.
Circumstanta atenuanta a provocarii, prevazuta de art. 73 lit. b) C.pen. - conditii in care poate fi retinuta
Curtea de Apel Iasi, decizia penala nr. 52 din 27 ianuarie 2009
Prin sentinta penala nr. 280 din 31 ianuarie 2008, Judecatoria Iasi a condamnat pe inculpatul B.Gh. la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava, prevazuta de art. 182 alin. 2 C.pen.
In baza art. 81, coroborat cu art. 82 C.pen., s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate, pe o durata de cinci ani, iar in baza art. 71 C.pen. s-a interzis inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) si b) C.pen.
In baza art. 14 si 346 C.pr.pen., raportat la art. 998 C.civ., a fost admisa in parte actiunea civila formulata de partea civila B.V. si a fost obligat inculpatul sa ii plateasca urmatoarele sume: 385,15 lei cu titlul de daune materiale si suma de 8.000 lei reprezentand daune morale.
A fost respinsa cererea formulata de partea civila privind instituirea unui sechestru asigurator pe imobilul apartinand inculpatului.
In fapt, s-a retinut ca in ziua de 22 iunie 2006, orele 1900, inculpatul s-a intalnit cu partea vatamata B.V. in fata unui hotel din municipiul Iasi, unde erau amandoi cazati pentru perioada cat efectuau lucrari de constructie pe santierul K., in calitate de angajati ai S.C. "E." S.RL. - Timisoara.
Pe fondul unei stari conflictuale preexistente, inculpatul folosind un corp contondent - o bucata de bordura - a aplicat partii vatamate mai multe lovituri in zona fetei, parasind locul incidentului imediat dupa comiterea faptei. Partea vatamata a fost gasita la locul altercatiei de doi colegi de serviciu care, vazand starea grava in care se afla, au transportat-o la Spitalul "Sf. Spiridon" - Iasi, unde i s-au acordat ingrijiri medicale.
In perioada 22 - 26 iunie 2006, partea vatamata a fost internata la aceasta unitate spitaliceasca cu diagnosticul: "ochi drept - plaga contuza sclerala juxtalimbica glob partial eviscerat operat, plaga palpebrala suturata; a necesitat evisceratie."
Inculpatul a recunoscut savarsirea faptei, insa a sustinut ca a fost provocat de atacul partii vatamate.
A mai sustinut inculpatul ca e posibil ca leziunea suferita de partea vatamata sa ii fi fost cauzata de inelul pe care il purta la mana sau de vreo piatra aflata pe zona in care s-au rostogolit, dupa ce au cazut.
Din raportul de expertiza medico-legala intocmit de Institutul de Medicina Legala - Serviciul medico-legal Iasi, rezulta ca leziunile au putut fi produse prin lovire cu un corp contondent, pot data din 22 iunie 2006 si au necesitat pentru vindecare un numar de 50 - 55 zile ingrijire medicala.
Se mai mentioneaza ca absenta globului ocular drept ii confera partii vatamate o infirmitate fizica permanenta, cu o scadere definitiva a capacitatii de munca in procent de 35%, conform art. 106 Barem Asirom.
In drept, fapta inculpatului B.Gh. care, la data de 22 iunie 2006, folosind un corp contondent, a aplicat partii vatamate B.V. mai multe lovituri in zona fetei si care i-au provocat leziuni vindecabile in 50 - 55 zile ingrijire medicala si eviscerarea ochiului drept, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala grava, prevazuta de art. 182 alin. 2 C.pen.
Sub aspectul laturii obiective, elementul material este realizat prin actiunea inculpatului care a exercitat acte de violenta asupra partii vatamate, prin folosirea unui corp contondent, care i-a provocat o plaga contuza sclera juxtalimbica ochi drept, placa palpebrala inferioara dreapta glob partial eviscerat si care a necesitat evisceratie.
Urmarea periculoasa a faptei savarsite consta in aceea ca eviscerarea globului ocular drept ii confera partii vatamate o infirmitate fizica permanenta, potrivit concluziilor raportului de expertiza medico-legala.
Legatura de cauzalitate dintre leziunile traumatice provocate de fapta inculpatului si vatamarea integritatii corporale a partii vatamate este directa, iar forma de vinovatie cu care acesta a actionat este intentia indirecta prevazuta de art. 19 alin. 1 lit. b) C.pen.; inculpatul a prevazut rezultatul faptei sale si cu toate ca nu l-a urmarit, a acceptat posibilitatea producerii lui.
Partea vatamata s-a constituit parte civila in procesul penal, solicitand obligarea inculpatului la plata urmatoarelor sume: 20.000 daune materiale; 50.000 daune morale si 50.000 lei diferenta de salariu.
Prima instanta, fata de actele depuse de partea civila in dovedirea pretentiilor formulate, a admis in parte actiunea civila si a obligat pe inculpat la plata sumei de 385,15 lei cu titlu de daune materiale si 8.000 lei daune morale.
Au fost respinse celelalte pretentii formulate, ca nedovedite.
Sentinta pronuntata a fost apelata de partea civila, fiind criticata pentru nelegalitate si netemeinicie, atat sub aspectul laturii penale, cat si a modului de solutionare a laturii civile.
Tribunalul Iasi, reapreciind materialul probator administrat, a admis apelul partii civile si a desfiintat in parte latura penala si latura civila a cauzei.
Rejudecand, a fost inlaturata dispozitia vizand suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate si s-a dispus executarea pedepsei in regim de detentie.
Totodata, a fost majorat cuantumul daunelor materiale, la plata carora a fost obligat inculpatul, la suma de 9.809 lei; inculpatul a mai fost obligat si la plata unei prestatii periodice lunare in favoarea partii civile, incepand cu data pronuntarii deciziei si pana la implinirea varstei legale de pensionare a acesteia.
In temeiul art. 163 C.pr.pen., a fost admisa cererea partii civile, in sensul ca s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunului imobil situat in orasul Timisoara, la nr. 15, proprietatea inculpatului.
In termenul prevazut de art. 385 ind. 3 alin. 1 C.pr.pen., hotararile au fost recurate de inculpat si de partea civila.
In motivarea recursului sau, inculpatul a sustinut ca primele instante nu au verificat apararile sale avand ca obiect savarsirea faptei in stare de provocare. A precizat recurentul ca intre el si partea vatamata exista o stare conflictuala generata de neintelegeri de la locul de munca, iar cand s-au intalnit intamplator, aceasta i-a adresat injurii si l-a lovit cu pumnii, iar el a reactionat si in acel context s-au lovit reciproc.
A solicitat reaprecierea materialului probator administrat, casarea hotararilor pronuntate, retinerea in favoarea sa a circumstantei atenuante a provocarii si inlaturarea dispozitiei vizand instituirea sechestrului asigurator.
In motivarea recursului sau, partea civila B.V. a solicitat acordarea cheltuielilor judiciare din apel si mentinerea daunelor morale acordate de judecatorie.
Curtea, verificand actele si lucrarile dosarului prin prisma motivelor invocate, a retinut ca recursul promovat de inculpatul B.Gh. este fondat, urmand a fi admis in limitele si pentru considerentele ce vor fi expuse in continuare: primele instante au retinut corect situatia de fapt, careia i-au dat o justa incadrare in drept, in dispozitiile art. 182 alin. 2 C.pen.
In conditiile concrete in care a fost savarsita fapta, inculpatul nu putea beneficia de circumstanta atenuanta a provocarii intrucat, la momentul intalnirii intamplatoare dintre partea vatamata si inculpat, acesta din urma nu se afla sub stapanirea unei tulburari produse de partea vatamata. Starea conflictuala dintre inculpat si partea vatamata a constituit pentru primul doar un pretext spre a se razbuna pe aceasta si a-i aplica lovituri, in dorinta sa mai veche de razbunare.
Pretinsa comportare necorespunzatoare a partii vatamate, constand in aceea ca i-ar adresa injurii si l-ar fi lovit, nu a fost dovedita prin nici un mijloc de proba.
Pentru a putea fi retinuta provocarea prevazuta de art. 73 lit. b) C.pen., asa cum a cerut inculpatul prin motivele de recurs, nu este suficient sa se constate o comportare necorespunzatoare a victimei, ci mai trebuie ca aceasta sa fi generat in psihicul inculpatului o puternica tulburare, reducandu-i posibilitatea de autocontrol si de evaluare exacta a gravitatii faptei, iar el sa fi actionat in aceasta stare.
Asa fiind, cererea inculpatului de a se retine in favoarea sa circumstanta atenuanta a provocarii, prevazuta de art. 73 lit. b) C.pen. a fost apreciata ca neintemeiata.
Curtea a retinut insa ca recursul inculpatului este intemeiat sub aspectul modalitatii de executare a pedepsei aplicate.
Pornind de la dispozitiile art. 52 C.pen., care arata ca pedeapsa este o masura de constrangere si nu un mijloc de reeducare a condamnatului, iar prin executarea ei se urmareste formarea unei atitudini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala, iar scopul acesteia il constituie prevenirea savarsirii de noi infractiuni si reevaluand imprejurarile concrete in care a fost comisa fapta, urmarea produsa, pozitia procesuala a inculpatului, circumstantele personale ale acestuia, lipsa antecedentelor penale, insertia sa socio-profesionala, starea precara a sanatatii, Curtea a constatat ca se poate realiza reeducarea acestuia si fara executarea efectiva a pedepsei aplicate.
Pentru aceste considerente a fost admis recursul inculpatului impotriva deciziei penale nr. 390 din 3 octombrie 2008 a Tribunalului Iasi, hotarare ce a fost casata in parte, in latura penala, numai in ce priveste modalitatea de executare a pedepsei aplicate.
Rejudecand cauza, a fost inlaturata dispozitia vizand executarea pedepsei de trei ani inchisoare, in regim de detentie.
A fost mentinuta dispozitia sentintei penale nr. 280 din 31 ianuarie 2008 a Judecatoriei Iasi vizand suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate.
A fost respins ca nefondat recursul promovat de partea civila B.V.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circumstante si stari (atenuante si agravante)

CIRCUMSTANTE ATENUANTE - Decizie nr. 63/A din data de 02.02.2004
Purtare abuzuva.-Reducere pedeapsa ca urmare a retinerii provocarii .Termen de incercare - Decizie nr. 6 din data de 18.01.2010
Circumstanta legala atenuanta a provocarii. Conditii neindeplinite. - Decizie nr. 42/Ap din data de 28.02.2007
Individualizarea pedepselor. Retinerea de circumstante atenuante judiciare in cazul infractiunilor concurente. - Decizie nr. 877 din data de 05.09.2011
Circumstante atenuante facultative. Aplicarea prevederilor art.74 Cod penal doar pentru una din infractiunile retinute in sarcina inculpatului - Decizie nr. 741 din data de 15.11.2007
Circumstanta atenuanta legala prevazuta de art. 72 Cod penal. Conditii. - Decizie nr. 362 din data de 30.05.2006
Omor savarsit asupra unei rude apropiate. Omisiunea retinerii dispozitiilor art.175 lit."c" cod penal - Decizie nr. 222/A din data de 22.06.2004
Apel impotriva unei hotarari de anulare ca netimbrata a actiunii avand ca obiect solicitarea de restrangere a dreptului la libera circulatie intr-un stat din Uniunea Europeana conform Legii 248/2005; Conditiile ce justifica inlaturarea sanctiunii; sa... - Decizie nr. 39 din data de 14.04.2010
Drept penal. Retinerea circumstantei atenuante prevazute de art. 74 lit. c C.p. neobligativitatea mentionarii in considerentele sentintei a prevederilor art. 74 ,76 C.p. - Decizie nr. 42 din data de 20.05.2010
Circumstante atenuante - Decizie nr. 1134 din data de 14.06.2013
Procedura prevazuta de art. 320 ind.1 Cpp. Conditii privind retinerea circumstantei atenuante prevazute de art. 74 alin.1 lit.c Cp. - Hotarare nr. 1134 din data de 14.06.2013
Recurs. Individualizarea pedepsei. Gresita retinere a circumstantelor atenuante judiciare prevazute de art.74 lit.a si c din Codul penal. - Decizie nr. 1953 din data de 13.12.2010
Criterii generale de individualizare. Pedeapsa si scopul ei. Imprejurari care pot constitui circumstante atenuante. Concursul intre cauzele de agravare si de atenuare - Decizie nr. 297 din data de 26.02.2009
INDIVIDUALIZAREA PEDEPSELOR. CRITERII GENERALE DE INDIVIDUALIZARE. CIRCUMSTANTE ATENUNATE - Decizie nr. 15 din data de 27.01.2009
Circumstante atenuante. - Decizie nr. 762/r din data de 23.04.2003
Cerere de contopire a executarii pedepselor - Sentinta penala nr. 356 din data de 14.11.2013
Apel impotriva unei hotarari de anulare ca netimbrata a actiunii avand ca obiect solicitarea de restrangere a dreptului la libera circulatie intr-un stat din Uniunea Europeana conform Legii 248/2005; Conditiile ce justifica inlaturarea sanctiunii; sa... - Decizie nr. 39 din data de 14.04.2010
Drept penal. Retinerea circumstantei atenuante prevazute de art. 74 lit. c C.p. neobligativitatea mentionarii in considerentele sentintei a prevederilor art. 74 ,76 C.p. - Decizie nr. 42 din data de 20.05.2010
Cerere de contopire a executarii pedepselor - Sentinta penala nr. 356 din data de 14.11.2013
Purtare abuzuva.-Reducere pedeapsa ca urmare a retinerii provocarii .Termen de incercare - Decizie nr. 6 din data de 18.01.2010