InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bacau

Apel impotriva unei hotarari de anulare ca netimbrata a actiunii avand ca obiect solicitarea de restrangere a dreptului la libera circulatie intr-un stat din Uniunea Europeana conform Legii 248/2005; Conditiile ce justifica inlaturarea sanctiunii; sa...

(Decizie nr. 39 din data de 14.04.2010 pronuntata de Curtea de Apel Bacau)

Domeniu Circumstante si stari (atenuante si agravante) | Dosare Curtea de Apel Bacau | Jurisprudenta Curtea de Apel Bacau

      6.Apel impotriva unei hotarari de anulare ca netimbrata a actiunii avand ca obiect solicitarea de restrangere a dreptului la libera circulatie intr-un stat din Uniunea Europeana conform Legii 248/2005; Conditiile ce justifica inlaturarea sanctiunii; sarcina probei.
Cuprins pe materii: Drept procesual civil
Legislatie relevanta: - art. 105 alin.2, 108 alin.4, 103 C.pr.civ
      - art. 11 alin.2 teza a IV-a, art. 13, art.20 din Legea nr. 146/2007 cu modif.

      Inlaturarea in apel a sanctiunii anularii actiunii ca netimbrate, aplicata de catre prima instanta prin neprimirea cererii de acordare a unui nou termen pentru indeplinirea obligatiei timbrajului, este conditionata atat de dovedirea cumulativa a conditiei vatamarii, a legaturii vatamarii cu respingerea cererii de amanare a judecatii, a lipsei oricarei culpe in pricinuirea neregulariatii invocate, a caracterului de neinlaturat a impiedicarii invocate, cat si de indeplinirea actului de procedura in termenul de 15 zile de la incetarea impiedicarii.
      Intemeierea criticilor numai pe netemeinicia masurii respingerii cererii de acordare a noului termen, fara o sustinere probatorie, nu poate justifica admiterea apelului.
      Curtea de Apel Bacau, sectia civila, minori si familie, conflicte de munca si asigurari sociale, Dec. nr.39/14.04.2010
 
      Prin S.civ. nr. 66 din 20.01.2010, pronuntata de Tribunalul Bacau in dosar nr. 3930/110/2009, s-a admis exceptia netimbrarii cererii de restrangere a exercitarii dreptului la libera circulatie in Belgia formulata de D. G. P., in contradictoriu cu paratul P.P. si s-a anulat aceasta in consecinta.
      Pentru a pronunta aceasta solutie instanta de fond a retinut ca la primul termen de judecata a dispus citarea reclamantei cu mentiunea de a timbra actiunea, cu 8 lei taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar.
      Reclamanta, desi a primit citatia, nu s-a conformat celor dispuse de instanta.
      Fata de aceasta situatie, avandu-se in vedere si faptul ca aceste actiuni se judeca in regim de urgenta, instanta a facut aplicarea art.20 din Legea nr. 146/2007 privind taxele de timbru.
      In termen legal, impotriva acestei hotarari, a declarat apel reclamanta, cauza fiind inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bacau sub nr. 3930/110/2009.
      Criticand hotararea apelata pentru nelegalitate si netemeinicie, reclamanta a sustinut ca desi a solicitat acordarea unui termen prin adresa 3722440/8.01.2010 pentru indeplinirea obligatiei timbrarii, asa cum i s-a comunicat de catre prima instanta, Tribunalul Bacau nu i-a analizat cererea anuland actiunea; a mai aratat ca o data cu solicitarea termenului a argumentat si motivul pentru care nu a achitat taxa, neavand aprobat bugetul pe anul 2010.
      In sustinerea apelului nu s-au depus copii dupa inscrisurile mentionate in cererea de apel.
      Intimatul parat, legal citat si prin procurator, nu s-a prezentat personal in instanta, ci a fost reprezentat de mandatar care a formulat concluzii scrise in sensul respingerii apelului ca nefondat fata de faptul ca obligatia de plata a taxei de timbru este anticipata promovarii actiunii, iar din septembrie 2009 pana in 2010 avea suficient timp sa achita taxa.
      Prin rezolutie s-a dispus citarea apelantei cu mentiunea de a timbra apelul cu 0,15 lei timbru judiciar si 4 lei taxa timbru conform art. 11 alin.2 teza a IV-a din Legea 146/1997 cu modif.
      Cu adresa 3722440/9.03.2010 s-au inaintat, prin fax si posta, dovezile indeplinirii acestei obligatii ( fl. 11, 15 )
      Examinand apelul in raport de actele si lucrarile dosarului, de motivele invocate si in limitele art. 295 alin.l C.pr.civ., Curtea a constatat caracterul sau neintemeiat, fondat pe urmatoarele considerente:
      La termenul din 4.11.2009, instanta de fond a dispus citarea reclamantei D.G.P. din cadrul MAI cu mentiunea de timbra cu timbru judiciar de 0,3 lei si taxa timbru de 8 lei pentru termenul din 20.01.2009, sub sanctiunea anularii cererii ca netimbrata; la 14.01.2010 aceasta parte a inaintat concluzii scrise, la finalul lor solicitand si un nou termen, in conditiile art. 103 alin.l, 2 C.pr.civ. pentru indeplinirea obligatiei, justificand cererea prin neaprobarea bugetului pe anul 2010 si imposibilitatea efectuarii platilor prin trezorerie;
      Instanta de fond nu a respins expres cererea de acordare a termenului, ci a ramas in deliberare pe exceptia netimbrarii, deducandu-se astfel concluzia ca cererea de acordare a termenului a fost respinsa implicit; prin urmare, sustinerea ca cererea i-a ramas neanalizata nu a fost primita.
      Sub aspectul caracterului neintemeiat al solutiei de neprimire a cererii de acordare de termen - singurul in masura a putea determina reformarea solutiei primei instante -, s-a constatat ca acesta ar fi putut fi retinut numai daca s-ar fi dat curs de catre apelanta obligatiilor cumulative prevazute de art. 105 alin.2, 108 alin.4, 103 C.pr.civ.; Astfel, apelanta trebuia sa dovedeasca nu numai vatamarea pricinuita de neprimirea cererii de acordare termen  (in conditiile art. 105 alin.2 C.pr.civ. ), ci si faptul ca nu se afla in situatia prevazuta de art. 108 alin.4 C.pr.civ. (respectiv ca neregularitatea invocata nu este consecinta propriului sau act), cumulativ cu dovedirea faptului ca impiedicarea platii taxei s-a datorat unei imprejurari mai presus de vointa ei (in conditiile art. 103 C.pr.civ.) si a platii in termenul prevazut de art. 103 alin.2 C.pr.civ.
      Ori din examinarea actelor si lucrarilor dosarului in raport de sustinerile apelantei si in verificarea intrunirii conditiilor enuntate s-a constatat ca doar prima conditie este indeplinita, respectiv a existentei unei vatamari prin neacordarea unui termen pentru timbrare constand in anularea actiunii ca netimbrata (chiar daca nu s-a invocat expres aceasta consecinta si nici nu e prevazuta expres de lege, ea s-a produs in mod cert fata de solutia dispusa la fond).
      In rest, s-a apreciat in primul rand ca neacordarea termenului a fost consecinta exercitarii de catre reclamanta a drepturilor sale procesuale intr-un mod culpabil, respectiv fara diligenta unei parti de buna credinta; Astfel, desi a cunoscut despre obligatia platii taxei - daca nu de la data promovarii actiunii (10.07.2009), fata de multitudinea de actiuni de acest gen in care a trebuit sa timbreze, cel putin de la 9.11.2009 cand a primit citatia purtand acea mentiune (fi.73) nu a justificat in nici un mod neefectuarea nici unui demers pentru indeplinirea acestei sarcini procesuale in termen util in cadrul exercitiului financiar pe 2009; Ori, din punctul de vedere al instantei, nimic nu o impiedica sa faca acest demers pana la sfarsitul anului 2009 din moment ce: - cuantumul taxei nu era impovarator - ci chiar modic; - nu s-a sustinut si nici dovedit ca nu putea fi suportat din bugetul pe 2009; - in noiembrie 2009 ii era cunoscut partii ca bugetul pe 2010 nu fusese inca votat (scadenta fiind octombrie a anului in curs pentru cel urmator), si nici nu era cert un astfel de moment pana la termen.
      Apoi, s-a retinut ca, pentru anul 2010, nu s-a dovedit ca plata taxei era strict si exclusiv conditionata de aprobarea bugetului pe anul 2010, desi sarcina probei ii revenea, conform art. 1169 C.civil, coroborat cu art. 103 alin.l C.pr.civ.; prin urmare, s-a apreciat ca nu este indeplinita nici cea de-a treia conditie; in acest context, s-a mai retinut si ca partea nu a oferit nici o garantie a posibilitatii concrete de a-si fi indeplinit obligatia timbrarii daca i s-ar fi acordat un termen;
      Si nu in ultimul rand, s-a mai retinut ca, daca adoptarea bugetului pe anul 2010 a fost cauza neindeplinirii obligatiei de plata a taxei judiciare pentru fond, ca parte diligenta si de buna credinta, apelanta trebuia sa faca dovada achitarii sale in 15 zile de la incetarea impiedicarii (adoptarea bugetului), proba neprodusa nici pana in prezent conform art. 103 alin.2 C.pr.civ., desi aceste dispozitii procedurale ii erau cunoscute, fiind chiar temeiul cererii de termen formulate la fond.
      Prin urmare, chiar daca s-ar fi justificat admiterea apelului prin inlaturarea sanctiunii aplicate (anularea actiunii promovate), reclamanta tot nu mai era in termen pentru indeplinirea obligatiei, astfel incat sa fie repusa in termen si sa fie trimisa cauza spre rejudecare la fond.
In consecinta, apelul a fost respins, iar sentinta mentinuta
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circumstante si stari (atenuante si agravante)

CIRCUMSTANTE ATENUANTE - Decizie nr. 63/A din data de 02.02.2004
Purtare abuzuva.-Reducere pedeapsa ca urmare a retinerii provocarii .Termen de incercare - Decizie nr. 6 din data de 18.01.2010
Circumstanta legala atenuanta a provocarii. Conditii neindeplinite. - Decizie nr. 42/Ap din data de 28.02.2007
Individualizarea pedepselor. Retinerea de circumstante atenuante judiciare in cazul infractiunilor concurente. - Decizie nr. 877 din data de 05.09.2011
Circumstante atenuante facultative. Aplicarea prevederilor art.74 Cod penal doar pentru una din infractiunile retinute in sarcina inculpatului - Decizie nr. 741 din data de 15.11.2007
Circumstanta atenuanta legala prevazuta de art. 72 Cod penal. Conditii. - Decizie nr. 362 din data de 30.05.2006
Omor savarsit asupra unei rude apropiate. Omisiunea retinerii dispozitiilor art.175 lit."c" cod penal - Decizie nr. 222/A din data de 22.06.2004
Legea nr. 85/2006. Tranzactia incheiata de lichidatorul judiciar al societatii comerciale debitoare si creditoarea – societate comerciala, intr-un litigiu comercial. Cerere formulata de lichidatorul judiciar si creditor de confirmare a tranzactiei de... - Decizie nr. 127 din data de 01.02.2011
Contestatie la tabelul preliminar al creditorilor. Notificarea creditorilor neidentificati in lista prevazuta de art. 28 alin. 1 lit. c din legea nr. 85/2006 cu privire la deschiderea procedurii insolventei. Termenul limita pentru inregistrarea crean... - Decizie nr. 114 din data de 28.01.2011
Contestatia in anulare. Citarea recurentului – administrator statutar al societatii debitoare la adresa mentionata in registrul comertului. - Decizie nr. 194 din data de 08.02.2011
Dreptul familiei. Partaj de bunuri comune. Bun propriu. - Decizie nr. 522 din data de 29.03.2011
Calitatea procesuala pasiva a Consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in raporturile juridice privind finantarea unitatilor de invatamant. - Decizie nr. 500 din data de 28.03.2011
Recurs - diferente drepturi salariate personal invatamant conform Legii 221/2008 cu modif. din octombrie 2008. - Decizie nr. 142 din data de 02.02.2011
Calea de atac impotriva hotararii/incheierii primei instante prin care pe parcursul urmaririi penale, in temeiul art. 5 alin. 3 din Legea nr. 76/2008, s-a admis cererea pentru autorizare prelevare de probe biologice fara consimtamantul suspectului fo... - Decizie nr. 130 din data de 11.02.2011
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale. Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri. Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor. - Decizie nr. 11 din data de 27.01.2011
Infractiuni de coruptie. Darea de mita. Instigarea inculpatului de catre denuntator sa savarseasca fapta supusa judecatii. - Decizie nr. 19 din data de 15.02.2011
Cerere intemeiata pe Legea 64/1995 Neretroactivitatea Legii 85/2006 - Decizie nr. 725 din data de 24.10.2008
Indemnizatia pentru cresterea copilului – situatia nasterii copiilor gemeni. Natura juridica a indemnizatiei. Scopul legii. - Decizie nr. 660 din data de 12.10.2008
UCIDERE DIN CULPA. VATAMARE CORPORALA DIN CULPA. OBLIGAREA LA DESPAGUBIRI A UNUI ASIGURATOR DIN STRAINATATE. APLICAREA DISPOZITIILOR DIN LEGISLATIA NATIONALA PRIVITOARE LA ASIGURARI. - Decizie nr. 139 din data de 25.02.2010
EXERCITAREA ACTIUNII CIVILE IN CADRUL PROCESULUI PENAL. ANULAREA ACTELOR SUBSECVENTE CA EFECT AL ANULARII ACTULUI PRINCIPAL. OCROTIREA BUNEI CREDINTE SI ASIGURAREA SECURITATII DINAMICE A CIRCUITULUI CIVIL. - Decizie nr. 110 din data de 12.02.2010