InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Iasi

Talharie si omor deosebit de grav aflate in concurs. Elemente de diferentiere fata de infractiunea de talharie urmata de moartea victimei

(Sentinta penala nr. 270 din data de 26.10.2006 pronuntata de Curtea de Apel Iasi)

Domeniu Omor; Talharie | Dosare Curtea de Apel Iasi | Jurisprudenta Curtea de Apel Iasi

Talharie si omor deosebit de grav aflate in concurs.  Elemente de diferentiere fata de infractiunea de talharie urmata de moartea victimei

Incheierea penala nr. 270/26.10.2006
Tribunalul Iasi prin sentinta penala nr.315 din 10 mai 2006 a condamnat pe inculpatul C.Gh., aflat in Penitenciarul Iasi, la urmatoarele pedepse:
- 15 ani inchisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit. a, b, c, e -  pedeapsa complementara pentru comiterea infractiunii de talharie prevazuta de art.211 alin.1 si alin.2 ind.1 lit. c Cod penal cu aplicarea art.37 lit. b Cod penal;
- 20 ani inchisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit. a, b, c si e Cod penal ca pedeapsa complementara  pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav prevazute de art.174, 176 lit. d Cod penal cu aplicarea art.37 lit. b Cod penal.
In baza art.33 lit. a, art.34 lit.b Cod penal, s-a dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 20 ani inchisoare pe care a sporit-o cu 2 (doi) ani,   urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa de 22  ani inchisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit. a, b, c, e Cod penal.
A aplicat inculpatului disp.art.71 si 64 lit.a, b, c, d Cod penal.
In baza art.350 Cod procedura penala a mentinut starea de arest a inculpatului iar in baza disp.art.88 Cod penal a dedus din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive la zi incepand cu 30.08.2005.
In pronuntarea acestei sentinte instanta a retinut urmatoarele:
In ziua de 16 iulie 2005, in jurul orelor 1700, inculpatul aflat in stare de ebrietate, s-a deplasat la locuinta surorii sale U.M. pe care o mai ajuta ocazional, la treburile gospodaresti.
Negasind pe nimeni acasa, inculpatul a mers la socrii acesteia, care detin o alta casa in aceeasi curte.  Fara a striga la usa, inculpatul a deschis usa, ce nu era asigurata cu cheia, a patruns in interiorul casei si a intrat in camera in care stia ca familia U. tinea banii.
Inculpatul  s-a indreptat spre masa din camera si de sub fata de masa a sustras suma de 1.400.000 lei vechi. In timp ce numara banii sustrasi, inculpatul a fost surprins de victima U.M. care i-a pus mana pe umar. In acel moment, inculpatul s-a intors a prins-o pe victima cu mana de gat si a strans-o puternic, dupa care a imbrancit-o peste o lada de lemn. Intrucat inculpatul scapase din mana banii, aceasta s-a aplecat pentru a-i strange de pe jos, moment in care a observat ca victima incerca sa se ridice in picioare. Inculpatul a prins-o din nou cu mana de gat, a izbit-o de usa, dupa care victima a cazut la pamant si s-a lovit puternic cu capul de dusumeaua incaperii.
Dupa consumarea acestei agresiuni, inculpatul a parasit locuinta luand cu el banii sustrasi. La plecare a fost observat de vecinii victimei, respectiv de familia D. Inculpatul a cerut de la D.I. o tigara dupa care si-a continuat drumul spre casa.
In aceeasi zi, inculpatul a parasit localitatea fiind depistat de lucratorii de politie in comuna Vedea, jud. Arges unde lucra ca ziler.
Din raportul de necropsie rezulta ca moartea victimei U.M. a fost violenta si s-a datorat insuficientei acute  consecutive unei sugrumari. Pe corpul victimei s-au constatat echimoze ce s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente.
In cauza s-a procedat la reconstituirea faptei inculpatului indicand locul si modul in care a sustras banii si a suprimat viata numitei U.M.
In drept, faptele retinute si descrise anterior, realizeaza continutul constitutiv al infractiunilor de omor deosebit de grav si talharie, prevazuta de art.174-176 lit. d Cod penal si respectiv 211 alin.1 si 21 lit. c Cod penal cu aplicarea art.33 lit. a, 34lit.b si 37 lit. b Cod penal.
Sentinta astfel  pronuntata a fost apelata de inculpatul C.Gh., pentru nelegalitate si netemeinicie.
A sustinut ca incadrarea juridica este gresita intrucat fapta inculpatului se incadreaza juridic in infractiunea de "talharie" urmata de moartea victimei, fapta prevazuta de art.211 alin.3 Cod penal.
A aratat, ca nu a avut intentia de a ucide victima, ci de a lua o suma de bani ce considera ca-i apartin, dar fiind surprins a imbrancit-o parasind locul faptei.

Examinand sentinta atacata prin prisma motivelor de apel invocate, Curtea a constatat ca respectiva critica este nefondata.
Situatia de fapt, astfel cum a fost retinuta de catre instanta fondului, este corecta fiind rezultatul coroborarii tuturor probelor administrate in cauza.
Astfel, s-a dovedit fara dubii ca inculpatul, in data de 16 iulie 2005, in jurul orelor 1700 dupa ce consumase bauturi alcoolice, a mers la locuinta numitilor U.N. si U.M.
Fara a avea consimtamantul acestora a deschis usa imobilului care nu era incuiata a patruns in interior, si cunoscand locul unde victima isi tinea banii s-a indreptat spre masa din camera respectiva, iar de sub fata de masa a sustras suma de 1.400.000 lei ROL.
A fost surprins de victima U.M. in timp ce-si numara banii situatie in care inculpatul a ripostat.
A prins-o cu mana dreapta de gat, a strans-o puternic dupa care a imbrancit-o peste o lada din lemn.
Intrucat ii cazuse pe jos banii sustrasi si s-a aplecat pentru a-i lua, a observat ca victima U.M. incerca sa se ridice in picioare. Astfel, a prins-o din nou de gat cu mana, a izbit-o de usa, iar aceasta a cazut pe spate lovindu-se de dusumea, situatie in care inculpatul a parasit in graba locuinta.
Din raportul de necropsie medico-legala, nr.1074/2005 rezulta ca moartea victimei - in varsta de 73 ani - a fost violenta si s-a datorat insuficientei respiratorii acute consecutive unei sugrumari, aspect evidentiat si in plansa fotografica - foto nr.2, fila 15, dosar urmarire penala.
In ceea ce priveste latura obiectiva a infractiunii de talharie urmata de moartea victimei, se cere, pe de o parte, realizarea raportului de cauzalitate intre fapta de talharie si moartea victimei, iar pe de alta parte, ca inculpatul care a actionat cu intentie in ceea ce priveste fapta de talharie sa fie totodata in culpa fata de producerea rezultatului mai grav.
Or, probele dosarului atesta faptul ca inculpatul a produs cu intentie moartea victimei, pe care a sugrumat-o conducand astfel la o insuficienta respiratorie acuta si ulterior la deces.
Prin urmare, retinand ca victima a fost ucisa cu intentie (art.176 lit.d Cod penal) nu se poate retine in acelasi timp ca moartea acesteia s-a produs si din culpa (art.211 alin.3 Cod penal) astfel ca activitatea infractionala a fost corect incadrata juridic, neexistand temeiuri privind schimbarea  acesteia asa dupa cum a solicitat inculpatul.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor; Talharie

Omor deosebit de grav comis cu scopul de talharire a victimei - Sentinta penala nr. 170 din data de 16.10.2009
Coautoratul – forma a participatiei penale – art. 46 Cod penal - Sentinta penala nr. 47/P din data de 06.06.2015
Infractiunea de omor deosebit de grav.Infractiunea de talharie. Concurs real. Individualizarea judiciara a pedepselor. - Sentinta penala nr. 183/P din data de 27.10.2009
Omor deosebit de grav comis cu scopul de talharire a victimei - Sentinta penala nr. 170 din data de 16.10.2009
Infractiunea de omor deosebit de grav.Infractiunea de talharie. Concurs real. Individualizarea judiciara a pedepselor. - Sentinta penala nr. 183/P din data de 27.10.2009
Infractiunea de omor deosebit de grav si infractiunea de talharie - probatiune de natura a duce la rasturnarea prezumtiei de nevinovatie de care se bucura inculpatul in cadrul procesului penal; probele ADN si relevanta lor; Limitele investirii insta... - Sentinta penala nr. 176 din data de 03.03.2009
Gresita solutionare a laturii civile a cauzei prin obligarea la repararea pagubei a unei societati comerciale radiate - Decizie nr. 574 din data de 13.10.2014
Impacarea partilor. Cerinta existentei unui acord de vointa - Decizie nr. 778 din data de 08.12.2014
Comiterea infractiunii de furt de catre cel care este gazduit de persoana vatamata - Decizie nr. 740 din data de 24.11.2014
Infractiunea de furt calificat. Furtul savirsit prin efractie si de o persoana mascata, deghizata sau travestita - Decizie nr. 545 din data de 29.09.2014
Infractiunea de coruptie sexuala prevazuta de art. 202 alin.1 cod penal din 1969. Infractiunea de corupere sexuala a minorilor prevazuta de art. 221 alin. 4 cod penal - Decizie nr. 687 din data de 10.11.2014
Judecata in prima instanta. Procedura simplificata a judecarii in cazul recunoasterii vinovatiei. Caracterul revocabil - Decizie nr. 527 din data de 22.09.2014
Proceduri speciale. Acordul de recunoastere a vinovatiei. Neindeplinirea conditiilor prevazute de art.480-482 cod procedura penala - Decizie nr. 513 din data de 16.09.2014
Sustragerea de componente ale sistemelor de irigatii. Incadrare juridica - Decizie nr. 503 din data de 10.09.2014
Infractiunea de omor. Incidenta art. 199 Cod penal. Fapta savirsita asupra unui membru de familie - Decizie nr. 542 din data de 29.09.2014
Apel. Trimitere spre rejudecare aceleiasi instante. Dreptul la un proces echitabil - Decizie nr. 488 din data de 03.09.2014
Cauze de neimputabilitate. Eroarea de fapt. Conditii de existenta - Decizie nr. 448 din data de 17.06.2014
Gresita solutionare a actiunii civile. Incalcarea dispozitiilor art.19 si 23 Cod procedura penala. Achiesarea inculpatului la pretentiile partii civile - Decizie nr. 446 din data de 17.07.2014
Cerere de deschidere a procedurii insolven?ei. Fila CEC refuzata la plata din lipsa de disponibil. Caracterul acesteia de titlu executoriu. Certitudinea crean?ei analizata din perspectiva art. 662 din Noul Cod de procedura civila. Caracterul de procedura - Decizie nr. 178 din data de 14.07.2014
Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 4 cod penal privind dezincriminarea. Infractiunea de inselaciune prevazuta de art. 215 alin.4 Cod penal din 1969 - Decizie nr. 429 din data de 30.06.2014