InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Infractiunea de omor deosebit de grav.Infractiunea de talharie. Concurs real. Individualizarea judiciara a pedepselor.

(Sentinta penala nr. 183/P din data de 27.10.2009 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Omor; Talharie | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Infractiunea de  omor deosebit de grav.Infractiunea de talharie. Concurs real. Individualizarea judiciara a pedepselor.
  SENTINTA PENALA NR.183/P din 27.10.2009  Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt  s-a dispus trimiterea in judecata inculpatului pentru savarsirea infractiunilor de omor deosebit de grav, prev. de art. 174, 175 lit. d", 176 lit. "c" si "d" Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit."a" Cod penal si 37 lit."b" Cod penal, talharie, prev. de art. 211 al. 2/1 lit."c" Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit."a" si 37 lit."b" Cod penal si tentativa la infractiunea de talharie, prev. de art. 20 rap. la art. 211 al. 2/1 lit. c Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit."b" Cod penal, toate cu aplicarea art. 33 lit."a" Cod penal.
Analizand intreg materialul probator si actele de procedura efectuate in urmarirea penala si cercetarea judecatoreasca se retin urmatoarele imprejurari in cauza:
Inculpatul este domiciliat in municipiul Piatra Neamt si facea parte din lumea boschetarilor avand ca ocupatie principiala stransul fierului vechi pe care-1 ducea la punctele de colectare. De asemenea, inculpatul obisnuia sa mearga la cersit, de regula la persoane in varsta care locuiau singure. Persoanele respective ii dadeau de mancare, cateodata pe casa scarii si uneori chemandu-1 chiar si in apartamentul lor.
Inculpatul este recidivist, fiind condamnat in cursul anului 2001 pentru o infractiune de talharie, iar in cursul anilor 2003, 2006, 2007  a fost sanctionat administrativ pentru fapte de furt si cersetorie.
Prima dintre infractiunile care se retine in sarcina inculpatului  a fost comisa la inceputul lunii iulie 2008, victima fiind   domiciliata in Piatra Neamt.
Conform declaratiei inculpatului, acesta a mers cum obisnuia si alta data, prin jurul pranzului, la victima. A sunat la usa si victima - o femeie in varsta de 83 de ani, care locuia singura si era lipsita de aparare, 1-a poftit in casa, unde i-a dat de mancare. Dupa ce a mancat, inculpatul a agresat victima, strangand-o de gat si i-a sustras o pereche de cercei, un inel si o verigheta.
In continuare inculpatul a incuiat usa cu cheia victimei si a plecat, vanzand bunurile sustrase martorei  , patroana barului "Mireasa" din zona garii Piatra Neamt. Acesteia, inculpatul i-a motivat ca aceste bunuri sunt bijuterii de familie si le vinde deoarece sora sa este bolnava si este internata la Bisericani.
Victima   locuia singura, fiica acesteia fiind casatorita cu domiciliul in Craiova.
Din declaratiile inculpatului rezulta ca acesta ar fi omorat victima  in jurul datei de 1 iulie 2008, iar cadavrul victimei a fost descoperit in seara zilei de 4 iulie 2008,  cand deja intrase in putrefactie, iar semnele de violenta nu mai erau evidente, inculpatul sustinand ca pe aceasta victima numai a lovit-o in zona cervicala - a gatului.
Pentru lamurirea acestor imprejurari, in urmarirea penala s-au solicitat precizari la raportul medico - legal de autopsie   al S.M.L. Neamt . In completarea acestui raport, s-a specificat ca urmare a necropsiei medico legale efectuate , nu s-au constatat afectiuni acute ce duc inevitabil la deces, ,constatandu-se afectiuni de natura cronica cu evolutie trenanta.
Lipsa leziunile traumatice externe la cadavru nu exclude posibilitatea producerii unui traumatism avand consecinta decesului victimei. Coroborand celelalte elemente de proba cu datele necroptice, s-a apreciat ca fiind posibila cauza decesului, insuficienta cardio-respiratorie acuta, consecinta unei inhibitii reflexe ca urmare a unui traumatism cervical cu interesarea sinusului carotidian, moartea fiind de natura violenta.
A doua victima a inculpatului     locuia in Piatra Neamt,  .
In dupa amiaza zilei de 31.07.2008, inculpatul a sunat la usa victimei - o femeie care locuia singura, lipsita de aparare, in varsta de 79 de ani. Aceasta, conform obiceiului, i-a dat de mancare si dupa ce inculpatul a manca, a inceput sa o agreseze pe victima lovind-o initial cu un obiect metalic - un vas in care se piseaza usturoiul, in zona capului.
Actele de agresiune comise de inculpat asupra victimei au avut loc pe holul s-a petrecut pe holul locuintei,   iar ulterior victima a fost tarata in cealalta camera si stransa de gat. De la aceasta victima inculpatul a sustras o pereche de cercei tip "bobita", trei milioane lei si 60 euro.
Inculpatul a taiat cablul telefonic de la locuinta victimei, dar la plecare a lasat in locuinta un pulover.
Cerceii sustrasi au fost vanduti martorului   contra sumei de 15 RON.
Din raportul medico legal de necropsie,  rezulta ca moartea victimei   a fost violenta. Ea s-a datorat unui politraumatism cranio cerebral cu hemoragie meningo  - cerebrala, traumatism laringian cu fractura de os hioid si contuzie laringiana, toracic cu multiple fracturi costale si hemotorax bilateral si de membre.
 Leziunile traumatice constatate s-au putut produce prin lovire activa repetata cu corpuri dure, comprimare intre doua planuri dure, sugrumare cu comprimarea elementelor anatomice ale gatului si au legatura directa de cauzalitate cu decesul, aceste leziuni fiind produse in mod nemijlocit prin actele de agresiune comise de catre inculpat asupra victimei.
In dimineata zilei de 11.08.2008, inculpatul   impreuna cu alte doua persoane, care provin tot din mediul boschetarilor, au transportat fier vechi la punctul de colectare al ,,REMAT,,    unde gestionara este partea vatamata  .
Inculpatul nu a intrat in chiosc, insa si-a oprit din fierul vechi o teava metalica in lungime de 55 cm, pe care la plecarea celor trei catre Piata Precista a ascuns-o intr-un loc ferit, intre blocuri.
Inculpatul, obisnuia  sa mearga deseori cu materiale refolosibile la acest chiosc si stia ca gestionara are in fiecare zi asupra ei  sume de bani provenite din incasari.
In aceiasi zi de 11.08.2008, jurul orelor 11,00, inculpatul a revenit singur la chioscul ,,REMAT,,. Gestionara se afla la birou si in momentul in care 1-a vazut a crezut ca mai are materiale de vanzare si a schitat gestul de a se ridica de pe scaun, insa nu a mai reusit deoarece inculpatul a intrat in chiosc si a lovit-o in zona stanga a  capului cu teava metalica pe care o avea asupra sa.
Inculpatul a incercat sa aplice victimei inca o lovitura, tot in zona capului, dar aceasta lovitura a fost parata de catre victima ,care a ridicat mana, fiind lovita la antebratul stang.
In aceste momente, in coltul opus al chioscului se afla martorul  ,  tatal victimei, care statea pe un scaun si pe care inculpatul nu 1-aobservat atunci cand a intrat in chiosc, avand convingerea ca victima este singura. Tatal victimei a intervenit in conflict prinzandu-1 pe inculpat, insa inculpatul s-a smuls din mainile acestuia si a fugit printre blocuri, lasand teava - corp delict la  fata locului.
Urmare a agresiunii comisa de inculpat asupra partii vatamate,   aceasta a suferit   o plaga parieto - temporala stg. si pe antebratul stg. fata postero externa, o tumefactie, leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 8-9, zile de ingrijiri medicale.
Ulterior, in cursul aceleiasi zile, inculpatul s-a deplasat la apartamentul victimei   din Piatra Neamt. Inculpatul a sunat la usa,  victima i-a deschis si profitand de faptul ca si aceasta parte vatamata, in varsta de 82 de ani, era singura si nu se putea apara, acesta imediat dupa ce a fost deschisa usa, a lovit partea vatamata cu pumnul in zona capului si dupa ce partea vatamata a cazut jos, a tarat-o de pe hol pana in prima camera, unde a legat-o de maini si de picioare precum si in zona gurii cu ciorapi din material supraelastic.
Inculpatul i-a luat victimei de la gat un lantisor cu medalion, a sunat-o pe concubina sa,  de pe telefonul fix al victimei, spunandu-i ca-i va aduce ceva frumos, dupa care a lasat victima, asa cum se afla imobilizata , i-a luat cheia si a incuiat usa.
Ramanand singura, victima   a reusit sa-si slabeasca legaturile si de pe telefonul fix 1-a sunat pe un cumnat al sau care locuieste la un bloc vecin, respectiv martorul  , si i-a spus acestuia ce s-a intamplat.
Imediat martorul a sesizat organele locale de politie si la scurt timp un echipaj de politie a ajuns la blocul unde locuieste victima  . Martorul   a mers impreuna cu echipajul de politie la apartamentul partii vatamate si cand au ajuns in fata usii au sesizat ca dinauntru se aud gemete. Organele de politie au fortat usa de la intrare si au constatat ca inculpatul revenise la locuinta victimei, probabil cu intentia de a mai .sustrage si alte bunuri si de a omori victima.
In momentul in care inculpatul a fost scos pe casa scarii, a fost perchezitionat si s-a constatat ca in buzunarul de  la pantaloni avea lantisorul cu medalion pe care-1 sustrasese de la victima acest bun fiind recunoscut atat de o vecina,  martora  ,   cat si de cumnatul partii vatamate, martorul  .
Din raportul de constatare medico legala  rezulta ca victima   prezinta leziuni palpebral superior, infra - orbitar bilateral, ubmandibular bilateral, pe umarul drept, pe antebratul stg., pe piciorul drept, leziuni ce au putut fi produse prin loviri active repetate cu corpuri dure si comprimare si au necesitat pentru vindecare 8-9 zile ingrijiri medicale, potrivit probelor analizate fiind stabilita in mod clar legatura de cauzalitate intre agresiunile comise de inculpat asupra victimei si aceste leziuni.
 Cu privire la incadrarea juridica a faptelor care se retin  in sarcina inculpatului, astfel cum au fost stabilite in considerentele anterioare, se retin urmatoarele:
In drept, faptele inculpatului   de a agresa victima   la data de 1.07.2008, in locuinta acesteia situata in Piatra Neamt,  ,  si de a-i cauza leziuni grave ce au condus la deces, cu scopul de a-i sustrage bunuri din locuinta, constituie infractiunile de omor deosebit de grav,  , prev. de art. 174, 175 lit. d, 176 lit. d Cod penal si de talharie in forma calificata, prev. de  art. 211 al. 2/1 lit. c Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a si 37 lit. b Cod penal.
Fapta inculpatului de a proceda in acelasi mod la data de 31.07.2008, cand a ucis cu scopul  de a sustrage bunuri pe victima   in locuinta acesteia din Piatra Neamt,   constituie infractiunile de omor deosebit de grav, prev. de art. 174, 175 lit. d,  art. 176 lit. c si  d Cod penal, si de talharie in forma calificata, prev. de  art. 211 al. 2/1 lit. c Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a si 37 lit. b Cod penal. Circumstanta agravanta speciala prev. de art. 176 lit. c Cod penal se retine in sarcina inculpatului pentru ca omorul asupra victimei   a fost comis dupa omorul savarsit anterior asupra victimei  .
Cu privire la faptele comise de inculpat asupra partilor vatamate       , in sedinta publica din 5.08.2009, in temeiul art. 334 Cod procedura penala, s-a pus in dezbaterea contradictorie a partilor schimbarea incadrarii juridice retinuta prin rechizitoriu din infractiunea de tentativa la talharie in forma calificata, prev. de art. 20 raportat la art. 211 al. 2/1 lit. c Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, in infractiunea de  tentativa la omor deosebit de grav, prev. de art. 20, 21 alin. 2 teza II-a  Cod penal, raportat la art. 174, 175 lit. d, 176 lit. c si d Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal ( parte vatamata  ); din infractiunea de talharie in forma calificata, prev. de art. 211 al. 2/1 lit. c, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, in infractiunea de  tentativa la omor deosebit de grav, prev. de art. 20 Cod penal raportat la art. 174, 175 lit. d, 176 lit. c si d Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal ( parte vatamata   ).
In privinta faptei comisa de inculpat asupra partii vatamate  , se retine ca inculpatul a lovit victima  in zona stg. a capului cu teava metalica pe care o avea asupra sa si a incercat sa aplice victimei inca o lovitura, tot in zona capului, dar aceasta lovitura a fost parata de catre victima, care a ridicat mana, fiind lovita la antebratul stang.
Aceste elemente de fapt rezulta din declaratiile parti vatamate   si a tatalui sau, martorul  , coroborate si cu constatarile medico - legale asupra naturii leziunilor suferite de victima, respectiv  plaga parieto - temporala stg. si pe antebratul stg. fata postero externa, o tumefactie, leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 8-9, zile de ingrijiri medicale. Aceste constatari de specialitate releva leziuni ale bratului stg. al partii vatamate cu care aceasta a parat a doua lovitura a inculpatului indreptata asupra zonei capului. Este evidenta intentia inculpatului de a lovi partea vatamata intr-o zona vitala a corpului, in mod repetat, acceptand sau chiar urmarind sa ucida victima, urmare care nu s-a produs numai datorita interventiei tatalui victimei,  despre care inculpatul nu a stiut ca se afla in aceiasi incapere a chioscului in momentele respective, si care a intrerupt actele de punere in executare a intentiei de omor de catre inculpat.  
In aceste conditii, fapta inculpatului comisa asupra partii vatamate    constituie infractiunea de  tentativa la omor deosebit de grav, prev. de art. 20, raportat la art. 174, 175 lit. d, 176 lit. c si d Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.
Si in acest caz se retine circumstanta agravanta speciala prev. de art. 176 lit. c Cod penal, deoarece aceasta tentativa de omor a fost comisa dupa comiterea celorlalte doua fapte de omor asupra victimelor  . Nu se poate retine referitor la aceasta fapta si infractiunea concurenta de tentativa la talharie, deoarece inculpatul nu a reusit sa treaca la punerea in executare a hotararii sale de a insusi bunuri sau bani din chioscul respectiv si sa comita acte materiale specifice laturii obiective a acestei infractiuni.
Fapta inculpatului de a agresa partea vatamata   din Piatra Neamt la data de 11.08.2008, cauzandu-i leziuni ce au necesitat 9 zile de ingrijiri medicale  pentru vindecare si de a-i sustrage bunuri dupa ce a imobilizat-o in locuinta sa, constituie infractiunea de talharie in forma calificata, prev. de art. 211 al. 2/1 lit. c cu aplicarea, art. 37 lit. b Cod penal. Desi, s-a pus in dezbaterea contradictorie a partilor schimbarea incadrarea juridicii si pentru aceasta fapta in infractiunea de infractiunea de  tentativa la omor deosebit de grav, prev. de art. 20 Cod penal raportat la art. 174, 175 lit. d, 176 lit. c si d Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, se retine ca aceasta ultima calificare juridica nu poate fi primita.
Astfel, inculpatul a revenit la locuinta partii  vatamate   existand elemente puternice din care se desprinde intentia acestuia de a o ucide si pe aceasta victima, mai ales considerand modul acestuia de operare in cazul victimelor  , insa inculpatul nu a reusit sa treaca la punerea in executare a unor acte materiale specifice laturii obiective a infractiunii de omor. Aceasta situatie se retine fara dubiu chiar din declaratia partii vatamate  ,audiata ca martor in conditiile art. 82 Cod procedura penala. Oricum, intentia prezumata a inculpatului de a ucide si aceasta victima, ramasa numai in plan volitiv, va fi luata in considerare ca element de individualizare a pedepsei ce se va aplica pentru fapta comisa asupra lui  .
Cu relevanta pentru latura subiectiva a infractiunilor, din concluziile raportului de expertiza medico legala psihiatrica   din 24.09.2008 efectuat in urmarirea penala de I.N.M. ,,Mina Minovici,, rezulta ca inculpatul prezinta diagnosticul "tulburare de personalitate de tip disocial, pastrand capacitatea psihica de apreciere critica a continutului si consecintelor faptelor sale si avand discernamantul pastrat in raport cu fapta pentru care a fost cercetat.
De asemenea, se retine in sarcina inculpatului starea de recidiva postcondamnatorie, prev. de art. 37 lit. b Cod penal,  .
La individualizarea judiciara a pedepselor care se vor stabili pentru infractiunile dintre infractiunile concurente, in cadrul criteriilor generale, prev. de art. 72 Cod penal se vor avea in vedere urmatoarele elemente:
-  pericolul social concret ridicat al faptelor, prin modalitatea in care au fost comise, prin urmele de violenta repetata pe care le prezinta victimele conform fotografiilor judiciare si prin modul de operare similar practicat de inculpat;
- imprejurarile comiterii faptelor, constand in modul in care inculpatul a stiut sa castige in prealabil increderea victimelor profitand cu buna stiinta de situatia acestora de persoane in varsta si fara aparare, prin faptul ca locuiau singure;
 - perseverenta infractionala manifesta a inculpatului care intr-o perioada scurta de timp, iulie 2008 - 11.08.2008, a comis patru fapte grave in scop de talharie, de fiecare data urmarind si uciderea victimelor;
  - starea de teroare psihica la care a fost supusa victima  , care a suferit violente din partea inculpatului si a ramas imobilizata o perioada mai mare de timp pana cand echipajul de politie a ajuns la locuinta sa dupa sesizarea martorului  ;
 - cu privire la persoana inculpatului: se retin ca elemente de individualizare: starea de recidiva postexecutorie in antecedenta sa penala inscriindu-se o condamnare tot pentru o infractiune comisa cu violenta - respectiv talharie; conduita infractionala progresiva care rezulta din corelarea antecedentelor penale anterioare constand sanctiuni administrative aplicate in baza art. 18/1 Cod penal pentru savarsirea unor infractiuni de furt si cersetorie, in perioada anilor 2003, 2006 si 2007, si cauze penale in curs de judecata pentru fapte de furt, in prezent in curs de judecata pe rolul judecatoriei Piatra Neamt,  conform cazierului judiciar  , cu faptele care formeaza obiectul prezentei cauze, precum si o motivatie scazuta pentru schimbarea comportamentului in sensul reintegrarii sociale, astfel cum se atesta prin referatul de evaluare .
Ansamblul acestor elemente de individualizare orienteaza instanta in aplicarea unor pedepse maxime pentru infractiunile de omor deosebit de grav comise asupra victimelor  , respectiv detentiune pe viata, prevazuta in textul sanctionator al art. 176 alin. 1 Cod penal.  De asemenea, pentru celelalte infractiuni concurente retinute anterior se vor stabili pedepse in limita maximului special prevazut in textul sanctionator.
 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor; Talharie

Omor deosebit de grav comis cu scopul de talharire a victimei - Sentinta penala nr. 170 din data de 16.10.2009
EMITEREA DECIZIEI DE IMPUNERE DUPA REINSER?IA DEBITORULUI IN CIRCUITUL ECONOMIC - Decizie nr. 1168/C din data de 22.11.2017
CONTESTA?IA LA EXECUTARE FORMULATA DE UN CREDITOR IPOTECAR, BANCA, PRIN CARE SE SOLICITA ANULAREA PROCESULUI VERBAL DE DISTRIBUIRE A PRE?ULUI IN CARE SE REGASESC ?I SUMELE DE BANI DISTRIBUITE ALTOR EXECUTORI JUDECATORE?TI CARE AU INCEPUT EXECUTAREA ACELUI - Decizie nr. 25/RC din data de 10.04.2017
OBLIGA?IA DE ELIBERARE A PA?APOARTELOR – MINORI NEINCLU?I IN CERTIFICATELE DE CETA?ENIE ALE PARIN?ILOR - Sentinta civila nr. 620/C din data de 09.05.2017
ACORDAREA DESPAGUBIRII PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI - Decizie nr. 140/AC din data de 08.05.2017
EXPRESIA BUNEI CREDIN?E LA INCHEIEREA ?I EXECUTAREA CONTRACTULUI, IN CONTEXTUL IN CARE NU A FOST DUBLATA PRINTR-O CLAUZA IDENTICA, IN FAVOAREA INTIMATULUI, APLICABILA IN SITUA?IA INCETARII CONTRACTULUI DIN CULPA FURNIZORULUI - Decizie nr. 186/AC din data de 22.05.2017
ACORDAREA DE DESPAGUBIRI PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI DE PRESTARI SERVICII DE TELEFONIE - Decizie nr. 201/AC din data de 07.06.2017
CONTRAVALOAREA JUSTEI DESPAGUBIRI PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI CU TELEKOM SA INAINTE DE EXPIRAREA DURATEI CONTRACTUALE DE 24 DE LUNI. - Decizie nr. 20/Ac din data de 16.01.2017
SUSPENDARE EXECUTARE ACT EMIS DE AUTORITA?ILE LOCALE - Sentinta civila nr. 1163/C din data de 07.11.2017
AC?IUNE IN CONSTATARE CLAUZE ABUZIVE - Sentinta civila nr. 15/AC din data de 16.01.2017
SUSPENDARE DISPOZI?IEI ?EFULUI POLI?IEI RUTIERE PRIN CARE SE SUSPENDA DREPTUL DE CONDUCERE - Sentinta civila nr. 840/C din data de 11.08.2017
FAPTA ILICITA IMPUTATA PARATEI DE COCONTRACTANTUL SAU CE CONSTA IN OMITEREA INDEPLINIRII OBLIGA?IILOR ASUMATE PRIN CONVEN?IE - Sentinta civila nr. 728/C din data de 14.06.2017
CESIUNEA CREAN?ELOR REZULTATE DIN CONTRACTELE INCHEIATE CU INSTITU?IILE PUBLICE - Sentinta civila nr. 618/C din data de 09.05.2017
CONTESTA?IE LA EXECUTARE – SUSPENDARE EXECUTARE - Decizie nr. 70/AC din data de 27.02.2017
OBLIGATIVITATEA PROCEDURII PREALABILE IN CAZUL ATACARII IN INSTAN?A A HOTARARII CONSILIULUI LOCAL - Sentinta civila nr. 916/C din data de 19.09.2017
ACORDAREA DIFEREN?EI DE SALARIU REPREZENTAND INCLUDEREA PREMIULUI ANUAL IN SALARIUL LUNAR - Sentinta civila nr. 780/C din data de 27.06.2017
PRETEN?II - Sentinta civila nr. 479/C din data de 29.03.2017
EMITEREA DECIZIEI DE IMPUNERE DUPA REINSER?IA DEBITORULUI IN CIRCUITUL ECONOMIC - Sentinta civila nr. 1168/C din data de 22.11.2016
ACORDUL NOTARIAL AL VECINILOR PENTRU ELIBERAREA AUTORIZA?IEI DE CONSTRUIRE - Sentinta civila nr. 665/C din data de 23.05.2017
TERMENUL DE EMITEREA DECIZIEI DE IMPUTARE CONFORM ART. 85 DIN LEGEA NR. 188/1999 - Sentinta civila nr. 747/C din data de 20.06.2017