InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Contractul de donatii. Incapacitate speciala a preotului care a asistat religios donatorul, in cursul ultimei boli, de a primi donatia.

(Decizie nr. 888 din data de 28.06.2007 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Donatii | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova


      Art.810 cod civil potrivit caruia medicii si farmacistii, inclusiv persoanele care practica ilegal medicina, care l-au tratat pe donator in boala de care moare, nu pot primi liberalitatea pe care  bolnavul a facut-o  in favoarea lor in cursul bolii, se aplica si preotilor care au asista pe donator din punct de vedere religios, in cursul ultimei boli.
      Nu intereseaza calitatea de medic, farmacist sau preot ci asistenta cu caracter repetat sau de continuitate acordata bolnavului in calitatile vizate de lege.
      Prohibitia se intemeiata pe o prezumtie absoluta de captatie si sugestie.
      
     Prin actiunea formulata la Judecatoria Tg. Jiu, reclamanta G.I. a chemat in judecata pe paratii B.C. si B.M., pentru a se dispune constatarea nulitatii testamentului lasat de sora sa, N.P., in favoarea paratilor.
     Prin sentinta civila nr. 3583 din 9.06.2006, pronuntata de Judecatoria Tg. Jiu, in dosarul nr. 2542/2006, s-a admis actiunea formulata de reclamanta G.I. impotriva paratilor B.C. si B.M.
S-a dispus anularea testamentului  autentificat sub nr. 6626/17.10.2005, autentificat de notarul public Silvia Badea.
Au fost obligati paratii la 412 lei cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta astfel, instanta a retinut, pe baza probelor de la dosar, ca decizia defunctei N.P. de a intocmi testament lui B.C., ca preot, a fost luata in urma exercitarii influentei acestuia, care a indepartat-o de rude si prieteni, fiind incalcate astfel dispozitiile  art. 810 Cod civil.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel paratii, criticand-o pentru nelegalitate, deoarece instanta a aplicat gresit dispozitiile art. 810 Cod civil.
Tribunalul Gorj, cu opinie majoritara,  prin decizia civila nr. 735 A din 30.11.2006, a admis apelul declarat de parati, a schimbat sentinta, in sensul ca a respins actiunea formulata de Guta Ioana impotriva paratilor B.C. si M. A fost obligata reclamanta la 300 lei cheltuieli de judecata.
S-a retinut ca incapacitatea de a primi cu titlu gratuit nu este o consecinta directa si imediata a calitatii de preot, ci trebuie indeplinita conditia asistarii religioase in timpul bolii a bolnavului, pentru a se putea justifica prezumtia legala de captatie, ceea ce in speta nu s-a demonstrat
In termen legal, s-a declarat recurs de catre G.I., impotriva acestei decizii civile, considerand-o nelegala deoarece s-a facut o gresita interpretare a dispozitiile art. 810 Cod civil, avand in vedere ca testamentul s-a facut in perioada bolii testatoarei N.P. si s-a datorat exercitarii influentei preotului asupra batranei, acesta fiind cel care i-a asigurat serviciul religios.
Criticile formulate sunt intemeiate.
In ceea ce priveste aplicarea dispozitiilor art. 810 si 812 Cod civil, se constata ca in recurs s-au depus 2 acte noi, eliberate de Biserica "Sf. Gheorghe - Spitalul Judetean Tg. Jiu si de Parohia Cirbesti , cu privire la asistenta religioasa de care a beneficiat defuncta testatoare in timpul bolii.
Se impune casarea cu trimitere pentru ca instanta de apel sa completeze probatoriul raportat la aceste acte depuse in recurs, acte de natura a configura starea de fapt.
Potrivit art. 810 Cod civil, medicii si farmacistii, inclusiv persoanele care practica ilegal medicina, care l-au tratat pe testator in boala din care moare, nu pot primi liberalitatea testamentara pe care bolnavul a facut-o in favoarea lor in cursul acestei boli.
Aceasta dispozitie se aplica si preotilor care au asistat pe testator din punct de vedere religios, in cursul ultimei boli.
Raportat la textul de lege, nu intereseaza calitatea de medic, farmacist sau preot, ci asistenta cu caracter repetat sau de continuitate acordata bolnavului in calitatile vizate de lege. Aceasta inseamna ca bolnavul poate gratifica un prieten preot (medic, farmacist), daca nu a fost asistat religios sau tratat in cursul ultimei boli.
Prohibitia se intemeiaza pe o prezumtie absoluta de captatie si sugestie, situatie in care nu se admite dovada ca liberalitatea este opera unei vointe libere, deci preotul, asistent religios al testatorului, nu ar putea dovedi ca nu a abuzat de influenta pe care o avea asupra bolnavului.
Prin urmare, ceea ce este esential pentru a actiona aceasta incapacitate de a primi un testament este demonstrarea situatiei asistarii testatorului din punct de vedere religios in cursul ultimei boli de catre preotul beneficiar al testamentului, nu in afara starii de boala, legea avand in vedere bolnavul si nu persoana sanatoasa.
Fata de aceste precizari, urmeaza ca instanta sa completeze probatoriul pentru a se stabili o corecta stare de fapt cu privire la asistenta religioasa in timpul starii de boala, iar in ceea ce priveste dispozitia testamentara facuta in favoarea sotiei preotului isi vor gasi aplicabilitatea dispozitiilor art. 812 Cod  civil, care prezuma absolut ca sunt persoane interpuse parintii, descendentii si sotul persoanei incapabile si care devin, prin intermediul interdictiei, persoane incapabile de a primi prin testament, in functie de starea de fapt pe care instanta o va stabili cu privire la preot, beneficiar al testamentului.       
2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Donatii

Revocarea contractului de donatie si a contractului de intretinere datorita neexecutarii obligatiilor de intretinere de catre donatar - Decizie nr. 1060 din data de 07.11.2011
Donatii - Decizie nr. 108 din data de 04.02.2011
Partaj bunuri comune. Regimul juridic al bunurilor mobile primite de unul dintre soti, prin donatie. Bunuri proprii. Timbraj. Plus petita. Bunuri imobile prin destinatie. - Decizie nr. 30/R din data de 24.03.2005
Donarea unor bunuri mobile apartinand patrimoniului cultural national mobil. Lipsa acceptarii donatiei. Efecte. Calitatea procesuala pasiva in actiunea in revendicarea acestor bunuri. - Decizie nr. 58 din data de 18.10.2012
Legea nr.10/2001. Renuntarea la proprietate. - Decizie nr. 237/A din data de 06.09.2006
Revocare donatie pentru ingratitudine, fundamentata pe atentat la viata reclamantului, refuz de alimente, injurii. Nedovedirea conditiilor pentru a se dispune revocarea. - Sentinta civila nr. 8219/09.12.2008 din data de 21.09.2009
ULITATEA DONATIEI PENTRU NEINDEPLINIREA CONDITIILOR DE FORMA - Hotarare nr. 4787 din data de 26.03.2010
revocare donatie - Hotarare nr. 8952 din data de 25.06.2010
Revocare contract de donatie - Sentinta civila nr. 10624 din data de 18.11.2008
Nulitate absoluta contract de donatie - Sentinta civila nr. 11171 din data de 02.12.2008
Contract de donatie. Revocare pentru ingratitudine. Intinderea efectelor - Sentinta civila nr. 3582 din data de 13.12.2007
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 2889 din data de 19.05.2011
Oferta de donatie catre stat. Lipsa unei acceptari exprese din partea donatarului. - Decizie nr. 123 din data de 24.01.2012
In cazul in care, prin actul de donatie, partea si-a transmis drepturile decurgand din mostenire, inclusiv dreptul litigios din proces, la care este atasata calitatea procesuala activa, catre fiul sau, nu se impune introducerea in cauza si citarea mo... - Decizie nr. 415 din data de 12.04.2011
Revocarea donatiei pentru survenienta de copil. Natura juridica a actiunii de revocare a donatiei pentru survenienta de copil. Necesitatea formularii actiunii de catre toti donatorii. Imposibilitatea revocarii donatiei in cazul adoptarii unui copil. - Decizie nr. 123 din data de 12.03.2009
Contract de donatie. Imposibilitatea constatarii caracterului simulat al donatiei in conditiile neindeplinirii dispozitiilor art.1175 Cod civil. - Decizie nr. 1579 din data de 17.11.2009
Potrivit art.13 si 15 din Regulamentul pentru Organizarea si Functionarea Cimitirelor Parohiale si Manastiresti din cuprinsul Eparhiilor Bisercii Ortodoxe Romane, este interzisa vanzarea locurilor concesionate, dreptul de concesiune putand fi doband... - Hotarare nr. 1400 din data de 12.09.2007
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 0 din data de 08.09.2014
Revocare contract donatie - Sentinta civila nr. 4 din data de 14.12.2011
Donatie - Sentinta civila nr. 663 din data de 14.09.2011