InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Nulitate absoluta contract de donatie

(Sentinta civila nr. 11171 din data de 02.12.2008 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Donatii | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Sentinta civila nr 11171/02.12.2008 - Nulitate absoluta contract de donatie

           Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 01.07.2008, sub nr.8098/301/2008, reclamantii N.C. si G. J. au solicitat in contradictoriu cu paratii Primaria Sectorului 3 Bucuresti prin Primar si Municipiul Bucuresti prin Primar,  sa se constate nulitatea absoluta a contractului de donatie nr.11808 din 30.09.1964 incheiat intre defuncta D. E. si fostul Sfat Popular al Raionului Tudor Vladimirescu, cu privire la apartamentul nr.6 situat in Bucuresti, str. Blanari nr.14, corpul B, et.3, sector 3, in suprafata de 77,31 mp impreuna cu cota de teren indiviza, cu cheltuieli de judecata.
      In motivare reclamantii au aratat ca prin actul de vanzare-cumparare cu nr.1093 din 1950 defunctii I. si E. D. au cumparat de la numitul P. C. R. apartamentul nr. 6 din corpul de cladire B et.3 str. Blanari nr.14 compus din doua camere si camera de serviciu cu dependinte, plus cota teren indiviza. Dupa decesul sotului sau, E. D. a fost obligata prin persistente presiuni psihice sa-si doneze proprietatea Sfatului Popular al Raionului Tudor Vladimirescu, primind in schimb o pensie de 250 lei.
      Reclamantii arata ca din cuprinsul actului de donatie rezulta ca beneficiarul donatiei, in calitate de donatar a fost Sfatul Popular al Raionului Tudor Vladimirescu, insa acceptarea donatiei a fost facuta de fostul Comitet Executiv al Sfatului Popular al Capitalei care a emis decizia nr.1031/29.03.1964, astfel incat donatara nu a facut un act de acceptare expresa a donatiei, care este astfel lovita de nulitate.
      Reclamantii mai arata ca realizarea simultana a acordului de vointe se realizeaza prin prezentarea ambelor parti in fata notarului, unde isi dau consimtamantul si semneaza inscrisul autentic, insa decizia de acceptare a donatiei a fost emisa la 29.03.1964, cu mult inainte de incheierea actului de donatie, respectiv, 30.09.1964.
      Reclamantii mai arata ca la incheierea actului de donatie nu a existat un consimtamant valabil exprimat, intrucat donatoarea nu a consimtit liber sa inzestreze statul roman cu apartamentul proprietatea ei, fiind vorba de un abuz al fostului regim comunist.
     In drept : art.800, 814, 948 C.civ.
     In dovedire a depus la dosar, in copie, act de donatie, decizia nr.1306/19.10.1964, act de vanzare-cumparare, certificat de mostenitor nr.374/1961, certificat de mostenitor nr.195/1963, certificat de mostenitor nr.40/16.04.2007, declaratie de notorietate, Dispozitia nr.491/2002.
     Prin intampinarea depusa la dosar la data de 15.09.2008, paratul Municipiul Bucuresti a invocat exceptia prescriptiei la actiune in ceea ce priveste nulitatea donatiei. A aratat ca vicierea consimtamantului este cauza de nulitate relativa si nu absoluta, iar termenul in care se poate cere anularea unui act care a fost lovit de nulitate relativa este de trei ani de la data incetarii violentei.
     Pe fondul cauzei a solicitat respingerea actiunii aratand ca acceptarea donatiei s-a facut printr-un act autentic, respectiv decizia intocmita de Sfatul Popular Bucuresti, iar dispozitiile Decretului 478/1954 care deroga de la dreptul comun prevad ca acceptarea donatiilor facute statului roman se poate face de catre Comitetul Executiv al Sfatului Popular al Capitalei.
     In drept: art.115-118 C.proc.civ.
        Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
        Prin actul de vanzare - cumparare nr 1093/ 1950 autorii reclamantilor ( conform certificatului de mostenitor nr 195 / 02.12. 1968  eliberat de Notariatul de Stat Bucuresti , respectiv certificatul de mostenitor nr. 40 / 16 . 04 .2 007 BNP Lotus )I. si E. D.  au cumparat de la numitul P .R. apartamentul nr. 6 din corpul de cladire B, etajul 3   situat in Bucuresti , etajul 3 , str. Blanari , nr 14 impreuna cu cota indiviza de teren in suprafata de 77 , 31 mp . La data de 27 septembrie 1960 I. D. a decedat fiind mostenit conform certificatului de mostenitor 374/ 1961 eliberat de Notariatul de Stat al Raionului Tudor Vladimirescu de catre D. E  .
      La data de 30 septembrie 1964 a fost incheiat actul de donatie autentificat sub nr. 11808/ 1964 prin care D. E. a donat Sfatului Popular al Raionului Tudor Vladimirescu apartamentul nr. 6 din corpul de cladire B, etajul 3   situat in Bucuresti , etajul 3 , str. Blanari , nr 14 impreuna cu cota indiviza de teren in suprafata de 77 , 31 mp .
     Asupra exceptiei lipsei calitatiii procesuale pasive a Primariei Sectorului 3 instanta retine ca , calitatea procesuala pasiva presupune identitate intre persoana paratului si cel care este subiect pasiv in raportul juridic dedus judecatii.
     Avand in vedere ca finalitatea promovarii prezentei cereri de chemare in judecata este reintoarcerea bunului in patrimoniul mostenitorilor donatoarei, fata de dispozitiile art 21 din Legea 215 / 2001 unitatea adminsitrativ - teritoriala este persoana juridica de drept public cu capacitate juridica deplina si patrimoniu propriu . Astfel in eventualitatea admiterii actiunii , hotararea trebuie sa fie opozabila detinatorului actual al bunului  , in speta Municipiul Bucuresti si nu Primaria Sectorului 3 care este o structura functionala fara personalitate juridica .
            Pentru toate aceste motive instanta urmeaza sa admita  exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Primariei Sectorului 3 si sa respinga cererea ca fiind formulata impotriva acestui parat ca fiind introdusa impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
     Asupra fondului cauzei instanta retine ca actiunea in anularea donatiei este neintemeiata.
         Potrivit art 2 din Decretul nr. 478/ 1954 privitor la donatiile facute statului , donatiile oferite sfaturilor populare se accepta dupa caz de comitetul executiv al sfatului popular regional sau de Comitetul Executiv al Sfatului Popular a Capitalei Republicii Populare Romane.
     Or , actul de donatie autentificat sub nr. 11808/ 30 . 09. 1964  a fost intocmit cu respectarea prevederilor actelor normative in vigoare la acel moment , respectiv donatia a fost acceptata  prin Decizia nr . 1031 / 1964 a Comitetului executiv al Sfatului Popular al Capitalei pentru donatarul Staful Popular al Raionului Tudor Vladimirescu  .
     Pe cale de consecinta o astfel de decizie trebuia emisa in prealabil de Comitetul Executiv al Capitalei pentru ca actul de donatie sa poata fi incheiata in mod valabil.
     Asadar sustinerile reclamantilor potrivit carora donatia fost acceptata de alta persoana decat donatarul , respectiv acordul de vointe nu s-a realizat simultan deoarece a fost emisa deoarece actul de acceptare  a fost emis anterior,  apar ca neintemeiate deoarece autoritatile statului trebuiau sa se conformeze actului normativ in vigoare , aplicabil situatiei date , respectiv Decretul 478 / 1854 care cuprindea norme speciale derogatorii de la dreptul comun .
      Instanta retine ca prin cererea introductiva reclamanti au solicitat sa se constate de asemenea nulitatea absoluta pentru lipsa consimtamantului  donatoarei D.E. la incheierea actului juridic bilateral. Consimtamantul reprezinta manifestarea de vointa a unei persoane in vederea formarii unui act juridic. Lipsa totala a acestuia in cazul unui act autentic poate fi dovedita exclusiv prin procedura inscrierii in fals. Sarcina probatiunii incumba in conformitate cu  art 1169 C.civ  contestatarului valabilitatii actului juridic atacat (in speta , reclamantii in calitate de mostenitori ai donatoarei ). Instanta observa ca reclamantii, prin probele administrate, nu au reusit sa rastoarne prezumtia de valabilitate a contractului de donatie autentificat, in ceea ce priveste existenta manifestarii de vointa a donatoarei. Nu trebuie confundata existenta consimtamantului (constatata de notar prin propriile simturi, ca urmare a semnarii actului juridic de catre parti, astfel cum rezulta si din incheierea de autentificare a susmentionatului contract), cu prezumtia de valabilitate de care se bucura acesta pana la proba contrara ( pentru a fi valabil consimtamantul trebuie sa provina de la o persoana cu discernamant, trebuie sa fie exprimat cu intentia de a produce efecte juridice, trebuie sa nu fie alterat de vicii). Astfel probatiunea reclamantilor  s-a axat pe dovedirea faptului ca la incheierea actului nu a existat un consimtamant valabil , respectiv niciodata donatoarea nu a consimtit liber la incheierea contractului de donatie manifestarea de vointa fiind facuta cu o rezerva mintala cunoscuta de destinatarul acestuia , fapt ce presupune de plano existenta unui consimtamant dat.
     Este drept ca motivele invocate pot duce la anularea contractului, fiind vorba despre o nulitate relativa, insa instanta ,conform principiului disponibilitatii, este tinuta de cauza actiunii introductive. Cauza reprezinta situatia de fapt calificata juridic de catre parte. Reclamantii si-au precizat in mod neechivoc actiunea invocand  lipsa totala a consimtamantului donatoarei  la data incheierii contractului, aspect pe care nu au reusit sa-l probeze.
       Fata de faptul ca sanctiunea nulitatii absolute nu poate lovi actul juridic pentru lipsa consimtamantul decat in absenta oricarei forme de exteriorizare a hotararii de incheiere a actului in cauza,  instanta apreciaza ca acest motiv de constatare a nulitatii actului de donatie autentificat sub nr. 11808/ 30 . 09. 1964  este nefondat .
           Pentru toate aceste motive instanta urmeaza sa respinga cererea de chemare in judecata ca neintemeiata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Donatii

Revocarea contractului de donatie si a contractului de intretinere datorita neexecutarii obligatiilor de intretinere de catre donatar - Decizie nr. 1060 din data de 07.11.2011
Donatii - Decizie nr. 108 din data de 04.02.2011
Partaj bunuri comune. Regimul juridic al bunurilor mobile primite de unul dintre soti, prin donatie. Bunuri proprii. Timbraj. Plus petita. Bunuri imobile prin destinatie. - Decizie nr. 30/R din data de 24.03.2005
Donarea unor bunuri mobile apartinand patrimoniului cultural national mobil. Lipsa acceptarii donatiei. Efecte. Calitatea procesuala pasiva in actiunea in revendicarea acestor bunuri. - Decizie nr. 58 din data de 18.10.2012
Legea nr.10/2001. Renuntarea la proprietate. - Decizie nr. 237/A din data de 06.09.2006
Revocare donatie pentru ingratitudine, fundamentata pe atentat la viata reclamantului, refuz de alimente, injurii. Nedovedirea conditiilor pentru a se dispune revocarea. - Sentinta civila nr. 8219/09.12.2008 din data de 21.09.2009
Pretentii - Sentinta civila nr. 1569 din data de 10.02.2016
Partaj judiciar - Sentinta civila nr. 9417 din data de 17.06.2016
Pretentii - Sentinta civila nr. 1596 din data de 10.02.2016
Drept de retentie - Sentinta civila nr. 6915 din data de 10.05.2016
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 2597 din data de 26.02.2016
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1698 din data de 12.02.2016
Reprezentativitate sindicat - Sentinta civila nr. 35/S din data de 21.10.2016
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 15101 din data de 16.11.2016
Cerere valoare redusa - Sentinta civila nr. 1772 din data de 12.02.2016
Actiune in declararea simulatiei - Sentinta civila nr. 3422 din data de 10.03.2016
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 620 din data de 21.01.2016
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 14661 din data de 08.11.2016
Pretentii - Sentinta civila nr. 8759 din data de 08.06.2016
Evacuare - Sentinta civila nr. 5978 din data de 22.04.2016