InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Vaslui

limitarea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate

(Sentinta civila nr. 760 din data de 08.06.2010 pronuntata de Tribunalul Vaslui)

Domeniu Libertatea persoanei (infractiuni privind) | Dosare Tribunalul Vaslui | Jurisprudenta Tribunalul Vaslui

Dosar nr. 1357/89/2010 - limitarea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate.

R O M A N I A

TRIBUNALUL VASLUI
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 760
Sedinta publica de la 08 Iunie 2010
Instanta constituita din:
PRESEDINTE ADINA ALEXANDRU
Grefier ANGELA CHIRVASA

--------
Cu participare procuror Armeanu Cristina

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant DIRECTIA GENERALA DE PASAPOARTE BUCURESTI, cu sediul in Bucuresti, Si pe parat CN, cu domiciliul in, avand ca obiect limitarea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate.
La apelul nominal facut in sedinta publica se constata lipsa partilor.
Procedura de citare  legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza faptul ca dosarul este la primul termen de judecata; reclamanta a depus copie O.P. 1508 in valoare de 8 lei reprezentand taxa judiciara de timbru si 0,3 lei timbru judiciar; lipsa intampinare; se solicita judecarea in lipsa.
S-au verificat actele si lucrarile dosarului, dupa care instanta constata achitat timbrajul si nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat acorda cuvantul reprezentantului Ministerului Public la dezbateri, pe fondul cauzei.
Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul, solicita admiterea cererii formulata de reclamanta si restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie in Danemarca privind pe numitul CN pentru o perioada de cel mult 3 ani, fiind indeplinite conditiile prevazute de art. 38 lit. a din Legea 248 /2055 in conditiile in care paratul a fost returnat din Danemarca in baza acordului de readmisie incheiat intre Romania si statul danez, deoarece prin atitudinea pe care a avut-o pe parcursul sederii sale pe teritoriul acestei tari a pus in pericol ordinea publica a statului danez, rezultand din declaratia data de parat imediat dupa returnare ca a fost retinut de politia daneza pentru talharie, judecat si condamnat pentru aceasta fapta la un an si 7 luni inchisoare din care, conform propriei declaratii a executat 11 luni, fiind expulzat de pe teritoriul statului danez. Fiind astfel indeplinite conditiile prevazute de Legea 248/2005, solicita admiterea cererii.
Instanta declara dezbaterile inchise, conform art. 150 Cod procedura civila si lasa cauza in pronuntare, dand solutia de fata; 
     

INSTANTA

Asupra cauzei de fata,

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante cu nr. 1357/89/2010, reclamanta Directia Generala de Pasapoarte Vaslui a solicitat restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie in Danemarca pentru o perioada de cel mult 3 ani paratului CN.
In motivarea actiunii se arata ca, din documentele inaintate Directiei Generale de Pasapoarte de catre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera cu privire la numitul CN in vederea luarii masurilor conform competentelor si a dispozitiilor legale in vigoare, rezulta ca in data de 27.04.2010 lucratorii P.F.- Henri Coanda, au intocmit pe numele susmentionatului, inscrisul denumit -Talon -pe care fac mentiunea - Returnat Danemarca - insotit de declaratia din aceeasi data, ca urmare a masurii dispuse de catre autoritatile din Danemarca.
Motivul returnarii reiese din declaratia data de catre parat in punctul de trecere al frontierei, in cuprinsul careia, acesta marturiseste ca a fost retinut de politia daneza pentru talharie, fiind judecat si condamnat la 1 an si 6 luni, pedeapsa din care a executat 11 luni.
Arata reclamanta ca  Romania a incheiat cu statul danez Acordul de readmisie, ratificat prin Legea nr. 66/2000, care la art. 1 alin. 1 prevede ca: "Fiecare parte contractanta readmite pe teritoriul statului sau, la cererea celeilalte parti contractante si fara formalitati, orice persoana care (...) nu mai indeplineste cerintele privind sederea, aplicabile pe teritoriul statului partii contractante solicitante ".
Acest acord are la baza dorinta de a intari si de a dezvolta in continuare relatiile dintre cele doua state si dintre cetatenii acestora. Pana la momentul actual, prezentul acord nu a fost suspendat, denuntat sau modificat de nici una din partile semnatare
In temeiul dispozitiilor art. 38 lit.(a) din Legea nr.248/2005, "-restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie a cetatenilor romani poate fi dispusa (...) cu privire la persoana care a fost re turnata dintr-un stat in baza unui acord de readmisie incheiat intre Romania si acel stat. "
Prevederile art.5 lit.a din acelasi act normative prevad, intre obligatiile pe care le au cetatenii romani pe perioada sederii lor in strainatate, si pe aceea de a respecta legislatia Romaniei, dar si a statului in care se afla, precum si scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra sau de a ramane pe teritoriul acestui stat, in conditiile stabilite prin legislatia acestui stat sau prin documentele internationale incheiate cu Romania.
Dreptul la libera circulatie este in stransa legatura cu respectarea legislatiei statului roman, precum si a tratatelor si conventiilor pe care Romania le-a ratificat si care fac astfel parte din dreptul intern.
Statul roman trebuie sa actioneze in vederea stoparii migratiei ilegale, iar prezenta, fara respectarea conditiilor legale de intrare si sedere, a paratului (ca si a altor persoane aflate in situatii similare) pe teritoriul altor state ar dovedi exact contrariul, cu repercusiunile negative de rigoare asupra tratamentului aplicat cetatenilor romani, ceea ce este de natura sa justifice o astfel de restrictie, admisa de art.2 alin.4 al Protocolului nr.4 la C.E.D.O. care prevede ca "drepturile recunoscute in paragraful 1 pot, de asemenea, in anumite zone determinate, sa faca obiectul unor restrangeri care, prevazute de lege, sunt justificate de interesul public intr-o societate democratica. "
In raport cu aceste circumstante, considera ca, prin actiunea introdusa, Directia Generala de Pasapoarte a respectat norma edictata de legiuitorul national, in apararea unui interes general al statului roman si in baza unei obligatii asumate de tara noastra, prin acorduri internationale, de a stopa migratia ilegala, dispozitiile art.2 al Protocolului nr.4 si nu a incalcat alte dispozitii internationale in materie.
Paratul, pe langa indeplinirea conditiilor de calatorie in strainatate, prevazute prin Legea nr.248/2005, trebuie sa indeplineasca si alte obligatii, stabilite de statele in care calatoreste si, eventual, in care a dobandit dreptul la munca. Returnarea unui cetatean roman, in baza unui acord de readmisie, se dispune, evident, atunci cand s-a incalcat ordinea juridica interioara a respectivului stat. Masura returnarii face dovada deplina ca paratul nu a respectat conditiile de calatorie in strainatate in momentul verificarilor efectuate de catre autoritatile daneze competente.
Fiind in culpa, paratul trebuie sa suporte consecintele faptelor sale, urmand ca, la stabilirea perioadei pentru care exercitarea dreptului fundamental la libera circulatie va fi limitat, sa fie avut in vedere faptul ca aceasta masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o si ca, prin aceasta masura, nu se poate aduce atingere existentei acestui drept.
In drept a invocat art. 5, 38, 39 din Legea 248/2005.
Actiunea a fost legal timbrata.
Paratul, legal citat, nu a depus intampinare si nu s-a prezentat in instanta pentru a-si formula apararea.
Din actele si lucrarile dosarului de fata, instanta constata ca actiunea formulata este intemeiata.
Paratul CN a fost returnat din Danemarca la data de 27.04.2010, conform talonului cu aceasta mentiune insotit de declaratia data la aceeasi data, ca urmare a masurii dispuse de catre autoritatile din acest stat, motivul returnarii reiesind din declaratia data chiar de catre parat in punctul de trecere al frontierei, in cuprinsul careia acesta arata ca a fost retinut de politia daneza pentru talharie, fiind judecat si condamnat la 1 an si 6 luni pedeapsa din care a executat 11 luni.
Potrivit Directivei Parlamentului European si a Consiliului 2004/38/CE privind dreptul la libera circulatie si sedere, pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora precum si potrivit disp. Legii nr. 248/2005 de transpunere a acestei directive de catre statul nostru, toti cetatenii Uniunii au dreptul de sedere pe teritoriul altui stat membru pe o perioada de max. 3 luni, fara nici o conditie sau formalitate, cu exceptia cerintei de a poseda o carte de identitate valabila sau pasaport valabil. Statele membre pot restrictiona libertatea de circulatie si de sedere a cetatenilor Uniunii si a membrilor lor de familie, indiferent de nationalitate, din motive de ordine publica, siguranta publica sau sanatate publica.
Aceste motive nu pot fi invocate pentru a servi unor scopuri economice, masurile luate respecta principiul proportionalitatii si se bazeaza exclusiv pe conduita personala a individului in cauza.
Din actele depuse la dosar, rezulta ca persoana care a fost expulzata a fost notificata in acest sens fiind informatii asupra motivelor pe care se bazeaza decizia luata.
Fata de acele aratate instanta va admite cererea formulata de Directia Generala de Pasapoarte in contradictoriu cu CN si va dispune, in baza art. 5 din Legea nr. 248/2005, restrangerea dreptului de circulatie a acestuia pe teritoriul Danemarcei  pe o perioada de 3  ani.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Admite cererea formulata de reclamanta Directia Generala de Pasapoarte Bucuresti, cu sediul in Bucuresti,  in contradictoriu cu paratul CN
Dispune restrangerea dreptului de circulatie al paratului pe teritoriul Danemarca pentru o perioada de 3 ani incepand cu data pronuntarii sentintei.
Executorie.
Cu apel in 5 zile de la comunicare
Pronuntata in sedinta publica azi,  08 iunie 2010.

  
Presedinte,
ADINA ALEXANDRU
Grefier,
ANGELA CHIRVASA
   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Libertatea persoanei (infractiuni privind)

Neintrunirea cumulativa a conditiilor prevazute de art.148 cod procedura penala . - Decizie nr. 109 din data de 23.11.2005
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara. Obligatia instantei de fond de a face sau nu precizarea ca mentine masura la momentul pronuntarii sentintei de condamnare, in situatia in care nu se impune revocarea ei. - Decizie nr. 554 din data de 26.05.2011
LIPSIRE DE LIBERTATE. CONDITII. GRESITA APRECIERE A PROBELOR - Decizie nr. 378/A din data de 30.11.2004
Lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 416 din data de 17.08.2015
legea 302/2004 - Sentinta penala nr. 116 din data de 14.02.2011
Restrangerea dreptului la libera circulatie - Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate - Decizie nr. 421A din data de 14.06.2010
violare de domiciliu (art.192 C.p.) + distrugere + lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 26 din data de 24.02.2014
Lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 416 din data de 17.08.2015
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara. Obligatia instantei de fond de a face sau nu precizarea ca mentine masura la momentul pronuntarii sentintei de condamnare, in situatia in care nu se impune revocarea ei. - Decizie nr. 554 din data de 26.05.2011
LIPSIRE DE LIBERTATE. CONDITII. GRESITA APRECIERE A PROBELOR - Decizie nr. 378/A din data de 30.11.2004
violare de domiciliu (art.192 C.p.) + distrugere + lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 26 din data de 24.02.2014
Lipsire de libertate care nu se absoarbe in viol - Sentinta penala nr. 142 din data de 20.11.2013
Plangere impotriva actelor procurorului. Art. 2781 alin.8 lit. c Cod procedura penala. Retinerea cauzei in vederea judecarii. - Sentinta penala nr. fn din data de 19.12.2008
Lipsirea de libertate in mod ilegal / Achitare - Sentinta penala nr. 104 din data de 21.03.2013
Lipsire de libertate - Hotarare nr. 290 din data de 23.06.2009
legea 302/2004 - Sentinta penala nr. 116 din data de 14.02.2011
Lipsirea de libertate in mod ilegal. Elemente constitutive - Sentinta penala nr. 22 din data de 18.01.2013
Lipsire de libertate in mod ilegal - art. 189 Cod penal - Element material - Sentinta penala nr. 1717 din data de 11.06.2013
Lipsire de libertate -LIBERTATEA PERSOANEI - Sentinta penala nr. 101 din data de 24.03.2011
Infractiunile de lipsire de libertate, vatamare corporala .Achitare pt.unii din subiectii activi si condamnare cu suspenda rea conditionata a pedepsei pt. ceilalti subiecti activi - Sentinta penala nr. 1880 din data de 24.05.2007