InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Craiova

Infractiunile de lipsire de libertate, vatamare corporala .Achitare pt.unii din subiectii activi si condamnare cu suspenda rea conditionata a pedepsei pt. ceilalti subiecti activi

(Sentinta penala nr. 1880 din data de 24.05.2007 pronuntata de Judecatoria Craiova)

Domeniu Libertatea persoanei (infractiuni privind) | Dosare Judecatoria Craiova | Jurisprudenta Judecatoria Craiova


Prin  rechizitoriul  Parchetului de pe  langa  Judecatoria Craiova din 2004,au  fost trimisi  in  judecata  in stare de libertate  inculpatii S.D., S. G.,  F. F.  si  T.I., pentru savarsirea  infractiuniulor prev. si ped. de art. 180 alin. 2, art.  181  si art.  192 alin. 2 C.p.
In fapt, s-a retinut  ca, intre familiile B. si S. exista un conflict mai vechi schimbandu-si reciproc, in timp, insulte si amenintari.
In ziua de 04.11.2003, in timp ce B. P. se deplasa impreuna cu fiica sa B. M. pe drumul satesc din Sarbatorea, s-au intalnit cu S. G, care era impreuna cu fiul sau S. V., de 13 ani, iar intre ei s-a iscat un nou conflict, S. V. prinzand-o pe B. P. de maini, in timp ce mama sa a inceput sa o traga de par si sa o loveasca.
Actiunea celor doi a dus la fracturarea degetului V de la mana dreapta, acesta fiind imobilizat in atela gipsata necesitand pentru vindecare 25 - 30 zile ingrijiri medicale.
Desi S. V. este cel care tinea partea vatamata de mana, se apreciaza ca leziunea a fost provocata si de actiunea mamei sale - S. G., care, in acest timp, o lovea pe partea vatamata si o imbrancea.
In ziua de 14.11.2003, in jurul orelor 17,00, intre familia B. si numitii T. I. si F. F. a avut loc o altercatie, datorita faptului ca primul  a lovit cu o bata cainele familiei B.
Desi, initial, T. I. si F. F. plecasera cu caruta, in urma schimbului de cuvinte, acestia s-au intors si, dandu-se jos din caruta, au agresat pe B. P., B. T. si B.M., cu o furca si o bata pe care le aveau asupra lor.
Observand conflictul, S. D. si S. G. au intervenit agresand pe membrii familei B., totul desfasurandu-se in fata portii casei acestora.
In aceste conditii, partile vatamate s-au retras in curte incercand sa inchida portile, cei patru agresori fortand insa intrarea, patrunzand in curte si lovindu-i cu pumnii, picioarele si o bata de lemn.
Cei patru au parasit curtea, in momentul in care a strigat la ei martorul B I.
In urma agresiunii, B. P. a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 9 - 10 zile ingrijiri medicale, B.T. 3 - 4 zile ingrijiri medicale, iar B. M. 6 - 7 zile ingrijiri medicale.
Prin  sentinta  penala  nr.   5005  din 17.11.2005  pronuntata in dosarul  nr. 1343//2004, s-a dispus condamnarea inculpatilor cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Impotriva acestei  sentinte penale au declarat  apel  partile  vatamate  si  inculpatii  S. D.  si S. G..
     Prin decizia  penala  nr. 219  din 05.04.2006  a  Tribunalului Dolj, pronuntata  in dosarul  nr. 250/P/2006, s-au admis   apelurile penale  declarate de partile  vatamate  si  de  inculpatii S. D.  si S.G. , s-a  desfiintat  sentinta  si   s-a  trimis  cauza  spre  rejudecare  la  aceeasi  instanta de fond.
     In faza de cercetare judecatoreasca au fost audiate partile vatamate care au invederat instantei ca isi mentin plangerile formulate si se constituie parti civile B. P. cu suma de 50.000 lei RON daune morale si 10.000 lei RON despagubiri civile, B. T. cu suma de 10.000 lei RON daune morale si 5.000 lei RON despagubiri civile, B. M. cu suma de 10.000 lei RON daune morale si 10.000 lei RON despagubiri civile.
     De asemenea au fost audiati inculpatii S.G., S. D., T. I. si F. F. care nu au reconuscut savarsirea faptelor pentru care au fost trimisi in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova nr.1040/P/2004 din data de 14.05.2004.
     Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarea stare de fapt:
     Intre familia B. si S. exista un conflict mai vechi, schimbandu-si reciproc in timp insulte si amenintari.
     La data de 04.11.2003, partile vatamate B. P. si B. M. s-au intalnit pe strada cu inculpata S. G. care se afla impreuna cu fiul sau si intre acestia s-a iscat un conflict. In timpul conflictului S. V. a prins-o pe B. P. de maini in timp ce mama sa a inceput sa o traga de par si sa o loveasca. Actiunea celor doi a dus la fracturarea degetului V de la mana dreapta, acesta fiind imobilizat in atela gipsata necesitand pentru vindecare 25-30 zile ingrijiri medicale.
     In data de 14.11.2003, in jurul orelor 17,00 intre familia B. si numitii T. I. si F. F. a avut loc o altercatie datorita faptului ca primul a lovit cu roata de la caruta cainele partilor vatamate.
     Desi, initial, T. I. si F. F. plecasera cu caruta, in urma schimbului de cuvinte, acestia s-au intors. In timp ce Partea vatamata B. T. si familia sa ii reprosau inculpatului T. ca a lovit catelul, au aparut si inculpatii S.G. si S. D. la locul conflictului.
     T .I. s-a indreptat catre B. T. avand asupra sa o sapa, moment in care a intervenit partea vatamata B. P., care luand furca pe care a aruncat-o in curtea casei a fost agresata de catre T. I.-stransa de gat si lovita de S.D. producandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 9-10 zile ingrijiri medicale asa cum rezulta din certificatul medico-legal nr.2863/A2/17. Inculpata F. F. nu a intervenit in conflict si nu a lovit niciuna dintre partile vatamate. Inculpata S. G. a intervenit si ea, l-a luat de par pe B. T. l-a lovit cu pumnii si palmele iar atunci cand s-a dezechilibrat si a cazut in sant, a fost lovit din nou cu pumnii si picioarele si de catre inculpatul S. D. Pentru leziunile produse au fost necesare pentru vindecare de 3-4 zile ingrijiri medicale. Partea vatamata B. M. incercand sa-l ridice pe tatal sau din sant pentru a numai fi lovit de catre inculpatul S. D. si T.I.  a fost la randu-l sau lovita de catre ambii inculpati. De asemenea partea vatamata detine certificat medico legal din care rezulta ca au fost necesare pentru vindecare 6-7 zile ingrijiri medicale. Tot conflictul s-a desfasurat in fata portii partilor vatamate.
     In aceste conditii partile vatamate B. T. si B. M. s-au retras in curtea casei incercand sa inchida portile iar cei doi inculpatii S. D. si T. I. fortand insa intrarea, patrunzand in curte au lovit cu o bata partea vatamata B. M., dupa care au luat furca si au plecat. Acestia au parasi curtea dupa ce martorul B. a strigat la ei.
     Chiar partile vatamate au aratat ca inculpatele S. G. si F. F. nu au patruns in curtea casei sale.
     Nu poate fi retinuta starea de provocarea invocata de inculpatii nefiind indeplinite conditiile prev. de art. 73 lit. b C.p, in sensul ca eventualele insulte adresate de partile vatamate nu sunt de natura a provoca o reala tulburarea inculpatilor si a justifica o reactie violenta disproportionata.
     Starea de fapt retinuta se desprinde din declaratiile partilor vatamate, ale martorilor C. E., D. I., T. L.,C. N.,  care este sustinuta si de concluziile certificatelor medico-legale atasate la dosar.
     In drept, fapta inculpatei S. G. care, impreuna cu fiul sau S. V. N. de 13 ani au agresat-o pe partea vatamata B. P. la data de 04.11.2003, cauzandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 25-30 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiuni prev. de art. 181 alin.1 C.p.
     Pentru aceasta fapta inculpata urmeaza a fi condamnata la pedeapsa inchisorii. La individualizarea pedepsei instanta va avea in vedere criterii generale prev. de art. 72 C.p, precum : gradul de pericol social concret al faptei, imprejurarile concrete in care a fost savarsita fapta, lipsa antecedentelor penale, atitudinea partial sincera a inculpatei dar totodata se va avea in vedere ca inculpata a savarsit fapta impreuna cu fiul sau minor, astfel ca se va orienta in aplicarea unei pedepsei cu inchisoarea sub minimul special prevazut de lege, avand in vedere dispozitiile art.74 lit.a, 76 lit.e si art. 75 lit. c C.p.
     De asemenea, fapta aceleiasi inculpate de a lovi partea vatamata B. P. la data de 14.11.2004 producandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 9-10 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 180 alin. 2 C.p. Pentru aceasta fapta inculpata urmeaza a fi condamnata la pedeapsa amenzii, retinandu-se circumstantele atenuante prev de art. 74 lit. a C.p si art. 76 lit. e C.p.
     Avand in vedere ca infractiunile au fost savarsite inainte de a interveni condamnarea definitiva pentru vreuna dintre ele, instanta va face aplicarea dispozitiilor art. 33-34 C.p. Totodata, pedeapsa aplicata fiind mai mica de 3 ani, inculpata neavand antecedente penale, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privarea de libertate de libertate, urmand a face aplicarea dispozitiilor art. 81 C.p. Va atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 83 C.p.
     In drept fapta inculpatului S. D. care impreuna cu inculpatul T. I. au patruns in curtea partilor vatamate B. P., B. T. si B. M., unde au lovit-o pe aceasta din urma, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 192 alin. 2 C.p. Pentru aceasta fapta inculpatul urmeaza a fi condamnat la pedeapsa inchisorii.
     De asemenea faptele inculpatului constand in lovirea la data de 14.11.2003 a partilor vatamate B P, B. T. si B. M., producandu-le leziuni ce au necesitat pentru vindecare mai multe zile de ingrijiri medicale intrunesc elementele constitutive a 3 infractiuni prev. de art. 180 alin. 2 C.p. Pentru aceste fapte inculpatul urmeaza a fi condamnat la pedeapsa amenzii penale.
     La individualizarea judiciara a pedepsei se va tine seama de gradul de pericol social concret al savarsiri faptelor, de modalitatea savarsirii, atitudinea partial sincera a inculpatului, instanta orientandu-se in aplicarea unor pedepse sub minimul special prevazut de lege potrivit dispozitiilor art. 74, 76 lit. c si e C.p.
     Avand in vedere ca infractiunile au fost savarsite inainte de a interveni condamnarea definitiva pentru vreuna dintre ele instanta va face aplicarea art. 33-34 C.p.
     Intrucat pedeapsa aplicata este mai mica de 3 ani inchisoare, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privarea de libertate, urmand a face aplicarea art. 81 C.p. Va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.p.
     Fapta inculpatului T.I., de a patrunde impreuna cu inculpatul S. D. in curtea partilor vatamate fara consimtamantul acestora, unde au lovit-o pe partea vatamata B. M., intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 192 alin. 2 C.p. Pentru aceasta fapta inculpatul urmeaza a fi condamnat la pedeapsa inchisorii.
     In drept, faptele inculpatului de a lovi partile vatamate B. P. si B.M. la data de 14.11.2003, producandu-le leziuni ce au necesitat pentru vindecare mai multe zile de ingrijiri medicale intrunesc elementele constitutive a 2 infractunii prev. de art.180 alin. 2 C.p.
        La individualizarea pedepsei instanta va avea in vedere criterii generale prev. de art. 72 C.p, precum : gradul de pericol social concret al faptei, imprejurarile concrete in care a fost savarsita fapta, lipsa antecedentelor penale, atitudinea partial sincera a inculpatului, astfel ca se va orienta in aplicarea unei pedepsei cu inchisoarea sub minimul special prevazut de lege, avand in vedere dispozitiile art.74 lit. a, 76 lit.e si art. 75 lit. c C.p.
      Avand in vedere ca infractiunile au fost savarsite inainte de a interveni condamnarea definitiva pentru vreuna dintre ele instanta va face aplicarea art. 33-34 C.p.
     Intrucat pedeapsa aplicata este mai mica de 3 ani inchisoare, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privarea de libertate, urmand a face aplicarea art. 81 C.p. Va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.p.
     Din declaratiile partilor vatamate B. P., B. T. si B. M., declaratiile inculpatilor coroborate cu declaratiile martorilor audiati in cauza, rezulta ca inculpata F. F. nu a savarsit niciuna dintre infractiunile pentru care a fost trimisa in judecata, acestea fiind savarsite de ceilalti inculpatii astfel ca instanta in baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c C.p.p, va dispune achitarea inculpatei pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 192 alin. 2 si art. 180 alin. 2 C.p.
     De asemenea tot din declaratiile vatamate B. P., B. T. si B. M., declaratiile inculpatilor coroborate cu declaratiile martorilor audiati in cauza, rezulta ca inculpata  S. G. nu le-a lovit la data de 14.11.2003 si nici nu a patruns in curtea acestora, astfel ca instanta in art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c C.p.p, va dispune achitarea inculpatei pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 192 alin. 2 si art. 180 alin. 2 C.p.- p.v. Barcan Paulina si Barcan Mihaela.
     Din declaratia parti vatamate B. T. reiese ca incullpatul T. I. nu la lovit la data de 14.11.2003, astfel ca instanta in baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c C.p.p, va dispune achitarea inculpatului pentru savarsirea infractiunii prev. art. 180 alin. 2 C.p.
     In ceea ce priveste actiunea civila, instanta retine ca sume certe si in legatura directa de cauzalitate cu faptele inculpatilor urmatoarele sume conform inscrisurilor depuse la dosar-chitante, respectiv pentru partea vatamata B.P. 104,49 lei RON la care vor fi obligati in solidar inculpatii S. D. si T. I.; pentru partea vatamata B. T. 64,88 lei RON la care vor fi obligati in solidar inculpatii S. D. si S. G.; pentru partea vatamata B. M. 28,68 lei RON la care vor fi obligati inculpatii in solidar  S. G. si T. I. faptele fiind savarsite la data de 14.11.2003.
     De asemenea inculpata S. G. va fi obligata la plata sumei de 49,81 lei RON despagubiri civile catre partea civila B. P., fapta savarsita la data de 04.11.2003.
     Va constata ca partile vatamate au suferit un prejudiciu moral constand in suferintele fizice incercate, astfel ca inculpatii S. D. si T. I. vor fi obligati in solidar la plata sumei de 300 lei RON catre partea vatamata B. P.; inculpatii S. D. si S. G. in solidar la plata sumei de 300 lei RON catre partea vatamata B. T.; inculpatii SD. si T. I. in solidar la plata sumei de 300 lei RON catre partea vatamata B. M.
     Instanta va obliga inculpata S. G. la plata sumei de 300 lei RON daune morale  catre partea civila B. P.- fapta din data de 04.11.2003.
     Instanta va respinge actiunea civila formulata de catre partile civile B. P., B. T., B. M. impotriva inculpatei F. F.. De asemenea instanta va respinge actiunea civila formulata de catre partea catre civila B. P. impotriva inculpatei S. G., - fapta din data de 14.11.2003. Va respinge actiunea civila formulata de catre partea civila B. M. impotriva inculpatei S. G.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Libertatea persoanei (infractiuni privind)

Neintrunirea cumulativa a conditiilor prevazute de art.148 cod procedura penala . - Decizie nr. 109 din data de 23.11.2005
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara. Obligatia instantei de fond de a face sau nu precizarea ca mentine masura la momentul pronuntarii sentintei de condamnare, in situatia in care nu se impune revocarea ei. - Decizie nr. 554 din data de 26.05.2011
LIPSIRE DE LIBERTATE. CONDITII. GRESITA APRECIERE A PROBELOR - Decizie nr. 378/A din data de 30.11.2004
Lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 416 din data de 17.08.2015
legea 302/2004 - Sentinta penala nr. 116 din data de 14.02.2011
Restrangerea dreptului la libera circulatie - Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate - Decizie nr. 421A din data de 14.06.2010
violare de domiciliu (art.192 C.p.) + distrugere + lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 26 din data de 24.02.2014
Lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 416 din data de 17.08.2015
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara. Obligatia instantei de fond de a face sau nu precizarea ca mentine masura la momentul pronuntarii sentintei de condamnare, in situatia in care nu se impune revocarea ei. - Decizie nr. 554 din data de 26.05.2011
LIPSIRE DE LIBERTATE. CONDITII. GRESITA APRECIERE A PROBELOR - Decizie nr. 378/A din data de 30.11.2004
violare de domiciliu (art.192 C.p.) + distrugere + lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 26 din data de 24.02.2014
Lipsire de libertate care nu se absoarbe in viol - Sentinta penala nr. 142 din data de 20.11.2013
Plangere impotriva actelor procurorului. Art. 2781 alin.8 lit. c Cod procedura penala. Retinerea cauzei in vederea judecarii. - Sentinta penala nr. fn din data de 19.12.2008
Lipsirea de libertate in mod ilegal / Achitare - Sentinta penala nr. 104 din data de 21.03.2013
Lipsire de libertate - Hotarare nr. 290 din data de 23.06.2009
legea 302/2004 - Sentinta penala nr. 116 din data de 14.02.2011
Lipsirea de libertate in mod ilegal. Elemente constitutive - Sentinta penala nr. 22 din data de 18.01.2013
Lipsire de libertate in mod ilegal - art. 189 Cod penal - Element material - Sentinta penala nr. 1717 din data de 11.06.2013
Incheierea unui contract de vanzare prin reprezentant pentru un vehicul folosit. Mentionarea in contract a numelui vanzatorului si a obligatiilor acestuia. Calificarea actului drept un mandat cu reprezentare. Cerere formulata de cumparator pentru reparare - Sentinta civila nr. 9936 din data de 02.06.2014
revendicare imobiliara. Cerere de interventie prin care se solicita respingerea actiunii reclamantului si partajul imobilului revendicat. Calificarea cererii si procedura de solutionare . - Hotarare nr. - din data de 03.11.2014