InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Vaslui

trafic de persoane in forma continuata, prev. de art.12 pct.1 din Legea nr.678/2001, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal.

(Sentinta penala nr. 78 din data de 14.04.2011 pronuntata de Tribunalul Vaslui)

Domeniu Libertatea persoanei (infractiuni privind) | Dosare Tribunalul Vaslui | Jurisprudenta Tribunalul Vaslui


Dosar nr. 4673/89/2010 trafic de persoane in forma continuata, prev. de art.12 pct.1 din Legea nr.678/2001, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal.

R O M A N I A

TRIBUNALUL VASLUI
PENALA

SENTINTA PENALA Nr. 78
Sedinta publica de la 14 Aprilie 2011
Instanta constituita din:
PRESEDINTE: ELENA SIMIONESCU
Grefier: ALINA-ROXANA VOLOCARU

Ministerul Public reprezentat de procuror CONSTANTIN BULGARU din cadrul D.I.I.C.O.T. -Biroul Teritorial Vaslui

Pe rol se afla solutionarea cauzei penale privind pe inculpatul M A-I, trimis in judecata in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane in forma continuata, prev. de art.12 pct.1 din Legea nr.678/2001, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal.
Dezbaterile pe fond au avut loc in sedinta publica din data de 06 aprilie 2011, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, dar si pentru ca aparatorul inculpatului sa depuna concluzii scrise, a amanat pronuntarea pentru astazi 14 aprilie 2011, cand a hotarat urmatoarele;

T R I B U N A L U L

Asupra actiunii penale de fata;
Prin rechizitoriul nr.7/D/2009 intocmit de D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Vaslui la data de 08.11.2010 si inregistrat la aceasta instanta la data de 22.11.2010 sub nr.4673/89/2010, a fost trimis in judecata inculpatul M A-I pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane in forma continuata, prev. de art.12 pct.1 din Legea nr.678/2001, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal.
S-a retinut prin actul de sesizare a instantei ca inculpatul a recrutat si transportat in localitatea Ieraklion - Grecia - si a obligat la practicarea cersetoriei, pe victimele G V si A C in scopul insusirii sumelor de bani astfel obtinute.
In cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul nu a dorit sa dea declaratii in fata instantei de judecata, prevalandu-se de dreptul la tacere.
Au fost audiate victimele G V si A C care si-au nuantat declaratiile fata de cele date in timpul urmaririi penale.
Au fost audiati din oficiu, martorii din lucrari P V, A L, R F I.
Au fost depuse la dosarul cauzei declaratii extrajudiciare date de tatal inculpatului, M N si de concubina acestuia, C R.
Aparatorul inculpatului a depus un CD pentru a face dovada relatiilor bune dintre victime si inculpat in Grecia.
Din oficiu, s-a dispus atasarea la dosarul cauzei a sentintelor penale nr.2667/2005 si 793/2010 ale Judecatoriei Vaslui.
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele;
Victima G V a suferit in anul 1986 un accident de munca, in urma caruia i-a fost amputat piciorul stang, in prezent folosind pentru deplasare o proteza. Susnumitul a initiat o relatie de concubinaj cu martora AL, locuind impreuna, fara forme legale in mun. Vaslui,  nu are loc de munca, singura sursa de venit constand in ajutorul social primit de victima G V.
In vara anului 2008 victima GV a fost abordata de inculpat, care, cunoscandu-i situatia materiala extrem de precara, dar si handicapul de care acesta suferea, i-a propus sa mearga cu el in Grecia, unde ii va asigura un loc de munca, respectiv ii va facilita practicarea cersetoriei, asigurandu-1 ca va castiga cel putin 1500 euro lunar. Victima a fost de acord cu respectiva propunere, astfel ca in luna iulie 2008 a fost transportata de inculpat in localitatea Ieraklion- Creta, din Grecia si cazata intr-un imobil in care mai locuia si numita C R. in perioada urmatoare victima G V era transportata, dimineata in diferite localitati de catre inculpat si pus sa cerseasca si readus in imobil seara. In acest sens victima a declarat: ,,zilnic M ma ducea la locurile de cersit cu o masina pe care o inchinase si tot el ma aducea acasa, eu nu puteam sa merg intrucat nu aveam proteza la mine si fara proteza ma pot deplasa doar aproximativ 200 metri; nu eram in posesia buletinului meu nici cand mergeam la cersit, M spunandu-mi ca politia nu se va lua de mine; in fiecare seara toti banii pe care ii castigam imi erau luati de M A I, care imi spunea ca tine o evidenta stricta, pe un caiet si ca imi va da banii atunci cand voi veni in tara, intrucat acolo nu imi trebuiau banii".
Victima G V a sustinut ca, zilnic castiga aproximativ 120-150 euro, ce erau dati inculpatului , ca acesta, si-a cumparat cu banii respectivi un autoturism si ca in luna septembrie 2008, M A I 1-a readus in tara, fiind insotit si de prietena lui C R, in scopul declarat, de a cauta si alte persoane cu handicap, pentru a le transporta in Grecia si a le exploata, prin expunerea la cersit.
Ajungand in Vaslui, victima G V i-a cerut lui M A I sa-i dea partea sa de bani, din cei obtinuti din practicarea cersetoriei, respectiv 800 euro, insa inculpatul a refuzat, motivand ca i-a folosit pentru achizitionarea autoturismului dar se va intoarce in Grecia si atunci ii va da respectivii bani.
Dupa ce a revenit in tara, inculpatul a cautat si alte persoane cu handicap, identificandu-l astfel pe martorul P V, avand de asemeni un handicap la piciorul stang, inca de la varsta de 4 ani, iar singura sursa de venituri o constituie practicarea cersetoriei in locurile publice din mun. Vaslui. Inculpatul i-a propus martorului P V - cunoscut si sub numele de "C" sa mearga cu el in Grecia, unde ii va asigura conditii pentru cersetorie, din care va castiga foarte bine.
Martorul P V a fost de acord cu propunerea facuta de inculpat, insa i-a spus ca isi pierduse buletinul de identitate, solicitand un termen inculpatului pentru a obtine un nou act de identitate.
Inculpatul a cautat insa si alte persoane pe care sa le determine sa practice cersetoria in Grecia, identificandu-o astfel pe victima A C - ce initiase o legatura de concubinaj cu numita F C din care rezultasera doi copii minori, ambii parinti fiind fara nicio sursa de venit, nescolarizati, etc.
Victima A C a fost de acord cu propunerea inculpatului, care ii promisese ca va castiga peste 1000 euro lunar.
In luna octombrie 2008 inculpatul i-a transportat pe victimele G V - acesta insotit si de concubina sa - martora A L - si A C in aceeasi localitate din Grecia - Ieraklion, unde i-a cazat intr-un imobil situat in subsolul unui bloc si le-a cerut sa practice cersetoria.
Martorul A Ca declarat: ,,a doua zi, M ne-a luat cu masina si l-a lasat pe G Vl in fata unui supermarket, iar pe mine la un semafor pentru a cersi; M mi-a cumparat niste carje pentru a da impresia ca nu am un picior si in acest fel sa castig mai multi bani; l-am intrebat pe M daca voi lucra si pe santier, iar acesta mi-a spus ca voi cersi intrucat se fac mai multi bani; am stat in Grecia aproximativ o luna de zile,perioada in care am castigat sume cuprinse intre 80 si 100 Euro;acesti bani erau luati de M in fiecare zi, cand ma lua de la locul unde cerseam si imi spunea ca trebuie mai intai sa imi plateasca datoria fata de el, adica transportul iar ulterior imi va da cate 10-20 euro ".
In acelasi imobil, compus din doua camere in care inculpatul locuia impreuna cu prietena sa C R, ii cazase pe victimele G V si A C, au fost cazati de catre inculpat si martorii F R A M si FR I - frati si rude cu inculpatul si care erau in cautarea de locuri de munca.
In aceste conditii, cei doi martori au perceput direct relatiile dintre inculpat si cele doua victime, sens in care acestia au declarat, printre altele:
- martorul F R Il: ,,in fiecare dimineata Mi ii transporta cu masina sa pe numitii G V si A C in zona centrala a orasului, in zone aglomerate la cersit; in fiecare seara cei doi erau adusi acasa de catre M  cu masina sa; cand ajungeau acasa toti mergeau in camera lui M  unde numarau banii obtinuti din cersit. C a ramas in locuinta noastra aproximativ trei saptamani perioada in care acesta a practicat cersetoria zilnic. Deoarece au existat mai multe divergente - certuri datorita sumelor de bani obtinute din cersetorie- intre C si M A I, C a plecat in Romania. "
- iar martorul F R A-M, a declarat: ,,cunosc faptul ca din suma de bani pe care numitul G V o facea, M A I ii dadea o parte din bani, dar un procent foarte mic si restul si-l insusea, spunandu-i ca trebuie pentru chirie si mancare; am auzit intr-o seara dupa ce ii adusese, cum M A I tipa si urla la G V pentru ca facuse prea putini bani ".
Faptele inculpatului  de a recruta, transporta in localitatea Ieraklion - Grecia si a obliga la practicarea cersetoriei, pe victimele G V si A C in scopul insusirii sumelor de bani astfel obtinute, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de trafic de persoane, in forma continuata, prev. de art.12 pct.l din Legea nr.678/2001, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal.
Modalitatile de realizare a laturii obiective a infractiunii astfel retinute in sarcina inculpatului au fost probate ca fiind: recrutarea, ca modalitate alternativa, constand in atragerea victimelor GV si AC in sfera sa de influenta; transportarea acestora din mun. Vaslui in localitatea Ieraklion, prin gasirea mijlocului de transport si suportarea contravalorii acestuia; cazarea victimelor in locuinta inchiriata de inculpat in localitatea Iraklion, iar mijloacele de realizare a modalitatilor sus mentionate au fost probate ca fiind: starea de vulnerabilitate in care victimele se aflau, determinate de gradele de handicap fizice de care acestea sufereau, situatiile materiale precare, lipsa oricaror perspective de ocupare a unui loc de munca sau obtinerea de venituri din alte surse, precum si faptul ca, odata ajunse in strainatate, lipsite de acte de identitate si intr-o tara a carei limba nu o cunosteau, victimele s-ar fi putut intretine numai din expediente prin practicarea cersetoriei in folosul inculpatului.
Existenta faptelor si vinovatia inculpatului sunt dovedite cu urmatoarele mijloace de proba:
- denuntul si declaratia martorei A L;
- declaratiile victimelor: G V si A C;
- declaratiile martorilor P V, F R I si F RA-M;
- situatia tranzactiilor derulate prin sistemul Western Union.
Desi inculpatul, prin aparator, a solicitat achitarea sa in temeiul art.11 pct.2 lit.b) Cod procedura penala raportat la art.10 lit.d) Cod procedura penala, intrucat faptele nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de trafic de persoane, lipsindu-le atat latura subiectiva cat si latura obiectiva, tribunalul apreciaza ca in cauza, prin probele administrate in timpul urmaririi penale si in cursul cercetarii judecatoresti, s-a facut dovada ca inculpatul a savarsit infractiunea pentru care a fost trimis in judecata.
Desi victimele si unii martori au incercat sa dea o alta conotatie activitatii lor in Grecia, cat si relatiilor lor cu inculpatul, instanta apreciaza ca acestea nu se coroboreaza cu restul materialului probator administrat in cauza, probele neavand o valoarea dinainte stabilita.
Asa fiind, se apreciaza ca inculpatul a savarsit infractiunea de trafic de persoane in forma continuata, prev. de art.12 pct.1 din Legea nr.678/2001 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si pentru care urmeaza ca instanta sa ii aplice o pedeapsa.
La individualizarea judiciara a pedepsei se va avea in vedere gradul de pericol social concret al faptei savarsite in forma continuata, urmarile produse, conduita inculpatului pe parcursul procesului penal, antecedenta penala, imprejurarile savarsirii faptelor, datele personale privind inculpatul.
In favoarea inculpatului vor fi retinute circumstantele atenuante prev. de art.74 alin.2 cu efectele prev. de art.76 lit.c) Cod penal.
O pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare cu executare in regim de detentie se impune pentru reeducarea si resocializarea inculpatului.
Fapta din prezenta cauza este concurenta cu fapta din 05.03.2009 privind circulatia pe drumurile publice si pentru care inculpatului i s-a aplicat o pedeapsa de 9 luni inchisoare prin sentinta penala nr.793/11.06.2010 a Judecatoriei Vaslui, ramasa definitiva la 10.03.2011 prin respingerea recursului.
In aceasta situatie, se va dispune desfacerea cumulului aritmetic dispus prin sentinta penala nr.793/2010 a Judecatoriei Vaslui in pedepsele componente si care vor fi repuse in individualitatea lor, astfel:
- pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.2667/2005 a Judecatoriei Vaslui, definitiva la data de 05.12.2002, prin neapelare;
- pedeapsa de 9 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.793/2010 a Judecatoriei Vaslui, definitiva la data de 10.03.2011, prin respingerea recursului.
In baza art.33 lit.a) Cod penal, art.34 lit.b), art.36 alin.1 si 3 Cod penal, se va dispune contopirea pedepselor de 1 an si 6 luni inchisoare aplicata inculpatului in prezenta cauza cu pedeapsa de 9 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.793/2010 a Judecatoriei Vaslui si se va dispune ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea de 1 an si  6 luni inchisoare.
Pentru ca faptele din prezenta cauza au fost savarsite in cursul termenului de incercare stabilit prin sentinta penala nr. 793/2010 a Judecatoriei Vaslui (2 ani inchisoare cu suspendare si 2 ani termen de incercare), instanta va mentine revocarea beneficiului suspendarii  conditionate a executarii pedepsei si va cumula pedeapsa de 2 ani inchisoare a carei suspendare s-a revocat, cu pedeapsa rezultanta de 1 an si 6 luni inchisoare, urmand ca inculpatul sa execute in final, pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare.
Pe durata executarii pedepsei, i se vor interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit.a) teza a II-a si lit.b) Cod penal, deoarece gravitatea faptelor sale il fac nedemn pe inculpat de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective ori de a ocupa functii implicand exercitiul autoritatii de stat.
Pentru ca pe parcursul judecarii prezentei cauze, inculpatul a fost incarcerat la Penitenciarul Oradea in baza mandatului de executare a pedepsei nr.910/11.03.2011 emis de Judecatoria Vaslui in baza sentintei penale nr.791/11.06.2010, Tribunalul va deduce din pedeapsa aplicata durata executata incepand cu data de 13.03.2011 la zi.
Se va dispune anularea mandatului de executare a pedepsei nr.910/11.03.2011 emis de Judecatoria Vaslui si va dispune emiterea unor noi forme de executare in conformitate cu dispozitiile prezentei hotarari.
Se va mentine masura revocarii beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei dispuse prin sentinta penala nr.791/2010.
Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale sentintelor penale nr.2667/2005 si 793/2010 ale Judecatoriei Vaslui si vor fi inlaturate cele contrare.
Sub aspectul laturii civile, instanta va lua act ca partea vatamata A C nu s-a constituit parte civila, in timp ce partea vatamata G V, care a avut pretentii civile de la inculpat, a renuntat la aceste pretentii in cursul judecarii  cauzei.
Conform art.191 alin.1 Cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 1000 lei, din care suma de 300, reprezentand onorarii pentru aparatorii din oficiu desemnati pentru partile vatamate va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Condamna pe inculpatul M A-I, in prezent detinut in Penitenciarul Oradea, pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane in forma continuata, prev. de art.12 pct.1 din Legea nr.678/2001, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, art.74 alin.2 si art.76 lit.c) Cod penal, la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare.
Constata ca fapta din prezenta cauza este concurenta cu fapta savarsita la data de 05.03.2009 privind circulatia pe drumurile publice, prev. de art.86 alin.1 din OUG nr.195/2002 pentru care inculpatului i s-a aplicat pedeapsa de 9 luni inchisoare prin sentinta penala nr.793/11.06.2010 a Judecatoriei Vaslui, definitiva la 10.03.2011, prin respingerea recursului.
Dispune desfacerea cumulului aritmetic a pedepsei rezultante de 2 ani si 9 luni inchisoare dispusa prin sentinta penala nr.793/11.06.2010 si repune pedepsele componente in individualitatea lor, astfel:
- pedeapsa de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.2667/2005 a Judecatoriei Vaslui, definitiva la data de 05.12.2002, prin neapelare;
- pedeapsa de 9 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.793/2010 a Judecatoriei Vaslui, definitiva la data de 10.03.2011, prin respingerea recursului.
In baza art.33 lit.a) Cod penal, art.34 lit.b), art.36 alin.1 si 3 Cod penal, contopeste pedepsele de 1 an si 6 luni inchisoare aplicata inculpatului in prezenta cauza cu pedeapsa de 9 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.793/2010 a Judecatoriei Vaslui si dispune ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea de 1 an si  6 luni inchisoare.
Mentine masura revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare dispusa prin sentinta penala nr.793/2010 a Judecatoriei Vaslui.
In baza art.83 Cod penal, cumuleaza pedeapsa rezultanta de 1 an si 6 luni inchisoare cu pedeapsa de 2 ani inchisoare a carei suspendare conditionata a fost revocata, urmand ca inculpatul sa execute in final pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare.
Pe durata executarii pedepsei interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art.64 lit.a) teza a II-a si lit.b) Cod penal, in conditiile art.71 Cod penal.
Deduce din pedeapsa aplicata perioada executata, incepand cu data de 13.03.2011 la zi, ca urmare a incarcerarii inculpatului in baza mandatului de executare a pedepsei nr.910/11.03.2011 emis de Judecatoria Vaslui, in baza sentintei penale nr.793/11.06.2010.
Ia act ca partea vatamata AC nu s-a constituit parte civila si ca partea vatamata G V, constituita parte civila in timpul urmaririi penale, a renuntat la pretentiile civile in cursul judecatii.
Dispune anularea formelor de executare emise in baza sentintei penale nr.793/2010 a Judecatoriei Vaslui si dispune emiterea unor noi forme de executare in conformitate cu dispozitiile prezentei hotarari.
Mentine celelalte dispozitii ale sentintelor penale nr.2667/2005 si 793/2010 ale Judecatoriei Vaslui si le inlatura pe cele contrare.
In temeiul art.191 alin.1 Cod procedura penala, obliga inculpatul sa plateasca statului cheltuieli judiciare in suma de 1.000 lei, din care suma de 300, reprezentand onorarii pentru aparatorii din oficiu desemnati pentru partile vatamate va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 14.04.2011, ora 1100.
PRESEDINTE, GREFIER,
         Elena Simionescu       Alina-Roxana Volocaru

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Libertatea persoanei (infractiuni privind)

Neintrunirea cumulativa a conditiilor prevazute de art.148 cod procedura penala . - Decizie nr. 109 din data de 23.11.2005
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara. Obligatia instantei de fond de a face sau nu precizarea ca mentine masura la momentul pronuntarii sentintei de condamnare, in situatia in care nu se impune revocarea ei. - Decizie nr. 554 din data de 26.05.2011
LIPSIRE DE LIBERTATE. CONDITII. GRESITA APRECIERE A PROBELOR - Decizie nr. 378/A din data de 30.11.2004
Lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 416 din data de 17.08.2015
legea 302/2004 - Sentinta penala nr. 116 din data de 14.02.2011
Restrangerea dreptului la libera circulatie - Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate - Decizie nr. 421A din data de 14.06.2010
violare de domiciliu (art.192 C.p.) + distrugere + lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 26 din data de 24.02.2014
Lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 416 din data de 17.08.2015
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara. Obligatia instantei de fond de a face sau nu precizarea ca mentine masura la momentul pronuntarii sentintei de condamnare, in situatia in care nu se impune revocarea ei. - Decizie nr. 554 din data de 26.05.2011
LIPSIRE DE LIBERTATE. CONDITII. GRESITA APRECIERE A PROBELOR - Decizie nr. 378/A din data de 30.11.2004
violare de domiciliu (art.192 C.p.) + distrugere + lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 26 din data de 24.02.2014
Lipsire de libertate care nu se absoarbe in viol - Sentinta penala nr. 142 din data de 20.11.2013
Plangere impotriva actelor procurorului. Art. 2781 alin.8 lit. c Cod procedura penala. Retinerea cauzei in vederea judecarii. - Sentinta penala nr. fn din data de 19.12.2008
Lipsirea de libertate in mod ilegal / Achitare - Sentinta penala nr. 104 din data de 21.03.2013
Lipsire de libertate - Hotarare nr. 290 din data de 23.06.2009
legea 302/2004 - Sentinta penala nr. 116 din data de 14.02.2011
Lipsirea de libertate in mod ilegal. Elemente constitutive - Sentinta penala nr. 22 din data de 18.01.2013
Lipsire de libertate in mod ilegal - art. 189 Cod penal - Element material - Sentinta penala nr. 1717 din data de 11.06.2013
Lipsire de libertate -LIBERTATEA PERSOANEI - Sentinta penala nr. 101 din data de 24.03.2011
Infractiunile de lipsire de libertate, vatamare corporala .Achitare pt.unii din subiectii activi si condamnare cu suspenda rea conditionata a pedepsei pt. ceilalti subiecti activi - Sentinta penala nr. 1880 din data de 24.05.2007