InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Ialomita

Incheierea de admitere a propunerii de prelungire a duratei arestarii preventive

(Hotarare nr. 2 din data de 17.04.2014 pronuntata de Tribunalul Ialomita)

Domeniu Incheierea de sedinta | Dosare Tribunalul Ialomita | Jurisprudenta Tribunalul Ialomita

Judecator de drepturi si libertati
Incheiere de admitere a propunerii de prelungire a duratei arestarii preventive Ascultarea inculpatului despre motivul pe care se intemeiaza propunerea de prelungire a arestarii preventive.
Sediul materiei:  art. 234-237 Cod procedura penala.
Incheierea din 17.04.2014. JUDECATORUL DE DREPTURI SI LIBERTATI,

Prin propunerea nr. XX/P/2014 din XX.04.2014, inregistrata pe rolul acestei instante la data de XX.04.2014 sub nr. XX/98/2014, Ministerul Public - Parchetul de pe langa Tribunalul Ialomita a solicitat prelungirea duratei masurii arestarii preventive a inculpatilor J.C.R., B.P. si R.M. pentru o perioada de 30 de zile, de la data de 20.04.2014 pana la data de 19.05.2014, inclusiv.
In sustinerea propunerii, s-a aratat ca pana la acest moment ancheta penala nu a putut fi finalizata, la dosar fiind reunite alte patru cauze in care sunt implicati atat inculpatii cat si persoana vatamata, acestea privind alte fapte penale savarsite dupa data incidentului din data de 22/23.01.2014 si avand legatura cu acesta.
Pe de alta parte inculpatii, prin aparatori alesi, au depus la dosar cereri prin care solicita noi probe, inclusiv o expertiza medico - legala.
Se arata de asemenea, ca in raport de noua pozitie a inculpatilor, in cauza se impun efectuarea de cercetari pentru verificarea sustinerilor acestora, sens in care s-a dispus deja efectuarea unei expertize tehnico - stiintifice.
Examinand actele si lucrarile dosarului se constata urmatoarele:
Prin ordonanta din data de XX.03.2014 a Parchetului de pe langa Tribunalul Ialomita s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva inculpatilor : J.C.R., pentru savarsirea infractiunii de tentativa la omor, prev. de art. 32 rap. la art. 188 Cod penal cu aplicarea art. 46 alin. 2 Cod penal si art. 41 alin. 1 si 3 Cod pena,  B.P., pentru savarsirea infractiunii de tentativa la omor prev. de art. 32 rap. la art. 188 Cod penal cu aplicarea art. 46 alin. 2 Cod penal si art. 41 alin. 1 Cod penal si R.M., pentru savarsirea infractiunii de tentativa la omor prevazuta de art. 32 rap. la art. 188 Cod penal cu aplicarea art. 46 alin. 2 Cod penal.
In fapt, s-a retinut ca in noaptea de 22/23.01.2014, in zona din fata localului A. din municipiul Slobozia, judetul Ialomita, a avut loc o altercatie intre mai multe persoane, una din victime fiind numitul L.F..
  Cercetarea penala efectuata in cauza pana la momentul emiterii ordonantei, a relevat faptul ca numitul  L.F. zis "G.", insotit de numitii P.P.P., D.V.M. zis "L." si B.F., s-au deplasat la localul A., unde s-au mai intalnit cu D.L.M.. La un moment dat acestia au iesit din local, numitul L.F. impreuna cu D.V.M., B.F. si P.P.P. au urcat in autoturismul marca Audi A8 cu numar de inmatriculare XX-XX-XX, condus de D.V.M., in timp ce numitul D.L.M. a urcat in autoturismul personal cu care se deplasase la local.
  Inainte de a demara, autoturismul Audi A8 a fost inconjurat de un numar de persoane (din audierile efectuate au fost  intre 3 si 6 persoane), care folosind obiecte contondente, au lovit in autoturism. Au spart  geamul din dreapta fata, luneta si au  fost aplicate  mai multe lovituri pe plafonul autoturismului. Ocupantii autoturismului in mod evident s-au speriat si au iesit din masina incercand  sa scape de agresori prin fuga: numitul D.V.M.a iesit de la volanul masinii si a urcat treptele  localului AXA  cu intentia de  a se refugia in interior; numitul L.F. a iesit din masina  tot prin partea  soferului, intrucat pe latura cealalta se afla  unul dintre agresori - recunoscut  ca fiind B.P. - si a luat-o la fuga pe una din strazile din intersectie; ocupantilor  locurilor  din spate ale autoturismului la randul lor au fugit spre intersectie, dupa care s-au deplasat  pe strada care duce  spre "benzinaria lui C.".
    Numitul B.F. si P.P.P. sustin  ca au fost urmariti  de doi dintre agresori insa nu au fost ajunsi de catre acestia. Ceilalti doi agresori au fugit dupa  L.F..
   Persoana vatamata L.F. declara  ca numitul B.P. i-a aplicat  doua lovituri in directia capului cu un topor, lovituri al caror efect a fost amortizat de mana ridicata intr-un gest de aparare, iar a doua  printr-o miscare de eschiva ce a fost urmata de cadere. In aceste imprejurari, persoana vatamata a continuat  sa fie lovita  atat de B.P.  cat si de R.M., ulterior participand la agresiune si numitul J.C.R..
   Conform Raportului de prima expertiza medico - legala nr. XX/A1/XX/XX.03.2014 emis de SML Ialomita, numitul L.F. prezinta leziuni traumatice  care  pot data din 22/23.01.2014, este confirmata o plaga contuza epicraniana ce s-a putut produce  cu corp  dur, precum si fractura cominutiva cu deplasare, fractura cu dublu focar cu deplasare peroneu drept, fractura cu deplasare maleola tibiala dreapta, fractura  cu dublu focar peroneu stang cu  deplasare ce s-au putut produce prin actiunea unui corp  taietor despicator, posibil topor.
Inculpatii au fost arestati preventiv prin incheierea din XX.03.2014 a judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Ialomita  pentru o durata de 30 de zile, de la data de 21.03.2014 si pana la data de 19.04.2014 inclusiv, fiind emise Mandatele de Arestare preventiva nr. XX/UP/XX.03.2014, XX/UP/XX.03.2014 si XX/UP/XX.03.2014.
 In cauza s-a constatat ca sunt incidente dispozitiile art. 202 alin.1, 3  si 4 lit. e Cod procedura penala, art. 223 alin. 2 Cod procedura penala, art. 226 Cod procedura penala.
Potrivit art. 234 alin. (1) Cod procedura penala, "arestarea preventiva a inculpatului poate fi prelungita, in cursul urmaririi penale, daca temeiurile care au determinat arestarea initiala impun in continuare privarea de libertate a inculpatului sau exista temeiuri noi care justifica prelungirea masurii".
Analizand propunerea Ministerului Public in raport cu actele si lucrarile dosarului dar si cu dispozitiile legale mentionate, se apreciaza ca aceasta este intemeiata, intrucat  din probele existente la dosarul cauzei rezulta suspiciunea rezonabila  ca inculpatii au savarsit, impreuna, infractiunea de tentativa la omor in dauna partii vatamate L.F..
In acest sens sunt declaratiile martorilor B.F., D.L.M. si D.V.M.,  ale partii vatamate L.F. si fragmente din transcrierile convorbirilor telefonice purtate de inculpati intre ei sau cu alte persoane.
Apoi, se mai constata ca  pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea pentru care cei trei inculpati sunt cercetati este inchisoarea mai mare de 5 ani.
Pe de alta parte, masura arestarii preventive se apreciaza de catre aceasta instanta ca se cere a fi luata in interesul urmaririi penale,  tinand cont de conduita procesuala inconsecventa a inculpatilor de recunoastere partiala a faptei pentru care sunt cecretati, de aici rezultand intentia manifesta a acestora de a actiona pentru ascunderea adevarului in cauza si ingreunarea urmaririi penale.
Cat priveste starea de pericol pentru ordinea publica, aceasta este data de  natura si circumstantele  savarsirii faptei ( pe timp de noapte, prin violenta, in loc public, prin participarea  mai multor persoane), precum si  de persoana inculpatilor (J.C.  si  B.P. sunt recidivisti) si de mediul din care acestia provin.
Mai mult, actele noi depuse de Ministerul Public, dovedesc acestei instante ca, ulterior datei de 22/23.01.2014, violentele dintre cele doua grupari rivale, din care fac parte atat inculpatul, cat si persoana vatamata L.F., au escaladat, fapt ce contribuie la agravarea starii de pericol pentru ordinea publica pe care o prezinta lasarea in libertate, in aceste circumstante, a inculpatilor.
In raport de natura faptei, a consecintelor pe care aceasta le-a avut asupra  victimei, de circumstantele reale si procesuale ale inculpatilor, aceasta instanta apreciaza ca masura arestarii preventive a inculpatilor este proportionala cu gravitatea acuzatiei  si necesara pentru realizarea scopului urmarit prin dispunerea acesteia.
De asemenea, se constata ca prelungirea masurii arestarii preventive este necesara in vederea finalizarii actelor de urmarire penala, asa cum au fost acestea aratate in referatul de propunere intocmit de Parchetul de pe langa Tribunalul Ialomita.
Fata de cele de mai sus, judecatorul de drepturi si libertati constata intemeiata propunerea Parchetului de pe langa Tribunalul Ialomita, astfel ca aceasta urmeaza a fi admisa si, in baza art. 234 si urm. Cod procedura penala, va dispune prelungirea duratei arestarii preventive a inculpatilor J.C.R., B.P. si R.M. pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 20.04.2014 pana la 19.05.2014, inclusiv.
Pentru aceleasi consideratiuni, se apreciaza ca la acest moment procesual nu se impune inlocuirea masurii preventive luata fata de inculpati cu o masura mai blanda.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
DISPUNE:

Admite propunerea Ministerului Public - Parchetul de pe langa Tribunalul Ialomita.
In baza art. 234 si urm. Cod procedura penala, prelungeste durata masurii arestarii preventive a inculpatilor J.C.R. (date), Butoi Petre (date), si Rosca Mihail (date), pe o perioada de 30 de zile, de la data de 20.04.2014 pana la 19.05.2014, inclusiv.
Cu drept de contestatie in termen de 48 ore de la pronuntare.
       Pronuntata in camera de consiliu, azi, 17.04.2014.   
                
JUDECATOR DE DREPTURI SI LIBERTATI,                GREFIER,        

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Incheierea de sedinta

Incheiere de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptie de neconstitutionalitate. - Rezolutie nr. 3/Ic din data de 29.03.2012
Incheieri premergatoare. Cale de atac. Conditii. - Decizie nr. 776 din data de 30.11.2009
Recunoasterea unei hotarari straine conform Legii nr. 302/2004. Netemeinicia cererii - Sentinta penala nr. 11/F din data de 27.02.2006
AUTORITATE DE LUCRU JUDECAT - Decizie nr. 52/Ap din data de 17.02.2009
ACCEPTAREA EXPRESA A SUUCESIUNII IN CUPRINSUL UNEI IMPUTERNICIRI ULTERIOR REVOCATA - Decizie nr. 41/Ap din data de 12.02.2009
Recurs. Analizarea probelor administrate de prima instanta. Aplicarea prevederilor art. 225 Cod proc. civ - Sentinta civila nr. 373/R din data de 01.04.2009
Pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti, prevazut la art. 3 alin. 1 din Legea nr. 567 / 2004 , cu o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate - Sentinta civila nr. 911 din data de 02.11.2006
Apel inculpat, respins - Sentinta penala nr. 16 din data de 03.11.2009
Apel Ministerul Public, respins - Sentinta penala nr. 15 din data de 03.11.2009
Apel Ministerul Public si inculpat, respins - Sentinta penala nr. 14 din data de 03.11.2009
Apel inculpat respins - Sentinta penala nr. 13 din data de 03.11.2009
Apel Ministerul Public, respins - Sentinta penala nr. 12 din data de 03.11.2009
Ape parte civila si inculpat, respins - Sentinta penala nr. 11 din data de 03.11.2009
Apel partea civila, admis sub aspectul cuantumului pretentiilor acordate partii civile - Sentinta penala nr. 10 din data de 03.11.2009
Apel Ministerul Public si partea civila, admis sub aspectul solutiei de achitare a inculpatilor, al modului de solutionare a pretentiilor civile si al cheltuielilor judiciare - Sentinta penala nr. 9 din data de 03.11.2009
Apel inculpat respins - Sentinta penala nr. 8 din data de 03.11.2009
Apel Ministerul Public si inculpati, admis sub aspectul incadrarii juridice si al constatarii si respectiv deducerii perioadei de preventie - Sentinta penala nr. 7 din data de 03.11.2009
Apel Ministerul Public si inculpat, respins. - Sentinta penala nr. 6 din data de 02.11.2009
Apel admis, sub aspectul obligarii in solidar a partii responsabile civilmente la plata despagubirilor civile si a cheltuielilor judiciare. - Sentinta penala nr. 5 din data de 02.11.2009
Apel parte civila si inculpati, respins - Sentinta penala nr. 4 din data de 02.11.2009