InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Brasov

OPOZITIE CAMBIALA

(Sentinta civila nr. 45/2011 din data de 14.01.2011 pronuntata de Judecatoria Brasov)

Domeniu Cambie | Dosare Judecatoria Brasov | Jurisprudenta Judecatoria Brasov

       OPOZITIE CAMBIALA. Nulitatea biletului la ordin emis in alb, in scop de garantie, pentru necompletarea acestuia cu mentiunile lipsain termen de 3 ani de la data emiterii. Caracterul termenului de 3 ani. Diferenta dintre biletul la ordin in alb si biletul la ordin cu scadenTa la vedere.
       Neemiterea somatiunii cambiale inainte de inceperea executarii. Invocarea propriei culpe de catre creditoare prin invocarea excepTiei prematuritaTii opozitiei cambiale. Admisibilitatea opozitiei cambiale in cazul in care debitorii au formulat si contestaTie la executare.
        Intre  Banca X  si S.C. Y S.A. s-au incheiat trei contracte de credit:
        1.Contractul de credit nr. 38819046/29.06.2007, prin care imprumutatul s-a obligat sasemneze in favoarea bancii 2 bilete la ordin in alb la "suma" si "scadenta", cu mentiunea "faraprotest", avalizate in nume personal de contestatorii N N si NR.
        Potrivit art. 8.3 din contract, in eventualitatea demararii procedurii executarii silite, banca era indreptatitasacompleteze biletele la ordin cu valoarea soldului creditului, dobanzilor aferente, comisioanelor si oricaror alte sume datorate de catre imprumutat, precum si cu data scadenTei, clauzace constituie convenTie de completare a biletelor la ordin.
        In baza acestui contract a fost acordat un imprumut de 50.000 lei garantat cu biletele la ordin in valoare de 50.000 lei si respectiv 8525,98 lei,emise la data de 29.06.2007, avalizate de contestatori.
        2. contractul de credit nr. 38819330/29.06.2007 prin care imprumutatul  s-a obligat sasemneze in favoarea bancii 2 bilete la ordin in alb la "suma" si "scadenTa", cu menTiunea "faraprotest", avalizate in nume personal de contestatorii N N si NR.
        Potrivit art. 8.3 din contract, in eventualitatea demararii procedurii executarii silite, banca era indreptatitasacompleteze biletele la ordin cu valoarea soldului creditului, dobanzilor aferente, comisioanelor si oricaror alte sume datorate de catre imprumutat, precum si cu data scadenTei, clauzace constituie convenTie de completare a biletelor la ordin.
        In baza acestui contract a fost acordat un imprumut de 15.000 lei garantat cu biletele la ordin in valoare de 7457,56lei si respectiv 1186,88 lei, emise la data de 29.06.2007, avalizate de contestatori.
        3. contractul nr. 40543007/22.08.2007 prin care imprumutatul  s-a obligat sasemneze in favoarea bancii 2 bilete la ordin in alb la "suma" si "scadenTa", cu mentiunea "faraprotest", avalizate in nume personal de contestatorii N N si N R.
        Potrivit art. 8.4 din contract, in eventualitatea demararii procedurii executarii silite, banca era indreptaTitasacompleteze biletele la ordin cu valoarea soldului creditului, dobanzilor aferente, comisioanelor si oricaror alte sume datorate de catre imprumutat, precum si cu data scadenTei, clauzace constituie convenTie de completare a biletelor la ordin.
        In baza acestui contract a fost acordat un imprumut de 3300 euro garantat cu biletele la ordin in valoare de 3444,56 euro si respectiv 1144,01 euro, emise la data de 27.08.2007, avalizate de contestatori.
        Un aspect necontestat caparti este faptul cadebitorul principal a intrat in procedura falimentului, care a fost deschisala data de 27.10.2008 si a fost  inchisain data de 22.02.2010, in dosarul nr. x/62/2007 al Tribunalului Brasov.
       Potrivit ART. 36 din Legea nr. 85/2006, de la data deschiderii procedurii se suspendade drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silitapentru realizarea creanTelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
       Rezultacain perioada 27.10.2008 - 22.02.2010 prescripTia dreptului de a cere executarea silitaa fost suspendatade drept numai in raport cu debitorul principal S.C. Y S.R.L. banca completand data scadenTei in interiorul termenului de prescripTie a dreptului de a cere executarea silitaimpotriva acesteia.
       Raporturile juridice dintre bancasi imprumutat nascut in baza contractelor de imprumut sunt distincte si autonome fatade raporturile juridice nascute in urma semnarii si predarii biletelor la ordin, de catre S.C. Y S.R.L., intimatei, aceste din urmaraporturi obligationale de garantie avand alte scadenTe decat cele din contractele de credit.
       In ceea ce-i priveste pe avalisti, dreptul bancii de a cere executarea silitadepinde in primul rand de legalitatea titlului executoriu, respectiv a biletelor la ordin, acestia avand dreptul de a invoca pe calea opoziTiei la executare excepTii privind nulitatea titlului, potrivit art. 63 din Legea nr. 58/1934.
       Biletele la ordin fiind emise "in alb", completarea acestora cu menTiunile lipsatrebuia facutacu respectarea inTelegerilor care au avut loc intre semnatarii lor, faraa fi necesaraintervenTia tragatorului, potrivit art. 12 din Legea nr.58/1834, potrivit caruia odatacu predarea titlului, se va adauga si o clauza, care va trebui safie astfel facutaincat sapoataintregi voinTa semnatarului titlului.
       Potrivit art. 72 din Norma-cadru, biletul la ordin in alb poate fi completat de posesorul acestuia in orice moment anterior prezentarii acestuia la plata.
       Potrivit art.34 din Legea nr. 58/1834, biletul la ordin poate fi tras la vedere, la un anumit timp de la emitere sau la o zi fixa. Potrivit convenTiei dintre parTi, cele 6 bilete la ordin, desi au fost emise in alb, nu sunt "la vedere", intrucat in cazul biletului la ordin cu scadenTa la vedere,  nu se completeazadata scadenTei inainte de a fi tras, legea prevazand caacesta trebuie prezentat spre platain termen de un an de la emiterea sa. Justificarea acestui termen este necesitatea de a nu Tine debitorul in incertitudine datoritafaptului caposesorul stabileste scadenTa prin prezentarea titlului la plata.
       NoTiunea de bilet la ordin in alb este diferitade cea de bilet la ordin cu scadenTa la vedere .In cazul biletului la ordin in alb, acesta este creat si predat de tragator cu intentia ca primitorul sao completeze, dreptul de completare nefiind absolut, exerciTiul acestuia fiind limitat de conTinutul inTelegerii dintre tragator si primul beneficiar, completarea abuzivaputand fi invocatasub forma excepTiei cambiale.
       Completarea biletului la ordin trebuie facutapanala prezentarea acestuia la plata,dar nu mai tarziu de 3 ani de la data emiterii, termenul fiind unul de decadere. Completarea tardivaproduce un bilet la ordin nevalabil deoarece la data cand trebuia completat, titlului ii lipseau elementele esenTiale, excepTia putand fi invocatade orice debitor.
       La data la care trebuiau completate biletele la ordin acestora le lipseau douaelemente esenTiale: suma determinata(catimea obligaTiei) si scadenTa, intrucat biletele la ordin  nu puteau fi completate mai tarziu de 29.06.2010 si respectiv 27.08.2010. 
In consecinTainstanTa va respinge apararile intimatei, reTinand caeste nerelevant faptul caaceasta nu a acTionat inainte de finalizarea procedurii falimentului, intrucat "executarea silita" si "completarea biletelor la ordin" sunt noTiuni diferite, cu reglementari distincte inclusiv cu privire la termenele in care banca trebuia sa-si valorifice drepturile, executarea silitafiind supusatermenului de prescripTie care poate fi intrerupt si suspendat, in timp ce dreptul de a completa biletul la ordin este supus unui termen de decadere care nu poate fi intrerupt si nici suspendat.
InstanTa va constata nulitatea biletelor la ordin si pe cale de consecinTava respinge excepTia prescripTiei dreptului de a cere executarea silitaintrucat in lipsa unui titlu executoriu valid, analiza imprejurarii dacaactele de executare au fost emise in interiorul termenului de prescriptie este lipsitade interes, executarea silitaimplicand preexistenTa unui titlu executoriu valid.
In ceea ce priveste exceptia prematuritaTii opoziTiei la executare pentru lipsa somatiunii cambiale prevazute de art. 61 din Legea nr. 58/1834, instanta reTine cacontestatorii nu contestaneemiterea si necomunicarea  somaTiei. Cu toate acestea, instanTa reTine caintimata a inceput executarea silita, primul act de executare fiind adresa de infiinTare a popririi care a fost emisapotrivit art. 454 c.pr.civ..
       IntenTia legiuitorului a fost aceea ca primul act de executare safie somaTia prevazutade legea specialaaplicabilaraporturilor de drept bancar, care se face potrivit regulilor de proceduracivilain materia executarii  silite dar trebuie sacuprinda transcrierea exactaa biletului la ordin si a altor acte din care rezultasuma datorata.
       Faptul caintimata a trecut direct la infiintarea popririi nu este de naturasa-i lipseascape debitori de posibilitatea formularii opoziTiei la executare, fiind nerelevant si faptul caacestia au promovat pe cale separatasi contestaTie la executare, intrucat in acest caz, titlul nefiind emis de o instanTajudecatoreasca, sunt incidente dispoziTiile art. 399 (3) c.pr.civ. potrivit carora se pot invoca aparari de fond in cadrul unei contestaTii la executare numai in cazul in care legea nu prevede o altacale de atac.
       In consecinTainstanta va respinge exceptia prematuritatii opozitiei la executare.
       Pentru considerentele expuse, vazand dispozitiile art. 62 din Legea nr. 58/1834, instanta va admite opozitia la executare, cu aplicarea art. 274 c.pr.civ.
       
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cambie

Drept procesual civil. Calea de atac promovata de oponent impotriva somatiei emise de executorul judecatoresc in cadrul procedurii silite a unei cambii. - Decizie nr. 230 din data de 22.05.2014
BILET LA ORDIN. INVESTIRE CU FORMULA EXECUTORIE. INSTANTA COMPETENTA. INVESTIRE. - Hotarare nr. 5029/2005 din data de 08.03.2006
BILET LA ORDIN GIRAT. RESPINGEREA CERERII DE INVESTIRE CU FORMULA EXECUTORIE - Hotarare nr. 3948 din data de 08.03.2006
Litigii cu profesionistii. Bilet la ordin. - Decizie nr. 831 din data de 21.03.2014
Cambia si biletul la ordin. Solidaritatea cambiei. - Decizie nr. 2202 din data de 10.12.2012
Bilet La Ordin. Opozitie La Executare. Lipsa Semnaturii Emitentului. Avalul. - Decizie nr. 361 din data de 14.02.2012
Rejudecarea dosarului la cererea condamnatului – conditii preliminare - Sentinta penala nr. 937 din data de 22.04.2011
Vamuire - Sentinta civila nr. 2665 din data de 13.02.2013
Proces verbal de contaven?ie - Sentinta civila nr. 1677 din data de 31.01.2013
Plata nedatorata - Sentinta civila nr. xx din data de 05.03.2013
CALIFICAREA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. PRINCIPIUL DISPONIBILITATII. COMPETENTA INSTANTEI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV DE A SOLUTIONA CEREREA PRIVIND OBLIGAREA UNIVERISTATII SA ELIBEREZE DIPLOME DE LICENTA - Hotarare nr. 4628/2013 din data de 18.03.2013
Contract de donatie - Hotarare nr. 2802/2013 din data de 15.02.2013
Rezolutiune contract de vanzare cumparare. Vicii ascunse - Sentinta civila nr. 6300 din data de 29.04.2013
Actiune in evacuare. Diferenta in raport de actiunea in revendicare. - Sentinta civila nr. 2641 din data de 13.02.2013
Delimitarea competentei de prima instanta a tribunalului, de cea a judecatoriei, se face in materie civila, dupa criteriul valorii obiectului litigiului. Declinarea competentei materiale in procedura cererii de creanta a platii pretului - Sentinta civila nr. 6418 din data de 07.05.2012
Actiunea posesorie apara posesia ca stare de fapt, fara a pune in discutie dreptul de proprietate. Respingerea cererii fata de partile care si-au legitimat posesia asupra aceluiasi imobil in baza a doua acte translative de proprietate nedesfiintate - Sentinta civila nr. 7238 din data de 21.05.2011
Capacitate procesuala activa cetatean strain titular drept special de folosinta asupra unei cote de a cere iesirea din indiviziune pe noul cod civil - Rezolutie nr. xxx din data de 29.03.2013
Capacitate procesuala activa cetatean strain titular drept special de folosinta asupra unei cote de a cere iesirea din indiviziune pe noul cod civil - Rezolutie nr. incheierea de sedinta din data de 29.03.2013
Sechestru asigurator Noul Cod de procedura civila - Sentinta civila nr. INCHEIERE in camera consiliu din data de 19.03.2013
Competenta materiala. Proces verbal intocmit de Garda Financiara. - Sentinta civila nr. xx din data de 02.04.2013