InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oltenita

Circumstante atenuante. Efecte prezentarea inculpatului in fata autoritatilor. Comportamentul sincer in timpul procesului si faptul ca se afla la primul conflict cu legea penala constitue circumstante atenuante care atrag reducerea pedepsei aplicate ...

(Sentinta penala nr. 215 din data de 08.10.2010 pronuntata de Judecatoria Oltenita)

Domeniu Circumstante si stari (atenuante si agravante) | Dosare Judecatoria Oltenita | Jurisprudenta Judecatoria Oltenita

      Sentinta penala nr.215/08.10.2010
      
      CIRCUMSTANTE ATENUANTE. EFECTE PREZENTAREA INCULPATULUI IN FATA AUTORITATILOR, COMPORTAMENTUL SINCER IN CURSUL PROCESULUI SI FAPTUL CA SE AFLA LA PRIMUL CONFLICT CU LEGEA PENALA CONSTITUIE CIRCUMSTANTE ATENUANTE CARE ATRAG REDUCEREA PEDEPSEI APLICATE INCULPATULUI
      
      Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa J.O.  inregistrat la aceasta instanta sub nr. 885/269/2010,  a fost trimis in judecata inculpatul V.S.  - pentru savarsirea infractiunilor prev. si ped. de art. 26 C.p. rap. la art. 290 C.p.; art. 291 C. p si art.  215 alin. 1,2,3 C.p. , toate cu aplic art. 33 lit. a C.p.
      Din actul de sesizare a instantei se retine ca  inculpatul V. S. este crescator de animale si detine 50 capete ovine.
      In toamna anului 2007 inculpatul a hotarat sa achizitioneze si alte  rase de ovine, dar pentru ca nu avea suma necesara de bani , a incercat sa obtina un imprumut cu camata de la un cetatean din mun. B., cunoscut si sub numele de "B".
      In luna noiembrie 2007, V.S. l-a contactat telefonic pe "B." (inculpatul aflase din zvon public  ca acesta ofera cu titlu de imprumut bani cu dobanda) si s-au intalnit pe raza mun. B., in zona D..
      Intrucat "B." a solicitat o dobanda foarte mare, inculpatul a renuntat sa mai ia bani cu camata.
      In aceasta imprejurare B. i-a propus o alta varianta, respectiv ca prin intermediul matusii sale O., care locuieste in cartierul 23 August din B., sa obtina un credit bancar prin folosirea unor documente false.
      V.S. a acceptat sa obtina un credit bancar in mod fraudulos si dupa o perioada scurta de timp a discutat cu O.
      Aceasta l-a asigurat pe inculpat ca va realiza prompt demersurile necesare  obtinerii documentelor false ( adeverinta de salariu si contract individual de munca pe numele sau) in vederea solicitarii unui credit bancar de la BCR - A.O.,  daca accepta sa-i " dau jumatate din suma imprumutata."
      Deoarece V.St. a fost de acord, O. i-a solicitat datele  personale si semnatura ("_am efectuat pe o hartie coala alba mai multe semnaturi) si dupa  doua ore a revenit cu documentele necesare pentru obtinerea creditului bancar : adeverinta de salariu nr. 59 din 17.12.2007 si contractul individual de munca cu nr. 7142/15.05.2006.
      Aceste documente atestau in mod mincinos ca V. S. este angajat din luna mai 2006 ca fierar betonist la SC A. G. SRL  B. si are un salariu lunar brut de 1750 RON:
      Apoi, inculpatul B. si O. au stabilit ca in ziua uratoare sa se intalneasca pe raza mun. O. si cel dintai sa depuna documentele false mai sus enumerate la agentia  BCR pentru obtinerea unui credit bancar.
      Conform intelegerii, a doua zi  (20.12.2007) cei trei au venit in mun. O. si V. S. a depus actele false mai sus enumerate la Agentia BCR unde a completat o cerere de credit, solicitand un imprumut pentru nevoi personale  in val. de 19.000 lei.
      La data de 27.12.2007 a fost incheiat contractul de credit pentru suma de 19.000 lei.
      Inculpatul a declarat ca din aceasta suma a beneficiat numai de 7.700 lei, intrucat 1200 RON a fost retinuta de agentie - comision de procesare si suma de 10.100 RON a fost preluata de B. si O..
      Din adresa I.M.B., rezulta ca inculpatul V. S. nu figureaza in evidenta cu contract individual de munca la SC A.G. SRL   si nu se regaseste pe statele de plata depuse de societate.
      Din raportul de expertiza  grafica nr. 28233 din 13.07.2009 rezulta ca semnaturile existente pe adeverinta de salariu nr. 59 din 17.12.2007 la rubrica " director general",  respectiv  pe contractul  individual de munca nr. 7142/15.05.2006, nu apartin numitului S.A. - administratorul SC A.G. SRL  B..
      Raportul de expertiza grafica nr. 27779/13.07.2009 atesta ca " semnaturile existente pe documentele pentru contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. 2007226434/27.12.2007, cerere de credit pentru persoane fizice din 20.12.2007 existente la rubrica imprumutat, anexa la contractul de credit bancar, apartin inculpatului V. S."
      De asemenea, procesul verbal intocmit de organele de cercetare penala  la data de 8.01.2009, care contine amprenta stampilei SC A.G. SRL  B., reflecta diferente esentiale  comparativ cu amprenta stampilei aplicata pe inscrisurile false.
      Intrucat  V. S. a precizat ca nu a retinut semnalmentele celor doi "B " si " O "  nu a fost posibila identificarea acestora, motiv pentru care se va dispune disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor de catre lucratorii de politie  din cadrul B.I.F. O.in vederea depistarii acestora si tragerea la raspundere penala pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 290 C.p.;  art. 26 C.p. rap. la art. 291 C.p. si art. 26 C.p. rap. la art. 215 alin. 1, 2 si 3 C.p. - cu aplic. art. 33 lit. a c.p. 
      Inculpatul a recunoscut faptele retinute in circumstantele mai sus expuse.
      Din fisa de cazier judiciar, rezulta ca  V. S.. nu poseda antecedente penale.
      In faza de urmarire penala, BCR - Suc. O. s-a constituit parte civila cu suma 18.534,26 RON - suma ce prezinta soldul creditului  ramas de rambursat si care se va actualiza pe parcursul derularii  procesului penal cu dobanzile si comisioanele aferente pana la recuperarea integrala a prejudiciului.
      In faza cercetarii judecatoresti, inculpatul a recunoscut  ca in luna decembrie 2007 a depus la BCR A. O. o adeverinta de salariu si un contract individual de munca achizitionate de 2 persoane ale caror nume nu le cunoaste si a participat la falsificarea  acestora prin faptul ca le-a dat datele sale personale. In urma acestor actiuni a obtinut un credit bancar in suma de 19.000 lei din care  el a folosit jumatate. Din debit a achitat o data,  suma de 2.400 lei, o data 1.700 lei si o data suma de 700 lei.
      Martorul  S.A. a  declarat ca este director general al SC A.G. SRL  B.  avand ca obiect  de activitate montaj  de tamplarie din  aluminiu si PVC. Nu il cunoaste  pe inculpat, nu a fost angajat al firmei pe care o conduce. Isi mentine declaratiile date in faza de urmarire penala. Semnatura la rubrica director general existenta pe adeverinta si pe contractul de munca nu  sunt executate de el, de asemenea  amprenta stampilei existenta pe documente nu este a societatii pe care o administreaza. A pus la dispozitia organelor de politie stampila  originala a SC A.G. SRL. Au mai fost si alte cazuri asemanatoare in B.. Atat "O " cat si "B. " sunt nume cunoscute pentru martor. Personal nu a completat nici o adeverinta de salariu.
      Partea civila B.C.R. - S.A. B.i s-a constituit parte civila cu suma de 26.221,54 lei calculata pana la data de 1 octombrie 2010 care sa se reactualizeze cu dobanzile si comisioanele aferente creditului pana la recuperarea integrala a prejudiciului cauzat.
      Din ansamblul probator existent la dosarul cauzei, atat cel din faza de urmarire  penala cat si cel din faza cercetarii judecatoresti, constand  in plangerea BCR, declaratiile inculpatului, declaratia martorului,  rapoarte de expertiza grafica,  adresa nr. 43607/R/29.08.2008 a I.T.M. B.,  contract de credit bancar,  cerere de credit persoane fizice,  adeverinta de salariu nr. 59/2007, contract individual de munca si proces verbal de ridicare a amprentei stampilei SC A.G. SRL , instanta constata urmatoarea situatie de fapt: in toamna anului 2007, inculpatul ce este crescator de animale, a dorit sa achizitioneze  si alte rase de  animale insa nu a avut suma de bani necesara. A luat legatura cu "B." care i-a propus ca prin intermediul  matusii sale  "O" sa obtina  un credit bancar, folosind documente false, respectiv adeverinta de salariu si contractul individual de munca, eliberat de SC A.G. SRL B..
      Inculpatul a fost de acord si in luna decembrie 2007 a depus aceste documente false la BCR - Ag. O.  in complicitate cu "B" si "O " la falsificarea carora a contribuit prin remiterea datelor sale personale obtinand un credit bancar pentru nevoi personale  in valoare totala de 19.000 lei.
      In drept, faptele savarsite de inculpat intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la fals sub semnatura privata prev. si ped. de art. 26 rap. la art. 290 C.p. , uz de fals prev. si ped. de art. 290 C.p. si inselaciune prev. si ped. de art. 215 alin. 1, 2 si 3 C.p. , toate cu aplic. art. 33 lit. a C.p.
      Sub aspectul laturii subiective inculpatul a savarsit faptele cu intentie directa in  sensul ca a prevazut rezultatul faptelor sale si a urmarit producerea acestuia.
      Prin folosirea documentelor false, inculpatul a urmarit realizarea unor consecinte juridice.
      Retinand vinovatia inculpatului si tinand cont de criteriile generale de individualizare a pedepselor prev. de art. 72 C.p., respectiv  de dispozitiile partii generale ale codului penal,  de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala,  de gradul de pericol social al faptelor savarsite, de persoana inculpatului de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala,  instanta urmeaza a-i aplica inculpatului pentru fiecare fapta savarsita  cate o pedeapsa cu inchisoarea.
      Cum inculpatul se afla la primul conflict cu legea penala, s-a prezentat in fata  autoritatilor, a avut un comportament sincer in cursul procesului, instanta urmeaza a face in cauza  aplic. dispoz. art. 74 - 76 C.p. coborand pedepsele aplicate sub minimul special prev. de lege.
      Cum cele 3 fapte au fost savarsite in concurs real, instanta in temeiul art. 33 lit. a rap.  la art. 34 lit. b C.p. va contopi aceste pedepse, astfel incat inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea,  respectiv cea de 2 ani inchisoare.
      In temeiul art. 71 alin. 1 si 2 C.p. aplica inculpatului pedeapsa accesorie prev. de art. 64 lit. a teza II si b C.p. ce sunt  nedemnitati de natura electorala.
          In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepselor, instanta apreciind ca dublul scop al pedepsei prev. de art. 52 C.p. poate fi atins chiar  fara executarea efectiva a acesteia, in temeiul art. 81 alin. 1 si 2 C.p. , art. 82 Cp si art. 71 al.5 Cp urmeaza a dispune  suspendarea conditionata a pedepsei si a pedepselor accesorii pe o perioada de 4 ani ce constituie termen de incercare.
      Mai urmeaza ca  in temeiul art. 359 Cp  sa-i puna in vedere inculpatului dispozitiile art. 83 Cp privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii altei fapte penale in termenul de incercare.
      Cum prin faptele savarsite inculpatul i-a cauzat partii  civile prejudiciu, instanta in temeiul art. 346 alin. 1 C.p. rap. la art. 14 al. 3 Cp si art. 998 C.civ, urmeaza  sa oblige inculpatul la 26221,54 lei, suma ce se va reactualiza cu dobanzile si comisioanele aferente creditului pana la recuperarea integrala a prejudiciului.
In temeiul art. 445 Cp va dispune anularea inscrisurilor false, respectiv adeverinta de salariu nr. 59/2007 si contractul individual de munca nr. 7142/15 mai 2006.
In temeiul art. 189 al. 1 Cp si art. 191 al. 1 Cp, va obliga  inculpatul la 500 lei cheltuieli judiciare catre stat.
      
      
      

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circumstante si stari (atenuante si agravante)

CIRCUMSTANTE ATENUANTE - Decizie nr. 63/A din data de 02.02.2004
Purtare abuzuva.-Reducere pedeapsa ca urmare a retinerii provocarii .Termen de incercare - Decizie nr. 6 din data de 18.01.2010
Circumstanta legala atenuanta a provocarii. Conditii neindeplinite. - Decizie nr. 42/Ap din data de 28.02.2007
Individualizarea pedepselor. Retinerea de circumstante atenuante judiciare in cazul infractiunilor concurente. - Decizie nr. 877 din data de 05.09.2011
Circumstante atenuante facultative. Aplicarea prevederilor art.74 Cod penal doar pentru una din infractiunile retinute in sarcina inculpatului - Decizie nr. 741 din data de 15.11.2007
Circumstanta atenuanta legala prevazuta de art. 72 Cod penal. Conditii. - Decizie nr. 362 din data de 30.05.2006
Omor savarsit asupra unei rude apropiate. Omisiunea retinerii dispozitiilor art.175 lit."c" cod penal - Decizie nr. 222/A din data de 22.06.2004
Apel impotriva unei hotarari de anulare ca netimbrata a actiunii avand ca obiect solicitarea de restrangere a dreptului la libera circulatie intr-un stat din Uniunea Europeana conform Legii 248/2005; Conditiile ce justifica inlaturarea sanctiunii; sa... - Decizie nr. 39 din data de 14.04.2010
Drept penal. Retinerea circumstantei atenuante prevazute de art. 74 lit. c C.p. neobligativitatea mentionarii in considerentele sentintei a prevederilor art. 74 ,76 C.p. - Decizie nr. 42 din data de 20.05.2010
Circumstante atenuante - Decizie nr. 1134 din data de 14.06.2013
Procedura prevazuta de art. 320 ind.1 Cpp. Conditii privind retinerea circumstantei atenuante prevazute de art. 74 alin.1 lit.c Cp. - Hotarare nr. 1134 din data de 14.06.2013
Recurs. Individualizarea pedepsei. Gresita retinere a circumstantelor atenuante judiciare prevazute de art.74 lit.a si c din Codul penal. - Decizie nr. 1953 din data de 13.12.2010
Criterii generale de individualizare. Pedeapsa si scopul ei. Imprejurari care pot constitui circumstante atenuante. Concursul intre cauzele de agravare si de atenuare - Decizie nr. 297 din data de 26.02.2009
INDIVIDUALIZAREA PEDEPSELOR. CRITERII GENERALE DE INDIVIDUALIZARE. CIRCUMSTANTE ATENUNATE - Decizie nr. 15 din data de 27.01.2009
Circumstante atenuante. - Decizie nr. 762/r din data de 23.04.2003
Cerere de contopire a executarii pedepselor - Sentinta penala nr. 356 din data de 14.11.2013
Apel impotriva unei hotarari de anulare ca netimbrata a actiunii avand ca obiect solicitarea de restrangere a dreptului la libera circulatie intr-un stat din Uniunea Europeana conform Legii 248/2005; Conditiile ce justifica inlaturarea sanctiunii; sa... - Decizie nr. 39 din data de 14.04.2010
Drept penal. Retinerea circumstantei atenuante prevazute de art. 74 lit. c C.p. neobligativitatea mentionarii in considerentele sentintei a prevederilor art. 74 ,76 C.p. - Decizie nr. 42 din data de 20.05.2010
Cerere de contopire a executarii pedepselor - Sentinta penala nr. 356 din data de 14.11.2013
Purtare abuzuva.-Reducere pedeapsa ca urmare a retinerii provocarii .Termen de incercare - Decizie nr. 6 din data de 18.01.2010