InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Ialomita

Litigii de munca. Drepturi banesti solicitate de judecatori . Prescriptia dreptului la actiune pentru o perioada mai mare de 3 ani de la data introducerii actiunii. Admisibilitatea acordarii acestor drepturi si pe viitor.

(Sentinta civila nr. 595 F din data de 17.06.2008 pronuntata de Tribunalul Ialomita)

Domeniu Indexari | Dosare Tribunalul Ialomita | Jurisprudenta Tribunalul Ialomita

Reclamantii M.V. si altii au chemat in judecata MINISTERUL JUSTITIEI, CURTEA DE APEL BUCURESTI, TRIBUNALUL IALOMITA si MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR PUBLICE solicitand acordarea sporului de risc si suprasolicitare  neuropsihica pentru perioada 2000 - septembrie 2004, februarie - martie 2008 si in continuare.
In cauza, paratul MINISTERUL JUSTITIEI a ridicat exceptia prescrierii dreptului material la actiune pentru drepturile mai vechi de 3 ani de la data introducerii actiunii.
Solutionand cauza, tribunalul a admis ca fondata exceptia ridicata de paratul MINISTERUL JUSTITIEI.
A admis in parte actiunea reclamantilor, obligand paratii sa achite acestora drepturile salariale reprezentand spor de risc si suprasolicitare neuropsihica pentru lunile februarie - mai 2008 si in continuare pana la aparitia unor noi reglementari legale cu privire la acest spor.
Paratul MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR a fost obligat sa aloce in bugetul paratului MINISTERUL JUSTITIEI fondurile necesare platii drepturilor acordate prin prezenta hotarare.
S-a retinut astfel ca, potrivit art. 283 alin.1 lit. c din Codul muncii, rezulta ca, cererile constand in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat pot fi formulate in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
Aceeasi dispozitie legala o gasim si mai concret in reglementarea cuprinsa la art.166 din Codul Muncii, unde se precizeaza si conditiile in care opereaza intreruperea termenului de prescriptie si anume recunoasterea din partea debitorului cu privire la drepturile salariale reclamate sau derivand din plata salariului.
Ori, in cauza, in raport de data introducerii cererii reclamantilor, respectiv 20.05.2008, se constata ca exceptia ridicata este fondata, dreptul material la actiune al reclamantelor M.V. si M.A.G. este prescris pentru perioada 2000 - septembrie 2004 ca si pentru reclamantele I.R.M., R.D.si P.V.plata acelorasi drepturi pentru perioada iunie 2004 - septembrie 2004.
Aceasta cu atat mai mult cu cat in cauza nu s-a dovedit nici existenta vreunui act de recunoastere din partea paratilor, care in conditiile art.166 alin.2 Codul Muncii si art.16 din Decretul nr. 167/1958, dreptul comun in materia prescriptiei extinctive cu care Codul Muncii se completeaza, sa duca la intreruperea prescriptiei extinctive.
Constatarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia nr. XXI din 10.03.2008 ca judecatorii, procurorii, magistratii asistenti, precum si personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si dupa intrarea in vigoare a O.G. nr. 83/2000, nu este un act de recunoastere in sensul reglementat de dispozitiile mai sus aratate intrucat nu vine de la parati si are loc dupa epuizarea termenului de prescriptie pentru o buna parte din drepturile pretinse.
In acelasi sens este si jurisprudenta Curtii de Apel Bucuresti care in mod irevocabil prin decizia nr. 896/R/24.03.2008 pronuntata in dosarul nr. 2714/116/2007 a constatat prescris dreptul la actiune al reclamantilor pentru drepturile solicitate pentru o perioada mai mare de 3 ani calculata de la data introducerii cererii de catre reclamanti.
De altfel, consideram ca dand satisfactie reglementarilor dreptului intern in materia prescriptiei nu se incalca nici dispozitiile art. 1 din Protocolul aditional nr. 1 la CEDO si nici jurisprudenta CEDO in aplicarea acestor dispozitii.
Astfel, a statuat CEDO prin jurisprudenta sa ca in notiunea de bun se cuprind si drepturile de creanta, respectiv drepturile banesti solicitate de reclamanti prin cererea lor (vezi CEDH 5 octombrie 1978 nr. 7775/1977, M.De. Napoles Pacheco c/Belgique in lucrarea Conventia Europeana a Drepturilor Omului - Comentarii si articole de  Corneliu Barsan - pag.972).
Pe de alta parte, art.1 din Protocol consacra dreptul oricarei persoane fizice sau juridice la respectarea bunurilor sale, nimeni neputand fi lipsit de proprietatea sa cu exceptia a doua limitari:
a) posibilitatea privarii de proprietate pentru cauza de utilitate publica;
b) reglementarea exercitarii acestui drept in conformitate cu interesul general.
Ori, aceasta a doua posibilitate de limitare a dreptului de proprietate permisa de art.1 paragraful 2 din Protocol, opereaza in cadrul prescriptiei extinctive, intrucat ratiunea existentei acestei institutii este una de interes general si anume aceea a asigurarii securitatii raporturilor juridice si a inlaturarii incertitudinii din viata juridica.
Mai mult, decat atat, ceea ce se stinge prin prescriptie este numai dreptul la actiune in sens material, nu si dreptul subiectiv care supravietuieste.
Asa fiind, pentru toate aceste considerente existand un deplin acord intre reglementarea interna cu privire la prescriptia extinctiva si reglementarea CEDO privind ocrotirea dreptului de proprietate, tribunalul constata prescris dreptul la actiune al reclamantelor M.V.si M.A.G.privind plata contravalorii sporului de 50% pentru risc si suprasolicitare pentru perioada 2000 - septembrie 2004, precum si al reclamantelor I.R.M., R.D. si P.V. privind plata acelorasi drepturi pentru perioada iunie 2004 - septembrie 2004 , urmand a fi admisa ca fondata exceptia ridicata in acest sens de paratul Ministerul Justitiei.
Referitor la solicitarea reclamantilor ca aceste drepturi sa se acorde si pentru viitor, tribunalul a gasit aceasta cerere ca fiind intemeiata, cu urmatoarea argumentare.
Cat priveste intinderea pretentiilor reclamantilor se observa ca prejudiciul invocat de acestia se compune dintr-un prejudiciu actual (contravaloarea drepturilor solicitate pentru lunile februarie 2008 - mai 2008) si un prejudiciu viitor (acordarea acestor drepturi si in continuare).
In cadrul raspunderii civile sunt supuse repararii nu numai prejudiciile actuale care intotdeauna sunt certe intrucat ele s-au produs, ci si prejudiciile viitoare daca exista siguranta ca ele se vor produce si daca exista elementele necesare pentru a le determina intinderea.
In acest sens este de observat ca cererea reclamantilor si pentru acoperirea prejudiciilor viitoare este intemeiata intrucat aceste prejudicii indeplinesc conditiile aratate mai sus.
Atat timp cat recunoasterea dreptului reclamat in prezenta cauza s-a facut numai la nivelul I.C.C.J. printr-o decizie data in solutionarea unui recurs in interesul legii, decizie obligatorie, potrivit art.329 Cod procedura civila, numai pentru instantele de judecata si cat nu au loc modificari legislative care sa clarifice reglementarea acestor drepturi este evident ca reclamantii vor fi prejudiciati si pentru viitor prin neacordarea acestor drepturi. Sentinta civila nr. 595 F din 17 iunie 2008.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Indexari

ADMISIBILITATEA SOLICITARII MAGISTRATILOR PRIVIND ACORDAREA INDEXARILOR ACORDATE ALTOR CATEGORII DE BUGETARI IN ANUL 2007; CALITATEA PROCESUAL PASIVA A C.N.CD.-ului. - Decizie nr. 5535 din data de 22.09.2008
ADMISIBILITATEA SOLICITARII MAGISTRATILOR PRIVIND ACORDAREA INDEXARILOR ACORDATE ALTOR CATEGORII DE BUGETARI IN ANUL 2007; CALITATEA PROCESUAL PASIVA A C.N.CD.-ului. - Decizie nr. 5535 din data de 22.09.2008
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Hotarare nr. 4640 din data de 12.05.2010
DISCRIMINARE-DREPTURI SALARIALE - Sentinta comerciala nr. 359 din data de 14.05.2009
Redeschiderea procesului penal in cazul judecarii in lipsa persoanei condamnate - Hotarare nr. 2 din data de 08.04.2015
Proceduri speciale. Acordul de recunoastere a vinovatiei - Sentinta penala nr. 21/F din data de 30.01.2015
Masuri de siguranta. Internarea medicala provizorie. - Hotarare nr. 2 din data de 20.11.2014
Punerea in executare a hotararilor penale. Punerea in executare a amenzii penale. Competenta judecatorului delegat cu executarea - Hotarare nr. 1 din data de 08.10.2014
Punerea in executare a hotararilor penale. Punerea in executare a pedepselor principale. Acordul instan?ei de parasire a ?arii. - Sentinta penala nr. - din data de 18.09.2014
Aplicarea legii penale mai favorabile dupa judecarea definitiva a cauzei, inainte de intrarea in vigoare a noului Cod penal. Concursul de infractiuni. - Hotarare nr. 62 din data de 21.05.2014
Masuri preventive. Incheiere de admitere a propunerii de arestare - Hotarare nr. 4 din data de 17.04.2014
Inlocuire masura arestare preventiva cu o masura mai usoara - masura controlului judiciar - Hotarare nr. 3 din data de 12.05.2014
Incheierea de admitere a propunerii de prelungire a duratei arestarii preventive - Hotarare nr. 2 din data de 17.04.2014
Incheierea de constatare a legalitatii sesizarii instantei a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si de dispunere a inceperii judecatii. Respingerea cererilor formulate de inculpati. Calea de atac. - Hotarare nr. 1 din data de 09.04.2014
Dreptul muncii. Contestatie decizie de sanctionare; pretentii - art.251 din codul muncii - Decizie nr. 2444 din data de 11.11.2011
Dreptul muncii. Pretentii - drepturi banesti incasate necuvenit; termen de prescriptie - art.268 din Legea nr.53/2003 (codul muncii), art.211 din Legea nr.62/2011 - Decizie nr. 2489 din data de 02.10.2013
Dreptul muncii. Anularea deciziei de concediere; respectarea criteriilor minimale de selectare a personalului propus pentru disponibilizare. - art.65 , art.74 din codul muncii - Decizie nr. 2024 din data de 12.10.2011
Dreptul muncii. Anulare decizie de concediere. - art.252 din codul muncii - Decizie nr. 76 din data de 16.01.2013
Dreptul muncii - suspendarea contractului de munca - Art.52 codul muncii - Decizie nr. 1795 din data de 22.05.2013
Contestatie la executare; atribuirea bunurilor scoase la vanzare la licitatie in contul creantei catre unul dintre creditori. - Art.448 cod procedura civila. - Decizie nr. 814 R din data de 27.11.2011