InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

evacuare

(Sentinta civila nr. 1145/2014 din data de 29.01.2014 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Chirii | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A
JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

Dosar nr. 70/271/2014

SENTINTA CIVILA NR.    1145/2014

Sedinta publica din data de  :  29.01.2014
Presedinte - _..
Grefier : __.

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamanta S.C. M_.. S.R.L.  a solicitat evacuarea paratei  S.C. ____ S.R.L., avand ca obiect -evacuare
La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza faptul ca instanta a amanat pronuntarea pentru aceasta data, cauza fiind retinuta spre solutionare la data de 28.01.2014 ,  incheierea de sedinta de la acea data   facand parte integranta a prezentei hotarari.
     

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele :
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Oradea la data de 07.01.2014, sub dosar nr.  70/271/2014, reclamanta S.C. __ S.R.L.  a solicitat evacuarea paratei  S.C. __. S.R.L.   din imobilul situat in str. _.
In fapt, arata ca intre parti s-a incheiat in data de 12.08.2010 un contract de inchiriere, conform caruia parata dobandeste folosinta imobilului situat in Oradea str. .., in caltiate de chairias.
Potrivii prevederilor contractului incheiat de parti, in schimbul folosintei spatiului chiriasul va trebui sa achite contravaloarea chiriei pana in data de 5 a lunii pentru luna in curs;
Pe aproape intreaga durata a derularii contractului chiriasul a achitat cu intarziere contravaloarea chiriei, niciodata nu si-a respectat obligatia in mod liber asumata prin contract.
In conformitate cu prevederile contractului art. 24, sanctiunea pentru neindeplinirea de catre chirias a obligatiei de plata a chiriei in teremenul prevazut in contract, este rezilierea contractului, cu respectarea unui preaviz de 30 de zile.
In temeiul prevederilor art. 1037 si urm. C.pr.civila, a comunicat chriasului prin intermediul executorului judecatoresc notificarea de reziliere a contractului incepand cu data de 13.12.2013 data la care trebuia sa elibereze in mod voluntar spatiul ce face obiectul contractului. In contextul rezilierii contractului datorita neachitari chiriei, in prezent societatea SC ____. SRL, foloseste imobilul fara litiu.
Mentioneaza  ca aceasta porcedura speciala nu constituie o renuntare a drepturilor patrimoniale pe care le are fata de parata in temeiul contractului, acestea urmand a fi valorificate, pe cale separata, dupa eliberarea spatiului, pentru a putea fi cuantificate atat sub aspectul. Nivelului chiriei cat si a eventualelor daune datorate pentru pereiudiciile cauzate de chririas in patrimoniul proprietarului.
Cererea nu a fost motivata in drept
In probatiune, reclamanta a depus la dosar, in  copie, urmatoarele inscrisuri: contract de inchiriere din 06.08.2010 (f.6), notificare nr. 101/13.11.2013 (f.7), certificat ONRC (fila 8) privind sediul paratei.
Cererea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru de 100 lei (f.12).
Desi legal citata, parata  nu a depus intampinare, dar s-a prezentat in instanta in vederea sustinerii pozitiei sale procesuale si a aratat ca recunoaste ca este restanta in plata chiriei, dar ca in decurs de cateva zile va achita, a mai aratat ca intre parti se deruleaza raporturi comerciale de 10 ani, si solicita respingerea cererii de evacuare pe motiv ca nua a opreat rezilierea contractului, in cuorinsul acestuia nefiind prevazut un pact comisoriu de grad IV, astfel incat simpla notificare nu este suficienta pentru retinerea inexistentei unui titlu in favoarea paratei. Solicita a se avea in vedere faptul ca societatea parata este o persoana juridica mare, are 180 de angajati, care nu pot fi evacuatit asa cum solicita reclamanta.
Instanta a incuviintat si administrat, la solicitarea reclamantei, proba cu inscrisuri, costatand ca desi prin actiune reclamanta a solicitat interogatoriul paratei, in fata instantei nu a mai sustinut-o .
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine  urmatoarele:
 In fapt, la data de 12.08.2010 reclamanta, in calitate de locator a incheiat cu parata, in calitate de locatar, contractul de inchiriere fila 6, avand ca obiect asigurarea folosintei spatiului cu destinatia productie situat in Oradea, str. __, jud. Bihor,  pentru o chirie care trebuia achitata lunar conform art.6 din contract, cu termen data de 5 a lunii curente. Contractul a fost incheiat pentru o perioada determinata, pana la data de 05.10.2015, insa ca urmare a faptului ca parata nu  a achitat chiria, reclamanta a denuntat unilateral contractul, notificand-o pe parata la data de 13.11.2013 (f.7). Prin notificarea transmisa prin intermediul executorului judecatoresc, reclamanta a solicitat paratei  sa elibereze si sa-i predea imobilul in termen de cel mult 30 de zile  de la primirea notificarii .
Posibilitatea rezilierii unilaterale a contractului pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale este prevazuta si in contract, art.24, cu acelasi preaviz de 30 de zile.
Intrucat parata nu a predat imobilul, care a facut obiectul contractului de inchiriere,  si avand in vedere ca aceasta nu mai detine un titlu pentru folosirea spatiului situat in Oradea, str. __., jud. Bihor, in baza art. 1040 C.pr.civ. instanta va admite cererea formulata de reclamanta.
Instanta inlatura apararea paratei privind valabilitatea inca a titlului locativ, aparare privind considerentul ca nu a intervenit rezilierea contractului printr-o simpla notificare, intrucat in cuprinsul contractului nu este prevazut un pact comisoriu de grad IV, deoarece instanta constata ca aceasta prcedura speciala vizeaza in mod expres si situatiile in care evacuarea se solicita tocmai pentru neplata chiriei, neconditionand aplicarea lor de situatia prevederii in mod expres a acestor prevederi si preluarea lor in cuprinsul contractului.
Potrivit art.1037 alin. 1) Ncpc, atunci cand dreptul locatarului de a folosi un imobil s-a stins ca urmare a incetarii locatiunii prin neplata chiriei si locatorul doreste sa intre in posesia imobilului, acesta va notifica locatarul, in scris, prin intermediul executorului judecatoresc, punandu-i in vedere sa elibereze si sa-i predea liber imobilul, in termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii notificarii. (2) Daca locatiunea este pe durata nedeterminata, denuntarea ceruta de lege pentru incetarea contractului va fi considerata si notificare de evacuare a imobilului, in conditiile prezentului articol.
Prin urmare, singurele conditii cerute de legiuitor, in cazul cererii de evacuare pentru neplata chiriei sunt : notificarea prin executor, si termenul de preaviz de 30 zile, aspecte respectate de reclamant. Fata de conditiile de aplicare a procedurii speciale de evacuare, (termenul de 30 de zile si neplata chiriei) ambele indeplinite, clauza contractuala poate fi calificata ca u npact comisoriu suficient si eficient in a pune capat contractului de inchiriere. Incetarea contractului ca efect al neplatii chiriei nu poate fi legata decat de o ipoteza a rezilierii, iar rezilierea nu este una acordata/dispusa/pronuntata judiciar, pentru ca intr-o atare ipoteza, formularea art.1037 alin.1 NCPC, pe aceasta secventa, ar fi inutile si golita de continut. Legiuitorul ar face referire explicita la o incetare a locatiunii ce rezulta dintr-o hotarare judecatoreasca, iar atunci nu ar mai interesa faptul in temeiul caruia o asemenea hotarare a fost pronuntata, putand fi chiar si pe calea speciala a evacuarii prev de art.1033 si urm Ncpc.
Fata de toate aceste considerente, si luand in considerare si recunoasterea paratei ca nu a achitat chiria pe ultimele 2 luni, instanta va admite cererea reclamantei si va dispune evacuarea paratei conform dispozitivului.
In ceea ce priveste cheltuielile de judecata, instanta constata ca acestea nu au fost solicitate, astfel incat nu se va pronunta asupra lor, acestea nefacand obiectul dezbaterilor.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea formulata de reclamanta S.C. __.. SRL, cu sediul social in loc___2, jud.Bihor, ___, inmatriculata la ORC Bihor sub nr___. in contradictoriu cu parata S.C. __.. SRL, cu sediul social in Oradea, str__, inregistrata la ORC Bihor sub nr___, si punct de lucru situat in Oradea str. ____.., jud.Bihor.
Dispune evacuarea paratei din  imobilul situat in Oradea, str. ..
Executorie. Cu drept de apel in termen de 5 zile de la pronuntare. Calea de atac se va inregistra la Judecatoria Oradea.
Pronuntata in sedinta publica, azi 29.01.2014.

              PRESEDINTE         GREFIER
____.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chirii

Pretentii - Sentinta civila nr. 4606 din data de 10.12.2009
Modificarea unilaterala a chiriei in baza unor factori obiectivi - Decizie nr. 815 din data de 20.03.2014
Actiune in evacuare. Contract de inchiriere. Ajungere la termen. Relocatiune tacita rezultata din primirea de catre proprietar a unor sume cu titlu de chirie in avans pentru o perioada de timp. Exigente probatorii. - Decizie nr. 337R din data de 21.09.2010
Evacuare chiriasi din imobilul restituit in baza Legii nr.10/2001. Imposibilitatea incheierii unui nou contract de inchiriere in conditiile OUG nr.40/1999, modificata. - Decizie nr. 53 din data de 19.01.2010
Prelungirea de drept a contractului de inchiriere conform OUG nr.40/1999 opereaza pana la incheierea contractului de inchiriere, dar nu mai mult decat prelungirea de drept acordata prin lege. - Decizie nr. 622 din data de 07.04.2009
Cererea privind obligarea la vanzarea prin negociere directa a unui spatiu comercial. Conditia existentei contractului de inchiriere. Fisa de calcul a chiriei. - Decizie nr. 979 din data de 06.04.2009
OUG nr. 40/1999. Interpretarea dispozitiilor art. 1 in ce priveste aplicabilitatea acesteia si raporturilor de locatiune in cadrul carora calitatea de chiriasi apartine unei organizatii neguvernamentale. Aplicarea dispozitiilor legale in concordanta ... - Decizie nr. 448R din data de 30.10.2008
Evacuare - Decizie nr. 152R din data de 18.04.2006
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 9 din data de 02.02.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 933 din data de 04.11.2010
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 590 din data de 19.07.2010
Chirii - Sentinta civila nr. 6956 din data de 30.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 209 din data de 15.01.2010
pretentii comerciale - Sentinta civila nr. 10936 din data de 23.12.2009
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 9 din data de 02.02.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 933 din data de 04.11.2010
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 590 din data de 19.07.2010
Chirii - Sentinta civila nr. 6956 din data de 30.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 209 din data de 15.01.2010
pretentii comerciale - Sentinta civila nr. 10936 din data de 23.12.2009