InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Reghin

Pretentii - comercial

(Hotarare nr. 286 din data de 04.03.2009 pronuntata de Judecatoria Reghin)

Domeniu Preturi, stabiliri de | Dosare Judecatoria Reghin | Jurisprudenta Judecatoria Reghin


Pe rol judecarea actiunii civile formulata de reclamanta SC R. SRL prin Administrator E. U.  in contradictoriu cu parata D. R. D. P. B., avand ca obiect pretentii.
La apelul nominal facut in sedinta publica se constata lipsa partilor.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei , dupa care:
Instanta constata ca mersul dezbaterilor si cuvantul in fond al partilor au fost consemnate in incheierea de sedinta din data de, data la care s-a amanat pronuntarea pentru termenul de azi, incheiere ce face parte integranta din prezenta sentinta. Prin actiunea civila inregistrata la Judecatoria Tg.Mures sub nr____ la data de 0406.2007, reclamanta SC R. SRL B. a solicitat obligarea paratei CNADNR - DRDP la plata sumei de 1.327,67 RON cu titlu de prejudiciu efectiv cauzat si la plata tuturor cheltuielilor de judecata.
In motivare, arata ca, in fapt, in dimineata zilei de 2.03.2007 se deplasa in zona satului Salard, iar din dreptul stancilor erau cazuti bolovani pe directia de mers a masinii sale, cu nr. de inmatriculare __. Cum din sens opus veneau alte masini, autoturismul proprietatea societatii, condus de catre administratorul U. E. a lovit bolovanii cazuti, iar masina a ramas suspendata pe cea mai mare dintre bucatile de stanca cazute pe sosea.
Urmare a acestui eveniment rutier nedorit s-a produs o paguba societatii de 1.327,67 RON conform facturilor anexate, reprezentand contravaloarea pieselor schimbate cu prilejul accidentului.
Reclamanta mentioneza ca in procesul verbal de constatare seria . nr_1 intocmit de catre IPJ Mures s-a constatat nevinovatai soferului si cum parata este administratorul drumului si are obligatia de a mentine intacta si curata suprafata de rulare, in situatia caderilor de pietre de pe versanti, avea datoria de a opri circulatia si de a curate suprafata de rulare. In caz contrar, este datoare sa repare sau sa suporte contravaloarea reparatiilor masinilor lovite, fara culpa, pe suprafata de drum prost administrata.
Actiunea nu a fost motivata in drept.
In probatiune s-a depus la dosar, copia procesului verbal intocmit de catre echipajul de politie, copia facturilor de reparatie, copia convocarii la conciliere directa transmisa paratei, si raspunsul acesteia, copia declaratiei data in fata agentului constatator.
Parata a formulat intampinare (f.22), solicitand respingerea actiunii formulate.
In cuprinsul intampinarii parata arata ca, din procesul verbal de constatare seria _. nr__. intocmit de catre IPJ M. rezulta ca U. E. a fost sanctionat cu avertisment pentru incalcarea prevederilor art.132 alin.1 din OUG 195/2002 si avand in vedere ca s-a retinut culpa reclamantei pentru producerea accidentului, exonereaza administratorul drumurilor de orice raspundere.Se mentionaza ca pe sectorul de drum unde s-a produs avarierea autovehiculului, sunt amplasate indicatoare rutiere de avertizare model A 21- cu semnificatia “caderi de pietre", ca reclamanta trebuia sa tina cont de prevederile art.31 lit.e din OUG 195/2002, republicata.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
In data de ......., ora ...... autoturismul proprietatea societatii reclamante cu nr. de inmatriculare ....... condus de administratorul sociatatii U. E. a fost implicat intr-un incident rutier determinat de caderea de pietre pe carosabil de pe versanti, in timp ce se deplasa pe ruta Toplita-Reghin, in dreptul loc.Salard.
In concret, autoturismul a lovit si a fost lovit de bolovanii cazuti pe carosabil, masina ramanand suspendata pe unul dintre bolovanii cazuti.
Aceasta stare de fapt  rezulta din sustinerile reclamantei din cuprinsul actiunii introductive care se coroboreaza cu alte probe administrate in cauza, respectiv procesul verbal de constatare a contraventiei seria .... nr.0....... din ......, declaratia data de conducatorul auto U. E. ulterior producerii accidentului, declaratia martorului R. C..
Potrivit declaratiei martorului, autoturismul, datorita impactului a fost aruncat pe sensul de mers opus celui de deplasare, iar urmare a impactului, masina a suferit mai multe avarii la cureaua de transmisie, radiator, baia de ulei etc.
Datorita avariilor masina nu a mai functionat martorul fiind cel care l-a transportat pe sofer la postul de Politie R..
Potrivit inscrisurilor depuse de reclamanta la dosarul cauzei (facturi fiscale, chitanta-f.13,15 contract de reparare-f.14) costurile ocazionate de repararea autoturismului s-au ridicat la suma de 1.327,67 lei.
Retine instanta ca parata in cauza nu a contestat cuantumul sumei pretense ci responsabilitatea care ii revine in producerea accidentului, aratand ca vina apartine soferului autoturismului care nu a respectat semnificatia indicatoarelor rutiere de avrertizare care erau amplasate pe acel sector de drum.
Arata parata ca in cauza culpa soferului este stabilita prin procesul verbal de constatare a contraventiei seria.... nr....... din .....
Constata instanta ca in cuprinsul procesului verbal a fost retinuta aceeasi stare de fapt cu cea descrisa de reclamanta in cuprinsul plangerii,
respectiv faptul ca pe carosabil au cazut mai multi bolovani pe care soferul nu i-a putut evita.
Soferul a fost sanctionat contraventional cu avertisment, fara ca din cuprinsul procesului verbal sa se poata identifica temeiul de drept al sanctiunii aplicate.
Potrivit art. 5 al.1,2 si 6 din OUG 195/2002 “(2) Administratorul drumului public sau, dupa caz, antreprenorul ori executantul lucrarilor este obligat sa semnalizeze corespunzator, cat mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabila, care stanjeneste sau pune in pericol siguranta circulatiei, si sa ia toate masurile de inlaturare a acestuia.
    (6) In cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a starii tehnice necorespunzatoare a drumului public, a nesemnalizarii sau a semnalizarii necorespunzatoare a acestuia, precum si a obstacolelor ori lucrarilor care se executa pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrarilor raspunde, dupa caz, administrativ, contraventional, civil sau penal, in conditiile legii."
Accidentul nu s-a produs din cauza nerespectarii de catre soferul autoturismului a indicatoarelor de avertizare ci din cauza faptului ca in zona, desi se stia ca exista pericolul unor caderi de pietre de pe versanti, administratorul drumului nu a luat masuri suficiente pentru a preantampina producerea unor asemenea incidente.
Simpla avertizare a participantilor la trafic nu este decat o masura de atentionare nu si una de natura a preantampina producerea unor asemenea evenimente, cu atat mai mult cu cat, din punctul de vedere al administratorului drumului evenimentul produs nu a fost unul fortuit ci previzibil.
Existenta indicatoarelor de avertizare nu exonereaza administratorul drumului de obligatia de a lua toate masurile ce se impun pentru prevenirea unor asemenea evenimente.
Simpla amplasare a unor indicatoare de avertizare nu este suficienta pentru a preveni producerea unor asemenea evenimente.
Potrivit art.5 din O.G.84/2003 "potrivit obiectului sau de activitate C.N.A.D.N.R. asigura conditii de siguranta a circulatiei pe autostrazi si drumuri nationale deschise circulatiei publice, exercitand atributiile care ii revin conform legii."
Avand in vedere considerentele anterior enuntate, instanta constata ca in cauza sunt indeplinite conditiile de angajare a raspunderii civile delictuale a paratei, potrivit dispozitiilor art.998 si 999 Cod civil.
Astfel, in cauza s-a facut dovada prejudiciului, a faptei ilicite (neluarea masurilor de preventie pentru asigurarea sigurantei pe drumurile deschise circulatiei publice, obligatie legla a paratei), legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, precum si vinovatia (in forma neglijentei).
Pentru aceste considerente, instanta va admite actiunea si va obliga parata sa plateasca reclamantei suma de 1.327,67 lei cu titlu de daune materiale, echivalent al prejudiciului produs.
Vazand dispozitiile art.274 Cod civil, va obliga parata aflata in culpa procesuala sa plateasca reclamantei suma de 49,3 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E :

Admite actiunea civila formulata de reclamanta SC R. SRL B. cu sediul in mun.B. str. U. nr_ sc_.ap_. jud.B_,  in contradictoriu cu  parata C.N.A.D.N.R.-D.R.D.P. B. cu sediul in mun.B..., B... M... K...., nr.., bl.., sc.. jud.B......
Obliga parata sa achite reclamantei suma de 1.327,67 lei cu titlu de daune materiale.
Cu cheltuieli de judecata in cuantum de 49,3 lei in sarcina paratei.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 04.03.2009.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Preturi, stabiliri de

Imposibilitatea justificarii pre?ului neobi?nuit de scazut de catre un operator economic participant la o procedura de achizi?ie publica. Legalitatea deciziei de respingere a ofertei ca inacceptabila. - Hotarare nr. 1486 din data de 19.05.2017
ACHIZITII PUBLICE-POSTARE ERONATA PRET - Decizie nr. 633/R din data de 26.02.2014
Respins recurs pretentii civile imobil. - Decizie nr. 267/R din data de 18.02.2011
Pretentii- prejudiciu cauzat prin amanarea judecatii - Hotarare nr. 5197 din data de 14.07.2010
Legea 10/2001 - Sentinta civila nr. 41 din data de 12.01.2010
Vanzari- Cumparari Valoare de circulatie. Pret actualizat. - Decizie nr. 1635 din data de 08.10.2013
Litigii cu profesionistii - Decizie nr. 12 din data de 07.01.2013
Achizitie publica. Analiza pretului aparent neobisnuit de scazut. Rezultatul eronat al evaluarii ofertelor. - Decizie nr. 444 din data de 28.02.2011
Ucidere din culpa / Daune morale - Sentinta penala nr. 10 din data de 15.02.2012
Plata nedatorata - Sentinta civila nr. xx din data de 05.03.2013
Conditii de admisibilitate a actiunii in restituirea pretului incasat pentru vanzarea imobilelor in baza Legii nr. 112/1995, intemeiata pe dispozitiile L 10/2001 astfel cum a fost modificata prin L 10P/2009. - Sentinta civila nr. 7007 din data de 23.06.2009
Pretentii - Decizie nr. 469 din data de 31.05.2011
Ucidere din culpa / Daune morale - Sentinta penala nr. 10 din data de 15.02.2012
Pretentii - Decizie nr. 469 din data de 31.05.2011
PRET FORFETAR. INVOCAREA PRINCIPIULUIIMBOGATIRH FARA JUSTACAUZA - Sentinta civila nr. 33 din data de 11.02.2009
Civil - pretentii - Hotarare nr. 9444 din data de 13.10.2010
Civil - pretentii - Hotarare nr. 5872 din data de 29.06.2011
Obligatia de a face. - Sentinta civila nr. din data de 30.10.2009
Pretentii- prejudiciu cauzat prin amanarea judecatii - Hotarare nr. 5197 din data de 14.07.2010
Legea 10/2001 - Sentinta civila nr. 41 din data de 12.01.2010