InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

Dobandirea calitatii de audit financiar

(Sentinta comerciala nr. 456 din data de 29.09.2004 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Expertize | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

SECTIA COMERCIALA SI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV

Materie : DOBANDIREA CALITATII DE AUDIT FINANCIAR.

      Inscrierea in tabelul expertilor de audit financiar poate avea loc in conditiile reglementate de legea speciala privitoare la activitatea de audit financiar in vigoare la momentul solicitarii inscrierii, neputandu-se solicita inscrierea in tablou in conditiile reglementate  de actul normativ anterior celui in vigoare.
      
Prin cererea inregistrata la 20 octombrie 2004 la Curtea de Apel Oradea, P.D., V.F., O.D.A., I.M. si D.M. au declarat recurs impotriva sentintei nr.456/2004 pronuntata de Curtea de Apel Oradea, in contradictoriu cu Camera Auditorilor Financiari din Romania, solicitand modificarea hotararii.
In motivarea recursului, recurentii au sustinut ca in mod gresit instanta de fond a considerat ca prin hotararea nr.99 din 3 martie 1999 au fost publicate persoanele care doar au promovat examenul pentru dobandirea calitatii de auditor financiar. Recurentii au considerat ca prin hotarare s-a publicat "Lista nationala a auditorilor", ei fiind mentionati in partea a II-a.
S-a mai considerat prin recursul declarat ca in ceea ce-i priveste se aplica art.1 din OUG nr.75/1 iunie 1999, asa cum era in vigoare la 1 iunie 1999, respectiv ca la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.75/1999 ei detineau calitatea de auditori financiari.
Recurentii au mai considerat ca instanta nu s-a pronuntat asupra adreselor 8194, 8195, 8196, 8197 si 8198/2004 emise de Corpul Expertilor Autorizati din Romania la 2 iulie 2004 din care rezulta ca recurentilor li s-ar fi acordat titlul de auditori financiari in temeiul art.6 lit.c din O.G.nr.65/1994 aprobate prin Legea nr.42/1955.
S-a mai mentionat prin recursul declarat ca desi recurentii detineau o calificare, un titlu, nu-l puteau fructifica datorita imprejurarii ca nu au fost publicati ca membrii activi ai Camerei de Audit Financiar.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat ca prin sentinta recurata Curtea de Apel Oradea  a respins actiunea formulata de reclamantii recurenti, actiunea avand ca obiect inscrierea in Registrul Auditorilor Financiari - membrii activi.
Instanta de fond a retinut ca reclamantii au promovat examenul pentru atribuirea calitatii de auditor financiar in sesiunea 1998, fiind publicati in anexa hotararii nr.99 din 3 martie 1999 emisa de Consiliul Superior al Corpului Expertilor Contabili.
S-a mai retinut ca la data desfasurarii examenului promovat de catre reclamanti, activitatea de audit financiar era reglementata de O.G.nr.65/1994 privind activitatea de expertiza contabila si a contabililor autorizati, respectiv art.6 lit.c referitoare la dreptul expertilor contabili de a efectua lucrari de audit financiar.
Instanta de fond a mai retinut ca, prin O.G.nr.75/1999, activitatea de audit financiar a fost reglementata printr-un act normativ special ce constituia cadrul juridic pentru organizarea activitatii de audit financiar si reglementarea exercitarii independente a profesiei de auditor financiar de catre persoanele care au dobandit aceasta calitate in conditiile prevazute de ordonanta, act normativ care prin art.39 a abrogat prevederile art.6 lit.c din O.G.nr.65/1994 referitoare  la auditul financiar. Prin noul act normativ s-a dispus infiintarea Camerei Auditorilor Financiari din Romania, care in numele statului, organizeaza ,coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de audit financiar, in cuprinsul dispozitiilor tranzitorii ale legii, stabilindu-se un comitet provizoriu care urma sa functioneze pana la primele alegeri ale conducerii camerei.
In art.35 din ordonanta se prevede din ce persoane va fi alcatuita Camera de constituire si care vor dobandi calitatea de membru provizoriu.
Instanta de fond a mai retinut ca, reclamantii nu au solicitat inscrierea in Camera Auditorilor Financiari si acordarea calitatii de membru provizoriu daca au constatat ca nu au fost inscrisi din oficiu.
Abia prin cererile depuse in data de 17 decembrie 2003, ei au solicitat paratei intimate in cauza, inscrierea lor in Registrul auditorilor financiari ca membrii activi, in baza examenului promovat in anul 1999. Instanta de fond a precizat prin hotararea atacata ca " la data solicitarii lor, reclamantii sunt supusi reglementarilor cuprinse in actul normativ in vigoare la data solicitarii, avand obligativitatea respectarii conditiilor si etapelor prevazute de legea in vigoare in vederea dobandirii calitatii de auditor financiar, neputand invoca in favoarea lor aplicativitatea unor prevederi legale abrogate, la momentul la care acestia intentioneaza sa desfasoare activitatea de audit. La data promovarii examenului in 1999, reclamantii indeplineau toate conditiile prevazute de actul normativ in vigoare la acel moment, insa nu au inteles sa materializeze calitatea obtinuta prin examen la data respectiva, ramanand in pasivitate. Ei au  solicitat dupa aproximativ 3 ani inscrierea in tabloul expertilor de audit financiar, fara a face dovada ca indeplinesc la data solicitarii lor conditiile prevazute de actul normativ special ce reglementeaza activitatea de audit financiar in vederea inscrierii acestora in tablou".
Deci in mod corect instanta de fond a retinut in privinta recurentilor ca incearca obtinerea unui drept invocand de fapt propria culpa - respectiv lipsa lor de diligenta in materializarea calitatii obtinuta prin examen, prin formularea unei cereri.
Aceasta concluzie se impunea cu atat mai mult cu cat dispozitiile legale prevazute in vechiul act normativ nu pot ultra activa dupa abrogarea lui, la o situatie juridica ivita ulterior abrogarii lui.
Dupa promovarea examenului de auditor financiar, persoanele promovate trebuiau potrivit O.G.nr.75 din 1 iunie 1999 ce reglementeaza activitatea de audit financiar si care a abrogat dispozitiile art.6 lit.c din O.G.nr.65/1994 sa se inscrie in Registrul provizoriu al camerei infiintat conform O.G.nr.75/1999. Ori recurentii au facut cerere de inscriere dupa 3 ani de la promovarea examenului, invocand examenul din 1999 desi prin aparitia OUG nr.75/1999, petentii nu mai puteau efectua lucrari de audit financiar, nefiind inscrisi in Camera Auditorilor Financiari din Romania.
Aceasta inscriere presupunea potrivit dispozitiilor legale noi (O.G.nr.75/1999) promovarea examenului de aptitudini profesionale de catre membrii provizorii.
Cum calitatea de auditor financiar nu se putea obtine decat in conditiile O.G.nr.75/1999 iar petentii nu au urmat procedura legala, in mod corect s-a respins actiunea formulata, neconstatandu-se vreun abuz administrativ al paratei.
De altfel petentii s-au prezentat in decembrie 2002 la testul organizat de Camera Auditorilor Financiari din Romania si au fost admisi drept stagiari in activitatea de audit financiar in conditiile legii.
Cat priveste adresele invocate ca probe de petentii in cauza, eliberate de Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania la 2 iulie 2004, au fost avute in vedere de instanta de fond dar sunt nerelevante cauzei analizand calitatea de auditori sub imperiul vechii legi, respectiv nr.65/1994. In cauza calitatea de auditori financiari este reglementata prin O.G.nr.75/1999, iar la data cererii de a fi inscrisi ca auditori, reglementarea legala era O.G.nr.75/1999.
Recursurile fiind neintemeiate au fost respinse conform art.312 din Codul de procedura civila, hotararea atacata fiind legala.

Sursa primara
Sentinta nr.456/29.09.2004 a Curtii de Apel Oradea - Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal;
Dosar nr.2559/C/2004 - Curtea de Apel Oradea - Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal;
Decizia nr.3293/25.05.2005 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
Dosar nr.8259/2004 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Temei de drept
- O.G.nr.65/1994 privind activitatea de expertiza contabila;
- O.G.nr.75/1999, privind activitatea de audit financiar.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Expertize

Expertiza medico-legala psihiatrica. Conditii de admisibilitate a probei. - Decizie nr. 325 din data de 27.05.2010
cerere de intrerupere executare pedeapsa. efectuarea expertizei medico-legale. - Hotarare nr. 353 din data de 07.06.2010
Amanarea executarii pedepsei pe motive medicale. Conditii. - Sentinta penala nr. 372 din data de 15.07.2009
Plangere impotriva actelor porcurorului. Expertiza contabila efectuata in faza actelor premergatoare. Incalcarea garantiilor prevazute de art. 118 c.p.p. Nelegalitate. - Sentinta penala nr. 625 din data de 27.08.2008
Internare medicala - Sentinta penala nr. 603 din data de 29.09.2009
1. Admisibilitatea actiunii in evacuarea unei portiuni de teren. Necesitatea administrarii unei probe cu expertiza topografica. - Decizie nr. 111 din data de 22.01.2013
Administrarea dovezilor.Expertiza. - Decizie nr. 162 din data de 05.04.2012
Exces de putere al autoritatii publice prin obligarea unei parti la efectuarea unei noi expertize psihiatrice cu consecinta intarzierii in emiterea autorizatiei de libera practica. - Decizie nr. 2124 din data de 14.10.2010
Anulare testament - existenta discernamantului testatorului la momentul incheierii actului juridic contestat este constatata de expertiza medico-legala. - Decizie nr. 344 din data de 19.02.2009
Anulare testament - existenta discernamantului testatorului la momentul incheierii actului juridic contestat este constatata de expertiza medico-legala. - Decizie nr. 344 din data de 19.02.2009
Conflict de munca. Neformularea de obiectiuni cu privire la raportul de expertiza si nesolicitarea efectuarii unei contraexpertize, la care se adauga neadministrarea altor dovezi cu echivalenta probatorie sau care sa fie de natura a contrazice consta... - Decizie nr. 6R din data de 06.01.2010
Constatarea inaptitudinii fizice sau psihice de munca se face numai prin expertiza medicala. - Decizie nr. 1896 din data de 25.03.2009
Anulare certificat de concediu medical - Sentinta civila nr. 10999 din data de 21.05.2012
Expertize nulitati - Decizie nr. 49/A din data de 01.02.2010
Casare cu trimitere spre rejudecare pentru administrarea probei cu expertiza. - Decizie nr. 479/RC din data de 04.04.2007
Expertiza medico-legala psihiatrica. Conditii de admisibilitate a probei. - Decizie nr. 325 din data de 27.05.2010
Anulare certificat de concediu medical - Sentinta civila nr. 10999 din data de 21.05.2012
Expertize nulitati - Decizie nr. 49/A din data de 01.02.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 266 din data de 15.04.2010
cerere de intrerupere executare pedeapsa. efectuarea expertizei medico-legale. - Hotarare nr. 353 din data de 07.06.2010