InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Valcea

Acordare termen de gratie.OG nr.22/2001

(Sentinta comerciala nr. 512 din data de 15.02.2012 pronuntata de Tribunalul Valcea)

Domeniu Executarea silita | Dosare Tribunalul Valcea | Jurisprudenta Tribunalul Valcea

Acordare termen de gratie.OG nr.22/2001

Analiza sistematica a celor cinci texte de lege conduce la concluzia ca executarea silita a institutiilor publice poata sa inceapa, conform Codului de procedura civila, la cererea creditoarei, dupa expirarea termenului de 6 luni prevazut de art.2 alin.1), termen care curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare(art.3).
Somatia mentionata de legiuitor a fost comunicata reclamantei la data de 16.12.2011, fila 7 dosar, conditii in care, in cauza, in aflam in interiorul termenului de 6 luni sus-aratat.
In consecinta, nu se poate vorbi  despre acordarea termenului de gratie, atata timp nu a expirat termenul in care institutia debitoare poate sa-si indeplineasca obligatia de plata, in conditiile art. 1 alin. (1), art. 2 si art. 4 din OG nr.22/2002.
Prin urmare, cererea de acordare a termenului de gratie apare ca neintemeiata, astfel ca si capatul accesoriu  privind suspendarea executarii silite este neintemeiat, ceea ce conduce atat la respingerea cererii reclamantei privind acordarea termenului de gratie, cat si a celei referitoare la suspendarea executarii silite pana la solutionarea prin hotarare definitiva si irevocabila a cererii privind acordarea termenului/termenelor de plata a sumei datorate. TRIBUNALUL VALCEA - SECTIA A II A CIVILA-SENTINTA  Nr. 512/2012 din 15 Februarie 2012

La data de 21.12.2011 contestatoarea COMUNA P  in contradictoriu cu intimatii SC DU SRL, cu sediul in Rm.Valcea, si BIROUL INDIVIDUAL AL EXECUTORULUI JUDECATORESCU VI, cu sediul in Horezu a formulat, potrivit dispozitiilor art.14 alin.2 din OUG nr.119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte intre profesionisti si ale OG nr. 22 din 30 ianuarie 2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii, contestatie la executare impotriva somatiei emise de BIROUL INDIVIDUAL AL EXECUTORULUI JUDECATORESCU VI privind executarea sentintei nr.x/2011 a Judecatoriei Rm.Valcea, contestatie prin care solicita anularea formelor de executare.
De asemenea, potrivit art.1 si 2 coroborate cu art.6 din OG nr.22/2002 se solicita suspendarea executarii silite pana la solutionarea irevocabila a cererii de acordare a termenului de gratie de 6 luni prevazut de art.2.
In motivare se arata ca prin sentinta nr.x/2011 Judecatoria Rm.Valcea a  cererea SC DU SRL impotriva contestatoarei pentru suma de 912.467 lei, conditii in care executorul judecatoresc a emis somatia referitoare la suma de 930.918,76 lei compusa din debitul sus-mentionat si cheltuieli de executare in cuantum de 18.451,76 lei.
Contestatoarea considera ca somatia a fost emisa in baza prevederilor Cod procedura civila, fara a se avea in vedere prevederile OG nr.22/2002, la care se adauga imprejurarea ca somatia emisa nu face referire la incheierea de incuviintare a executarii silite, asa cum se stipuleaza in art.3731  alin.3 Cod procedura civila.
In aceste conditii, contestatoarea invoca faptul ca executorul judecatoresc a procedat la executarea silita fara a obtine in prealabil incuviintarea executarii silite.
Referitor la celelalte capete de cerere, sunt mentionate prevederile art.6 alin.4 din OG nr.22/2002, avand in vedere ca debitoarea a efectuat demersurile necesare pentru obtinerea fondurilor necesare fata de Guvern, procedura speciala reglementata de Legea nr.24/2000, conditii in care se impune suspendarea executarii silite.
Cu privire la acordarea termenului de gratie, se mentioneaza ca aceste creante se achita numai din sumele aprobate cu aceasta destinatie prin bugetele autoritatilor publice, iar in prezent comuna nu dispune de sumele necesare, deoarece se confrunta cu o lipsa acuta de venituri.
Intrucat executarea silita ar conduce la perturbarea activitatii normale a Primariei comunei P, se solicita acordarea termenului de gratie reglementat de art.6 alin.1 din OG nr.22/2002.
Prin intampinare, intimata SC DUN SRL se invoca exceptia necompetentei materiale, solicitandu-se declinarea competentei in favoarea Judecatoriei Horezu.
Fata de exceptia ridicata de intimata, instanta, prin sentinta nr.y/18.01.2012 a dispus declinarea competentei materiale cu privire la capatul de cerere referitor la contestatia la executare inceputa de executorul judecatoresc si a disjuns celelalte capete de cerere al caror temei juridic l-au constitui dispozitiile OG nr.22/2002.
Cu privire la aceste doua capete de cerere, instanta a retinut urmatoarele:
SC DUN SRL detine un titlu executoriu constituit din sentinta nr.x/26.05.2011 a Tribunalului Valcea fata de debitoarea COMUNA P, titlu conform caruia reclamanta din prezenta cauza a fost obligata la plata sumei de 291.574 lei contravaloare marfa, la care se adauga 620.554 lei penalitati de intarziere.
Reclamanta solicita acordarea unui termen de gratie si suspendarea executarii silite incepute, in temeiul prevederilor art.6 din OG nr.22/2002.
Cererea reclamantei a fost calificata ca neintemeiata, pentru urmatoarele considerente:
Conform art.1 alin.1 din OG nr.22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii "Creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor si autoritatilor publice se achita din sumele aprobate cu aceasta destinatie prin bugetele acestora sau, dupa caz, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva."
Prin art.2 alin.1) s-a stabilit ca "Daca executarea creantei stabilite prin titluri executorii nu incepe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca, in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatia de plata. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare, la cererea creditorului."
In continuare, prin art.3 s-a aratat ca "In cazul in care institutiile publice nu isi indeplinesc obligatia de plata in termenul prevazut la art. 2, creditorul va putea solicita efectuarea executarii silite potrivit Codului de procedura civila si/sau potrivit altor dispozitii legale aplicabile in materie."
Legiuitorul a stabilit prin dispozitiile art.4 alin.1) ca " Ordonatorii principali de credite bugetare au obligatia sa dispuna toate masurile ce se impun, inclusiv virari de credite bugetare, in conditiile legii, pentru asigurarea in bugetele proprii si ale institutiilor din subordine a creditelor bugetare necesare pentru efectuarea platii sumelor stabilite prin titluri executorii."
Fata de aceste reglementari, s-a dat posibilitatea institutiei debitoare sa solicite instantei acordarea unui termen de gratie si suspendarea inceperii sau continuarii  executarii silite pana la solutionarea prin hotarare definitiva si irevocabila a cererii privind acordarea termenului/termenelor de plata a sumei datorate.
Aceasta posibilitate este prevazuta de art.6 alin.1 si 4 din OG nr.22/2002, text conform carora "In cazurile in care, din motive temeinice privind realizarea atributiilor prevazute de lege, institutia debitoare nu isi poate indeplini obligatia de plata in conditiile prevazute la art. 1 alin. (1), art. 2 sau 4, aceasta va putea solicita instantei judecatoresti care solutioneaza cauza acordarea, in conditiile legii, a unui termen de gratie sau/si stabilirea unor termene de plata esalonata a obligatiei respective.
(4) Instanta sesizata potrivit alin. (1) - (3), la cererea institutiei debitoare, prin incheiere executorie, cand este cazul, va putea suspenda inceperea ori continuarea executarii silite pana la solutionarea prin hotarare definitiva si irevocabila a cererii privind acordarea termenului/termenelor de plata a sumei datorate. Suspendarea se dispune fara plata unei cautiuni. Incheierea poate fi atacata cu recurs, in mod separat."
Analiza sistematica a celor cinci texte de lege conduce la concluzia ca executarea silita a institutiilor publice poata sa inceapa, conform Codului de procedura civila, la cererea creditoarei, dupa expirarea termenului de 6 luni prevazut de art.2 alin.1), termen care curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare(art.3).
Somatia mentionata de legiuitor a fost comunicata reclamantei la data de 16.12.2011, conditii in care, in cauza, in aflam in interiorul termenului de 6 luni sus-aratat.
In consecinta, nu se poate vorbi  despre acordarea termenului de gratie, atata timp cat nu a expirat termenul in care institutia debitoare poate sa-si indeplineasca obligatia de plata, in conditiile art. 1 alin. (1), art. 2 si art. 4 din OG nr.22/2002.
Prin urmare, cererea de acordare a termenului de gratie apare ca neintemeiata, astfel ca si capatul accesoriu  privind suspendarea executarii silite este neintemeiat, ceea ce conduce atat la respingerea cererii reclamantei privind acordarea termenului de gratie, cat si a celei referitoare la suspendarea executarii silite pana la solutionarea prin hotarare definitiva si irevocabila a cererii privind acordarea termenului/termenelor de plata a sumei datorate.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita

Incheiere - Investire cu formula executorie - Hotarare nr. IIII din data de 22.02.2010
Obligatia de a face - Decizie nr. 816 din data de 27.11.2017
Titlul de creanta si titlul executoriu potrivit codului de procedura fiscala - acte distincte. - Decizie nr. speta 6 din data de 08.01.2008
CHELTUIELI JUDICIARE - Decizie nr. 66/A din data de 05.02.2004
Incuviintarea executarii silite a unei creante prescrise - Decizie nr. 64/A/CC/ din data de 11.07.2005
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017
Titlu suspendarea executarii - Sentinta comerciala nr. 212/CA din data de 15.04.2010
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. - Decizie nr. 154 din data de 04.03.2010
Executare silita - Decizie nr. 155 din data de 04.03.2010
Validarea popririi. Termenul de 3 luni prev. de art.460 c.pr.civ. - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Validarea popririi - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Competenta de solutionare a litigiului purtand asupra executarii silite a unei hotarari pronuntate in contencios administrativ. - Sentinta civila nr. 7/F din data de 31.08.2005
Executarea silita - Sentinta civila nr. 1119/C din data de 26.05.2012
Executare silita prin poprire. Obligatiile tertului poprit in cazul in care executarea silita este suspendata. - Decizie nr. 288 din data de 18.04.2013
Executarea silita a creantelor fiscale stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate de instanta de contencios administrativ. - Hotarare nr. 477 din data de 23.01.2013
Titlu executoriu emanand de la o instanta straina. Incuviintarea executarii silite. Limitele investirii. Dispozitii aplicabile. - Decizie nr. 389 din data de 28.06.2012
Executarea silita a titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare - Decizie nr. 401 din data de 04.05.2006
Executare silita imobiliara. Anulare licitatie - Decizie nr. 309 din data de 07.04.2006
Incuviintarea executarii silite - Decizie nr. 164 din data de 24.02.2006
Cererea de incuviintare a executarii silite. - Decizie nr. 1070 din data de 17.11.2005