InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Mures

Administrator institutie scolara. Anulare partiala a fisei postului

(Sentinta civila nr. 71 din data de 26.01.2009 pronuntata de Tribunalul Mures)

Domeniu Invatamant | Dosare Tribunalul Mures | Jurisprudenta Tribunalul Mures

  Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 14 octombrie 2008 si precizata la data de 27 noiembrie 2008, reclamanta M G a solicitat, in contradictoriu cu paratii Gimnaziul "Sfantu Gheorghe" Sangeorgiu de Mures si Inspectoratul Scolar Judetean Mures, obligarea paratilor la inlaturarea din fisa postului reclamantei a 6 paragrafe si precizarea/lamurirea a 4 aspecte, obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea actiunii precizate reclamanta a aratat ca este angajata la scoala parata in functia de administrator si considera ca pentru a-si putea desfasura activitatea in conditii optime este necesar ca urmatoarele paragrafe sa fie inlaturate din fisa postului: a) subordonarea reclamantei fata de serviciul contabilitate; b) inregistrarea obiectelor de inventar care provin din donatii, sponsorizari; c) prevederile privitoare la R.E.B.U.; d) pastrarea documentelor de consum la utilitati; e) mentiunile privitoare la avizarea chitantelor de executare a operatiunile de ridicare a resturilor menajere si de hartii de catre R.E.B.U.; mentiunea privitoare la avizarea saptamanala a lucrarilor de reparatii curente executate in scoala si in sala de sport. De asemenea, reclamanta apreciaza ca este necesar ca urmatoarele aspecte (din fisa postului) sa fie explicitate: a) participarea in calitate de membru de drept in cele 7 comisii mentionate in fisa;  b) pastrarea si depozitarea manualelor scolare; c) exclusivitatea in intocmirea referatelor de necesitate pentru achizitionarea materialelor de curatenie si de intretinere; d) preluarea atributiilor de casier.
Paratul Gimnaziul "Sfantu Gheorghe" Sangeorgiu de Mures a solicitat respingerea actiunii, aratand ca urmare a transformarii postului reclamantei, acela de administrator cu studii medii, in post de administrator financiar/patrimoniu cu studii superioare a fost necesara modificarea fisei postului reclamantei si ca reclamanta a semnat fisa postului actualizata, fapt ce demonstreaza ca aceasta si-a insusit fisa si si-a asumat raspunderile ce-i revin. Paratul mai arata ca urmare a solicitarii reclamantei Consiliul de Administratie al scolii a analizat sarcinile de serviciu ale reclamantei si, urmare a analizei, a apreciat ca fisa postului este corespunzatoare, ca aceeasi concluzie a avut-o si inspectorul scolar care a efectuat un control la unitatea parata si ca, in continuare, reclamanta se opune indeplinirii atributiilor cuprins in fisa postului.
Paratul Inspectoratul Scolar Judetean Mures a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, aratand ca intre inspectorat si reclamanta nu exista raporturi de munca, iar cu privire la fondul cauzei a solicitat respingerea actiunii reclamantei, pentru aceleasi motive ca cele aratate de paratul Gimnaziul "Sfantu Gheorghe" Sangeorgiu de Mures.
La dosarul cauzei au fost depuse urmatoarele inscrisuri: decizia nr. 353/06.12.2005 (f. 11), adresa nr. 3931/06.06.2008 (f. 12-14), adresa nr. 582/15.08.2008 (f. 15), fisa postului (f. 16-19), extras proces-verbal sedinta Consiliu de Administratie (20-30), extras carnet de munca (f. 42-55).
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta apreciaza ca actiunea reclamantei este fondata in parte, din considerentele expuse in continuare.
Conform datelor inscrise in carnetul de munca al reclamantei (f. 42-55) aceasta indeplineste functia de administrator la Gimnaziul "Sfantu Gheorghe" Sangeorgiu de Mures.
Fata de acest fapt si fata de pretentiile formulate de reclamanta prin actiune, instanta apreciaza ca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Inspectoratului Scolar Judetean Mures este intemeiata. Pretentiile reclamantei vizeaza aspecte ce tin de executarea contractului individual de munca al acesteia, ori acest contract ii are ca parti doar pe reclamanta si unitatea scolara, nicidecum pe inspectoratul scolar, care nu are prerogativa in ceea ce priveste modificarea contractului individ de munca al reclamantei (si implicit a fisei postului etc.).
In ceea ce priveste pretentiile formulate de reclamanta in contradictoriu cu paratul Gimnaziul "Sfantu Gheorghe" Sangeorgiu de Mures, instanta apreciaza ca prevederi din fisa postului nr. 1/25.06.2008 a reclamantei privind relatia de subordonare a reclamantei fata de Serviciul de contabilitate, cele privind inregistrarea obiectelor de inventar care provin din donatii, sponsorizari si cele privind pastrarea documentelor de consum - energie electrica, energie termica, apa, R.E.B.U, in copie, nu sunt in concordanta cu functia pe care o indeplineste reclamanta.
Conform prevederilor art. 1 din Metodologia aprobata prin O.M.E.C. nr. 4847 bis/2004, postul de administrator financiar/patrimoniu face parte din serviciul contabilitate, astfel incat nu este posibila subordonarea ierarhica a reclamantei fata de serviciul din care face parte, ci numai eventual fata de conducatorul acestui serviciu, intrucat numai acesta este un angajat cu functie de conducere, in sensul art. 294 din Codul muncii.
Obligatia de inregistrare a unor obiecte de inventar revine doar gestionarilor acelor bunuri (conform art. 1 si art. 25 din Legea nr. 22/1969), iar calitatea de gestionar este incompatibila cu cea de membru al comisiei de inventariere pe unitate a reclamantei (conform art. 7 alin. 7 din Normele aprobate prin O.M.F. nr. 1753/2004).
Potrivit art. 6 din Legea nr. 82/1991, documentele de consum reprezinta acte justificative care trebuie pastrate in original in evidentele contabile ale unitatii in contabilitate proprie (art. 1 alin. 2 din Legea nr. 82/1991), neexistand niciun temei pentru crearea unor dubluri ale actelor contabile care sa fie pastrate in afara evidentelor contabile, de catre un anumit angajat.
Instanta considera ca celelalte prevederi din fisa postului (a caror excludere a cerut-o reclamanta) nu sunt in neconcordanta cu functia pe care o indeplineste reclamanta si nu contravin dispozitiilor legale.
Referitor la necesitatea lamuririi unor aspecte din fisa postului, instanta apreciaza ca eventuale explicatii pot fi cerute de reclamanta doar angajatorului, intrucat acesta este cel care a intocmit fisa postului (reclamantei).
In consecinta, cu unanimitate de opinii, instanta urmeaza sa admita exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Inspectoratului Scolar Judetean Mures si sa respinga actiunea civila formulata si precizata de reclamanta in contradictoriu cu paratul Inspectoratul Scolar Judetean Mures, ca fiind formulata impotriva unei persoane lipsite de calitate procesuala pasiva, sa anuleze un numar de 3 prevederi din fisa postului reclamantei (cele privind relatia de subordonare a reclamantei fata de Serviciul de contabilitate; cele privind inregistrarea obiectelor de inventar care provin din donatii, sponsorizari; cele privind pastrarea documentelor de consum - energie electrica, energie termica, apa, R.E.B.U, in copie) si sa respinga, ca neintemeiate, restul pretentiilor reclamantei.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Invatamant

Admisibilitatea actiunii unui reclamant – fost student, absolvent al Universitatii SP, pentru obligarea Universitatii si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului la emiterea diplomelor in conditiile legii. - Decizie nr. 3168/R din data de 12.06.2013
Conditiile pentru ocuparea functiilor didactice de profesor in invatamantul prescolar si profesor pentru invatamantul primar in cazul educatorilor si invatatorilor din invatamantul prescolar care au absolvit cu diploma ciclului I de studii universita... - Decizie nr. 4392 din data de 28.06.2011
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 1311 din data de 27.09.2012
Invatamant - Decizie nr. 598/R din data de 16.06.2009
Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara a unui cadru didactic luata de consiliul profesoral al unitatii scolare cu incalcarea conditiei de cvorum cu privire la sanctiunea propusa si la durata de aplicare. - Sentinta civila nr. 87/C din data de 13.02.2009
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 1311 din data de 27.09.2012
Invatamant - Decizie nr. 598/R din data de 16.06.2009
INVATAMANT - Sentinta civila nr. 1140 din data de 07.07.2009
CIVIL.Litigiu de munca. Cadre didactice. Cheltuieli de transport - Hotarare nr. 11 din data de 12.03.2014
CIVIL:Admisibilitate cerere transe suplimentare vechime profesori-art 50 alin.1,2 din Lg.128/1997 - Sentinta civila nr. din data de 27.11.2008
Obligarea Universitatii Spiru Haret la eliberarea diplomei de licenta - Sentinta civila nr. 801 din data de 12.03.2013
Invatamant - raporturi de munca-indemnizatie. - Sentinta civila nr. 86 din data de 24.01.2012
Drepturi salariale solicitate de cadrele didactice in baza Legii 220/2007 - Sentinta civila nr. 1818 din data de 25.11.2008
Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara a unui cadru didactic luata de consiliul profesoral al unitatii scolare cu incalcarea conditiei de cvorum cu privire la sanctiunea propusa si la durata de aplicare. - Sentinta civila nr. 87/C din data de 13.02.2009
Neinregistrarea operatiunilor comerciale in contabilitatea firmei. Problema angajarii raspunderii penale in cazul cesiunii partilor sociale. - Hotarare nr. 34 din data de 14.03.2012
Omor savarsit cu intentie indirecta. Respingerea cererii de schimbare a incadrarii juridice a faptei in ucidere din culpa - Hotarare nr. 31 din data de 14.03.2012
Aplicarea art.87 alin.2 din NUG nr.195/2002 in cazul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul in timp ce conducatorul auto se afla sub influenta unei substante stupefiante - Hotarare nr. 29 din data de 05.03.2012
Detinerea unui stick si a unui dispozitiv tip MSR206 care urma a fi folosit la falsificarea instrumentelor de plata electronica intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art 25 din legea nr 365/2002 - Hotarare nr. 27/2012 din data de 05.03.2012
Daune morale in cazul unei infractiuni de pericol inadmisibile, de regula. - Hotarare nr. 29/R din data de 13.02.2012
Lipsa gradului de pericol social al unei infractiuni in cazul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice comisa de politist prin neinregistrarea unui dosar penal - Hotarare nr. 40 din data de 15.03.2011