Obligarea Universitatii Spiru Haret la eliberarea diplomei de licenta
(Sentinta civila nr. 801 din data de 12.03.2013 pronuntata de Tribunalul Olt)Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Olt reclamanta x a chemat in judecata Universitatea "Spiru Haret" si Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligata parata Universitatea "Spiru Haret" la eliberarea diplomei de licenta ca urmare a sustinerii si promovarii examenului de licenta din cadrul Facultatii de Management Financiar Contabil Craiova sesiunea iunie 2009 pentru Titlul de Licentiat in Stiinte Economice si, de asemenea, sa fie obligat Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului sa onoreze comanda de formulare - diplome pentru completarea diplomei de licenta si a anexelor ( sa aprobe tiparirea formularelor constand in diploma licenta si supliment diploma).
S-a solicitat stabilirea unui termen de executare in temeiul art. 18 alin. 6 din Legea nr. 554/2004.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca a urmat cursurile Facultatii de Management Financiar Contabil Craiova - promotia 2009 din cadrul Universitatii "Spiru Haret" si a sustinut si promovat Examenul de Licenta in sesiunea din iulie 2009, obtinand Titlul de Licenta in Stiinte Economice . In acest sens, universitatea parata i-a eliberat adeverinta.
Intrucat adeverinta are ca termen de valabilitate 12 luni, potrivit art.38 din Regulamentul privind regimul actelor de studii din invatamantul superior, aprobat prin OMECT nr.2284/2007, a solicitat Universitatii ,,Spiru Haret’’ eliberarea diplomei de licenta si a suplimentului la diploma, insa aceasta a refuzat sa elibereze aceste acte, vatamand astfel reclamanta intr-un drept si interes legitim , prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri.
Precizeaza reclamanta ca la data absolvirii studiilor purta un nume de familie care insa ulterior a fost schimbat.
In drept, s-au invocat prevederile Legii nr. 554/2004.
Parata Universitatea ,,Spiru Haret’’ a depus la dosar intampinare si cerere de chemare in garantie a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligat MECTS sa aprobe tiparirea formularelor tipizate constand in diploma de licenta si suplimentul la diploma pentru reclamanta, incepand cu a 30-a zi de la ramanerea irevocabila a hotararii, cu cheltuieli de judecata pe cale separata.
In motivarea cererii de chemare in garantie, parata arata ca a efectuat toate demersurile legale catre acesta si a comunicat necesarul de formulare tipizate pentru actele de studii destinate absolventilor anului 2009, insa MECTS nu a aprobat in totalitate necesarul de formulare solicitate de parata, aprobarea facandu-se doar in parte, iar acest fapt echivaland cu recunoasterea faptului ca a functionat intr-un cadru legal si a permis organizarea formelor de invatamant cu frecventa redusa sau invatamant la distanta.
S-au depus la dosar acte referitoare la solicitarea formularelor tipizate si la corespondenta purtata intre parti.
La dosarul cauzei, Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului a formulat intampinare la cererea de chemare in garantie, solicitand respingerea acesteia intrucat a avizat achizitionarea de formulare tipizate pentru actele de studii destinate absolventilor din promotiile 2008 , 2009 si 2010 prin adrese formulate in acest sens, cererea de chemare in garantie fiind lipsita de obiect.
Din adresele Agentiei Romane de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior reiese ca specializarea urmata de reclamanta, la forma de invatamant ID, nu a fost niciodata autorizata provizoriu/acreditata.
Actele de studii pot fi eliberate doar pentru acei absolventi care au promovat examene de licenta si care au urmat o specializare la o forma de invatamant acreditata sau autorizata sa functioneze provizoriu conform legislatiei in vigoare la momentul inscrierii in anul I de facultate.
Se arata ca ,de asemenea, Universitatea "Spiru Haret", la termenul de judecata din 13.12.2010, a renuntat la judecarea procesului inregistrat pe rolul Curtii de Bucuresti sub nr. 4949/2/2010, proces care avea acelasi obiect ca si cererea de chemare in garantie formulata de reclamanta in prezenta cauza si anume obligarea MECTS la emiterea actului administrativ prin care se aproba tiparirea de catre ROMDIDAC SA a unor formulare tipizate destinate absolventilor Universitatii "Spiru Haret" pentru anul 2009.
In drept, s-au invocat dispoz. art. 115 - 118 cod pr. civila, HG nr. 536/2011, OME nr.295/2007 si nr. 2284/2007, Legea nr. 84/1995, Legea nr. 554/2004.
Chematul in garantie a depus la dosar HG nr. 676/2007 anexa nr. 2 si adresele mentionate in intampinare.
In concluziile scrise depuse la dosar, parata Universitatea "Spiru Haret" a precizat ca in dosarul nr. 4949/2/2010 al Curtii de Apel Bucuresti, mentionat in intampinarea MECTS, nu a renuntat la drept ci la judecata, in urma unor promisiuni certe din partea MECTS de aprobare a tiparirii tuturor formulatelor tipizate necesare absolventilor anului 2009.
Intrucat parata a functionat intr-un cadru legal, care i-a permis sa organizeze forme de invatamant cu frecventa redusa sau invatamant la distanta pentru domeniile pentru care era acreditata si fata de imprejurarea ca dupa incheierea perioadei de monitorizare nu au fost sesizate nereguli, se solicita inlaturarea sustinerilor MECTS prin intampinarea la cererea paratei de chemare in garantie si , pe cale de consecinta, admiterea acestei cereri.
Parata a invocat jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a depus la dosar hotarari pronuntate de aceasta instanta.
Prin sentinta nr 801/12.03.2013 Tribunalul Olt a admis exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei cu privire la capatul doi din actiune referitor la obligarea Ministerul Educatiei,Cercetarii Tineretului si Sportului la aprobarea tipizarii formularelor de diploma de licenta, invocata de instanta din oficiu si a respins acest capat de cerere ca fiind formulat de o persoana fara calitate procesuala activa; a admis in parte actiunea formulata de reclamanta si a obligat parata UNIVERSITATEA SPIRU HARET, sa elibereze reclamantei diploma de licenta pentru Titlul de Licentiat in Stiinte Economice, in termen de 30 zile de la devenirea irevocabila a hotararii, a admis cererea de chemare in garantie formulata de Universitatea Spiru Haret si a obligat chematul in garantie MINISTERUL EDUCATIEI CERCETARII TINERETULUI SI SPORTULUI, sa aprobe tiparirea formularelor tipizate pentru reclamanta, constand in diploma de licenta si suplimentele la diploma, in termen de 20 zile de la devenirea irevocabila a hotararii.
Pentru a pronunta aceasta solutie instanta a retinut ca reclamanta este absolventa a Ciclului I - Studii universitare de licenta (sistem Bologna) - Facultatea de Management Financiar Contabil din Craiova, specializarea Finante si Banci din cadrul Universitatii,,Spiru Haret’’, promotia 2009, si a sustinut si promovat examenul de licenta in sesiunea iulie 2009, obtinand la proba - Evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate nota 9,80 si Titlul de Licentiat in Stiinte Economice, adeverinta respectiva fiind eliberata pentru a-i servi la angajare si la completarea dosarului personal.
Recunoscand promovarea studiilor si a examenului final, parata Universitatea,,Spiru Haret’’nu a eliberat si diplomele de licenta, motivat de faptul ca MECTS nu a aprobat in totalitate necesarul de formulare solicitate de parata, aprobarea facandu-se doar in parte.
Din adresele depuse la parata Universitatea,,Spiru Haret’’ la dosar, rezulta ca aceasta a facut demersuri repetate catre paratul Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in vederea aprobarii necesarului de materiale tipizate pentru actele de studii destinate absolventilor promotia 2009.
Prin cererea de chemare in judecata, reclamanta a solicitat obligarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului la aprobarea tipizarii formularelor de diploma de licenta ca urmare a obligarii paratei Universitatea "Spiru Haret" sa elibereze diploma de licenta ca urmare a studiilor universitare efectuate de reclamanta, studii finalizate prin sustinerea si promovarea examenelor de licenta in cadrul Universitatii,,Spiru Haret’’ Craiova.
Or, potrivit legii, singura institutie abilitata sa solicite eliberarea formularelor tipizate de catre paratul MECTS este Universitatea "Spiru Haret" ca institutie acreditata sa emita diplome, certificate sau alte acte de studii recunoscute de Ministerul Educatiei si Cercetarii, iar nu si reclamanta ce are calitatea de absolvent a unei forme de invatamant superior.
Prin urmare, a fost admisa exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei cu privire la capatul doi din actiune si respins acest petit ca fiind formulat de o persoana fara calitate procesuala activa.
Pe fond s-a retinut ca in temeiul contractului de studii incheiat intre reclamanta si parata Universitatea ,,Spiru Haret’’, s-a nascut si obligatia eliberarii diplomei de licenta care apartine acestei parate si care s-a obligat sa asigure pregatirea profesionala si evaluarea reclamantei, sa organizeze la finalizarea studiilor - examen de licenta si sa emita diplome care sa ateste promovarea studiilor si a examenului de licenta, indeplinirea acestei obligatii depinzand si de aprobarea si eliberarea documentelor tipizate de catre MECTS.
Este cert ca art.2 din Legea 288/2004 dispune ca organizarea fiecarui ciclu de studii este de competenta institutiilor de invatamant superior cu aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, actele de studii putand fi eliberate doar pentru absolventii care au promovat examenele de licenta si care au urmat o specializare la o forma de invatamant acreditata sau autorizata sa functioneze provizoriu conform legislatiei in vigoare la momentul inscrierii in anul I de facultate, neputand fi recunoscute acte de studii eliberate nelegal persoanelor care au urmat studii cu nerespectarea prevederilor legale, insa calitatea de unitate de invatamant superior acreditata sau neacreditata a Universitatii,,Spiru Haret’’ presupune o eventuala culpa a acesteia, neavand relevanta sub aspectul prejudiciului produs reclamantei, "aparenta dreptului" fiind in favoarea acesteia, care, in niciun caz nu poate fi sanctionata pentru eventuala lipsa de acreditare a Universitatii,,Spiru Haret’’pentru forma de invatamant la distanta.
Chiar daca exista o anumita procedura privind acreditarea/autorizarea provizorie a specializarilor institutiilor de invatamant (art. l7 alin l lit. b din OUG 75/2005), aceasta se deruleaza in raporturile universitatii cu MECTS, iar nu in raporturile pe care universitatea le are cu reclamanta, careia nu-i poate fi imputata eroarea comuna in privinta legalitatii formei de invatamant absolvite.
Din actele depuse la dosar rezulta derularea raporturilor juridice intre reclamanta si Universitatea,,Spiru Haret’’, inclusiv faptul ca aceasta si-a indeplinit obligatiile contractuale referitoare la plata taxelor de studii, la sustinerea si promovarea tuturor examenelor , inclusiv a celui de licenta, fiindu-i eliberata si adeverinta in acest sens, aspecte care au creat aparenta de legalitate a formelor de invatamant si care nu poate conduce la sanctionarea reclamantei prin neeliberarea diplomei de licenta.
De asemenea s-a constatat ca adeverinta eliberata reclamantei este valabila, aceasta nefiind revocata sau anulata de vreo autoritate administrativa sau instanta judecatoreasca, astfel incat produce in continuare efecte juridice in sensul recunoasterii drepturilor conferite de lege pe baza acesteia.
Avand in vedere aceste considerente, in temeiul art. 1 si art.18 alin. l si 5 din Legea 554/2004, s-a admis in parte cererea reclamantei , in contradictoriu cu parata Universitatea ,,Spiru Haret’’ si a fost obligata parata sa elibereze reclamantei diploma de licenta pentru Titlul de Licentiat in Stiinte Economice, in termen de 30 zile de la devenirea irevocabila a prezentei hotarari.
In ceea ce priveste cererea de chemare in garantie a MECTS formulata de parata Universitatea "Spiru Haret" referitoare la obligarea acestuia de aprobare a tiparirii formularelor tipizate s-a constatat ca prin adresele nr.37450/21.06.2010, 27431/2011 si nr. 49716 din 26.10.2010, Universitatea ,,Spiru Haret’’ a solicitat aprobarea pentru tiparirea formularelor tipizate la ROMDIDAC, chematul in garantie nefacand dovada ca ar fi avizat tiparirea formularelor tipizate respective, desi sustine acest fapt in intampinare, in plus, aratand ca actele de studii pot fi eliberate doar pentru absolventii care au urmat o specialitate la o forma de invatamant acreditata sau autorizata sa functioneze provizoriu.
Intrucat obligatia paratei Universitatea ,,Spiru Haret’’ referitoare la eliberarea diplomei de licenta este corelativa obligatiei MECTS - chemat in garantie de a aproba formularele tipizate, cererea de chemare in garantie formulata de parata a fost admisa, iar chematul in garantie MECTS a fost obligat sa aprobe tiparirea formularelor tipizate constand in diplomele de licenta si suplimentele de diploma catre reclamanta,in termen de 30 zile de la devenirea irevocabila a hotararii, neputand fi retinute sustinerile MECTS referitoare la neacreditarea Universitatii ,,Spiru Haret’’ si la faptul ca aceasta nu avea dreptul sa elibereze acte de studii pentru absolventii unor forme de invatamant neacreditate, intrucat aceste aspecte nu formeaza obiectul cererii de chemare in garantie, iar instanta nu este investita cu o cerere privind legalitatea acreditarii formelor de invatamant la distanta,fiind de necontestat si faptul ca s-a solicitat eliberarea avizului necesar pentru aprobarea diplomei de licenta.
Stabilirea termenului de executare a fost solicitat atat de catre reclamanta fata de parata, cat si de catre parata Universitatea ,,Spiru Haret’’ raportat la cererea de chemare in garantie a MECTS, instanta putand sa hotarasca in toate situatiile , prin dispozitiv, la cererea partii interesate, un termen de executare, in temeiul art. 18 alin. 6 raportat la art. 24 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 cu modificarile ulterioare, in cauza fiind necesara stabilirea acestui termen de 30 de zile pentru obligatiile stabilite in sarcina paratei si a chematului in garantie, in vederea prevenirii prejudiciului ce i se poate produce reclamantei prin intarzierea eliberarii actelor mentionate in cererea de chemare in judecata.
Data publicarii pe portal:4.03.2014
S-a solicitat stabilirea unui termen de executare in temeiul art. 18 alin. 6 din Legea nr. 554/2004.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca a urmat cursurile Facultatii de Management Financiar Contabil Craiova - promotia 2009 din cadrul Universitatii "Spiru Haret" si a sustinut si promovat Examenul de Licenta in sesiunea din iulie 2009, obtinand Titlul de Licenta in Stiinte Economice . In acest sens, universitatea parata i-a eliberat adeverinta.
Intrucat adeverinta are ca termen de valabilitate 12 luni, potrivit art.38 din Regulamentul privind regimul actelor de studii din invatamantul superior, aprobat prin OMECT nr.2284/2007, a solicitat Universitatii ,,Spiru Haret’’ eliberarea diplomei de licenta si a suplimentului la diploma, insa aceasta a refuzat sa elibereze aceste acte, vatamand astfel reclamanta intr-un drept si interes legitim , prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri.
Precizeaza reclamanta ca la data absolvirii studiilor purta un nume de familie care insa ulterior a fost schimbat.
In drept, s-au invocat prevederile Legii nr. 554/2004.
Parata Universitatea ,,Spiru Haret’’ a depus la dosar intampinare si cerere de chemare in garantie a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligat MECTS sa aprobe tiparirea formularelor tipizate constand in diploma de licenta si suplimentul la diploma pentru reclamanta, incepand cu a 30-a zi de la ramanerea irevocabila a hotararii, cu cheltuieli de judecata pe cale separata.
In motivarea cererii de chemare in garantie, parata arata ca a efectuat toate demersurile legale catre acesta si a comunicat necesarul de formulare tipizate pentru actele de studii destinate absolventilor anului 2009, insa MECTS nu a aprobat in totalitate necesarul de formulare solicitate de parata, aprobarea facandu-se doar in parte, iar acest fapt echivaland cu recunoasterea faptului ca a functionat intr-un cadru legal si a permis organizarea formelor de invatamant cu frecventa redusa sau invatamant la distanta.
S-au depus la dosar acte referitoare la solicitarea formularelor tipizate si la corespondenta purtata intre parti.
La dosarul cauzei, Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului a formulat intampinare la cererea de chemare in garantie, solicitand respingerea acesteia intrucat a avizat achizitionarea de formulare tipizate pentru actele de studii destinate absolventilor din promotiile 2008 , 2009 si 2010 prin adrese formulate in acest sens, cererea de chemare in garantie fiind lipsita de obiect.
Din adresele Agentiei Romane de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior reiese ca specializarea urmata de reclamanta, la forma de invatamant ID, nu a fost niciodata autorizata provizoriu/acreditata.
Actele de studii pot fi eliberate doar pentru acei absolventi care au promovat examene de licenta si care au urmat o specializare la o forma de invatamant acreditata sau autorizata sa functioneze provizoriu conform legislatiei in vigoare la momentul inscrierii in anul I de facultate.
Se arata ca ,de asemenea, Universitatea "Spiru Haret", la termenul de judecata din 13.12.2010, a renuntat la judecarea procesului inregistrat pe rolul Curtii de Bucuresti sub nr. 4949/2/2010, proces care avea acelasi obiect ca si cererea de chemare in garantie formulata de reclamanta in prezenta cauza si anume obligarea MECTS la emiterea actului administrativ prin care se aproba tiparirea de catre ROMDIDAC SA a unor formulare tipizate destinate absolventilor Universitatii "Spiru Haret" pentru anul 2009.
In drept, s-au invocat dispoz. art. 115 - 118 cod pr. civila, HG nr. 536/2011, OME nr.295/2007 si nr. 2284/2007, Legea nr. 84/1995, Legea nr. 554/2004.
Chematul in garantie a depus la dosar HG nr. 676/2007 anexa nr. 2 si adresele mentionate in intampinare.
In concluziile scrise depuse la dosar, parata Universitatea "Spiru Haret" a precizat ca in dosarul nr. 4949/2/2010 al Curtii de Apel Bucuresti, mentionat in intampinarea MECTS, nu a renuntat la drept ci la judecata, in urma unor promisiuni certe din partea MECTS de aprobare a tiparirii tuturor formulatelor tipizate necesare absolventilor anului 2009.
Intrucat parata a functionat intr-un cadru legal, care i-a permis sa organizeze forme de invatamant cu frecventa redusa sau invatamant la distanta pentru domeniile pentru care era acreditata si fata de imprejurarea ca dupa incheierea perioadei de monitorizare nu au fost sesizate nereguli, se solicita inlaturarea sustinerilor MECTS prin intampinarea la cererea paratei de chemare in garantie si , pe cale de consecinta, admiterea acestei cereri.
Parata a invocat jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a depus la dosar hotarari pronuntate de aceasta instanta.
Prin sentinta nr 801/12.03.2013 Tribunalul Olt a admis exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei cu privire la capatul doi din actiune referitor la obligarea Ministerul Educatiei,Cercetarii Tineretului si Sportului la aprobarea tipizarii formularelor de diploma de licenta, invocata de instanta din oficiu si a respins acest capat de cerere ca fiind formulat de o persoana fara calitate procesuala activa; a admis in parte actiunea formulata de reclamanta si a obligat parata UNIVERSITATEA SPIRU HARET, sa elibereze reclamantei diploma de licenta pentru Titlul de Licentiat in Stiinte Economice, in termen de 30 zile de la devenirea irevocabila a hotararii, a admis cererea de chemare in garantie formulata de Universitatea Spiru Haret si a obligat chematul in garantie MINISTERUL EDUCATIEI CERCETARII TINERETULUI SI SPORTULUI, sa aprobe tiparirea formularelor tipizate pentru reclamanta, constand in diploma de licenta si suplimentele la diploma, in termen de 20 zile de la devenirea irevocabila a hotararii.
Pentru a pronunta aceasta solutie instanta a retinut ca reclamanta este absolventa a Ciclului I - Studii universitare de licenta (sistem Bologna) - Facultatea de Management Financiar Contabil din Craiova, specializarea Finante si Banci din cadrul Universitatii,,Spiru Haret’’, promotia 2009, si a sustinut si promovat examenul de licenta in sesiunea iulie 2009, obtinand la proba - Evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate nota 9,80 si Titlul de Licentiat in Stiinte Economice, adeverinta respectiva fiind eliberata pentru a-i servi la angajare si la completarea dosarului personal.
Recunoscand promovarea studiilor si a examenului final, parata Universitatea,,Spiru Haret’’nu a eliberat si diplomele de licenta, motivat de faptul ca MECTS nu a aprobat in totalitate necesarul de formulare solicitate de parata, aprobarea facandu-se doar in parte.
Din adresele depuse la parata Universitatea,,Spiru Haret’’ la dosar, rezulta ca aceasta a facut demersuri repetate catre paratul Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in vederea aprobarii necesarului de materiale tipizate pentru actele de studii destinate absolventilor promotia 2009.
Prin cererea de chemare in judecata, reclamanta a solicitat obligarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului la aprobarea tipizarii formularelor de diploma de licenta ca urmare a obligarii paratei Universitatea "Spiru Haret" sa elibereze diploma de licenta ca urmare a studiilor universitare efectuate de reclamanta, studii finalizate prin sustinerea si promovarea examenelor de licenta in cadrul Universitatii,,Spiru Haret’’ Craiova.
Or, potrivit legii, singura institutie abilitata sa solicite eliberarea formularelor tipizate de catre paratul MECTS este Universitatea "Spiru Haret" ca institutie acreditata sa emita diplome, certificate sau alte acte de studii recunoscute de Ministerul Educatiei si Cercetarii, iar nu si reclamanta ce are calitatea de absolvent a unei forme de invatamant superior.
Prin urmare, a fost admisa exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei cu privire la capatul doi din actiune si respins acest petit ca fiind formulat de o persoana fara calitate procesuala activa.
Pe fond s-a retinut ca in temeiul contractului de studii incheiat intre reclamanta si parata Universitatea ,,Spiru Haret’’, s-a nascut si obligatia eliberarii diplomei de licenta care apartine acestei parate si care s-a obligat sa asigure pregatirea profesionala si evaluarea reclamantei, sa organizeze la finalizarea studiilor - examen de licenta si sa emita diplome care sa ateste promovarea studiilor si a examenului de licenta, indeplinirea acestei obligatii depinzand si de aprobarea si eliberarea documentelor tipizate de catre MECTS.
Este cert ca art.2 din Legea 288/2004 dispune ca organizarea fiecarui ciclu de studii este de competenta institutiilor de invatamant superior cu aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, actele de studii putand fi eliberate doar pentru absolventii care au promovat examenele de licenta si care au urmat o specializare la o forma de invatamant acreditata sau autorizata sa functioneze provizoriu conform legislatiei in vigoare la momentul inscrierii in anul I de facultate, neputand fi recunoscute acte de studii eliberate nelegal persoanelor care au urmat studii cu nerespectarea prevederilor legale, insa calitatea de unitate de invatamant superior acreditata sau neacreditata a Universitatii,,Spiru Haret’’ presupune o eventuala culpa a acesteia, neavand relevanta sub aspectul prejudiciului produs reclamantei, "aparenta dreptului" fiind in favoarea acesteia, care, in niciun caz nu poate fi sanctionata pentru eventuala lipsa de acreditare a Universitatii,,Spiru Haret’’pentru forma de invatamant la distanta.
Chiar daca exista o anumita procedura privind acreditarea/autorizarea provizorie a specializarilor institutiilor de invatamant (art. l7 alin l lit. b din OUG 75/2005), aceasta se deruleaza in raporturile universitatii cu MECTS, iar nu in raporturile pe care universitatea le are cu reclamanta, careia nu-i poate fi imputata eroarea comuna in privinta legalitatii formei de invatamant absolvite.
Din actele depuse la dosar rezulta derularea raporturilor juridice intre reclamanta si Universitatea,,Spiru Haret’’, inclusiv faptul ca aceasta si-a indeplinit obligatiile contractuale referitoare la plata taxelor de studii, la sustinerea si promovarea tuturor examenelor , inclusiv a celui de licenta, fiindu-i eliberata si adeverinta in acest sens, aspecte care au creat aparenta de legalitate a formelor de invatamant si care nu poate conduce la sanctionarea reclamantei prin neeliberarea diplomei de licenta.
De asemenea s-a constatat ca adeverinta eliberata reclamantei este valabila, aceasta nefiind revocata sau anulata de vreo autoritate administrativa sau instanta judecatoreasca, astfel incat produce in continuare efecte juridice in sensul recunoasterii drepturilor conferite de lege pe baza acesteia.
Avand in vedere aceste considerente, in temeiul art. 1 si art.18 alin. l si 5 din Legea 554/2004, s-a admis in parte cererea reclamantei , in contradictoriu cu parata Universitatea ,,Spiru Haret’’ si a fost obligata parata sa elibereze reclamantei diploma de licenta pentru Titlul de Licentiat in Stiinte Economice, in termen de 30 zile de la devenirea irevocabila a prezentei hotarari.
In ceea ce priveste cererea de chemare in garantie a MECTS formulata de parata Universitatea "Spiru Haret" referitoare la obligarea acestuia de aprobare a tiparirii formularelor tipizate s-a constatat ca prin adresele nr.37450/21.06.2010, 27431/2011 si nr. 49716 din 26.10.2010, Universitatea ,,Spiru Haret’’ a solicitat aprobarea pentru tiparirea formularelor tipizate la ROMDIDAC, chematul in garantie nefacand dovada ca ar fi avizat tiparirea formularelor tipizate respective, desi sustine acest fapt in intampinare, in plus, aratand ca actele de studii pot fi eliberate doar pentru absolventii care au urmat o specialitate la o forma de invatamant acreditata sau autorizata sa functioneze provizoriu.
Intrucat obligatia paratei Universitatea ,,Spiru Haret’’ referitoare la eliberarea diplomei de licenta este corelativa obligatiei MECTS - chemat in garantie de a aproba formularele tipizate, cererea de chemare in garantie formulata de parata a fost admisa, iar chematul in garantie MECTS a fost obligat sa aprobe tiparirea formularelor tipizate constand in diplomele de licenta si suplimentele de diploma catre reclamanta,in termen de 30 zile de la devenirea irevocabila a hotararii, neputand fi retinute sustinerile MECTS referitoare la neacreditarea Universitatii ,,Spiru Haret’’ si la faptul ca aceasta nu avea dreptul sa elibereze acte de studii pentru absolventii unor forme de invatamant neacreditate, intrucat aceste aspecte nu formeaza obiectul cererii de chemare in garantie, iar instanta nu este investita cu o cerere privind legalitatea acreditarii formelor de invatamant la distanta,fiind de necontestat si faptul ca s-a solicitat eliberarea avizului necesar pentru aprobarea diplomei de licenta.
Stabilirea termenului de executare a fost solicitat atat de catre reclamanta fata de parata, cat si de catre parata Universitatea ,,Spiru Haret’’ raportat la cererea de chemare in garantie a MECTS, instanta putand sa hotarasca in toate situatiile , prin dispozitiv, la cererea partii interesate, un termen de executare, in temeiul art. 18 alin. 6 raportat la art. 24 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 cu modificarile ulterioare, in cauza fiind necesara stabilirea acestui termen de 30 de zile pentru obligatiile stabilite in sarcina paratei si a chematului in garantie, in vederea prevenirii prejudiciului ce i se poate produce reclamantei prin intarzierea eliberarii actelor mentionate in cererea de chemare in judecata.
Data publicarii pe portal:4.03.2014
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Invatamant
Admisibilitatea actiunii unui reclamant – fost student, absolvent al Universitatii SP, pentru obligarea Universitatii si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului la emiterea diplomelor in conditiile legii. - Decizie nr. 3168/R din data de 12.06.2013Conditiile pentru ocuparea functiilor didactice de profesor in invatamantul prescolar si profesor pentru invatamantul primar in cazul educatorilor si invatatorilor din invatamantul prescolar care au absolvit cu diploma ciclului I de studii universita... - Decizie nr. 4392 din data de 28.06.2011
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 1311 din data de 27.09.2012
Invatamant - Decizie nr. 598/R din data de 16.06.2009
Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara a unui cadru didactic luata de consiliul profesoral al unitatii scolare cu incalcarea conditiei de cvorum cu privire la sanctiunea propusa si la durata de aplicare. - Sentinta civila nr. 87/C din data de 13.02.2009
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 1311 din data de 27.09.2012
Invatamant - Decizie nr. 598/R din data de 16.06.2009
INVATAMANT - Sentinta civila nr. 1140 din data de 07.07.2009
CIVIL.Litigiu de munca. Cadre didactice. Cheltuieli de transport - Hotarare nr. 11 din data de 12.03.2014
CIVIL:Admisibilitate cerere transe suplimentare vechime profesori-art 50 alin.1,2 din Lg.128/1997 - Sentinta civila nr. din data de 27.11.2008
Anulare decizie de concediere - Sentinta civila nr. 298 din data de 02.04.2015
Actiune,anulare contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 16 din data de 20.01.2015
Actiune in revendicare - Decizie nr. 451 din data de 26.11.2014
Actiune pauliana. - Decizie nr. 129 din data de 12.02.2015
clauze abuzive - Decizie nr. 115 din data de 26.03.2015
nulitate act concesiune - Sentinta civila nr. 190 din data de 11.03.2015
Anularea titlului de proprietate. Respectarea conditiilor imperative impuse de Legea nr. 18/1991 privind contestarea actelor premergatoare emiterii titlului de proprietate - Decizie nr. 54 din data de 10.03.2014
Confirmarea masurii arestarii preventive dupa executarea acestei masurii preventive conform art. 231 alin.7 C.pr.pen - Sentinta penala nr. 67 din data de 03.04.2015
,,Institutia reabilitarii , probleme de drept material si procedural penal" - Sentinta penala nr. 2 din data de 13.02.2015
Actiune,anulare contract de vanzare cumparare. - Decizie nr. 16 din data de 20.01.2015