InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

CIVIL.Litigiu de munca. Cadre didactice. Cheltuieli de transport

(Hotarare nr. 11 din data de 12.03.2014 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Invatamant | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau



       Litigiu de munca. Cadre didactice. Cheltuieli de transport.
Reclamantul Sindicatul invatamantului Preuniversitar "Prof. Ion Neacsu" Buzau,  in numele membrilor de sindicat de la Scoala ...... a solicitat, in contradictoriu cu paratii ....... jud. Buzau, sa fie obligati la plata catre personalul didactic de la Scoala Gimnaziala .......a cheltuielilor de transport la si de la locul de munca pentru lunile septembrie - decembrie 2012 si ianuarie - iunie 2013 in suma totala de 5111 lei.
           In motivarea actiunii reclamantul a aratat ca petentii functioneaza ca personal didactic la Scoala Gimnaziala.....           Incepand cu data de 9 februarie 2011 a intrat in vigoare noua Lege a Educatiei Nationale, nr. 1/2011, act normativ ce prevede la art. 105 alin. 2 urmatoarele:
"Finantarea complementara se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ - teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugata, pentru urmatoarele categorii de cheltuieli:
... f) cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii. "
La data de 17.02.2011, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a emis Instructiunea nr. 2 privind decontarea navetei cadrelor didactice, potrivit careia:
"Personalul didactic din unitatile de invatamant de stat, care nu dispune de locuinta si caruia nu i se poate oferi locuinta corespunzatoare in localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport in comun, din localitatea de resedinta la locul de munca si de la locul de munca in localitatea de resedinta
Decontarea sau plata echivalenta costurilor de transport se va efectua de catre autoritatile administratiei publice locale din unitatea administrativ - teritoriala pe raza careia se afla unitatea de invatamant la care isi desfasoara activitatea cadrul didactic, in urma solicitarilor adresate autoritatilor administratiei publice locale, astfel: decontarea contravalorii calatoriei pe mijloacele de transport in comun prin depunerea la sfarsitul fiecarei luni de activitate a biletelor de calatorie sau a abonamentului , iar decontarea contravalorii corespunzatoare a 7,5 1 benzina Premium la 100 km parcursi, prin depunerea la sfarsitul fiecarei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de unitatea de invatamant, care certifica efectuarea transportului cu autoturismul proprietate personala; solicitarea contravalorii calatoriei efectuate cu mijloacele de transport in comun sau a contravalorii corespunzatoare a 7,5 1 benzina Premium la 100 km parcursi, pentru cei care-si asigura transportul cu autoturismul proprietate personala, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unitatii de invatamant.".
Precizeaza faptul ca documentele justificative au fost depuse la Primaria comunei........,insa nu le-au fost decontate aceste cheltuieli pe motivul lipsei fondurilor banesti.
De asemenea , asa cum rezulta din adresa unitatii scolare nr.41/28.03.2013 catre Primaria comunei ........., s-a solicitat in scris cuprinderea in bugetul local a sumelor necesare decontarii navetei cadrelor didactice , insa in luna mai 2013 , prin adresa nr.1040/20.05 2013 , s-a raspuns negativ acestei solicitari.
         Avand in vedere faptul ca petentii au domiciliul in alte localitati decat cea in care isi are sediul unitatea scolara, acestia au solicitat lunar decontarea cheltuielilor de transport la si de la locul de munca, insa nu si-au primit drepturile banesti cuvenite.
          In sustinerea actiunii reclamantul a depus in copie: tabel cu membrii de sindicat care au solicitat reprezentarea in instanta; certificat de informare cu privire la avantajele medierii; documentele justificative privind efectuarea cheltuielilor de transport, cererile de decontare si copiile actelor de identitate; adeverinte eliberate de unitatea scolara care atesta calitatea de salariati a petentilor.
In drept, reclamantul si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art. 28 din Legea nr. 62/2011, art. 105 alin. 2 din Legea nr. 1/2011, modificata si completata, art. 194 Cod procedura civila.
            Paratii nu au formulat in termenul legal acordat intampinare. Astfel , conform dovezilor de comunicare a actiunii catre acesti parati , rezulta ca au primit actiunea la data de 23.10.2013.Conform dispozitiilor art.201 alin.1 NCPC paratii au fost atentionati sa depuna intampinare, sub sanctiunea decaderii de a mai depune probe si de a invoca exceptii , asa cum se prevede la art.208 alin.2 din NCPC.
            Primarul in calitate de reprezentant al paratelor a formulat intampinare dupa epuizarea termenului legal de depunere , si avand in vedere ca se refera doar la temeinicia sustinerilor reclamantului , instanta le va lua ca si concluzii scrise.
            Tribunalul examinand probele administrate, constata urmatoarele:
Reclamantii sunt cadre didactice la Scoala cu clasele I-VIII ........si fac zilnic naveta de la domiciliul lor la locul de munca. Acestia au facut dovada cu cartile de identitate ca figureaza cu domiciliul in alta localitate decat cea unde se afla locul de munca, ca sunt angajati pe postul de invatatori, profesori, asa cum rezulta din adeverintele emise in acest sens  de unitatea scolara.
De asemenea, petentii au facut dovada ca s-au adresat cu cereri conducerii unitatii  scolare in vederea decontarii contravalorii cheltuielilor de transport, anexand biletele de calatorie sau abonament. Aceste cereri au fost analizate si aprobate de Consiliul de Administratie al unitatii scolare parate , asa cum rezulta din procesele verbale atasate la dosar.
Drepturile reclamantilor sunt reglementate de disp. Legii educatiei nationale nr 1/2011, care la art. 105 alin. 2 se prevede ca: " finantarea complementara se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru urmatoarele categorii de cheltuieli:_ f) cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii".
La data de 17.02.2011, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului  si Sportului a emis Instructiunea nr. 2 privind decontare navetei cadrelor didactice care la art. 1 a prevazut:
"Personalul didactic din unitatile de invatamant de stat, care nu dispune de locuinta si caruia nu i se poate oferi locuinta corespunzatoare in localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport in comun, din localitate de resedinta la locul de munca si de la locul de munca in localitatea de resedinta".
Decontarea sau plata echivalenta costurilor de transport se va efectua de autoritatile administratiei publice locale din unitate administrativ teritoriala pe raza careia se afla unitatea de invatamant la care desfasoara activitatea cadrul didactic, in urma solicitarilor adresate autoritatilor administratiei publice locale.
           Faptul ca parasii au invocat dispozitiile art.I din OUG nr.92/2012 care modifica art.105 alin.2 din Legea invatamantului nr.1/2011 , cu privire la finantarea complementara in domeniul invatamantului si ca sumele aferente nu au fost aprobate anual prin legea bugetului anual , nu constituie un motiv de netemeinicie a actiunii , asa cum sustin paratii , intrucat dreptul reclamantilor este reglementat de lege , iar cele sustinute de parati privesc masurile de executare , situatie ce se poate reglementa prin rectificare bugetara.
Cum reclamantii  au dovedit ca sunt indreptatiti sa primeasca drepturile banesti solicitate, Tribunalul apreciaza actiunea ca intemeiata, sens in care va fi admisa si vor obligati paratii la plata catre petenti a contravalorii cheltuielilor de transport.
In baza art. 274 Codul muncii, prezenta sentinta va fi executorie de drept.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Invatamant

Admisibilitatea actiunii unui reclamant – fost student, absolvent al Universitatii SP, pentru obligarea Universitatii si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului la emiterea diplomelor in conditiile legii. - Decizie nr. 3168/R din data de 12.06.2013
Conditiile pentru ocuparea functiilor didactice de profesor in invatamantul prescolar si profesor pentru invatamantul primar in cazul educatorilor si invatatorilor din invatamantul prescolar care au absolvit cu diploma ciclului I de studii universita... - Decizie nr. 4392 din data de 28.06.2011
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 1311 din data de 27.09.2012
Invatamant - Decizie nr. 598/R din data de 16.06.2009
Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara a unui cadru didactic luata de consiliul profesoral al unitatii scolare cu incalcarea conditiei de cvorum cu privire la sanctiunea propusa si la durata de aplicare. - Sentinta civila nr. 87/C din data de 13.02.2009
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 1311 din data de 27.09.2012
Invatamant - Decizie nr. 598/R din data de 16.06.2009
INVATAMANT - Sentinta civila nr. 1140 din data de 07.07.2009
PENAL.GRUP INFRACTIONAL.TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 2 din data de 22.04.2015
PENAL.GRUP INFRACTIONAL.TRAFIC DE MIGRANTI - Hotarare nr. 1 din data de 22.04.2015
PENAL.Savarsirea infractiunii de tentativa la omor calificat - Hotarare nr. 4 din data de 03.11.2014
PENAL.infractiunea de divulgare a informatiilor secrete de serviciu sau nepublice - Hotarare nr. 3 din data de 03.11.2014
PENAL.OMOR DEOSEBIT DE GRAV - Decizie nr. 2 din data de 03.11.2014
PENAL.UCIDERE DIN CULPA. ACCIDENT AUTO. - Decizie nr. 1 din data de 03.11.2014
CIVIL.Stabilire paternitate. Concludenta expertizei ADN - Sentinta civila nr. 28 din data de 12.03.2014
CIVIL.Stabilire locuinta minor. Mama plecata la munca in strainatate - Sentinta civila nr. 27 din data de 12.03.2014
CIVIL.Prescriptie achizitiva. Terenuri care fac obiectul legilor de reconstituire - Decizie nr. 26 din data de 12.03.2014
CIVIL.Ocrotire minor. Instituirea plasamentului familial - Sentinta civila nr. 25 din data de 12.03.2014
CIVIL.Noul Cod Pr. Civila. Actiune in evacuare. Procedura speciala - Decizie nr. 24 din data de 12.03.2014
CIVIL.Litigiu de munca. Incetarea contractului de munca ca sanctiune disciplinara - Decizie nr. 23 din data de 12.03.2014