InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Mures

Invatamant preuniversitar. Contestarea fisei de apreciere anuala

(Sentinta civila nr. 1032 din data de 01.10.2009 pronuntata de Tribunalul Mures)

Domeniu Invatamant | Dosare Tribunalul Mures | Jurisprudenta Tribunalul Mures

                       Prin actiunea civila inregistrata sub nr.1306/102/2009, Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Mures, in numele reclamantei N La chemat in judecata paratul Grupul Scolar "Ion Vlasiu" Tg. Mures, solicitand refacerea procedurii de acordare a calificativului anual in cazul reclamantei, angajata a paratului in calitate de laborant pentru anul scolar 2006 - 2007.
                       In motivarea actiunii se arata ca in urma pronuntarii de catre Tribunalul Mures a Sentintei civile nr.1720/16.10.2008, Grupul Scolar Ion Vlasiu a fost obligat sa refaca procedura de acordare a calificativului anual reclamantei N L. Ca urmare s-a procedat la efectuarea acesteia, care a inceput prin autoevaluarea reclamantei, care si-a acordat un punctaj de 90 de puncte, corespunzator calificativului "foarte bine". In cadrul urmatoarelor etape de evaluare, ce a sefului ierarhic superior, si cea a consiliului de administratie, punctajul a fost diminuat la 71 de puncte., corespunzator calificativului "bine", fara sa existe motive si dovezi de neindeplinire a atributiilor stabilite de fisa individuala a postului. S-a considerat ca nu s-au respectat dispozitiile legale cu privire la evaluarea personalului didactic auxiliar prevazute in art.52 din Legea nr.128/1997, deoarece evaluarea de face in baza fisei elaborate de catre MECT in concordanta cu fisa individuala a postului.
                       La dosarul cauzei s-au depus: Sentinta civila nr.1720/16 octombrie 2008 a Tribunalului Mures (f.3-4), fisa de evaluare (f.5-6).
                       Parata a formulat intampinare prin care  s-a solicitat respingerea cererii. S-a sustinut ca s-au parcurs toate etapele privind evaluarea laborantei reclamante. In ceea ce priveste punctajele acordate s-au aratat criteriile avute in vedere si motivele neacordarii punctajelor date de reclamata cu ocazia autoevaluarii.
                       S-au depus fisa individuala a postului (f.21-22), fisa de evaluare (f.23-25).
                       Examinand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca:
                       Reclamanta N L angajata Grupului Scolar "Ion Vlasiu" Tg. Mures in calitate de "laborant".
                       Conform Fisei postului (f.4) reclamanta raspunde de gestionarea laboratorului de fizica si chimie cu obiectiv general formarea educatiei aplicative si experimentala a copiilor si obiectiv specific insusirea deprinderilor de intrebuintare a aparaturii, instalatiilor si substantelor de laborator, precum si normele privind protectia muncii si PSI.
                       Prin Ordinul nr.3522/30.03.3000 a Ministrului Educatiei Nationale in baza art.52 din Legea nr.128/1997 privind Statutul functionarului didactic au fost aprobate fisele postului si fisele de evaluare pentru urmatoarele functii didactice si didactice auxiliare din invatamantul preuniversitar: a) functii didactice: profesor gimnaziu / liceu, institutor / invatator, institutor / educatoare, maistru instructor si b) functii didactice auxiliare: bibliotecar, documentarist, redactor, informatician, laborant, tehnician, pedagog scolar, instructor animator, instructor educatiei extrascolara, asistent social, corepetitor, coregraf si secretar sef - secretar.
                       Prin fisa de evaluare s-a stabilit pentru reclamanta un punctaj de 71 de puncte, corespunzator calificativului de "Bine" (f.5,6).
                       De la primul termen de judecata tribunalul a solicitat reclamantei, sa depuna dovezi in sprijinul afirmatiilor sale, insa aceasta a refuzat acest lucru motivand ca potrivit art.287 din Codul muncii, sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului. Pentru termenul din 1 septembrie 2009, s-a depus o precizare in sensul indicarii punctajelor contestate: pct.1 lit.a), subpunctele 9,10,11,14; pct.1 lit.e); pct.2; pct.3 subpunctele 1,2,3 si 5; pct.4.
                       Se observa ca reclamanta a fost depunctata de unitatea scolara, la neindeplinirea unor activitati indicate in fisa postului si prin regulament. Unitatea scolara si-a indeplinit obligatia de a depune la dosar fisa de evaluare si a postului.
                       Instanta observa ca potrivit art.31 lit.f din Ordinul nr. 4925 din  8 septembrie 2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, intre atributiile consiliului de administratie este si acordarea de calificative anuale pentru intregul personal salariat. Se observa ca reclamanta nu a asteptat finalizarea evaluarii prin hotararea consiliului de administratie, si a contesta direct fisa de evaluare, spre deosebire de anterioara judecare cand a contesta hotararea consiliului.
                       In ceea ce priveste evaluarea sa se observa ca aceasta revine persoanelor abilitate prin normele legale, instanta neputand sa se substituie acestora (a se vedea in acelasi sens Deciziile nr. 3166 din 19 mai 2005 si 942 din 7 martie 2003 ale Sectiei de contencios administrativ ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie). Desigur insa ca procedura de acordare trebuie respectate de respectivele persoane, iar in speta de fata acesta a fost respectata, chiar reclamanta necontestand-o, ea intelegand sa critice doar calificativul acordat.
                       Instanta de fata chiar daca ar dori sa analizeze calificativul in sine, din cauza opozitiei reclamantei de a-si proba sustinerile nu poate sa constate veridicitatea afirmatiilor reclamantei. Aceasta a considerat ca revine paratei sarcina de a proba motivele pentru care i s-a acordat doar calificativul bine. Intr-adevar angajatorului ii revine sarcina de a proba sustinerile sale in cazul in care acesta invoca incalcarea de catre salariat a anumitor prevederi legale sau din contractul de munca (a se vedea de exemplu situatia abaterilor disciplinare). In cazul de fata insa nu este vorba nici de o abatere disciplinara si nici de indeplinirea unui fapt pozitiv. In sarcina reclamantei, conform fisei postului existau sarcini, care au fost duse complet sau nu la indeplinire. S-a apreciat in acest sens de catre persoanele abilitate. Or in speta s-a retinut existenta unor fapte negative: de nu utiliza software, a informatiilor din baza de date, de a nu organiza elevii in cercuri, de inexistenta a diversitatii materialelor, etc. Art.187 din Codul muncii nu exclude aplicabilitatea prevederilor art.1169 Cod civil. Or un fapt negativ nu se poate dovedi decat prin faptul pozitiv contrar, ceea ce era imposibil a fi facut de catre angajator. Astfel sarcina probei revenea reclamantei care trebuia sa dovedeasca indeplinirea activitatilor, sau sa invoce cel putin constituirea cercurilor, a folosirii calculatoarelor, etc., situatie in care ar fi revenit angajatorului sarcina de a depune la dosar actele de constituire a cercurilor, extras dupa conturile de utilizator din calculatoare, etc.
                       Retinand cele de mai sus si dispozitiile art.52 din Legea nr.128/1997 modificata privind Statutul personalului didactic si art.31 lit.f din Ordinul nr. 4925 din  8 septembrie 2005 a Ministerul Educatiei, tribunalul va respinge actiunea reclamantei formulata prin reprezentant legal Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Mures.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Invatamant

Admisibilitatea actiunii unui reclamant – fost student, absolvent al Universitatii SP, pentru obligarea Universitatii si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului la emiterea diplomelor in conditiile legii. - Decizie nr. 3168/R din data de 12.06.2013
Conditiile pentru ocuparea functiilor didactice de profesor in invatamantul prescolar si profesor pentru invatamantul primar in cazul educatorilor si invatatorilor din invatamantul prescolar care au absolvit cu diploma ciclului I de studii universita... - Decizie nr. 4392 din data de 28.06.2011
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 1311 din data de 27.09.2012
Invatamant - Decizie nr. 598/R din data de 16.06.2009
Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara a unui cadru didactic luata de consiliul profesoral al unitatii scolare cu incalcarea conditiei de cvorum cu privire la sanctiunea propusa si la durata de aplicare. - Sentinta civila nr. 87/C din data de 13.02.2009
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 1311 din data de 27.09.2012
Invatamant - Decizie nr. 598/R din data de 16.06.2009
INVATAMANT - Sentinta civila nr. 1140 din data de 07.07.2009
CIVIL.Litigiu de munca. Cadre didactice. Cheltuieli de transport - Hotarare nr. 11 din data de 12.03.2014
CIVIL:Admisibilitate cerere transe suplimentare vechime profesori-art 50 alin.1,2 din Lg.128/1997 - Sentinta civila nr. din data de 27.11.2008
Obligarea Universitatii Spiru Haret la eliberarea diplomei de licenta - Sentinta civila nr. 801 din data de 12.03.2013
Invatamant - raporturi de munca-indemnizatie. - Sentinta civila nr. 86 din data de 24.01.2012
Drepturi salariale solicitate de cadrele didactice in baza Legii 220/2007 - Sentinta civila nr. 1818 din data de 25.11.2008
Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara a unui cadru didactic luata de consiliul profesoral al unitatii scolare cu incalcarea conditiei de cvorum cu privire la sanctiunea propusa si la durata de aplicare. - Sentinta civila nr. 87/C din data de 13.02.2009
Neinregistrarea operatiunilor comerciale in contabilitatea firmei. Problema angajarii raspunderii penale in cazul cesiunii partilor sociale. - Hotarare nr. 34 din data de 14.03.2012
Omor savarsit cu intentie indirecta. Respingerea cererii de schimbare a incadrarii juridice a faptei in ucidere din culpa - Hotarare nr. 31 din data de 14.03.2012
Aplicarea art.87 alin.2 din NUG nr.195/2002 in cazul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul in timp ce conducatorul auto se afla sub influenta unei substante stupefiante - Hotarare nr. 29 din data de 05.03.2012
Detinerea unui stick si a unui dispozitiv tip MSR206 care urma a fi folosit la falsificarea instrumentelor de plata electronica intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art 25 din legea nr 365/2002 - Hotarare nr. 27/2012 din data de 05.03.2012
Daune morale in cazul unei infractiuni de pericol inadmisibile, de regula. - Hotarare nr. 29/R din data de 13.02.2012
Lipsa gradului de pericol social al unei infractiuni in cazul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice comisa de politist prin neinregistrarea unui dosar penal - Hotarare nr. 40 din data de 15.03.2011