Neindeplinirea de catre chirias a obligatiei de plata a chiriei
(Sentinta civila nr. 478/2010 din data de 09.12.2010 pronuntata de Judecatoria Beclean)Neindeplinirea de catre chirias a obligatiei de plata a chiriei I. Expunerea cererii de chemare in judecata
Prin cererea inregistrata sub numarul de mai sus reclamanta S. (actuala K.) M. M. a chemat in judecata pe paratul T. A solicitand instantei sa dispuna reintegrarea ei in spatiul proprietatea paratului situat in localitatea Beclean, jud. Bistrita-Nasaud. Cu cheltuieli de judecata.
In fapt, reclamanta arata ca paratul in calitate de proprietar al spatiului mentionat in petitul actiunii i l-a inchiriat in scopul desfasurarii unor activitati de prestari servicii, mai precis coafura. Arata ca urmare a acestei intelegeri a fost perfectat contractul de inchiriere pe o perioada de 3 ani incepand cu 01.01.2009, pentru o chirie lunara de 300 lei, contractul fiind inregistrat la administratia financiara. Arata ca deoarece spatiul era intr-o stare pronuntata de degradare locatorul i-a solicitat sa efectueze reabilitarea si reamenajarea acestuia, urmand ca suma de bani astfel investita sa fie restituita pe parcursul derularii contractului si ca, dupa terminarea lucrarilor reclamanta a obtinut autorizare in vederea desfasurarii activitatii de coafura si a altor activitati de infrumusetare. Arata ca la inceputul lunii iunie 2009 printr-o actiune doloziva sub pretext ca soseste un expert pentru a evalua imobilul paratul a obtinut de la reclamanta una dintre cheile spatiului si, fara stirea acesteia a procedat la inlocuirea yalei de la intrare dupa care i-a solicitat telefonic sa-si ridice lucrurile care ii apartin, respectiv mobilier, materiale si alte lucruri personale cu motivarea ca o alta persoana i-a platit o chirie mai avantajoasa si prin urmare "contractul a fost anulat la finante". Arata ca in prezent o alta persoana desfasoara activitate de coafura in acest spatiu pe care din aceasta cauza nu-l poate exploata si realiza venituri din activitatea pentru care a fost autorizata. Arata ca paratul nu i-a imputat niciodata neindeplinirea vreunei obligatii asumate prin contract astfel incat se considera de buna credinta si in continuare a incercat solutionarea acestui diferend prin conciliere in conformitate cu art. 720 /1 C. pr. civ., dar la care paratul nu a raspuns. Apreciaza ca in conditiile art. 1420 pct. 3 C. civ. paratul are fata de reclamanta o obligatie de garantie specifica locatorului drept pentru care solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata.
In drept, reclamanta a invocat prevederile art. 720/1 C. pr. civ., art. 969, 970 C. civ., art. 1418, 1420 i 1421 C. civ.. II. Expunerea pozitiei paratului fata de actiune
Prin intampinare paratul a solicitat respingerea ca nefondata a actiunii reclamantei. In motivare paratul arata ca adevarata stare de fapt este cu totul alta decat cea prezentata de reclamanta prin cererea de chemare in judecata. Astfel, cu privire la intelegerea dintre parti referitoare la amenajarea spatiului arata ca o astfel de intelegere nu a existat si ca de altfel aceasta excede prevederilor codului civil raportate la contractul de locatiune. Arata ca incepand cu luna mai 2009 reclamanta vazand ca afacerea ei nu mai da roadele scontate precum si faptul ca asociata ei de la acea vreme o parasise, dupa ce nu si-a achitat nici datoriile fata de parat nici facturile curente in legatura cu spatiul a inceput sa-si duca lucrurile de aici astfel incat sustinerea reclamantei cu privire la faptul ca a fost izgonita din spatiu este total nereala. Arata ca problemele dintre parti au intervenit in luna mai 2009 (luna a 5-a a contractului) atunci cand reclamanta a refuzat sa mai plateasca cheltuielile in legatura cu acest spatiu si nu isi explica care este motivul pentru care au trebuit sa treaca 5 luni pana cand reclamanta sa solicite reintegrarea in spatiu. Cu privire la indeplinirea obligatiilor contractuale paratul arata ca una din principalele obligatii in cazul contractului de locatiune este achitarea de catre locatar a chiriei care in speta nu a fost indeplinita de catre reclamanta asa cum atesta somatia emisa de ANAF. Paratul arata si faptul ca pe langa nerespectarea obligatiei de plata a chiriei reclamanta nu si-a indeplinit nici obligatia cu privire la plata cheltuielilor curente astfel incat apreciaza actiunea ca nefondata solicitand respingerea acesteia.
In drept, paratul invoca dispozitiile art. 115 si urm., art. 274 C. pr. civ., art. 1410-1453 si 970 C. civ.
III. Expunerea cererii reconventionale
Paratul a formulat totodata cu intampinarea cerere reconventionala prin care solicita rezilierea contractului de inchiriere nr. 12145 din 15.12.2008 pentru neexecutarea obligatiilor si solicita de asemenea repunerea sa in situatia anterioara incheierii acestuia. Motivarea cererii reconventionale este cea expusa in intampinarea formulata de parat.
IV. Expunerea raspunsului reclamantei la intampinarea paratului
Prin raspunsul al intampinare formulat, reclamanta solicita admiterea actiunii introductive, respingerea cererii cu privire la rezilierea contractului si constatarea legalitatii acestuia precum si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata. Reclamanta arata ca toate sustinerile paratului cu privire la neplata chiriei si a cheltuielilor sunt nereale si nedovedite de catre acesta. Reclamanta reitereaza sustinerea din cererea de chemare in judecata cu privire la intelegerea dintre parti in sensul reabilitarii spatiului. Cu privire la asociata reclamantei, despre care se face vorbire in intampinare, arata ca aceasta in fapt este o persoana ce nu are calitatea de asociat al reclamantei in sensul legii comerciale, ci doar de persoana cu care reclamanta s-a inteles sa foloseasca spatiul impreuna si care in final a complotat cu paratul pentru a o scoate pe reclamanta din spatiu si a ramane ea singura aici. Cu privire la cererea de reziliere a contractului reclamanta arata ca aceasta este posibila doar in situatia in care una dintre parti nu-si indeplineste indatoririle sale principale si ca rezilierea de plin drept este posibila doar in situatia existentei unui pact comisoriu expres de grad lV. Reclamanta reitereaza sustinerea potrivit careia nu ea este cea care a parasit spatiul de buna voie, ci ca paratul prin manopere dolozive a alungat-o din spatiu.
V. Expunerea intampinarii la cererea reconventionala
Reclamanta a formulat intampinare la cererea reconventionala totodata cu raspunsul a intampinarea paratului cu motivarea prezentata la pct. lV de mai sus.
VI. Situatia de fapt retinuta de instanta
Instanta retine ca intre partile din prezenta cauza a fost incheiat contractul de inchiriere din 15.12.2008 prin care paratul in calitate de locator s-a obligat sa inchirieze reclamantei in calitate de locatar spatiul situat in localitatea Beclean, jud. Bistrita-Nasaud, compus din 2 camere, dependinte si baie in suprafata totala de 60 mp. Prin acest contract, incheiat pe o perioada de 3 ani incepand cu 01.01.2009, reclamanta s-a obligat sa achite paratului o chirie lunara de 300 lei si sa plateasca cheltuielile datorate pentru "intretinerea imobilului" precum cele privind incalzirea, apa, curentul electric, etc., asa cum s-a mentionat in contract.
In cauza a fost administrata proba cu interogatoriul reclamantei prin care aceasta, intarindu-si sustinerile din cererea de chemare in judecata, nu a recunoscut niciuna din pretentiile paratului reclamant reconventional (f. 64-65).
In cauza a fost administrata proba testimoniala cu martorii propusi de reclamanta, T. E. F. si C. A.. De asemenea au fost audiati martorii, M. A. si C. P., propusi de paratului reclamant reconventional.
Din declaratia martorului T. E. F., propus de reclamanta (f. 100), cu privire la aspectele pertinente cauzei instanta retine ca acesta nu stie sa fi existat probleme in legatura cu plata chiriei, iar cu privire la plata utilitatilor arata ca problemele au inceput sa apara in perioada in care intre parti s-au ivit divergente. Cu privire la martorul T. E. F. insa, instanta din declaratiile acestuia retine ca este prieten foarte bun cu reclamanta situatie in care apreciaza ca aceasta relatie stransa de prietenie este de natura sa afecteze realitatea celor declarate, astfel incat va inlatura aceasta proba.
Din declaratia celuilalt martor propus de reclamanta, C. A. (f. 99), rezulta ca reclamanta a procedat la renovarea spatiului inchiriat si doar presupune ca au fost suportate de reclamanta si nu rezulta din declaratia martorei ca ar fi existat o intelegere intre parti cu privire la renovari si la faptul ca valoarea acestora urma sa fie restituita reclamantei. Cu privire la plata chiriei si a utilitatilor aferente spatiului, martora declara ca nu a auzit sa fi existat probleme situatie in care a dedus ca intelegerea dintre parti in aceasta privinta a fost respectata. In conditiile in care plata chiriei si a utilitatilor de catre un anume locatar nu poate fi apreciata ca o chestiune publica, de care toata lumea sau un cerc larg de persoane sa poata lua cunostinta, instanta nu poate primi acest tip de rationament al martorei in sensul ca, daca nu a auzit de asemenea probleme, se poate deduce ca ele chiar n-au existat. Cu privire la schimbarea yalei de la intrare, martora arata ca acesta s-a facut de catre o persoana numita Alina care lucrase cu reclamanta in spatiul respectiv.
Din declaratia martorei m. A., propusa de parat, rezulta ca martora a subinchiriat de la reclamanta un post de lucru (scaun) in spatiul inchiriat de aceasta din urma care avea destinatia de salon de coafura si ca intelegerea a fost ca suportarea utilitatilor sa se faca in proportie de 60% de catre martora si 40% de catre reclamanta si arata ca a parasit acest post de lucru le 25.05.2009. Arata ca desi i-a achitat lunar reclamantei sumele convenite, deplasandu-se la societatile furnizoare de utilitati a constatat ca restantele fata de SC Edilitara SA erau de 700 lei, iar fata de EON Gaz de 1.100 lei. Arata ca aceste sume erau aferente lunilor aprilie si mai 2009 si ca le-a achitat personal, iar la 2 zile paratul i-a returnat banii. Cu privire la chirie, din discutiile cu paratul a aflat ca reclamanta are restante si, aflandu-se in prezenta paratului, acesta a sunat-o pe reclamanta care insa nu i-a raspuns. Cu privire la yala de la intrare, martora arata ca fiul paratului a fost cel care a schimbat-o dupa ce reclamanta a plecat de bunavoie din spatiu.
Din declaratiile celuilalt martor propus de parat, C. P., rezulta ca martorul a fost de fata la punerea in executare a ordonantei presedintiale privind reintegrarea in spatiu a reclamantei ocazie cu care paratul i-a reamintit acesteia ca ii datoreaza suma de 4.600 lei reprezentand cheltuieli cu utilitatile si ca reclamanta a recunoscut atunci acest lucru si ca din discutiile de la serviciu cu paratul a aflat ca reclamanta avea restante si la plata chiriei. Acelasi martor a declarat ca fiul paratului a fost cel care, la indemnul reclamantului, a schimbat yala de la intrare afland de intentia reclamantei de a-si lua lucrurile din spatiu si de a pleca, fara a-si fi platit datoriile fata de parat.
Factura fiscala emisa de EON Gaz (f. 59) confirma declaratiile martorilor cu privire la restantele la plata utilitatilor. Sunt cuprinse aici facturile restante din 09.02.2009, 28.02.2009, 31.03.2009, 30.04.2009 si 31.05.2009, fapt ce atesta ca restantele s-au acumulat de dinaintea neintelegerilor dintre parti si, coroborat cu declaratiile martorilor paratului, ca aceste restante reprezinta cauza, iar nu consecinta acestor neintelegeri. Chitantele de la filele 57-58 atesta faptul ca aceste restante au fost achitate in lunile a 6-a si a 7-a a anului 2009.
Cu privire la plata chiriei, instanta retine ca nu s-a depus la dosarul cauzei nici un inscris (chitanta) din care sa rezulte achitarea acesteia de catre reclamanta, precum si data la care a avut loc plata, iar potrivit declaratiilor martorilor instanta retine ca reclamanta a inregistrat restante la plata acesteia.
VII. Motivarea solutiei in drept
Conform art. 969 C. civ., conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante. Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege. Conform art. 1020 C. civ., conditia rezolutorie este subinteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau. Conform art. 1439 al. 2 C. civ., in caz cand una din parti nu implineste indatoririle sale principale, cealalta parte poate cere desfiintarea contractului de locatiune.
Avand in vedere situatia de fapt prezentata si dispozitiile legale pertinente, din probatoriul administrat in cauza, retine ca reclamanta nu si-a indeplinit obligatia principala de plata a chiriei astfel cum a fost aceasta prevazuta in contract si ca nu si-a indeplinit nici obligatia contractuala privind plata cheltuielilor aferente spatiului, drept pentru care va respinge cererea reclamantei privind reintegrarea in spatiul inchiriat si va admite cererea reconventionala cu consecinta rezilierii contractului si a repunerii partilor in situatia anterioara.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Respinge actiunea formulata de reclamanta S. M. M. impotriva paratului T. A..
Admite cererea reconventionala formulata de parat:
1. Dispune rezilierea contractului de inchiriere incheiat intre parti pe data de 15.12.2008 si inregistrat la administratia financiara sub. nr. 12145/15.12.2008;
2. Dispune repunerea partilor in situatia anterioara.
Obliga reclamanta la plata catre paratul reclamant reconventional a cheltuielilor de judecata in suma de 131,15 lei reprezentand 31 lei taxa judiciara de timbru, 0,15 lei timbru judiciar si 100 lei onorariu avocat.
Cu drept de recurs in 15 zile de comunicare.
Prin cererea inregistrata sub numarul de mai sus reclamanta S. (actuala K.) M. M. a chemat in judecata pe paratul T. A solicitand instantei sa dispuna reintegrarea ei in spatiul proprietatea paratului situat in localitatea Beclean, jud. Bistrita-Nasaud. Cu cheltuieli de judecata.
In fapt, reclamanta arata ca paratul in calitate de proprietar al spatiului mentionat in petitul actiunii i l-a inchiriat in scopul desfasurarii unor activitati de prestari servicii, mai precis coafura. Arata ca urmare a acestei intelegeri a fost perfectat contractul de inchiriere pe o perioada de 3 ani incepand cu 01.01.2009, pentru o chirie lunara de 300 lei, contractul fiind inregistrat la administratia financiara. Arata ca deoarece spatiul era intr-o stare pronuntata de degradare locatorul i-a solicitat sa efectueze reabilitarea si reamenajarea acestuia, urmand ca suma de bani astfel investita sa fie restituita pe parcursul derularii contractului si ca, dupa terminarea lucrarilor reclamanta a obtinut autorizare in vederea desfasurarii activitatii de coafura si a altor activitati de infrumusetare. Arata ca la inceputul lunii iunie 2009 printr-o actiune doloziva sub pretext ca soseste un expert pentru a evalua imobilul paratul a obtinut de la reclamanta una dintre cheile spatiului si, fara stirea acesteia a procedat la inlocuirea yalei de la intrare dupa care i-a solicitat telefonic sa-si ridice lucrurile care ii apartin, respectiv mobilier, materiale si alte lucruri personale cu motivarea ca o alta persoana i-a platit o chirie mai avantajoasa si prin urmare "contractul a fost anulat la finante". Arata ca in prezent o alta persoana desfasoara activitate de coafura in acest spatiu pe care din aceasta cauza nu-l poate exploata si realiza venituri din activitatea pentru care a fost autorizata. Arata ca paratul nu i-a imputat niciodata neindeplinirea vreunei obligatii asumate prin contract astfel incat se considera de buna credinta si in continuare a incercat solutionarea acestui diferend prin conciliere in conformitate cu art. 720 /1 C. pr. civ., dar la care paratul nu a raspuns. Apreciaza ca in conditiile art. 1420 pct. 3 C. civ. paratul are fata de reclamanta o obligatie de garantie specifica locatorului drept pentru care solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata.
In drept, reclamanta a invocat prevederile art. 720/1 C. pr. civ., art. 969, 970 C. civ., art. 1418, 1420 i 1421 C. civ.. II. Expunerea pozitiei paratului fata de actiune
Prin intampinare paratul a solicitat respingerea ca nefondata a actiunii reclamantei. In motivare paratul arata ca adevarata stare de fapt este cu totul alta decat cea prezentata de reclamanta prin cererea de chemare in judecata. Astfel, cu privire la intelegerea dintre parti referitoare la amenajarea spatiului arata ca o astfel de intelegere nu a existat si ca de altfel aceasta excede prevederilor codului civil raportate la contractul de locatiune. Arata ca incepand cu luna mai 2009 reclamanta vazand ca afacerea ei nu mai da roadele scontate precum si faptul ca asociata ei de la acea vreme o parasise, dupa ce nu si-a achitat nici datoriile fata de parat nici facturile curente in legatura cu spatiul a inceput sa-si duca lucrurile de aici astfel incat sustinerea reclamantei cu privire la faptul ca a fost izgonita din spatiu este total nereala. Arata ca problemele dintre parti au intervenit in luna mai 2009 (luna a 5-a a contractului) atunci cand reclamanta a refuzat sa mai plateasca cheltuielile in legatura cu acest spatiu si nu isi explica care este motivul pentru care au trebuit sa treaca 5 luni pana cand reclamanta sa solicite reintegrarea in spatiu. Cu privire la indeplinirea obligatiilor contractuale paratul arata ca una din principalele obligatii in cazul contractului de locatiune este achitarea de catre locatar a chiriei care in speta nu a fost indeplinita de catre reclamanta asa cum atesta somatia emisa de ANAF. Paratul arata si faptul ca pe langa nerespectarea obligatiei de plata a chiriei reclamanta nu si-a indeplinit nici obligatia cu privire la plata cheltuielilor curente astfel incat apreciaza actiunea ca nefondata solicitand respingerea acesteia.
In drept, paratul invoca dispozitiile art. 115 si urm., art. 274 C. pr. civ., art. 1410-1453 si 970 C. civ.
III. Expunerea cererii reconventionale
Paratul a formulat totodata cu intampinarea cerere reconventionala prin care solicita rezilierea contractului de inchiriere nr. 12145 din 15.12.2008 pentru neexecutarea obligatiilor si solicita de asemenea repunerea sa in situatia anterioara incheierii acestuia. Motivarea cererii reconventionale este cea expusa in intampinarea formulata de parat.
IV. Expunerea raspunsului reclamantei la intampinarea paratului
Prin raspunsul al intampinare formulat, reclamanta solicita admiterea actiunii introductive, respingerea cererii cu privire la rezilierea contractului si constatarea legalitatii acestuia precum si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata. Reclamanta arata ca toate sustinerile paratului cu privire la neplata chiriei si a cheltuielilor sunt nereale si nedovedite de catre acesta. Reclamanta reitereaza sustinerea din cererea de chemare in judecata cu privire la intelegerea dintre parti in sensul reabilitarii spatiului. Cu privire la asociata reclamantei, despre care se face vorbire in intampinare, arata ca aceasta in fapt este o persoana ce nu are calitatea de asociat al reclamantei in sensul legii comerciale, ci doar de persoana cu care reclamanta s-a inteles sa foloseasca spatiul impreuna si care in final a complotat cu paratul pentru a o scoate pe reclamanta din spatiu si a ramane ea singura aici. Cu privire la cererea de reziliere a contractului reclamanta arata ca aceasta este posibila doar in situatia in care una dintre parti nu-si indeplineste indatoririle sale principale si ca rezilierea de plin drept este posibila doar in situatia existentei unui pact comisoriu expres de grad lV. Reclamanta reitereaza sustinerea potrivit careia nu ea este cea care a parasit spatiul de buna voie, ci ca paratul prin manopere dolozive a alungat-o din spatiu.
V. Expunerea intampinarii la cererea reconventionala
Reclamanta a formulat intampinare la cererea reconventionala totodata cu raspunsul a intampinarea paratului cu motivarea prezentata la pct. lV de mai sus.
VI. Situatia de fapt retinuta de instanta
Instanta retine ca intre partile din prezenta cauza a fost incheiat contractul de inchiriere din 15.12.2008 prin care paratul in calitate de locator s-a obligat sa inchirieze reclamantei in calitate de locatar spatiul situat in localitatea Beclean, jud. Bistrita-Nasaud, compus din 2 camere, dependinte si baie in suprafata totala de 60 mp. Prin acest contract, incheiat pe o perioada de 3 ani incepand cu 01.01.2009, reclamanta s-a obligat sa achite paratului o chirie lunara de 300 lei si sa plateasca cheltuielile datorate pentru "intretinerea imobilului" precum cele privind incalzirea, apa, curentul electric, etc., asa cum s-a mentionat in contract.
In cauza a fost administrata proba cu interogatoriul reclamantei prin care aceasta, intarindu-si sustinerile din cererea de chemare in judecata, nu a recunoscut niciuna din pretentiile paratului reclamant reconventional (f. 64-65).
In cauza a fost administrata proba testimoniala cu martorii propusi de reclamanta, T. E. F. si C. A.. De asemenea au fost audiati martorii, M. A. si C. P., propusi de paratului reclamant reconventional.
Din declaratia martorului T. E. F., propus de reclamanta (f. 100), cu privire la aspectele pertinente cauzei instanta retine ca acesta nu stie sa fi existat probleme in legatura cu plata chiriei, iar cu privire la plata utilitatilor arata ca problemele au inceput sa apara in perioada in care intre parti s-au ivit divergente. Cu privire la martorul T. E. F. insa, instanta din declaratiile acestuia retine ca este prieten foarte bun cu reclamanta situatie in care apreciaza ca aceasta relatie stransa de prietenie este de natura sa afecteze realitatea celor declarate, astfel incat va inlatura aceasta proba.
Din declaratia celuilalt martor propus de reclamanta, C. A. (f. 99), rezulta ca reclamanta a procedat la renovarea spatiului inchiriat si doar presupune ca au fost suportate de reclamanta si nu rezulta din declaratia martorei ca ar fi existat o intelegere intre parti cu privire la renovari si la faptul ca valoarea acestora urma sa fie restituita reclamantei. Cu privire la plata chiriei si a utilitatilor aferente spatiului, martora declara ca nu a auzit sa fi existat probleme situatie in care a dedus ca intelegerea dintre parti in aceasta privinta a fost respectata. In conditiile in care plata chiriei si a utilitatilor de catre un anume locatar nu poate fi apreciata ca o chestiune publica, de care toata lumea sau un cerc larg de persoane sa poata lua cunostinta, instanta nu poate primi acest tip de rationament al martorei in sensul ca, daca nu a auzit de asemenea probleme, se poate deduce ca ele chiar n-au existat. Cu privire la schimbarea yalei de la intrare, martora arata ca acesta s-a facut de catre o persoana numita Alina care lucrase cu reclamanta in spatiul respectiv.
Din declaratia martorei m. A., propusa de parat, rezulta ca martora a subinchiriat de la reclamanta un post de lucru (scaun) in spatiul inchiriat de aceasta din urma care avea destinatia de salon de coafura si ca intelegerea a fost ca suportarea utilitatilor sa se faca in proportie de 60% de catre martora si 40% de catre reclamanta si arata ca a parasit acest post de lucru le 25.05.2009. Arata ca desi i-a achitat lunar reclamantei sumele convenite, deplasandu-se la societatile furnizoare de utilitati a constatat ca restantele fata de SC Edilitara SA erau de 700 lei, iar fata de EON Gaz de 1.100 lei. Arata ca aceste sume erau aferente lunilor aprilie si mai 2009 si ca le-a achitat personal, iar la 2 zile paratul i-a returnat banii. Cu privire la chirie, din discutiile cu paratul a aflat ca reclamanta are restante si, aflandu-se in prezenta paratului, acesta a sunat-o pe reclamanta care insa nu i-a raspuns. Cu privire la yala de la intrare, martora arata ca fiul paratului a fost cel care a schimbat-o dupa ce reclamanta a plecat de bunavoie din spatiu.
Din declaratiile celuilalt martor propus de parat, C. P., rezulta ca martorul a fost de fata la punerea in executare a ordonantei presedintiale privind reintegrarea in spatiu a reclamantei ocazie cu care paratul i-a reamintit acesteia ca ii datoreaza suma de 4.600 lei reprezentand cheltuieli cu utilitatile si ca reclamanta a recunoscut atunci acest lucru si ca din discutiile de la serviciu cu paratul a aflat ca reclamanta avea restante si la plata chiriei. Acelasi martor a declarat ca fiul paratului a fost cel care, la indemnul reclamantului, a schimbat yala de la intrare afland de intentia reclamantei de a-si lua lucrurile din spatiu si de a pleca, fara a-si fi platit datoriile fata de parat.
Factura fiscala emisa de EON Gaz (f. 59) confirma declaratiile martorilor cu privire la restantele la plata utilitatilor. Sunt cuprinse aici facturile restante din 09.02.2009, 28.02.2009, 31.03.2009, 30.04.2009 si 31.05.2009, fapt ce atesta ca restantele s-au acumulat de dinaintea neintelegerilor dintre parti si, coroborat cu declaratiile martorilor paratului, ca aceste restante reprezinta cauza, iar nu consecinta acestor neintelegeri. Chitantele de la filele 57-58 atesta faptul ca aceste restante au fost achitate in lunile a 6-a si a 7-a a anului 2009.
Cu privire la plata chiriei, instanta retine ca nu s-a depus la dosarul cauzei nici un inscris (chitanta) din care sa rezulte achitarea acesteia de catre reclamanta, precum si data la care a avut loc plata, iar potrivit declaratiilor martorilor instanta retine ca reclamanta a inregistrat restante la plata acesteia.
VII. Motivarea solutiei in drept
Conform art. 969 C. civ., conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante. Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege. Conform art. 1020 C. civ., conditia rezolutorie este subinteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau. Conform art. 1439 al. 2 C. civ., in caz cand una din parti nu implineste indatoririle sale principale, cealalta parte poate cere desfiintarea contractului de locatiune.
Avand in vedere situatia de fapt prezentata si dispozitiile legale pertinente, din probatoriul administrat in cauza, retine ca reclamanta nu si-a indeplinit obligatia principala de plata a chiriei astfel cum a fost aceasta prevazuta in contract si ca nu si-a indeplinit nici obligatia contractuala privind plata cheltuielilor aferente spatiului, drept pentru care va respinge cererea reclamantei privind reintegrarea in spatiul inchiriat si va admite cererea reconventionala cu consecinta rezilierii contractului si a repunerii partilor in situatia anterioara.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Respinge actiunea formulata de reclamanta S. M. M. impotriva paratului T. A..
Admite cererea reconventionala formulata de parat:
1. Dispune rezilierea contractului de inchiriere incheiat intre parti pe data de 15.12.2008 si inregistrat la administratia financiara sub. nr. 12145/15.12.2008;
2. Dispune repunerea partilor in situatia anterioara.
Obliga reclamanta la plata catre paratul reclamant reconventional a cheltuielilor de judecata in suma de 131,15 lei reprezentand 31 lei taxa judiciara de timbru, 0,15 lei timbru judiciar si 100 lei onorariu avocat.
Cu drept de recurs in 15 zile de comunicare.
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Reziliere
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Reziliere contract de intretinere datorita neindeplinirii obligatiei de intretinere - Decizie nr. 209 din data de 10.03.2011
Rezilierea contractului de inchiriere pentru neplata chiriei - Decizie nr. 354 din data de 14.10.2010
Reziliere contract - Sentinta comerciala nr. 871/C din data de 02.06.2009
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 8283 din data de 16.11.2011
Divort, Necompetenta instantelor romana - Hotarare nr. 1572 din data de 29.06.1900
Reziliere de drept a contractului. Pact comisoriu de ultim grad - Hotarare nr. 2081 din data de 11.02.2010
Restituirea contraprestatiei ca efect al rezilierii contractului - Hotarare nr. 294 din data de 14.01.2010
Reziliere contract si pretentii � comercial - Hotarare nr. 8201 din data de 29.06.2009
Contract prestari servicii. Reziliere. Efecte - Sentinta comerciala nr. 2320 din data de 21.02.2007
REZILIERE CONTRACT INCHIRIERE CU A.F.I., RESPINSA PENTRU CA EXISTA DOUA CONTRACTE CU ACELASI NR SI SEMNATURI DIFERITE - Sentinta civila nr. 5457 din data de 03.04.2009
Contract de comodat . Reziliere . Aplicarea principiului nemo propriam turpitudinem allegans - Sentinta civila nr. 2617 din data de 09.11.2006
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 1115 din data de 31.03.2010
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 85 din data de 14.01.2010
Reziliere contract pretentii evacuare - Sentinta civila nr. 1927 din data de 30.09.2011
Reziliere - Sentinta civila nr. 1013 din data de 23.03.2011
Rezilierea contractului de inchiriere - Sentinta civila nr. 252 din data de 28.07.2010
Reziliere contract - Sentinta civila nr. 399 din data de 21.05.2009
Evacuare - Hotarare nr. 1172 din data de 18.02.2016