InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Barlad

Revocarea suspendarii executarii pedepsei

(Sentinta penala nr. 338 din data de 26.06.2012 pronuntata de Judecatoria Barlad)

Domeniu Revocare | Dosare Judecatoria Barlad | Jurisprudenta Judecatoria Barlad


INSTANTA
      
       Sub nr. X/X12  din 24.01.X12 a fost inregistrata la instanta cerererea formulata de petentul- parte vatamata petentul - parte vatamata T I,  domiciliat in B, str. X, nr. X, jud. V , privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 (doi) ani inchisoare  la care a fost condamnat T V, fiul lui N si E, nascut la data de 01.01.1951 in sat C, comuna G, jud. V, , cetatean roman, studii 6 clase, pensionar, fara antecedente penale, domiciliat in B, str. X, nr. X, jud. V, pentru savarsirea infractiunilor de : distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 Cod penal cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si art. 76 Cod penal, impotriva partii vatamate T I,  distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 Cod penal cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si art. 76 Cod penal, impotriva partii vatamate T A- M , distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 Cod penal cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si art. 76 Cod penal, impotriva partii vatamate AF  cu aplicare art. 33 lit. b Cod penal,  si cu aplicarea art. 81 si art. 82 Cod penal ( termen de incercare de 4 ani  ) ,  pedeapsa aplicata prin Sentinta penala nr. 188 din 05 aprilie X11 pronuntata de Judecatoria B in dosar nr. - 6700 /189/X10 -  ramasa definitiva la data de 10.04.X11.
       In motivarea sesizarii, petentul sustine ca nu i-au fost achitate de buna voie, de catre condamnat, obligatiile civile la care a fost obligat prin sentinta mai sus mentionata, respectiv suma de  135.000 lei daune materiale, suma de 10.000 lei daune morale si suma de 1.000 lei cheltuieli judiciare, si desi a incercat recuperarea prejudiciului .
      Petentul invoca reaua- credinta a condamnatului in neexecutarea obligatiilor civile, sustinand ca  de la data ramanerii definitive a hotararii , debitorul nu a achitat nimic din obligatiile sale si in mod cu totul fraudulos a trecut toata averea sa pe numele fiicei sale, incercand sa se sustraga de la plata obligatiilor civile stabilite prin hotarare.
      Invoca art. 84 Cod penal, solicitand revocarea suspendarii conditionate a pedepsei,  pentru ca  nu a  executat cu rea credinta obligatiile civile din hotarare, neachitandu-i suma totala de 146.000 lei, condamnatul fiind in prezent in termenul de incercare cu privire la pedeapsa de 2 ani inchisoare.
      Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarele:
      Prin Sentinta penala nr. 188 din 05 aprilie X11 pronuntata de Judecatoria B in dosar nr. - 6700 /189/X10 -  ramasa definitiva la data de 19.04.X11, inculpatul  T V, a fost condamnat la pedeapsa  cea mai grea de  2 (doi) ani inchisoare  pentru savarsirea infractiunilor de : distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 Cod penal cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si art. 76 Cod penal, impotriva partii vatamate T I,  distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 Cod penal cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si art. 76 Cod penal, impotriva partii vatamate T A- M , distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 Cod penal cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si art. 76 Cod penal, impotriva partii vatamate AF  cu aplicare art. 33 lit. b Cod penal, fapte savarsite  in luna ianuarie X10.
       In temeiul art. 81 Cod penal, instanta a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
      A fixat termen de incercare de 4 ani  de la data ramanerii definitive a hotararii.
       A pus in vedere inculpatului disp. art. 83 cod penal, privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
         Prin aceeasi sentinta , inculpatul T V a fost obligat sa plateasca partii vatamate T I, constituita parte civila, suma compusa din: 135.00 lei  daune materiale si 10.000  lei daune morale si suma de 1.000 lei cheltuieli judiciare
      Termenul de incercare de 4 ani  a inceput sa curga la data de 19.04.X11 si expira la data de 19.04.X15.
          In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 447 alin. 2 din Codul de procedura penala raportat la art. 84 si art.864 din Codul penal , admitand recursul in interesul legii ,  Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat  Decizia 14 din 17.10.X11 ICCJ , prin care , a stabilit ca:   “ Sesizarea instantei in vederea revocarii suspendarii conditionate a executarii pedepsei sau a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, in cazul neindeplinirii de catre condamnat a obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare, trebuie facuta inainte de expirarea termenului de incercare, indiferent daca judecarea cauzei are loc anterior sau ulterior expirarii acestui termen. “
      Prezenta cerere a fost introdusa in termen legal.
       Potrivit art. 84 Cod penal , daca pana la expirarea termenului de incercare, condamnatul nu a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, instanta dispune revocarea suspendarii executarii pedepsei.
       Daca pana la expirarea termenului de incercare nu au fost respectate obligatiile civile prevazute in art. 84 sau cele prevazute in art. 86^4 alin. 1 din Codul penal, partea interesata sau procurorul sesizeaza instanta care a pronuntat in prima instanta suspendarea, in vederea revocarii suspendarii executarii pedepsei.
       Potrivit art. 415 alin. 1, art. 416 si art. 417 din Codul de procedura penala, momentul ramanerii definitive a hotararii este cel care marcheaza si dobandirea caracterului executoriu al obligatiilor civile (despagubiri si cheltuieli judiciare cuvenite partilor) stabilite in sarcina condamnatului.
        In ceea ce priveste situatia in care condamnatul dovedeste (cu orice mijloc de proba) ca nu a avut posibilitatea de a indeplini obligatiile civile, aceasta este o situatie de exceptie, care implica o conduita de buna-credinta a condamnatului, neputandu-se dispune revocarea suspendarii executarii pedepsei.
       Din interpretarea dispozitiilor art. 81 si 861 din Codul penal, in situatia in care sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 81 alin. 1 si 2, respectiv art. 861 alin. 1 si 2 din Codul penal, instanta poate dispune suspendarea conditionata sau sub supraveghere a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare.
           Potrivit art. 447 alin. 2 din Codul de procedura penala, daca pana la expirarea termenului de incercare nu au fost respectate obligatiile civile prevazute de art. 84 din Codul penal sau cele prevazute de art. 864 din Codul penal, partea interesata sau procurorul sesizeaza instanta care a pronuntat in prima instanta suspendarea, in vederea revocarii suspendarii executarii pedepsei.
           Totodata, conform dispozitiilor art. 84 din Codul penal (la care face trimitere si art. 864 alin. 1 din Codul penal), daca pana la expirarea termenului de incercare condamnatul nu a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, instanta dispune revocarea suspendarii executarii pedepsei, in afara de cazul cand cel condamnat dovedeste ca nu a avut putinta de a indeplini acele obligatii.
          Se retine astfel ca cererea de revocare trebuie introdusa la un moment care poate sa evidentieze intentia condamnatului de a se sustrage de la executarea obligatiilor civile, respectiv sa demonstreze reaua-credinta a acestuia, deoarece, din interpretarea per a contrario a art. 84 teza finala din Codul penal reiese ca revocarea suspendarii executarii pedepsei nu se poate dispune daca persoana condamnata dovedeste ca neindeplinirea obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare nu s-a datorat relei sale credinte.
           In prezenta cauza,  deoarece, condamnatul T V nu a achitat de buna voie aceasta obligatie , partea vatamata T I, a apelat la serviciile Executorului judecatoresc , care a intocmit dosarul de excutare nr.515/13.10.X11, executarea silita a sentintei fiind incuviintata prin Incheierea  data de Judecatoria B in dosar nr. 4992/189/X11 la data de 26 octombrie X11.
      Executorul a facut demersuri pentru a afla daca T V a realizat venituri in  perioada mai sus mentionata, cand decurgeau obligatiile acestuia din sentinta penala.
      Din actele emise ca raspuns de institutiile interogate, rezulta ca T V :
      -  nu are conturi dechise la banci, conform evidentei organizate in baza art. 54 din OG. Nr. 92/X03.
      In baza rolului activ si in limita informatiilor furnizate de petent, instanta a facut demersuri pentru a afla daca T V a realizat venituri in  perioada mai sus mentionata, cand decurgeau obligatiile acestuia din sentinta penala.
      Din actele emise ca raspuns de institutiile interogate, rezulta ca T V :
- nu figureaza in evidenta fiscala cu venituri declarate din activitati declarate din activitati independente si nu are calitatea de asociat sau de administrator - adresa nr. 13928 din X.06.X12 Administratia Finantlor B.
- nu detine bunuri mobile sau imobile in evidentele fiscale ale Primariei B- adresa nr. 9663 din 25.06.X12 emisa de Primaria municipiului B.
- realizeaza venituri din pensie in cuantum de 348 lei lunar- dosar nr. 54163 - adresa nr. 6138 din 12.04.X12 - Casa judeteana de Pensii B- casa locala de Pensii B. Se precizeaza ca din luna  decembrie X11 s-a procedat la infiintarea popririi in suma de 100 lei lunar catre creditorulo T I, pentru un sold de 154.466,70 lei, in baza adresei executorului judecatoresc Stan Iulian Marius , inregistrata cu nr. X045 din 04.11.X11.
- Imobilul in care locuieste petentul, casa de locuit,   situat in B, str. X, nr. X, jud. V, a fost proprietatea acestuia pana in anul  X06,  cand prin contractul de donatie  autentificat sub nr. 714 din 15 iunie X06 a fost donat  catre T A-M.
- Din actele depuse de condamnat rezulta ca acesta este  in varsta de 60 de ani, are multiple afectiuni medicale care necesita spitalizari, cu recomandarea evitarii efortului fizic,  fiind pensioant cu grad de invaliditate III.
      In cauza, petentul nu a facut  dovada relei credinte a condamnatului in achitarea obligatiilor civile ce decurg din sentinta penala mai sus mentionata, deoarece acesta nu realizeaza alte venituri, decat cele din pensie, nu are bunuri sau alte mijloace materiale sau activitati producatoare de venituri, iar imobilul casa de locuit a fost donat cu 4 ani inainte de savarsirea faptei.
      Din probele administrate in prezenta cauza, verificand starea materiala a condamnatului, instanta apreciaza ca, in  cauza,  nu rezulta faptul ca T V, in calitate de condamnat a manifestat fata de partea vatamata o atitudine de rea credinta, la momentul sesizarii instantei prin prezenta cerere, cand in urma executarii silite pentru  neplata  sumelor cu titlu de despagubiri  pe care i le datora conform sentintei penale de mai sus partii vatamate -creditoare T I,  a fost infiintata poprire pe pensia condamnatului,   pensie care este singurul venit al debitorului si mijloc de susbzistenta.
      Nu rezulta ca acesta  are  mijloacele materiale cu care sa stinga debitul, integral.
      Petentul nu a facut nici o dovada in sensul ca inculpatul ar fi realizat si alte venituri sau ca are alte mijloace materiale apte de a stinge o creanta si de a fi executate silit.
         Constatand neindeplinite cerintele prev. de art.84 Cod penal , instanta urmeaza ca , in temeiul art. 447 alin.2 Cod procedura penala ,  sa respinga cererea partii vatamate,  ca neintemeiata, deoarece nu s-a dovedit reaua-credinta a condamnatului in neexecutarea obligatiilor civile.
      In consecinta, instanta va respinge cererea formulata ,  in temeiul art. 84 Cod penal raportat la art. 447 aliniat 2 Cod procedura penala,  de petentul - parte vatamata T I,  domiciliat in B, str. X, nr. X, jud. V , privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 2 (doi) ani inchisoare  la care a fost condamnat T V, fiul lui N si E, nascut la data de 01.01.1951 in sat C, comuna G, jud. V, , cetatean roman, studii 6 clase, pensionar, fara antecedente penale, domiciliat in B, str. X, nr. X, jud. V, pentru savarsirea infractiunilor de : distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 Cod penal cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si art. 76 Cod penal, impotriva partii vatamate T I,  distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 Cod penal cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si art. 76 Cod penal, impotriva partii vatamate T A- M , distrugere prev. de art. 217 alin. 1, 4 Cod penal cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si art. 76 Cod penal, impotriva partii vatamate AF  cu aplicare art. 33 lit. b Cod penal,  si cu aplicarea art. 81 si art. 82 Cod penal ( termen de incercare de 4 ani  ) ,  pedeapsa aplicata prin Sentinta penala nr. 188 din 05 aprilie X11 pronuntata de Judecatoria B in dosar nr. - 6700 /189/X10 -  ramasa definitiva la data de 10.04.X11.
       Va lua  act ca  persoana condamnata T V nu solicita cheltuieli de judecata.
      Conform  art. 192 alin. 2 Cod procedura penala. " in cazul ....introducerii oricarei alte cereri, cheltuielile judiciare sunt suportate de catre persoana careia i s-a respins cererea.", va obliga  pe  petentul  T I sa plateasca statului cheltuieli judiciare.

3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revocare

Respingerea sesizarii Biroului executari penale din cadrul judecatoriei pentru revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei .Cauze - Decizie nr. 12 din data de 10.03.2014
Rejudecare dupa extradare [art 522 ind 1 cpp , legea 302/2004 , legea 224/2006 ] .Revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere urmare a neindeplinirii masurilor de siguranta impuse Respingerea cererii de rejudecare - Sentinta penala nr. 56 din data de 12.03.2010
Revocare, dupa intrarea in vigoare a noului Cod penal, a suspendarii conditionate pronuntate in temeiul art. 81 din Codul penal din 1969. Art. 15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a noului Cod penal. - Decizie nr. 82/A din data de 03.03.2014
Revocare contract donatie pentru neindeplinirea clauzelor de intretinere asumate de donator - Hotarare nr. 168 din data de 08.02.2008
Revocare dispozitie emisa in baza legii 10/2001 - Decizie nr. 72 din data de 21.06.2010
INADMISIBILITATEA RECURSULUI IMPOTRIVA INCHEIERII PRIN CARE PRIMA INSTANTA SAU INSTANTA DE APEL A RESPINS CEREREA DE REVOCARE, INLOCUIRE SAU INCETARE DE DREPT A MASURII PREVENTIVE. - Decizie nr. 197 din data de 24.04.2007
Cauzele legale de revocare a donatiei pentru ingratitudine - Sentinta civila nr. 22248 din data de 18.11.2013
revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere (art.447 C.p.p. si art.86 ind 4 C.p.) - Sentinta penala nr. 78 din data de 20.10.2016
revocare suspendare executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 240 din data de 24.04.2013
revocare suspendare executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 87 din data de 03.02.2011
revocare suspendare executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 87 din data de 03.02.2011
Revocare suspendare executare - Sentinta penala nr. 504 din data de 02.09.2010
Prematuritatea cererii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere - Sentinta penala nr. 35 din data de 17.03.2014
Masurile preventive. Inlocuirea sau revocarea masurilor preventive. Obligarea de a nu parasi localitatea .Conditiile retinerii. - Decizie nr. 68 din data de 01.03.2010
Inlocuirea sau revocarea masurilor preventive - Decizie nr. 212 din data de 06.02.2009
INLOCUIREA SAU REVOCAREA MASURILOR PREVENTIVE. CAZURI IN CARE SE POATE FACE RECURS - Decizie nr. 175 din data de 03.02.2009
Revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii in cazul neindeplinirii pbligatiilor civile stabilite prin hotarare de condamnare - Sentinta penala nr. 2343 din data de 14.12.2009
Revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei cu inchisoarea. Respingerea recursului. Criterii de apreciere a conduitei culpabile a persoanei condamnate. - Decizie nr. 17/R din data de 03.03.2010
Cerere de revocare a masurii arestarii preventive. Respingerea recursului. Nu se impune revocarea masurii preventive luate cu respectarea normelor si garantiilor procesual-penale si daca temeiurile arestarii preventive subzista si in prezent. - Decizie nr. 16/R din data de 01.03.2010
Revocare suspendare sub supraveghere - Sentinta penala nr. 538 din data de 25.11.2014