InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Zarnesti

Revocare contract donatie pentru neindeplinirea clauzelor de intretinere asumate de donator

(Hotarare nr. 168 din data de 08.02.2008 pronuntata de Judecatoria Zarnesti)

Domeniu Revocare | Dosare Judecatoria Zarnesti | Jurisprudenta Judecatoria Zarnesti

Dosar nr. 849/338/2007
R O M A N I A

JUDECATORIA ZARNESTI

SENTINTA CIVILA NR. 168/2008
Sedinta publica de la 08 Februarie 2008
Completul compus din:
PRESEDINTE Ana Garlonta judecator
Grefier Adriana Presmerean  grefier sef

         Pentru astazi fiind amanata pronuntarea in cauza civila de fata, avand ca obiect „revocare contract donatiei” privind pe reclamantii G.V, G.M in contradictoriu cu paratii T.M, T.C, pentru care partile au pus concluzii in sedinta publica din 25.01.2008 consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, care face parte integranta din prezenta sentinta, pentru care pronuntarea s-a amanat pentru data de 01.02.2008 si respectiv la data de 08.02.2008 .
La apelul nominal facut la pronuntare se constata lipsa partilor.
Procedura indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care :
Instanta in urma deliberarii a pronuntat sentinta de mai jos.

J U D E C A T O R I A
      Prin actiunea inregsitrata sub nr. 849/338/2007 la Judecatoria Zarnesti, reclamantii G.V si G.M  solicitat in contradictoriu cu paratii   T.M , T.C ca instanta prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna revocarea contractului de donatie  autentificat sub nr. 135/1998 , pentru neindeplinirea  obligatiilor  asumate de parati si pentru ingratitudinnea paratului, cu cheltuieli de judecata.
      In motivare  reclamantii au aratat ca sunt persoane  in varsta de peste 70 de ani si bolnave, astfel ca au donat paratilor imobilul  inscris in CF  1614 Moieciu de Jos, nr top.  5921/1/1,5921/2/1 , si cota parte de 1/3  de sub nr top. 5921/1/3 precum si imobilul  inscris in CF 1115 Moieciu de Jos, nr top. 5921/1/3, paratii  avand obligatia de intretinere, insa acestia  au refuzat  sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin contract (fiind incidente disp.art  829-830 si 1020 CCIV )   astfel incat bunurile urmeaza a reintra  in patrimoniul  lor  si totodata   paratii se fac vinovati de ingratitudine , conform art 831 CCIV.
      Paratii , legali citati, au formulat intampinare prin care au solicitat respingerea actiunii  , ca netemeinica si nelegala. In motivare  s-a aratat  ca reclamantii si-au inzestrat cei trei copii, parata fiind una dintre acestia, inzestrarea avand caracterul unei donatii, insa numai ei au avut obligatia de a-i intretine pe reclamanti cu toate cele necesare (constand in ajutor in gospodarie si bani,la cererea acestora  ), precizand ca sunt persoane cu handicap neuropsihic  si au in intretinere un copil minor,astfel ca resursele sunt foarte reduse comparativ cu ale celorlalti copii.
      Intrucat nevoile au crescut au inteles sa  le acorde  reclamantilor  o parte mai mica din indemnizatia de handicapat ,dar reclamantii nu au fost de acord ,  astfel ca au hotarat izgonirea lor din imobil , incepand cu luna noiembrie 2006 si, in final, promovarea prezentei actiuni, precizand totodata  ca actualmente  locuiesc intr-un grajd.
      In drept au invocat disp.art 115 CPCIV.
      In cauza  s-a administrat proba cu inscrisuri, cu interogatoriul si proba testimoniala.
      Examinand actele si lucrarile dosarului , instanta constata urmatoarele:
      Intre parti s-a incheiat  la data de 12.09.1998  un contract de donatie , in forma autentica , prin care reclamantii  au donat paratilor imobilele , proprietatea lor, sub conditia ca ei sa-I intretina cu cele necesare traiului , astfel cum  s-a prevazut in contract.
      Prin acest act autentic reclamantii au urmarit inzestrarea fiicei lor, in speta parata, inzestrarea avand caracterul unei donatii , imbracand astfel  forma ceruta de art. 813 CCIV. Asa fiind, instanta apreciaza ca suntem in prezenta unui  contract de donatie cu clauza de intretinere, sinalagmatic si oneros , fiind astfel aplicabile efectele specifice in caz de neexecutare, prev de art 1020-1021 CCIV.
      Sustinerea reclamantilor ca  paratii nu si-au indeplinit obligatia de intretinere  asumata prin contract, invocand disp art 829-830 CCIV. nu a fost dovedita in cauza.
      Astfel, din declaratia martorului  propus de reclamanti-fila 68 dosar- a rezultat ca paratii nu au acordat intretinere reclamantilor, ca sunt persoane cu handicap dar “daca se limitau puteau sa acorde reclamantilor intretinerea  ”  si ca paratului ii place sa bea, precizand totodata ca reclamantii i-au mutat din imobilul in care locuiau intrucat au aflat ca paratii vor sa –l vanda si ca nu le-a luat indemnizatia de handicap.
        Martorii paratilor-filele 66 si 67 dosar  au declarat insa ca stiu despre existenta unui contract de donatie intre parti cu sarcina intretinerii , insa reclamantii ‘stiau ca paratii au handicap si deci nu trebuiau sa-I incurce’, ca se gospodaresc separat  si “nu se pot angaja ; mai greu pot sa faca munci gospodaresti firesti ca, de ex. , sa taie lemnele sau sa prepare hrana’, precizand totodata ca parata “s-a tras langa parinti iar paratul  sta intr-o camera amenajata intr-un grajd “,paratii  nemaifiind impreuna de 3 luni.
      Marturisirile judiciare ale paratilor sunt contradictorii.Astfel, in timp ce paratul a aratat ca n-a avut cunostinta despre existenta obligatiei de intretinere decat dupa promovarea prezentei actiuni, dar ca nu a achitat niciodata  lumina, impozitul pe locuinta si nici nu a procurat lemne pentru incalzit intrucat nu are posibilitatea materiala, ca reclamanta  era bolnava dar ca nu a cumparat niciodata medicamente, parata  a recunoscut ca nu i-a intretinut niciodata pe  parintii ei,  dar ca i-a ajutat cu lemne, ca nu au refuzat sa dea alimente parintilor sai, ci au mancat impreuna , ca  se poate locui cu paratul atunci cand se poarta ‘ca lumea’.
      Din cuprinsul certificatelor de incadrare in gradul de handicap a rezultat ca paratul  a evoluat  in boala sa, intrucat la data de 6.06.2007, gradul sau de handicap era – accentuat- , necesitand o protectie speciala,  la valabilitate s-a mentionat- permanent-, certficatul nemaifiind revizuibil, avand capacitate de munca restanta de 30%, iar parata  are gradul II de handicap.
      Executarea corespunzatoare a prestatiei de intretinere implica, pe langa prestatia materiala si o componenta psihologica ce se intemeiaza pe un raport de incredere  cu persoana contractanta, raport care, asa cum a rezultat de mai sus, a existat intre parti ,insa pana in decembrie 2006, si asta intrucat intre reclamanti si parat s- a nascut o stare conflictuala generata de conduita acestuia fata de fiica lor  , si care a dus in final si la separarea in fapt a paratilor.
      Imprejurarea  ca paratii erau persoane cu handicap  nu este o situatie noua, intervenita pe parcursul indeplinirii contractului , ci era cunoscuta de reclamanti  la data intocmirii actului  ,asa cum a rezultat din marturisirea acestora,  astfel ca acestia si-au asumat riscul ca paratii  sa nu poata  executa obligatia de intretinere ori s-o execute partial sau necorespunzator , neexecutarea obligatiei fiind  invocata  abia dupa mai bine de 8 ani  de la perfectarea actului , fiind evident faptul ca  paratul a avut convingerea ca  in sarcina sa nu a existat obligatia de a-I intretine pe reclamanti.
      Instanta apreciza ca in cauza nu sunt intrunite nici  conditiile prev de art 831 CCIV, in speta pct 3, din probele admnistrate in cauza nu s-a dovedit  existenta nici uneia dintre situatiile limitativ prevazute de art 831 CCIV, iar starea de conflict existenta intre parti  nu poate justifica revocarea donatiei.
      Fata de aceste considerente , instanta urmeaza sa respinga cererea reclamantilor , ca neintemeiata.
      In baza art. 274 CPCIV, va obliga reclamantii la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de  1500 lei .
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H OTA R A S T E

Respinge actiunea formulata de reclamantii G.V si G.M ambii domiciliati in com. Moeciu de Jos, str. Principala, nr.291, jud. Brasov  impotriva paratilor T.M si T.C  ambii domiciliati in X.
Obliga reclamantii la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 1500 lei.
Cu apel in termen de 15 zile de la comunicare .
Pronuntata in sedinta publica azi, 8.02.2008.

                        PRESEDINTE                                       GREFIER
                   ANA GARLONTA                      ADRIANA PRESMEREAN
       
.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revocare

Respingerea sesizarii Biroului executari penale din cadrul judecatoriei pentru revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei .Cauze - Decizie nr. 12 din data de 10.03.2014
Rejudecare dupa extradare [art 522 ind 1 cpp , legea 302/2004 , legea 224/2006 ] .Revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere urmare a neindeplinirii masurilor de siguranta impuse Respingerea cererii de rejudecare - Sentinta penala nr. 56 din data de 12.03.2010
Revocare, dupa intrarea in vigoare a noului Cod penal, a suspendarii conditionate pronuntate in temeiul art. 81 din Codul penal din 1969. Art. 15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a noului Cod penal. - Decizie nr. 82/A din data de 03.03.2014
infractiuni-circulatie pe drumurile publice - Hotarare nr. 329/2011 din data de 21.11.2011
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Tentativa la talharie - Hotarare nr. 171 din data de 06.05.2011
Tentativa la furt calificat - Hotarare nr. 168 din data de 04.05.2011
Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice - Hotarare nr. 167 din data de 04.05.2011
desfintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale (art 278" alin 8 lit b.cpp) - Hotarare nr. 165 din data de 02.05.2011
vatamare corporala din culpa - Hotarare nr. 164 din data de 02.05.2011
Art 4 al protocolului nr 7 din Constitutia E.D.O - Hotarare nr. 162 din data de 02.05.2011
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si cu numar fals de inmatriculare - Hotarare nr. 157 din data de 26.04.2011
reabilitare de drept - Hotarare nr. 151 din data de 26.04.2011
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul avan in sange o imbibatie alcolica peste limita legala(art 87 alin 1 din OUG 195/2002 rap la art 320 ind 1) - Hotarare nr. 149 din data de 26.04.2011
Infractiunea de incaierare - Hotarare nr. 143 din data de 22.04.2011
Vatamare corporala - Hotarare nr. 130 din data de 14.04.2011
Reabilitare judecatoreasca - Hotarare nr. 107 din data de 04.06.2011
Cerere de eliberare sub control judiciar respinsa - Hotarare nr. 103 din data de 30.03.2011
Schimbarea incadrarii juridice - infractiunea de uz de arma letala fara drept - Hotarare nr. 102 din data de 24.03.2011
schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de talharie in infractiunile de talharie si port fara dept al cutitului - Hotarare nr. 101 din data de 24.03.2011