Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul avan in sange o imbibatie alcolica peste limita legala(art 87 alin 1 din OUG 195/2002 rap la art 320 ind 1)
(Hotarare nr. 149 din data de 26.04.2011 pronuntata de Judecatoria Zarnesti)J U D E C A T O R I A
Deliberand asupra cauzei penale de fata, retine urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr.635/P/2009 din data de 04.01.2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Zarnesti, inregistrat pe rolul acestei instante sub numarul de mai sus, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului H.C.I, pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita admisa de lege, prev. de art.87 al.1 din OUG 195/2002 rep.
In cuprinsul actului de sesizare s-a retinut ca in data de 17.05.2009, in jurul orei 19, inculpatul s-a deplasat la volanul autoturismului marca Dacia 1310 cu nr. de inmatriculare BV-XX-ZZZ, spre Poiana Marului, fiind oprit in dreptul autogarii Codreanu din Zarnesti de catre un echipaj de politie in cadrul unui control de rutina. Inculpatul, fiind testat cu alcotestul, s-a constatat ca acesta prezenta o concentratie de 0.69 g/l alcool pur in aerul expirat, iar in urma recoltarii de probe biologice s-a stabilit o concentratie de 1,3 g/l alcool pur in sange la ora 19.40, si de 1,2 g/l alcool pur in sange la ora 20.40.
Aceasta situatie a fost retinuta pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale, respectiv: proces verbal constatare infractiune (f.6 dup), buletin analiza toxicologica (f.19 dup), bon etilotest (f.11 dup), declaratiile martorilor K.M.O (f.13 dup) si D.I (f.15 dup).
Inculpatul a fost audiat in faza de urmarire penala (f.9 dup), recunoscand savarsirea faptei, iar in faza de judecata a solicitat aplicarea prevederilor art.320¹ C.p.p., mentinand aceleasi declaratii.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In data de 17.05.2009, in jurul orei 19, inculpatul s-a deplasat la volanul autoturismului marca Dacia 1310 cu nr. de inmatriculare BV-XX-ZZZ, spre Poiana Marului, fiind oprit in dreptul autogarii Codreanu din Zarnesti de catre un echipaj de politie in cadrul unui control de rutina. Inculpatul, fiind testat cu alcotestul, s-a constatat ca acesta prezenta o concentratie de 0.69 g/l alcool pur in aerul expirat, iar in urma recoltarii de probe biologice s-a stabilit o concentratie de 1,3 g/l alcool pur in sange la ora 19.40, si de 1,2 g/l alcool pur in sange la ora 20.40.
Pentru a retine aceasta situatie de fapt, instanta a avut in vedere inscrisurile depuse la dosarul de urmarire penala, coroborate cu declaratia inculpatului si a martorilor K.M.O (f.13 dup) si D.I (f.15 dup), din care reiese indubitabil faptul ca inculpatul a fost testat cu alcotestul in prezenta martorilor sus mentionati.
Declaratia inculpatului se coroboreaza, de asemenea, cu probele stiintifice administrate in cauza, respectiv bonul alcotest nr.739/17.05.2009 (f.11 dup) si buletinele de analiza toxicologica alcoolemie nr.883/T si 884/T din 18.05.2009 (f.19 dup).
De asemenea, instanta va avea in vedere procesul verbal de constatare (f.6 dup) a infractiunii flagrante, din care reiese faptul ca inculpatul a fost oprit in trafic si a fost testat cu aparatul alcotest in prezenta martorilor sus mentionati.
In drept, fapta inculpatului care, in data de 17.05.2009, in jurul orei 19, a condus autoturismul marca Dacia 1310 cu nr. de inmatriculare BV-XX-ZZZ, spre Poiana Marului, avand in sange o imbibatie alcoolica mai mare de 0,80 g/l intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala, prevazuta de art. 87 alin 1 din O.U.G. nr. 195/2002 rep.
Sub aspectul laturii obiective, exista actiunea inculpatului de a conduce un autoturism pe drumurile publice avand in sange o concentratie a alcoolului mai mare decat cea prevazuta de lege, incalcand in acest fel prevederile legale care reglementeaza desfasurarea acestei activitati. Infractiunea retinuta in sarcina inculpatului este una de pericol, astfel ca legatura de cauzalitate intre fapta ilicita si rezultatul socialmente periculos, in speta, punerea in pericol a sigurantei circulatiei pe drumurile publice, rezulta din materialitatea savarsirii faptei.
Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca inculpatul a actionat cu intentie indirecta, forma de vinovatie prevazuta de art.19 alin. 1 pct. 1 lit. b Cp. Astfel, inculpatul a condus vehiculul pe drumurile publice in timp ce avea in sange o imbibatie alcoolica ce depasea limita legala, a prevazut si, desi nu a urmarit, a acceptat posibilitatea ca prin fapta sa infractionala sa puna in pericol siguranta circulatiei pe drumurile publice.
La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului, instanta va avea in vedere dispozitiile art.72 C.p., respectiv dispozitiile din partea generala a Codului penal, limitele de pedeapsa prevazute de OUG nr.195/2002, gradul de pericol social concret al infractiunii savarsite, modul si imprejurarile concrete ale comiterii acesteia, urmarea care s-ar fi putut produce si persoana acestuia. De asemenea, instanta va face aplicarea prevederilor art.320¹ C.p.p., urmand a reduce limitele pedepsei cu o treime.
Instanta va avea in vedere gradul de pericol social ridicat al infractiunii raportat atat la rezultatele mai grave care s-ar putea produce in urma conducerii sub influenta alcoolului, cat si la nivelul alcoolemiei inculpatului, conform probei de sange recoltate in data de 17.05.2009. Instanta va retine in favoarea inculpatului atitudinea sa, respectiv recunoasterea savarsirii infractiunii. Raportat la toate considerentele expuse, instanta va aplica inculpatului o pedeapsa cu inchisoarea orientata catre cuantumul minim prevazut de lege.
In baza art.71 al.2 Cp instanta va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art.64 lit. a (teza a II-a), lit. b Cp, pedeapsa ce se executa pe parcursul executarii pedepsei principale.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta apreciaza ca sunt aplicabile dispozitiile art.81 al.1 Cp avand in vedere ca pedeapsa stabilita nu depaseste 3 ani inchisoare, inculpatul nu a mai fost anterior condamnat si, raportat la persoana acestuia si la atitudinea de recunoastere a savarsirii faptei, se poate aprecia ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate. Fata de toate acestea, instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cp.
In baza art.359 Cpp instanta va atrage atentia inculpatului cu privire la dispozitiile art.83 Cp referitoare la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul savarsirii cu intentie a unei noi infractiuni.
Avand in vedere faptul ca s-a dispus suspendarea conditionata a pedepsei instanta, in baza art.71 al.5 Cp va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii aplicate, pe durata suspendarii executarii pedepsei principale.
In baza art.191 al.1 Cpp va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cuantum de 350 lei, din care onorariul aparatorului desemnat din oficiu se avanseaza din fondurile Ministerului Justitiei.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
In baza art.87 alin.1 din O.U.G. nr. 195/2002, cu apl. art.320¹ si urm. C.p.p. condamna pe inculpatul H.C.I, la o pedeapsa de 10 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala.
In baza art.81 Cp suspenda conditionat executarea pedepsei pe o durata de 2 ani si 10 luni, reprezentand termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 Cp.
In baza art.71 al.1, 2 Cp interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit.a (teza a II-a), b Cp pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art.71 al.5 Cp suspenda executarea pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit.a (teza a II-a), b Cp pe durata suspendarii executarii pedepsei principale.
In baza art.359 Cpp atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 Cp, a caror nerespectare determina revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art.191 al.1 Cpp obliga inculpatul la plata sumei de 350 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat, din care onorariul aparatorului desemnat din oficiu se avanseaza din fondurile Ministerului Justitiei.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru inculpat.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 26.04.2011.
3
Sursa: Portal.just.ro
Alte spete Circulatie rutiera
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010