InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice

(Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI
Dosar nr. 472/829/2010
SENTINTA PENALA NR. 58
Sedinta publica de la 20.05.2010
Completul compus din:
PRESEDINTE : JUDECATOR PANFIL SIMONA CARMEN
Cu participare:
PROCUROR : APOSTU ADRIAN
       GREFIER : OPRISAN DANIELA

     Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul C.C. avand ca obiect infractiuni privind circulatia pe drumurile publice art.87 alin.1 din O.U.G.195/2002 modificata.
     Desfasurarea sedintei de judecata se inregistreaza cu mijloace tehnice audio potrivit art. 304 Cod procedura penala.
     La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatul C. C. si martorii D.V., B. I. C. C. si  L.E. L..
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
     Avocat M.B.G., arata ca a fost angajata de inculpatul C. C. sa-l reprezinta si depune in acest sens imputernicire avocatiala.
     Instanta constata ca prin serviciul registratura s-a depus la dosar o cerere de amanare din partea avocat Bouros Serafina Angela, desemnata pentru a-l reprezenta pe inculpat, delegatia de asistenta a acesteia incetand prin depunerea la dosar a imputernicirii avocatiale de catre aparatorul angajat de inculpat avocat Mazilu Beatrice Gabriela
     Instanta potrivit art. 70 (2) din Codul de procedura penala, ii prezinta inculpatului actul de sesizare fapta si incadrarea juridica a acesteia, dreptul de a avea un aparator, precum si dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se totodata atentia ca ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa.
S-a procedat la audierea inculpatului --, in conformitate cu dispozitiile art. 323 cod procedura penala a carui declaratie a fost consemnata in scris si atasata la dosar.
Instanta datorita declaratiei data de inculpat, a pozitiei sincere a acestuia prin care recunoaste savarsirea faptei, pune in discutie limitarea numarului martorilor la unu.
Reprezentantul Ministerului Public arata nu are alte cereri.
     Aparatorul inculpatului avocat Mazilu Beatrice Gabriela, depune la dosar acte in circumstantiere respectiv: certificat de nastere --, declaratie dat de inculpat si sotia acestuia numita ---, Certificat de casatorie – in limba Italiana si copiile cartilor de identitate a inculpatului si a numitei ---- si precizeaza ca este de acord cu limitarea numarului martorilor solicitand audierea martorului ___ ca martor atat pe latura penala cat si ca martor in circumstantiere.
     Reprezentantul Parchetului arata ca nu se opune.
S-a procedat la audierea martorului ___, sub prestare de juramant,  in conformitate cu dispozitiile art. 327 cod procedura penala a carei declaratie a fost consemnata in scris si atasata la dosar.
Reprezentantul Ministerului Public si avocat Mazilu Beatrice Gabriela, aparatorul inculpatului ____ arata ca nu mai au alte cereri de formulat.
Nemaifiind alte cereri de formulat si alte probe de administrat in cauza, instanta constata cauza in stare de judecata, declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul pe fond, expune pe larg  situatia de fapt retinuta in rechizitoriu constand in aceea ca: in ziua de 13.08.2009, a condus pe DJ 241 din directia Bacau catre Rachitoasa, autoturismul marca Opel Meriva cu nr. de inmatriculare CS448 CB, avand o imbibatie alcoolica de 1,15 g %0. alcool pur in sange la prima proba si 1,00 g %0 alcool pur in sange la cea de a doua proba. Probele administrate in cauza au dovedit vinovatia inculpatului, motiv pentru care pune concluzii de condamnare a inculpatului in baza art. 87.al.1din OUG 195/2002 modificata. La individualizarea pedepsei sa se aiba in vedere  comportament pozitiv al inculpatului, a acesta a avut o atitudine sincera si cooperanta, a recunoscut savarsirea faptei. La individualizarea pedepsei sa se aiba in vedre faptul ca a avut loc un accident destul de grav, infractiunea de pericol s-a materializat, inculpatului a fost ranit destul de grav, chiar daca nu au fost alte victime. Inculpatul a condus sub influenta bauturilor alcoolice. S-a observat ca alcoolemia a fost in scadere la cea de a doua proba fata de prima. Solicita obligarea inculpatului la cheltuieli de judecata.
Avocat Mazilu Beatrice Gabriela, aparatorul inculpatului ____, avand cuvantul pe fond, solicita aplicarea unei pedepse orientata sub minimul special catre minimul general. In temeiul art. 74 Cod penal – 76 cod penal solicita aplicarea circumstantelor atenuante, inculpatul a avut o pozitie sincera si de regret, a recunoscut savarsirea faptei precum si modalitatea savarsirii ei. Totodata sa se tina cont de declaratia martorului care a aratat ce fel de persoana este inculpatul, faptul ca acesta este casatorit, are un copil in ingrijire, este o persoana linistita, muncitoare, respectata. Solicita clementa la aplicarea pedepsei.
Inculpatul ____, avand ultimul cuvant, arata ca recunoaste si regreta savarsirea faptei.
S-au declarat dezbaterile inchise trecandu-se la deliberare.  
INSTANTA
- deliberand –

     Asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul din data de 29.04.2010 in dosarul nr. 915/P/2009 a Parchetului de pe langa Judecatoria Podu Turcului s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ____ pentru comiterea infractiunii prevazute de art. 87 alin.1 din O.U.G. 195/2002 modificata, constand in aceea ca la data 13.08.2009 a condus pe DJ 241 din directia Bacau catre Rachitoasa, autoturismul marca OPEL MERIVA cu numarul de inmatriculare CS 448 CB, avand o imbibatie alcoolica de 1,15 g ‰ alcool pur in sange la prima proba si 1,00 g ‰ alcool pur in sange la cea de a doua proba.
Cauza a fost inregistrata sub nr. 472/829/30.04.2010 pe rolul acestei instante.
     In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati inculpatul (fila 12 ds) si martorul pe latura penala si in circumstantiere B.I.(fila 17 ds), aceste declaratii fiind consemnate in scris si depuse la dosarul cauzei la filele indicate.
Analizand probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarele:
I – LATURA PENALA
1. In fapt
In ziua de 13.08.2009, in jurul orelor 1510 , organele de politie au fost sesizate prin SNUAU 112, despre producerea unui accident de circulatie pe DJ 241 in afara localitatii ___, com. ___ jud. Bacau, de catre numitul ____ care conducea autoturismul marca OPEL MERIVA cu numarul de inmatriculare CS 448 CB.
Inculpatul nu a putut fi testat cu aparatul etilotest, datorita starii in care se afla dupa producerea accidentului, dar in schimb, i s-au recoltat probe biologice de sange, la un interval de o ora, in vederea stabilirii alcoolemiei, la Spitalul Polimed din comuna Podu Turcului. Din buletinul de analiza toxicologica a rezultat la prima proba, ora 1615, o alcoolemie de 1,15 g%0 alcool pur in sange, iar la cea de a doua proba, orele 1715 o alcoolemie de 1,00 g%0 alcool pur in sange.
Cu ocazia audierilor inculpatul a recunoscut ca in seara de 12/13.08.2009 a consumat bauturi alcoolice impreuna cu niste prieteni, iar in ziua de 13.08.2009, in jurul orelor 1100, a mai consumat aproximativ 250 ml vin rosu, dupa care a condus autoturismul anterior mentionat.
Situatia de fapt retinuta de instanta reiese din coroborarea probelor administrate in cele doua faze ale procesului penal, inculpatul recunoscand in mod constant savarsirea faptei.
2. In drept
Fapta inculpatului de a conduce autoturismul OPEL MERIVA cu numar de inmatriculare CS 448 CB, pe pe DJ 241 din directia Bacau catre ___, avand in sange o imbibatie alcoolica in sange de 1,15 g ‰, la prima proba si respectiv 1,00  g ‰, la cea de a doua proba, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicata.
Retinand vinovatia inculpatului in ceea ce priveste savarsirea infractiunii prevazute de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicata, instanta urmeaza a-i aplica  acestuia o pedeapsa.
La individualizarea pedepsei vor fi avute in vedere criteriile prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei savarsite, urmarile produse (faptul ca in accident nu au fost implicate alte persoane ori distruse bunuri apartinand altor persoane), circumstantele in care aceasta a fost comisa, precum si persoana inculpatului. De asemenea, avand in vedere comportarea buna a inculpatului inainte de savarsirea acestei fapte, prin lipsa antecedentelor penale, precum si faptul ca acesta s-a prezentat in fata autoritatilor, avand o comportare sincera in cursul procesului, instanta va face aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si c si art. 76 alin. 1 lit. d Cod penal, coborand pedeapsa sub minimul special prevazut de lege.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta apreciaza ca scopul educativ al acesteia poate fi atins si fara executarea ei efectiva prin privare de libertate, astfel incat va face aplicarea art. 81,82 Cod penal si va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare.
In baza art. 359 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal.
In baza art. 71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II a si lit. b Cod penal, iar in baza art. 71 alin. 5 Cod penal va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
         II – CHELTUIELI JUDICIARE
In baza art. 189 Cod procedura penala va dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti catre Baroul Bacau – avocat Aur Elena a sumei de 200 de lei, reprezentand onorariu avocat din oficiu (delegatie fila 16).
In baza art. 191 alin.1 Cod procedura penala va obliga inculpatul sa plateasca suma de 300 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, in care se includ si cheltuielile stabilite la urmarire penala si onorariul avocatului din oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 87 alin.1 din OUG 195/2002 republicata cu aplicarea art.74 alin.1 lit.a) si c) si art. 76 alin.1 lit.d) Cod penal condamna pe inculpatul ___ fiul lui ___ si ___ nascut la data de ____, in comuna ______, sat ____, jud.Bacau, studii generale, casatorit, stagiul militar satisfacut, fara antecedente penale, CNP ________, la pedeapsa de 4(patru) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala.
In baza art. 71 Cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II a si lit.b Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe durata termenului de incercare de 2 ani si 4 luni, calculat potrivit art. 82 Cod penal.
In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal.
In baza art. 71 alin.5 Cod penal dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii. Constata ca inculpatul a fost asistat de aparator ales.
In baza art. 191 alin.1 Cod procedura penala obliga inculpatul sa plateasca suma de 250 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, in care se includ si cheltuielile stabilite la urmarire penala.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 20.05.2010.


Presedinte, Grefier,








Red./Tehnored. 2 ex.
P.S/O.D
31.05.2010

                  Sentinta penala  a ramas definitiva prin neapelare la data de 31.05.2010.

??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012