InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice

(Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

Dosar nr. 687/829/2009
R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI
SENTINTA PENALA NR. 6
Sedinta publica de la 07.01.2010
Completul compus din:
PRESEDINTE : JUDECATOR PANFIL SIMONA - CARMEN
PROCUROR : SAGHIN VIOREL
GREFIER : BRADEA ANGELICA

     Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul  M.GH., avand ca obiect infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 modificata.
     Se consemneaza ca potrivit dispozitiilor art. 304 cod procedura penala, sedinta de judecata se inregistreaza cu mijloace tehnice audio.
     La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: inculpatul Marin Gheorghe, asistat de avocat oficiu Aur Elena, martorii Dorin Teodor si Marin Aurel.
?????Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
     Instanta constata ca s-au executat mandatele de aducere, prin serviciul registratura arhiva depunandu-se la dosar adresele de inaintare nr. 231223/06.01.2009 si 231222/05.01.2009 Politia Podu Turcului .
     S-a procedat la audierea martorilor Dorin Teodor, din rechizitoriu si Marin Aurel propus de inculpat in circumstantiere, sub prestare de juramant, in conformitate cu dispozitiile art. 327 Cod procedura penala, depozitiile acestora fiind consemnate in scris si atasate la dosar.
     Inculpatul prin aparator, depune la dosar acte medicale : bilet de externare 11706/10.11.2009, scrisoare medicala nr. 11706bilet de iesire din spital, bilet de iesire din spital din 26.08.2009 si raport examinare CT nr. 5165/26.08.2009, in dovedirea faptului ca consumul de alcool de catre inculpat i-ar cauza moartea.
      Totodata solicita administrarea probei cu expertiza toxicologica, care sa dovedeasca daca inculpatul a consumat si ar fi putut consuma bauturi alcoolice avand in vedere diagnosticele prezentate prin actele medicale depuse astazi la dosar si contesta valoarea alcoolemiei.
     Reprezentantul parchetului, arata ca se opune probei solicitata de inculpat prin aparator, intrucat inculpatul nu a facut in cursul urmaririi penale contestatia, urmeaza ca instanta sa aprecieze daca se impune efectuarea expertizei toxicologice.
     Instanta respinge proba solicitata de inculpat.
     Reprezentantul parchetului si inculpatul prin aparator, avand cuvantul pe rand, arata ca nu mai au alte cereri de formulat si alte probe de administrat in cauza si solicita cuvantul pe fond.
     Nemaifiind alte cereri de formulat si alte probe de administrat in cauza, instanta constata cauza in stare de judecata declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
     Reprezentantul parchetului, avand cuvantul pe fond, expune pe larg situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu si pune concluzii de condamnare a inculpatului in baza art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 republicata, solicitand instantei sa dispuna in temeiul art. 71 Cod penal interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a si b Cod penal cu exceptia dreptului de a alege. In baza art. 191 Cod procedura penala, inculpatul sa fie obligat la plata cheltuielilor judiciare catre stat
Avocat Aur Elena, pentru inculpat, avand cuvantul, solicita achitarea inculpatului care nu se face vinovat de savarsirea faptei, nu a consumat si nici nu ar fi putut bauturi alcoolice datorita afectiunilor de care sufera, fapt relatat si de martorii audiati la acest termen. Considera ca fapta nu este dovedita. Avocat angajat.
Inculpatul Marin Gheorghe, avand ultimul cuvant, nu recunoaste savarsirea faptei, nu a consumat alcool deoarece ii este letal, conduce din anul 1962 si nu a avut  accident.
S-au declarat dezbaterile inchise, trecandu-se la deliberare:?????
INSTANTA
     Asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul din data de 31.08.2009 in dosarul Parchetului de pe langa Judecatoria Podu Turcului nr. 513/P/2009 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului MARIN GHEORGHE pentru comiterea infractiunii prevazute de art. 87 alin.1 din O.U.G. 195/2002 modificata, constand in aceea ca la data 30.04.2009 in jurul orelor 1100 a condus autoturismul marca Dacia, cu numarul de inmatriculare VS 20 TVV, pe DC44 A, in afara localitatii Hanta, comuna Podu Turcului, avand o imbibatie alcoolica in sange de 1,65 – 1,50 gr ‰, ocazie cu care a produs un accident.
Cauza a fost inregistrata sub nr. 687/829/02.09.2009 pe rolul acestei instante.
     In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati inculpatul (fila 11), martorii din rechizitoriu Dorin Marghioala (fila 12), Dorin Tache (fila 13), Dorin Teodor (fila 38) si martorul propus de inculpat in circumstantiere Marin Aurel (fila 39) aceste declaratii fiind consemnate in scris si depuse la dosarul cauzei la filele indicate.
Analizand probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarele:
I – LATURA PENALA
1. In fapt
In ziua de 30.04.2009 in jurul orelor 1100 organele de politie au fost sesizate cu privire la faptul ca pe drumul comunal 44A, intre satele Hanta si Racusana din comuna Podu Turcului, s-a produs un accident de circulatie in care au fost implicate un autoturism si un vehicul cu tractiune animala.
La fata locului s-a constatat ca accidentul a fost produs de catre inculpatul Marin Gheorghe care in timp ce conducea autoturismul marca Dacia 1310 cu numarul de inmatriculare VS 20 TVV, pe DC44 A, din directia Racusana, intr-o curba a pierdut controlul volanului si a intrat in coliziune cu un autovehicul cu tractiune animala condus de catre numita Dorin Marghioala din comuna Podu Turcului, satul Giurgiuana, judetul Bacau.
In aceasta imprejurare conducatorul auto Marin Gheorghe a fost testat cu aparatul etilotest, rezultand o concentratie de 0, 86 mg/l alcool pur in aerul expirat, drept pentru care a fost condus la Spitalul Podu Turcului, unde i s-a recoltat probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei.
In cursul urmaririi penale, inculpatul nu a recunoscut ca a condus autoturismul pe drumurile publice cu o imbibatie alcoolica peste limita prevazuta de lege.
     Situatia de fapt retinuta de instanta reiese din coroborarea probelor administrate in cele doua faze ale procesului penal, inculpatul nerecunoscand savarsirea faptei. Sustinerea inculpatului ca sufera de o boala care nu permite consumul de alcool, nu este de natura a inlatura constatarea stiintifica prin care se dovedeste faptul ca inculpatul consumase alcool, constatare facuta conform legislatiei in vigoare. Boala de care sufera neindoielnic inculpatul are ca recomandare interdictia consumarii de alcool, insa aceasta nu inseamna nici ca inculpatul a respectat recomandatia medicala si nici faptul ca ingerinta unor cantitati de alcool ar duce la un deces instantaneu.
2. In drept
Fapta inculpatului de a conduce autoturismul marca Dacia cu numar de inmatriculare VS 20 TVV pe raza localitatii Hanta, pe DC44 A, avand in sange o imbibatie alcoolica de 1,65 – 1,50 gr ‰, deci peste limita legala de 0,8 gr. ‰, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicata.
Retinand vinovatia inculpatului in ceea ce priveste savarsirea infractiunii prevazute de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicata, instanta urmeaza a-i aplica  acestuia o pedeapsa.
La individualizarea pedepsei vor fi avute in vedere criteriile prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei savarsite, urmarile produse (instanta retinand ca s-a produs un accident), circumstantele in care aceasta a fost comisa.

In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta apreciaza ca scopul educativ al acesteia poate fi atins si fara executarea ei efectiva prin privare de libertate, astfel incat va face aplicarea art. 81,82 Cod penal si va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare.
In baza art. 359 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal.
In baza art. 71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II a si lit. b Cod penal, iar in baza art. 71 alin. 5 Cod penal va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
II – CHELTUIELI JUDICIARE
In baza art. 189 Cod procedura penala va dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti catre Baroul Bacau – avocat Aur Elena a sumei de 200 de lei, reprezentand onorariu avocat din oficiu (delegatie fila 10).
In baza art. 191 alin.1 Cod procedura penala va obliga inculpatul sa plateasca suma de 500 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, in care se includ si cheltuielile stabilite la urmarire penala si onorariul avocatului din oficiu.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

     In baza art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002 republicata cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a) si art. 76 alin. 1 lit. d) C.pen. condamna pe inculpatul M.G., fiul lui - si - , nascut la data de _____, in comuna Giurgioana, judetul Bacau, domiciliat in ___, strada Pacii, nr. 354, sc. C, ap. 12, judetul ___, studii 10 clase, pensionar, casatorit,  stagiul militar neindeplinit, cu antecedente penale, CNP ____, la pedeapsa de trei luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala.
In baza art. 71 C. pen. interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II–a si lit. b C.pen.
In baza art. 81 C.pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe durata termenului de incercare de 2 ani si 3 luni, calculat potrivit art. 82 C. pen.
In baza art. 359 C.p.p. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.pen.
In baza art. 71 alin. 5 C. pen. dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art. 189 C.p.p. dispune plata din fondurile MJLC catre Baroul Bacau – avocat Aur Elena a sumei de 200 de lei reprezentand onorariu avocat oficiu.
In baza art. 191 alin.1 C.p.p. obliga inculpatul sa plateasca suma de 500 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, in care se includ si cheltuielile stabilite la urmarire penala si onorariul avocatului din oficiu.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 07.01.2010.

     Presedinte,                                                   Grefier,
Red. /Tehnored. 2 ex / P.S/B.A 18.01.2010

      Sentinta penala a ramas definitiva  la data de 23.09.2010 prin decizia penala nr.368/A/2010 a Tribunalului Bacau prin care a fost respins apelul ca tardiv..



??

??

??

??




2


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012