InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

conducere fara permis

(Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

Dosar nr. 869/829/2008

                                                  R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI, JUDETUL BACAU
SENTINTA PENALA NR. 1
SEDINTA PUBLICA DIN 07.01.2009
Complet format din :
PRESEDINTE  -  X
Cu participare :
PROCUROR  -  Y
GREFIER  - Z

     Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul M. V. C. trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere, prevazuta de art. 87 alin. 5 din OUG 195/2002 modificata prin Legea 49/2006.
     La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta avocat oficiu pentru inculpat B.A. S., lipsa fiind inculpatul M.V. C. si martorii L.I., R. R., S. P., T. G., F. E., B.C., R.V..
     Procedura de citare legal indeplinita.                                                                                                
     S-a facut referatul oral asupra cauzei, de catre grefierul de sedinta, dupa care:
     In conformitate cu prevederile art.304 Cod procedura penala sedinta de judecata a fost inregistrata cu mijloace tehnice audio.
     Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul, fata de lipsa inculpatului si martorilor solicita aplicarea art.327 alin.3 Cod procedura penala.
     Instanta constata ca din procesele-verbale de executare a mandatelor de aducere privind martorii L. I., R.R., S. P., T. G., F. E., B. C., R. V., acestia sunt  plecati in strainatate si nu pot fi adusi in instanta, astfel apreciaza ca nu mai este necesara audierea acestora, urmand a se lua in consideratie declaratiile date in faza de urmarire penala.
     Instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
     Nemaifiind alte cereri de formulat si alte probe de administrat  in cauza, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
      Reprezentantul Ministerului Public avand cuvantul pe fond, expune pe larg situatia de fapt retinuta in rechizitoriu aratand ca inculpatul M.V.C.  se face vinovat de savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere, prevazuta de art. 87 alin. 5 din OUG 195/2002 modificata prin Legea 49/2006.
     Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de condamnare a inculpatului  in baza art.86 alin.1 din O.G/2002, cu aplicarea art. 41 alin. 2 si art 42  Cod Penal.
     De asemenea,  solicita condamnarea inculpatului in baza art. 87 alin.1 din O.U.G 195/2002 cu aplicarea art.33 lit.a din Codul penal, iar la aplicarea pedepsei sa se aiba in vedere ca inculpatul nu a condus o singura data, fapta fiind continuata, acesta prezentand pericol pentru societate, faptele comise de acesta fiind grave, cu obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
      Avocat oficiu pentru inculpat B. A. S., avand cuvantul pe fond, solicita condamnarea inculpatului cu aplicarea unei sanctiuni mai usoare, la stabilirea pedepsei sa se tina seama ca inculpatul nu este recidivist, cu onorariu din partea Ministerului Justitiei. 
     S-au declarat dezbaterile inchise trecandu-se la deliberare.

                                      I N S T A N T A,
                                                   - deliberand-

     Deliberand asupra cauzei penale de fata retine urmatoarele:
     Prin rechizitoriul nr. 1140/P/22.10.2008 al Parchetului de pe langa Judecatoria Podu Turcului, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului   pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 86 alin.1 si art 87alin 1 din OUG nr. 192/2002, constand in aceea ca la data de 14.09.2006 inculpatul a condus pe drum public, respectiv DC 241 pe raza comunei  S. autoturiamul WOLSVAGAN PASSAT cu numar de inmatriculare CG 164 EG, avand in sange o imbibatie alcoolica in sange  de 2,30-2,10 gr ‰. si fara a poseda permis de conducere.
Cauza a fost inregistrata sub nr. 869/829/30.10.2008 pe rolul acestei instante.
In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati:, martorii R. C.(fila 15) si R.E.(fila 16),R. R. (fila 49),T. G.(fila 50,S. P.(fila 51) din dosar toate aceste declaratii fiind consemnate in scris si depuse la dosarul cauzei la filele indicate.
Analizand probele administrate in  cauza, instanta retine urmatoarele:
In fapt
     In data de 14.09.2008, , inculpatul  dupa ce a consumat impreuna cu numitii G.M. si L. I. o sticla de coniac s-a urcat la volanul autoturismului proprietate personala marca WOLSVAGEN PASSAT cu numar de inmatriculare,  - deplasandu-se  pe raza comunei S. in incinta Barului MORA TICU SRL  unde a mai consumat 100 gr coniac .
     Ulterior deplasandu-se in apropierea SC FRATI SRL pe drumul comunal - de sus ,intentionand sa efectueze o manevra de intoarcere a autoturismului a acrosat autoutilitara  marca MERCEDES VITO cu numar de inmatriculare BW 922YC aflata in stationare in fata barului  ce apartinea numitului R. R. producand astfel avarii celor doua autovehicule.
      La deplasarea organelor de politie la fata locului inculpatul a fost condus la Spitalul Podu Turcului unde in urma recoltarii probelor biologice s-a  constatat ca acesta avea o alcolemie de 2,310-2,30 gr%
     Audiat fiind, in timpul urmaririi penale, inculpatul a recunoscut savarsirea faptei,
     La data de 29.09.2008 inculpatul s-a urcat din nou la volanul autoturismului sau fara a poseda permis de conducere si a circulat  pe drumul comunal- S unde aflandu-se in mers in spatele autovehicului marca Dacia cu numar de inmatriculare  -  condus de numitul C. S. datorita nerespectarii distantei legale a intrat cu partea din fata in spatele acestuia avariind cele doua autovehicule.
     Situatia de fapt a fost astfel retinuta pe baza declaratiilor inculpatului coroborate cu acelea ale martorilor audiati in cauza, dar si cu cele ce rezulta din buletinul de analiza toxicologica .
     In drept
      Fapta inculpatului de a conduce autoturismul cu numarul de numarul de inmatriculare - , pe drumurile publice, avand in sange o imbibatie alcoolica de 2,10-2,30 gr‰, depasind deci limita legala, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 87 alin.1 din OUG nr. 195/2002.
     Fapta inculpatului de a conduce autoturismul cu numarul de numarul de inmatriculare  -  pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazuta si pedepsita de art 86 alin 1  OUG nr 195/2002 cele doua infractiuni intrand in concurs.
     Retinand vinovatia inculpatului in ceea ce priveste savarsirea infractiunii prevazute de art. 86 alin.1  si art 87 alin 1 din OUG nr. 195/2002, instanta urmeaza a-i aplica o pedeapsa cu aplicarea art 33 Cod Penal.
     La individualizarea cuantumului acesteia vor fi avute in vedere criteriile prevazute de art. 72 C.p., respectiv gradul de pericol social concret al faptei faptei savarsite, circumstantele in care aceasta a fost comisa (inculpatul conducand autoturismul  pe un drum comunal pe o distanta mica)
     In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei aplicate, instanta apreciaza ca scopul educativ al acesteia poate fi atins si fara executarea ei efectiva, prin privare de libertate, astfel incat va face aplicarea art. 81 si 82 C.p. si va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare.
     Va atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii art. 83 C.p.
Cheltuieli judiciare
     In baza art. 191 alin 1 Cpp va obliga inculpatul sa plateasca suma de 800 de lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat, in care se includ si cele din faza urmaririi penale si cheltuieli avocat din oficiu.
     
                                                 
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

      Condamna pe inculpatul M. V. C.-  fiul lui - si - , nascut la data de - , in com. S., jud. B. domiciliat in com S., sat S., Jud B. ocupatia  agricultor,studii 8 clase,stagiul militar  nesatisfacut, fara antecedente penale, CNP - pentru savarsirea infractiunii prevazuta si pedepsita de art 86 alin 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art 41 alin 2 si art 42  Cod Penal  la pedeapsa de un an inchisoare.
     Condamna pe acelasi inculpat in baza art 87 alin 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art 33 Cod Penal  la pedeapsa de 2 ani inchisoare.
     In baza art 34  lit b Cod Penal aplica inculpatului pedeapsa cea  mai grea de doi ani.
     In baza art 81 Cod Penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
     In baza art 82 Cod penal stabileste durata termenului de incercare la 4 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
      In baza art 83 Cod penal atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii hotararii de condamnare.
     In baza art 71 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute la art 64 lit a-c Cod Penal din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
     In baza art 71 alin 5 Cod Penal dispune executarea pedepselor accesorii.
     In baza art 191 alin 1 Cod Procedura Penala obliga inculpatul la plata sumei de 800 lei constand in cheltuieli judiciare avansate de stat in care se includ si cele din faza urmaririi penale .
     In baza art 189 Cod Penal dispune plata din fondurile Ministerului de Justitie catre Baroul Bacau a sumei de 200 lei constand in onorariu avocat din oficiu B.A. S..
     Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare pentru inculpatul M. V. C. si de la pronuntare pentru partile prezente.
     Pronuntata in sedinta publica astazi 7.01.2009.


            PRESEDINTE,                                                              GREFIER,


Red.- /tehnoredact.-
     Ex.2;
     15/15.01.2009


??

??

??

??
1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012