InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

Cerere avand ca obiect executare contract de concesiune. Calificare. Cerere comerciala, neevaluabila in bani, iar nu de contencios administrativ

(Decizie nr. 137/R/2010 din data de 21.01.2010 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Concesionari, concesiuni | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj


Prin sentinta civila nr.2597 pronuntata in 17 iulie 2009 a Tribunalului Maramures, s-a respins ca nefondata actiunea formulata de reclamanta SERVICIUL PUBLIC - ADMINISTRAREA PATRIMONIULUI LOCAL SI UTILITATI BAIA MARE, impotriva paratei SC B.I.C. SRL BUCURESTI avand ca obiect executare contract de concesiune precum si cererea de obligare la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea hotararii s-a aratat ca instanta de contencios administrativ este competenta potrivit art.27/2 pct.3 din Legea 219/1998 calitatea procesuala activa a reclamantei exista datorita faptului ca intreaga activitate de administrare a patrimoniului municipiului Baia Mare, este atribuita reclamantei conform HCL 172/2001 si regulamentului de organizare si functionare a serviciului public de interes local administratia patrimoniului local si utilitati. Din acestea ar rezulta mandatul general din partea Consiliului local al municipiului Baia Mare.
Tribunalul a constatat ca reclamanta nu si-a indeplinit obligatia de a preda paratei terenul situat in domeniul privat al municipiului Baia Mare pe care trebuia sa construiasca pista de biciclete pentru ca in noutiunea de predare ar intra o documentatie completa pusa la dispozitia paratei pe baza careia acesta sa poata solicita eliberarea autorizatiei de constructie. Pe de alta parte, exista amenajari care sunt incompatibile cu notiunea de teren liber si este necesar ca terenul cu destinatia de pista sa faca obiectul unei hotarari a Consiliului local de atribuire. Nefiind indeplinita obligatia de predare, parata nu poate fi facuta raspunzatoare pentru neexecutarea obiectului pe care si-a asumat-o la randul ei.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs Serviciul Public - Administrarea Patrimoniului Local si Utilitati solicitand admiterea recursului, casarea sentintei atacate cu trimiterea cauzei in rejudecare instantei comerciale iar in subsidiar, modificarea hotararii in sensul admiterii actiunii si obligarii paratei la construirea unei piste de bicilete, in caz contrar autorizand reclamanta sa execute aceasta obligatie pe cheltuiala paratei cu cheltuieli de judecata.
In motivarea recursului se arata ca litigiul  dedus judecatii este unul comercial, deoarece contractul de concesiune are ca obiect un bun aflat in proprietatea privata a municipiului Baia Mare, astfel ca litigiul nu este incident Legii 554/2004. De asemenea, sub aspectul modificarii hotararii,   s-a interpretat gresit actul juridic dedus judecatii pentru ca parata s-a obligat sa puna in functiune o pista pentru bicicleta conform contractului de concesiune, terenul aferent lucrarilor de construire fiind predat iar notiunea de punere la dispozitie a terenului trebuie interpretata conform vointei partilor la data incheierii contractului de concesiune. Cu toate ca reclamanta a facut demersuri in vederea incheierii unui proces verbal  de receptie, acesta nu a fost semnat, reclamanta incercand sa nu isi indeplineasca obligatiile contractuale.
SC B.I.C. SRL a depus intampinare solicitand respingerea recursului declarat de Serviciul Public Administrarea Patrimoniului Local si Utilitati invocand si exceptia lipsei calitatii procesuale active a recurentei, deoarece mandatul acesteia este acordat de Consiliul local al municipiului Baia Mare si nu poate fi extins, astfel ca nu poate promova recursul neavand calitate procesuala activa.
Motivul de casare nu este intemeiat, pentru ca nu exista nici un inscris din care sa rezulte regimul juridic al terenului, iar contractul de concesiune este guvernat de Legea 219/1998.
Chiar in conditiile in care instanta s-a aflat sesizata cu obligatie de a face, acest lucru atrage competenta contenciosului administrativ.
Sub aspectul incidentei unei cauze de modificare nu se poate retine culpa paratei intimate deoarece asa cum a sustinut in mod corect instanta de fond, amplasamentul destinat pistei de biciclete nu a fost predat niciodata acestei intimate liber de sarcini.
Asupra recursului, Curtea va retine urmatoarele:
Referitor la calitatea procesuala activa a recurentei, Curtea va aprecia ca cererea de chemare in judecata a fost formulata de catre aceasta si a fost considerata ca avand calitate procesuala activa de catre instanta de fond in virtutea hotararii 172/2001 si a Regulamentului de organizare si functionare a serviciului public de interes local - Administratia Patrimoniului Local si Utilitati . Fiind considerata ca are calitate procesuala, tribunalul a solutionat pe fond actiunea formulata, astfel ca recursul putea fi declarat doar de catre partea care a fost considerata ca are calitatea de parte de catre instanta de fond in acest sens fiind si prevederile art.302/1 C.proc.civ.
In ceea ce priveste incidenta motivului de casare prevazut de art.304 pct.3 C.proc.civ.Curtea va aprecia ca acest motiv de recurs este fondat, deoarece are in vedere solutionarea proceselor atat de catre instantele competente potrivit art.2 C.proc.civ.cat si de completele specializate sa judece in prima instanta procesele si cererile in functie de calificarea data obiectului cererii de chemare in judecata. In cazul de fata, cauza a fost solutionata de catre sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Maramures fiind insa considerata o cerere in contencios administrativ potrivit art.2 pct.1 lit.d C.proc.civ.
Calificarea data acestei cereri a fost data de catre instanta de fond prin raportare la prevederile art.27/2 pct.3 din Legea 219/1998.
Aceasta lege este legea sub incidenta careia a fost incheiat contractul de concesiune nr.524 din 3.01.2006 in baza careia a fost promovata prezenta actiune.
Totusi, actiunea a fost introdusa la data de 1.09.2008 la Tribunalul Maramures, data la care intrase in vigoare Legea 554/2004 a contenciosului administrativ.
Potrivit art.2 alin.1 lit.c din aceasta lege, teza a II-a sunt asimilate actelor administrative si contractele incheiate de autoritatile publice care au ca obiect punerea in valoare a bunurilor proprietate publica.
Bunul imobil identificat in contractul de concesiune nu intra in categoria bunurilor proprietate publica de interes local prevazut in anexa 1 pct.III al Legii 213/1998 nu exista nici o hotarare a Consiliului local de declarare a acestui imobil ca apartinand domeniului public si prin urmare, nefiind declarata in domeniul public aceasta suprafata, ea apartine domeniului privat al municipiului Baia Mare, fapt constatat si de instanta de fond.
Cum Legea 554/2004 este o lege de procedura de imediata aplicare, urmeaza sa se constate ca actiunea formulata de reclamanta in cazul in care are ca obiect un bun imobil proprietate privata este o cerere comerciala neevaluabila in bani care urmeaza a fi judecata de un complet specializat cu incidenta normelor civile si comerciale si nu a celor de drept administrativ.
Sub acest aspect, in conformitate cu prevederile art.312 C.proc.civ., Curtea va admite recursul declarat de reclamanta si va dispune trimiterea cauzei spre rejudecare instantei comerciale a Tribunalului Maramures, urmand ca aceasta instanta sa se preocupe de a stabili in mod exact daca traseul pe care parata urmeaza a construi pista de biciclete se afla in totalitate in domeniul privat si daca obligatia stabilita in contractul de concesiune trebuie sau nu indeplinite de parata. Nu in ultimul rand, fiind un bun al municipiului Baia Mare, instanta de fond trebuie sa se preocupe si sa verifice daca reclamanta este titularul actiunii avand in vedere faptul ca independent de semnarea contractului de concesiune, municipiul Baia Mare este persoana juridica de drept public proprietara a domeniului public si privat si titulara a drepturilor si obligatiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor urmand a analiza calitatea procesuala activa a reclamantei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Concesionari, concesiuni

Recurs competenta redeventa - Sentinta civila nr. 3117 din data de 25.01.2010
Drept de concesiune. Radiere din cartea funciara. Inadmisibilitatea cererii de radiere pe baza unui act administrativ. - Decizie nr. 8/Rcc din data de 08.07.2008
taxa de concesiune. Stipulatie pentru altul - Hotarare nr. 115 din data de 12.01.2010
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la 16.11.2006 sub nr. 21932/301/2006, reclamantul MUNICIPIUL BUCURESTI a chemat in judecata pe paratul POPA NICOLAE, solicitand instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa dispuna obligare... - Sentinta civila nr. 10467 din data de 18.12.2006
In situatia in care intre parti nu exista un raport juridic in continutul caruia sa intre obligatia paratului de a incheia contractul de concesiune cu privire la terenul pe care se afla apartamentul sau si nici nu exista un text legal care sa impuna ... - Decizie nr. 460 din data de 26.04.2011
Concesionare teren agricol prin licitatie publica cu strigare. Cerere pentru anularea procesului-verbal si a deciziei Comisiei de solutionare a contestatiilor. Lipsa dovezilor privind achitarea obligatiilor fiscale catre toti creditorii bugetari. - Decizie nr. 283 din data de 04.05.2010
Licitatie publica. Plangere formulata in temeiul Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica a contractelor de concesiune lucrari publice si de servicii. Evaluare oferte - Decizie nr. 113 din data de 15.01.2010
Obligarea proprietarului apartamentului sa incheie contract de concesiune cu Primaria pentru terenul aferent acestui apartament. - Decizie nr. 9 din data de 11.01.2010
Litigiu fiscal. Calcularea taxei pe teren datorata de concesionar. - Decizie nr. 612 din data de 01.03.2010
Actiune avand ca obiect pretentii banesti reprezentand taxa de concesiune cu majorari si penalitati aferente. Natura juridica a cauzei. Competenta materiala. - Decizie nr. 2233 din data de 20.10.2008
Contract de concesiune. Valabilitate. - Decizie nr. 458 din data de 17.10.2008
Contractul de concesiune – titlu executoriu in temeiul art.3 din Legea nr.190/2004 modificata prin OG nr.94/2004 - Sentinta comerciala nr. 71 din data de 11.04.2007
Pretentii - Sentinta civila nr. 8376 din data de 06.10.2010
Validare poprire - Sentinta civila nr. 7244 din data de 13.08.2010
Taxa concesiune.Taxa lipsa folosinta. - Sentinta civila nr. 5/CF din data de 19.01.2007
Calitate procesuala pasiva in actiunile privind anularea actelor fiscale. - Obligatii fiscale stabilite in sarcina concesionarului - Sentinta civila nr. 93/CF din data de 21.12.2006
Pretentii - Sentinta civila nr. 8376 din data de 06.10.2010
Validare poprire - Sentinta civila nr. 7244 din data de 13.08.2010
Contract de cesiune. Neplata redeventei stipulate prin contract. Aplicarea gresita a dispozitiilor legale referitoare la admisibilitatea probei cu martori in dovedirea actelor juridice civile - art. 1191 Cod civil (art 304 Cod procedura civila) - Sentinta civila nr. 110 din data de 18.03.2003
taxa de concesiune. Stipulatie pentru altul - Hotarare nr. 115 din data de 12.01.2010