InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov - Minori si Familie

Adoptie minor. Judecarea cauzei in Camera de Consiliu. Participarea obligatorie a procurorului la solutionarea cauzei. Conditii pentru incuviintarea adoptiei. Solutionarea cauzei cu respectarea interesului superior al minorului in conditiile dezinter...

(Sentinta civila nr. 17/S din data de 29.01.2009 pronuntata de Tribunalul Brasov - Minori si Familie)

Domeniu Adoptii | Dosare Tribunalul Brasov - Minori si Familie | Jurisprudenta Tribunalul Brasov - Minori si Familie

R O M A N I A
TRIBUNALUL PENTRU MINORI SI FAMILIE BRASOV 
DOSAR NR.

SENTINTA CIVILA NR. 17/S
Sedinta Camerei de Consiliu din data de 29 ianuarie 2009

Cu participarea prim procurorului - - din cadrul Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov.

Pe rol fiind solutionarea actiunii civile formulate de reclamanta  Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov in contradictoriu cu paratii  I.A. si G.I.,  avand ca obiect Legea 273/2004.
La apelul nominal facut in sedinta Camerei de Consiliu, se prezinta consilier juridic M.A. pentru reclamanta DGASPC Brasov si paratii G.V.  si G.I..
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Se constata depusa la dosar dovada de citare a  paratei S.Z.A., respectiv confirmare de primire.
Reprezentanta reclamantei depune la dosar o nota de informare privind incuviintarea adoptiei copilului S.Z..
           Instanta acorda cuvantul in probatiune.
            Reprezentanta reclamantei solicita incuviintarea probei cu inscrisurile depuse la dosar.
            Reprezentanta Parchetului arata ca este de acord cu incuviintarea probei cu inscrisuri solicitata de reprezentanta reclamantei si precizeaza ca nu are alte cereri in probatiune,
            In baza art. 167 C.p.c, instanta admite pentru reclamanta proba cu inscrisurile depuse la dosar respectiv: certificat de nastere al copilului in copie legalizata, certificat medical al copilului, Atestattul de familie adoptatoare, certificat de nastere al solicitantilor- copii legalizate, certificat de cazier judiciar ale solicitantilor adoptiei, certificat medical al solicitantilor, eliberat de catre medicul de familie, sentintele civile nr. /2008, /2008, rapoarte bilunare, raport intocmit de psiholog si acte familie, ca fiind pertitenta, concludenta si utila solutionarii cauzei.
           Nemaifiind alte cereri de formulat si probe de adminsitrat, instanta constata cauza in stare de judecata, declara dezbaterile inchise si acorda cuvantul in fond.
           Reprezentanta reclamantei solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata respectiv: adoptia copilului S.Z. de catre familie I. si G.I., in viitor copilul sa  poarte numele de Iacob si efectuarea de catre Serviciul de Stare Civila al Primariei Brasov a cuvenitelor mentiuni in registrul de nasteri, in sensul intocmirii unui nou act de nastere pentru copilul in cauza, fiind in interesul superior al copilului si avand in vedere relatia de atasament creata intre minor si parati, garantiile morale si materiale ale familiei adoptatoare.
         Paratii I. si G.I., arata ca sunt de acord cu admiterea actiunii.
         Reprezentanta Parchetului, pune concluzii de admitere a actiunii astfel cum a fost formulata, fiind in interesul superior al minorului si avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile legale de fond si de forma privind incredintarea adoptiei, mama naturala a fost invitata, dar nu s-a prezentat la acest termen de judecata, iar pe viitor copilul sa poarte numele de I.O..

                                               T R I B U N A L U L:

            Deliberand asupra cererii de fata constata urmatoarele:
      Prin cererea de chemare in judecata inregistrata la aceasta instanta sub nr./1372/2008 reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov in contradictoriu cu paratii I.A. si G.I., in calitate de adoptatori ai copilului S.Z., nascut la data de .09.2007 a solicitat instantei de judecata ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna adoptia interna a minorului O si incuviintarea ca pe viitor aceasta sa poarte numele adoptatorilor, respectiv de "I.", alaturi de prenumele "O.".
In motivarea cererii s-a sustinut, in esenta, ca minorul a fost institutionalizat la scurt timp dupa nastere, fiind parasit de mama sa, motiv pentru care fata de copil au fost luate succesiv mai multe masuri de protectie, ultima fiind aceea a plasamentului la un asistent maternal profesionist.
        In continuare, s-a sustinut ca mama copilului a fost total dezinteresata de soarta acestui copil iar nici o alta ruda nu si-a exprimat consimtamantul in vederea cresterii si ingrijirii acestuia, motiv pentru care interesul superior al minorului a impus deschiderea procedurii adoptiei, in scopul asigurarii unui mediu optim de educatie si dezvoltare a copilului.
Aceasta procedura judiciara a debutat mai intai prin deschiderea procedurii adoptiei - dispusa prin sentinta civila nr./S/2007 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov iar, ulterior, in urma identificarii celei mai potrivite familii adoptatoare pentru copilul in cauza a fost dispusa incredintarea minorului in vederea adoptiei, in familia parata pentru o durata de 90 de zile.
      Atat rapoartele bilunare intocmite de catre asistentii sociali cat si cel final au relevat imprejurarea ca minorul s-a integrat foarte bine in familia parata  care ii ofera un mediu cald si armonios de crestere, propice dezvoltarii sale fizice si psihice.
      In probatiune, au fost depuse la dosar inscrisuri reprezentand acte de stare civila ale partilor implicate in procesul de adoptie in copii legalizate, caziere judiciare, certificate medicale, rapoarte bilunare, raportul de ancheta sociala si raportul final efectuat de agentul social desemnat in cauza, sentinta privind deschiderea procedurii de adoptie, atestatul familiei adoptatoare.
        In drept, au fost invocate dispozitiile art.31 alin.1 si 2, art. 35 din  legea nr.273/2004.
        Actiunea este scutita de taxa de timbru si timbru judiciar.
        In aparare paratii nu au formulat intampinare, insa prezenti in instanta au declarat ca sunt de acord cu admiterea actiunii formulate de reclamanta.
Analizand actele si lucrarile dosarului, Tribunalul constata in fapt si in drept  urmatoarele:
Copilul S.Z. s-a nascut la data de .09.2007, in Brasov si este fiul din afara casatoriei al  numitei S.Z.A., filiatia fata de tata nefiind stabilita.
Urmare a faptului ca minorul a fost parasit de mama sa la scurt timp de la nastere fata de acesta a fost luata masura plasamentului in regim de urgenta la un asistent maternal profesionist, dispusa prin dispozitia nr./.10.2007 a directorului general al DGASPC Brasov, masura mentinuta si de catre instanta de judecata cu ocazia reevaluarii cazului - prin sentinta civila nr./.11.2007 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov.
      Urmare a faptului ca reintegrarea copilului in familie nu s-a putut realiza, mama fiind total dezinteresata de situatia acestui minor inca de la data institutionalizarii sale,  Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov a incuviintat, la cererea reclamantei, deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului S.Z. apreciind ca  aceasta masura corespunde interesului superior al minorului de a avea asigurat un climat familial (sentinta civila nr./S/.05.2008 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov  - fila 18 dosar).
      O data deschisa procedura adoptiei, specialistii din cadrul Directiei au identificat pentru copil o potentiala familie adoptatoare, si anume, pe cea a paratilor, apreciind ca aceasta este cea mai potrivita sa satisfaca nevoile copilului, tinand cont, pe de o parte, ca familia Iacob avea atestatul cel mai vechi iar, pe de alta parte, de asemanarea fizica evidenta intre copil si sotii adoptatori.
      O data selectata aceasta familie adoptatoare s-a trecut mai departe la verificarea compatibilitatii ei cu copilul S.Z.  si s-a constat ca pe timpul celor 90 de zile in care minorul a fost incredintat familiei paratei evolutia sa a fost benefica, imprejurare confirmata de altfel si de rapoartele de vizita si de cele bilunare intocmite in cauza de catre de asistentii sociali.
      Raportul de acomodare al lui O.u in familia I. -  fila 1 dosar - releva imprejurarea ca minorul se simte bine in noua sa familie si s-a adaptat acestui mediu unde se bucura de multa dragoste si afectiune, resimte protectie si siguranta.
      In continuare, celelalte rapoarte de vizita privind evolutia lui O. in familia I., intocmite pe perioada monitorizarii acestui caz evidentiaza imprejurarea ca familia adoptatoare este atenta la nevoile copilului, dispune de reale disponibilitati afective, sotii indeplinindu-si cu seriozitate si consecventa rolul de parinti si fiind preocupati in permanenta de dezvoltarea fizica si psihica a minorului si, nu in ultimul rand, de educatia acesteia. Se observa astfel ca minorul este foarte bine integrat in familie, isi cunoaste toate rudele, stie care sunt bunicii, matusile, unchii si verisorii, este adesea plimbat la sfarsit de saptamana la bunicii materni la tara unde este fascinat sa vada animalele si deseori in parcuri si locuri de joaca pentru copii.
      Raportul final privind evolutia relatiilor dintre O. si familia paratilor - fila 4 dosar - releva aceleasi concluzii privind evolutia favorabila a minorului in aceasta familie atat din punct de vedere fizic cat si psihic, precum si adaptarea sa clara intr-un mediu familial cald, armonios, securizant si stabil. Se retine astfel ca minorul are o stare de sanatate optima si ca acesta resimte protectie si siguranta din partea familiei care ii ofera un climat propice dezvoltarii sale.
         Mergand mai departe, se constata ca paratii au urmat si procedura de atestare ca familie adoptatoare, obtinand in acest sens atestatul nr./.12.2008 eliberat de catre DGASPC Brasov si ca starea de sanatate a acestora este foarte buna, nefiind evidentiati cu boli cronice, infectio-contagioase ori neuropsihice (a se vedea in acest sens certificatele medicale depuse la dosar).
Cazierele judiciare ale paratilor adoptatori demonstreaza faptul ca acestia nu figureaza cu condamnari penale si ca de fapt "nu sunt inscrisi in cazierul judiciar" - fila 144, 145.
In ceea ce priveste cerinta exprimarii consimtamantului parintilor firesti ai copilului in vederea adoptiei se observa, pe de o parte, ca in cauza devin incidente prevederile art.35 alin.2 lit.i) din legea nr.273/2006, potrivit carora acest acord nu mai este necesar in masura in care s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca irevocabila de incuviintare a deschiderii procedurii adoptiei. Or, in cauza exista o hotarare in acest sens pronuntata de Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov, respectiv, sentinta civila nr. /.05.2008.
        Pe de alta parte, in acord cu Decizia Curtii Constitutionale nr.369/2008 si cu noile reglementari legislative - OUG nr.102/2008  - instanta constata - potrivit notei de informare depuse la dosar de catre reclamanta - ca de la data deschiderii procedurii adoptiei, mama copilului nu s-a prezentat la sediul Directiei pentru a solicita vizitarea acestui minor, nu s-a interesat de situatia copilului si nici nu a solicitat revizuirea cazului. Dimpotriva, desi a fost invitata chiar in instanta pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la adoptia copilului sau mama minorului nu a dat curs nici acestei solicitari, motiv pentru care Tribunalul, in considerarea interesului superior al copilului va trece la solutionarea pricinii in lipsa acestui acord, apreciind ca in cauza primeaza  necesitatea apartenentei copilului la o familie care sa il iubeasca, sa il ingrijeasca, sa il educe si sa vegheze ca sanatatea, educatia si spiritul sau sa se dezvolte liber si in armonie.
Fata de cele ce preced Tribunalul constata ca sunt indeplinite cerintele legiuitorului prevazute prin dispozitiile art. 35 din Legea nr.273/2004 privind regimul juridic al adoptiei si, functie de probele administrate in cauza, opineaza in sensul ca prezenta adoptie este in interesul superior al copilului.
In temeiul art.53 din acelasi act normativ, copilul urmeaza a purta numele comun al sotilor adoptatori, si anume acela de "I." alaturi de prenumele sau "O.".
Tribunalul va dispune efectuarea cuvenitelor mentiuni in registrul de nasteri si intocmirea unui nou act de nastere pentru copilul in cauza, potrivit dispozitivului prezentei sentinte.

TRIBUNALUL
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E :
                       
              Admite cererea formulata de reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov,  cu sediul in Brasov str. Iuliu Maniu nr. 6 in contradictoriu cu paratii I.A. si  G.I., ambii domiciliati in Mun. Brasov, str. nr., bl., sc., ap., jud.Brasov,  si in consecinta:
      Incuviinteaza adoptia copilului S.Z., nascut la data de .09.2007, in Brasov, cu CNP  de catre paratii I.A. nascut la data de .1973,  in Brasov, jud.Brasov, fiul lui, cu CNP  si G.I., nascuta Chitea, la data de .1971, in R, jud.Brasov, fiica lui, cu CNP .
      Dispune ca pe viitor copilul  S.Z. sa poarte numele si prenumele de "I.O.".
      Dispune efectuarea cuvenitelor mentiuni in registrul de nasteri si intocmirea unui nou act de nastere pentru copilul in cauza.
          Definitiva. 
          Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
          Pronuntata in sedinta  publica,  astazi 29.01.2009.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Adoptii

Deschiderea procedurii de adoptie interna - Decizie nr. 23 din data de 11.06.2010
Deschiderea procedurii adoptiei interne, indeplinirea conditiilor prevazute de art. 29 din Legea nr.273/2004. - Decizie nr. 1272 din data de 03.12.2015
Stabilire Program Vizitare Minor - Sentinta civila nr. 17511 din data de 01.09.2010
incuviintare adoptie - Sentinta civila nr. 2182 din data de 13.07.2011
Refuzul tatalui de a consim?i la adop?ia copilului sau de catre actualul so? al mamei nu poate fi considerat abuziv - Decizie nr. 330 din data de 24.03.2011
Criteriile de apreciere a unei adoptii ca fiind adoptie nationala sau internationala in lumina dispozitiilor Legii nr.273/2004. - Decizie nr. 73 din data de 26.01.2011
Violul prev. de art.197, al.1 si 3 teza I C. pen. cu aplic. 41, al.2 C. pen. si art.3201, aql. 7 Cpr. pen. - Sentinta penala nr. 60/S din data de 17.10.2013
Intrerupere executare pedeapsa, nepreveserea motivului invocat de petent. - Hotarare nr. 58/S din data de 26.03.2014
Partaj. Bun vandut in cursul procesului de partaj. - Decizie nr. 28/A din data de 24.02.2014
Partaj. Respingerea actiunii pe exceptia autoritatii de lucru judecat. - Decizie nr. 82/R din data de 19.09.2012
Contestare nulitate adoptie. Respingerea actiunii ca neintemeiata. - Sentinta civila nr. 70/S din data de 19.02.2014
Neincadrarea in motivele revizuirii. Inadmisibilitatea revizuirii ca si cale de atac. - Sentinta penala nr. 70/S din data de 14.04.2014
Contestare nulitate absoluta adoptoe, lipsa recunoastere paternitate - Sentinta civila nr. 9/S din data de 10.01.2014
Contestatia hotararii Comisiei de Protectia Copilului. - Sentinta civila nr. 379 din data de 11.10.2013
Incetare masura de protectie - Sentinta civila nr. 445/S din data de 25.11.2013
Ordin de protectie. Inadmisibilitatea recursului ca si cale de atac. - Decizie nr. 1/R din data de 30.01.2014
Partaj / stabilirea unei cote superioare - Sentinta civila nr. 58/S din data de 26.03.2014
Divort. Admiterea apelului. Prima instanta a respins in mod neintemeiat cererea reconventionala a apelantului ca nesustinuta, cat timp, pe tot parcursul procesului a facut aplicarea art.614 C.p.c., retinand ca paratul are resedinta in strainatate si ... - Decizie nr. 22/A din data de 23.02.2010
Divort. Respingerea apelului. In conditiile in care, prin intampinare, paratul apelant a fost de acord cu atribuirea imobilului bun comun catre intimata in fata primei instante acesta nu mai poate solicita atribuirea in natura a bunului respectiv pe ... - Decizie nr. 19/A din data de 22.02.2010
Divort. Respingerea apelului. Imprejurari precum necesitatea pastrarii numelui comun intre minorul rezultat din casatorie si parintele caruia i-a fost incredintat (astfel incat, pe de o parte sa se diminueze disconfortul psihic produs minorului, iar ... - Decizie nr. 14/A din data de 16.02.2010