InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov - Minori si Familie

Violul prev. de art.197, al.1 si 3 teza I C. pen. cu aplic. 41, al.2 C. pen. si art.3201, aql. 7 Cpr. pen.

(Sentinta penala nr. 60/S din data de 17.10.2013 pronuntata de Tribunalul Brasov - Minori si Familie)

Domeniu Viol | Dosare Tribunalul Brasov - Minori si Familie | Jurisprudenta Tribunalul Brasov - Minori si Familie

ROMANIA
TRIBUNALUL PENTRU MINORI SI FAMILIE BRASOV
DOSAR NR. ...


SENTINTA PENALA NR. 60/S
Sedinta publica din data de 17.10.2013

      Cu participarea procurorului ………….. din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov

Pentru astazi fiind amanata pronuntarea asupra cauzei penale de fata, care s-a dezbatut in fond la data de 16.10.2013, pentru cand partile prezente si reprezentanta Parchetului au pus concluzii in sensul celor consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, iar instanta, din lipsa de timp pentru deliberare, a amanat pronuntarea pentru data de 17.10.2013. 
Dezbaterile au fost inregistrate in conformitate cu dispozitiile art. 304 C.p.p.
La apelul nominal facut in sedinta publica, la pronuntare, se constata lipsa partilor. 
Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:

T R I B U N A L U L,
deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:

      Prin rechizitoriul intocmit la data de … august 2013 de Parchetul de pe langa tribunalul pentru Minori si Familie Brasov, in dosarul nr. ..., inregistrat pe rolul acestei instante de judecata la data de august 2013, sub dosar nr. ..., s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului I.P., pentru savarsirea infractiunii de viol, prevazuta si pedepsita de art. 197 al. 1 si 3 teza I C. pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 C. pen. (2 acte materiale). 
      In esenta, s-a retinut prin actul de sesizare a instantei de judecata urmatoarea stare de fapt:
      La data de 19 iunie 2013, Sectia 6 Politia ..., jud. Brasov, a fost sesizata cu o plangere penala de catre numita M.N., in calitate de parinte al partii vatamate minore O.N., in varsta de 10.ANI, cu privire la faptul ca, la data de  iunie 2013, inculpatul I.P. a intretinut un raport sexual normal cu fiica sa minora, solicitand totodata efectuarea de cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de viol.
      In urma cercetarilor efectuate in cauza, au rezultat urmatoarele:
      Partea vatamata minora O.N. s-a nascut la data de                     in mun. , jud. , in urma unei relatii ocazionale a mamei sale M.N., avand paternitatea nerecunoscuta.
      Partea vatamata minora O.N. si mama sa M.N. domiciliaza in com. ..., localitate in care mama partii vatamate minore l-a cunoscut pe inculpatul I.P., cu care a inceput o relatie de concubinaj, inculpatul mutandu-se efectiv la locuinta celor doua de la adresa mentionata. 
      La inceputul lunii iunie 2011, intr-o zi, data neputand fi stabilita, partea vatamata minora O.N., in varsta de 10.ANI, a ramas la domiciliul mentionat impreuna cu inculpatul I.P. – concubinul mamei sale, aceasta din urma fiind plecata in rezolvarea anumitor probleme. Partea vatamata minora se afla in camera sa, in pat, imbracata sumar, cand, la un moment dat, in camera a intrat inculpatul I.P. care s-a asezat pe pat langa partea vatamata minora si a inceput sa-i vorbeasca spunandu-i totodata ca o iubeste, ca vrea sa ramana cu ea, timp in care o pipaia pe intreg corpul, pana in momentul in care a dezbracat-o de chiloti, iar pe la spate, stand intins intr-o pozitie laterala pe pat, a penetrat-o vaginal pe partea vatamata minora, actul sexual durand aproximativ cinci minute. La terminarea raportului sexual inculpatul nu a ejaculat in vaginul partii vatamate si nici in camera, parasind in timp util incaperea pentru a ejacula si a se spala. La revenirea in camera, inculpatul a sarutat-o pe gura pe partea vatamata si totodata a amenintat-o cu acte de violenta, pentru a nu relata mamei sale ori altei persoane despre cele intamplate, iar pentru a fi mai convingator, printr-un gest facut cu mana la gatul partii vatamate, i-a aratat acesteia cum ii va taia gatul daca va povesti cuiva despre cele intamplate.                         
      La data de 18 iunie 2013, in jurul orei 0700, dupa plecarea mamei sale de la domiciliu, partea vatamata minora a ramas in camera ei in pat si dormea, cand, la un moment dat, in camera a intrat inculpatul care, asezandu-se pe pat langa partea vatamata minora, a inceput sa o sarute, sa o pipaie pe intreg corpul, iar la un moment dat a dezbracat-o de pantaloni si chiloti si, din aceeasi pozitie lateral intins langa partea vatamata minora, a penetrat-o vaginal pe la spate, actul sexual durand circa cinci minute, dupa care, inainte de a ejacula, inculpatul a parasit camera. Revenind ulterior in camera  i-a atras atentia partii vatamate minore, schitand acelasi gest ca, ii va taia gatul daca va spune cuiva ori mamei sale despre cele intamplate.
      Intrucat mama partii vatamate minore (concubina inculpatului) se sesizase de ceva vreme ca intre fiica sa (partea vatamata minora) si inculpat (concubinul sau) se petreceau lucruri nefiresti, in sensul ca devenisera oarecum prea apropiati, iar atunci cand ii urmarea se desparteau brusc, in dimineata zilei de  iunie 2011, la plecarea de la domiciliu, si-a lasat telefonul mobil marca Nokia  pe pervazul camerei partii vatamate minore, pus pe inregistrare, iar la intoarcerea la domiciliu, verificandu-si telefonul mobil, a ascultat inregistrarea audio a conversatiei dintre fiica sa si inculpat pe durata raportului sexual care a avut loc, acest lucru determinand-o in final a sesiza organele de politie dupa ce a obtinut relatii suplimentare de la fiica sa in legatura cu cele intamplate. Inregistrarea conversatiei a fost pusa de buna voie de catre numita M.N. la dispozitia organelor de politie, pentru a servi ca mijloc de proba in procesul penal.
      Raportat la cele mai sus aratate, certificatul medico-legal cu numarul ... din data de iunie 2011 al Serviciului Judetean de Medicina Legala Brasov conchide faptul ca partea vatamata minora O.N., in varsta de 10.ANI la data examinarii – iunie 2011, prezenta urmele unei deflorari vechi a carei data nu se poate stabili, fara leziuni recente la nivelul organelor genitale, in continutul vaginal recoltat   neconstatandu-se prezenta de spermatozoizi, acest ultim aspect coroborandu-se cu declaratia partii vatamate minore conform careia inculpatul, inainte de a ejacula, parasea  camera.
      Raportul  de  evaluare  psihologica  intocmit  pe  seama  minorei  O.N., ca urmare a intervievarii acesteia, a conchis cu privire la relatarea cu sinceritatea genuina specifica varstei si intr-o insiruire factuala logica evenimentele care au determinat victimizarea acesteia prin agresiunile sexuale produse asupra sa, creionand profilul psihologic al unei minore care, prin natura deficitului intelectual si emotional, intruneste un grad de vulnerabilitate maximala, cu precadere in aria abuzului sexual. Totodata s-a concluzionat ca minora a fost agresata sexual, prin metode specifice, intimidare, amenintare, santaj, hartuire, concluzii coroborate cu ansamblul materialului probatoriu administrat.
      Raportul de expertiza medico-legala psihiatrica cu numarul 1669/E din data de 4 iulie 2013 al Serviciului Judetean de Medicina Legala Brasov, in coroborare cu concluziile desprinse din raportul de evaluare psihologica mai sus aratat, conchide faptul ca partea vatamata minora O.N., in varsta de 10.ANI la data expertizarii, prezenta un retard mintal usor cu deficit amnezic extrem de grav QI – 56, prezentand aceleasi probleme psihice si la datele abuzurilor sexuale, iar in raport de acestea nu putea sa isi exprime acordul in legatura cu raportul sexual, nu cunostea semnificatia si consecintele unui astfel de raport sexual.
      Raportat la diagnosticul pus partii vatamate minore, studiile de specialitate au aratat urmatoarele: Retardul mental usor (scor QI= 50-69) – subiectii pot invata limbajul vorbit, scrisul, cititul si calculul la nivel elementar, dar cu intarziere comparativ cu ceilalti copii (motiv pentru care vor fi educati in cadrul unor scoli ajutatoare); nu achizitioneaza gandirea abstracta, dar achizitioneaza capacitatea de autoingrijire (spalat, control sfincterian, mancat, imbracat) si de autoadministrare, pot lucra in domenii care necesita abilitati practice, nu intelectuale; sunt usor de manipulat, putand deveni  „marionete”/„executanti”, pot prezenta conduita sociala adecvata (armonici) sau tulburari de conduita sociala (dizarmonici): imaturitate emotionala si sociala notabila, incapacitatea de a face fata cerintelor mariajului sau ale cresterii copiilor, dificultatea de a se adapta traditiilor culturale/sociale, deoarece nu inteleg consecintele actelor lor; rar pot prezenta: epilepsie, autism, hiperkinezie, dismorfii faciale, paralizie cerebrala spastica, tulburari de vedere sau de auz.
      In fata instantei, la termenul de judecata din data octombrie 2013, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul I.P. a declarat personal ca recunoaste savarsirea infractiunii retinute in sarcina sa prin rechizitoriu – viol, prevazuta de art. 197 al. 1 si 3 teza I C. pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 C. pen. (2 acte materiale), solicitand, totodata, ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, probe pe care si le insuseste (f. … dosar TMF).
In drept, tribunalul retine aplicabilitatea in cauza a prevederilor art. 3201 al. 2 C. pr. pen., potrivit cu care „judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata”. Totodata, potrivit dispozitiilor art. 3201 al. 4 C. pr. pen., „instanta de judecata solutioneaza latura penala atunci cand din probele administrate in cursul urmaririi penale rezulta ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat”.
Raportat la normele legale care reglementeaza materia judecatii in cazul recunoasterii vinovatiei, instanta constata ca probele administrate in cursul urmaririi penale, care se coroboreaza cu recunoasterea de catre inculpatul I.P. a savarsirii infractiunii retinute in sarcina sa prin actul de sesizare a instantei, fac dovada de necontestat ca inculpatul a comis doua acte materiale ce intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de viol.
Astfel, din declaratia partii vatamate minore O.N., in varsta de 10.ANI la data comiterii ambelor acte materiale, rezulta modalitatea concreta in care inculpatul a intretinut, la data de  iunie 2011, precum si la o data anterioara, neprecizata, la inceputul lunii iunie 2011, acte sexuale normale cu minora, prin penetrare vaginala, inculpatul profitand de lipsa de la domiciliu a mamei partii vatamate, M.N. – cu care inculpatul intretinea o relatie de uniune consensuala, fiind gazduit de aceasta din urma. De fiecare data dupa consumarea actului sexual cu partea vatamata minora, inculpatul a amenintat-o pe aceasta cu gesturi care puteau fi interpretate ca sugerand taierea gatului acesteia in cazul in care minora ar fi povestit mamei sale despre cele intamplate. Partea vatamata a precizat, totodata, ca nu a fost fortata sau constransa fizic de I.P. sa intretina relatii sexuale cu acesta, insa i-a fost frica si rusine sa ii spuna mamei ce s-a intamplat (f. …).      
Cele declarate de partea vatamata minora se coroboreaza si cu depozitia martorului S.M., care a aratat ca inculpatul I.P. i-a povestit ca a intretinut relatii sexuale orale cu „o fata mare” din sat, iar dupa aceasta a intretinut si relatii sexuale normale cu aceeasi persoana (f. .. dosar u.p.).    
      Din certificatul medico-legal nr. .../ iunie 2011 eliberat de Serviciul Judetean de Medicina Legala Brasov rezulta ca partea vatamata minora O.N. prezinta o dezvoltare somatica corespunzatoare varstei de 14-15 ani, in timp ce dezvoltarea psihica este corespunzatoare varstei de 6-7 ani, fiind dezorientata temporo-spatial. Actul medical conchide in sensul ca partea vatamata O.N. prezenta, la data examinarii, urmele unei deflorari vechi a carei data nu poate fi stabilita. Minora nu prezenta leziuni recente la nivelul organelor genitale, iar in continutul vaginal recoltat nu s-a constatat prezenta spermatozoizilor (f. .. dosar u.p.), aspect care se coreleaza cu declaratiile inculpatului si ale partii vatamate, ambii aratand ca, dupa consumarea actelor sexuale, inculpatul a ejaculat in afara.
       Raportat la probele administrate in cursul urmaririi penale, astfel cum au fost mai sus analizate, instanta constata ca fapta inculpatului I.P., care la o data neprecizata in cursul lunii iunie 2011, iar apoi la data de  iunie 2011, a intretinut, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, acte sexuale normale cu partea vatamata O.N., in varsta de 10.ANI la data comiterii ambelor acte materiale, cunoscand varsta acesteia, astfel cum recunoaste inculpatul in declaratia data in cursul urmaririi penale (f. … dosar u.p.), intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol, prevazuta si pedepsita de art. 197 al. 1 si 3 teza I C. pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 C. pen. (2 acte materiale).
      Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu intentie directa, constrangerea exercitata asupra partii vatamate fiind de natura psihica, in sensul ca inculpatul a amenintat-o pe aceasta cu gesturi care puteau fi interpretate ca sugerand taierea gatului acesteia in cazul in care minora ar fi povestit mamei sale despre cele intamplate. Totodata, tribunalul constata ca, fata de varsta si dezvoltarea psiho-emotionala a partii vatamate, inculpatul a profitat si de imposibilitatea acesteia de a-si exprima vointa. Pentru a retine astfel, instanta are in vedere raportul de evaluare psihologica intocmit de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov – Serviciul delincventa si interventii in regim de urgenta in domeniul asistentei sociale si violenta (f. … dosar u.p.), din care rezulta ca minora prezinta o dezvoltare cognitiva precara, accentuata de lipsa de stimulare educationala si de implicare a adultilor de referinta pe aceasta directie; manifesta o gandire lenta, limitata la aspecte concrete, asociata unui deficit de memorie si atentie; naivitatea minorei, lipsa de experienta, precum si discernamantul limitat au constituit elemente facilitatoare de care agresorul a profitat, in scopul obtinerii gratificarii sexuale. Prin raport se conchide in sensul ca, tinand cont de aspectele antementionate, se poate creiona profilul psihologic al unei minore care, prin natura deficitului intelectual si emotional, intruneste un grad de vulnerabilitate maxima, cu precadere in aria abuzului sexual. Pe acest fond, minora a fost agresata sexual, prin metode specifice (intimidare, amenintare, santaj, hartuire).
      Faptul ca partea vatamata s-a aflat in imposibilitate de a-si exprima un consimtamant valabil la actele sexuale comise de inculpat rezulta si din raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. iulie 2011 intocmit de Serviciul Judetean de Medicina Legala Brasov, ale carui concluzii sunt in sensul ca minora nu putea sa isi exprime acordul in legatura cu raportul sexual, nu cunostea semnificatia si consecintele raporturilor sexuale (f. … dosar u.p.).  
      In consecinta, in baza art. 3201 al. 7 C. pr. pen., retinand vinovatia inculpatului I.P. sub aspectul savarsirii infractiunii de viol, prevazuta si pedepsita de art. 197 al. 1 si 3 teza I C. pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 C. pen. (2 acte materiale), tribunalul., facand si aplicarea art. 74 lit. a si c C. pen., respectiv art. 76 lit. b C. pen., va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa de 4 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a, b, d si e C. pen., pe o durata de 3 ani, pedeapsa ce se va executa, potrivit art. 66 C. pen., dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori dupa prescriptia executarii pedepsei.
      La individualizarea judiciara a pedepsei aplicate inculpatului I.P., in conformitate cu dispozitiile art. 72 C. pen., tribunalul are in vedere, in primul rand, gravitatea infractiunii savarsite, multitudinea actelor materiale si modalitatea de comitere a faptelor: asupra unei parti vatamate minore, in varsta de doar 10.ANI, profitand de starea de imaturitate a victimei, stare agravata si de problemele de natura psihica pe care adolescenta le prezinta, aceasta fiind imatura din punct de vedere emotional si fiind diagnosticata cu retard mintal usor cu deficit mnezic extrem de grav – QI:56, precum si de imprejurarea ca victima se afla singura cu inculpatul, acesta din urma profitand de absenta de la domiciliu a mamei partii vatamate – concubina inculpatului.
      Totodata, distinct de gravitatea faptei savarsite, tribunalul va lua in considerare, la individualizarea judiciara a pedepsei aplicate, si circumstantele care caracterizeaza persoana inculpatului. Astfel, se constata ca inculpatul se afla la prima confruntare cu legea penala (f. 44 dosar u.p.), a recunoscut fara rezerve faptele retinute de acuzare si a colaborat cu autoritatile in scopul aflarii adevarului, s-a prezentat in fata organelor de ancheta, neincercand sa se sustraga urmaririi penale, aspecte care justifica retinerea in favoarea sa a circumstantelor atenuante judiciare prevazute de dispozitiile art. 74 lit. a si c C. pen., cu consecinta reducerii pedepsei aplicate, dupa reducerea obligatorie la care trimite art. 3201 al. 7 C. pr. pen., sub minimul special al pedepsei inchisorii, in conditiile art. 76 lit. b C. pen. 
      Totodata, instanta urmeaza a tine cont si de constatarile ce rezulta din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune Brasov din care rezulta ca inculpatul I.P. este sustinut de familie, cu care are o buna relatie, beneficiaza de stabilitate locativa si financiara, are preocupari constructive in sensul obtinerii de venituri licite, este cunoscut ca avand un comportament corespunzator in societate si nu a mai avut manifestari deviante de natura sexuala. Avand in vedere informatiile obtinute despre persoana si conduita inculpatului, se apreciaza de catre consilierul de probatiune ca inculpatul I.P. se va putea reintegra social si va avea o evolutie comportamentala pozitiva in conditiile in care va fi inclus in programe de dezvoltare a abilitatilor sociale si dobandirea controlului asupra propriului comportament (f. … dosar TMF).    
      In conformitate cu prevederile art. 71 C. pen., tribunalul urmeaza a interzice inculpatului I.P., ca pedeapsa accesorie, pe durata executarii pedepsei principale aplicate prin prezenta, drepturile prevazute de art. 64  al. 1 lit. a teza a II-a, b, d si e C. pen.
      Raportat la natura infractiunii pentru care s-a dispus condamnarea inculpatului, instanta apreciaza ca nu-i pot fi interzise acestuia si dreptul de a alege, respectiv dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o anumita activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul la savarsirea infractiunilor, atat dreptul de a alege cat si dreptul la munca fiind consacrate prin Constitutia Romaniei.
      In schimb, avand in vedere ca infractiunea a fost savarsita asupra unei parti vatamate minore, tribunalul apreciaza ca se impune interzicerea exercitarii de catre inculpat a drepturilor parintesti si a dreptului de a fi tutore sau curator, in conformitate cu prevederile art. 71 al. 3 C. pen., raportat a art. 64 lit. d si e C. pen., faptele savarsite de inculpat, constand in aceea ca a intretinut in doua randuri, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, acte sexuale normale cu partea vatamata O.N., in varsta de 10.ANI, profitand de imposibilitatea minorei de a-si exprima vointa, fiind incompatibile cu exercitarea oricaror drepturi referitoare la copii, aceasta ingerinta in dreptul inculpatului la respectarea vietii private si de familie, prevazut de art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, fiind necesara intr-o societate democratica si proportionala cu scopul urmarit, si anume impiedicarea inculpatului ca pe viitor sa reitereze un comportament similar in relatia cu propriii sai copii sau fata de alti minori.  
      In conformitate cu prevederile art. 88 C. pen., se va scadea din durata pedepsei inchisorii aplicate prin prezenta durata retinerii si arestarii preventive a inculpatului I.P., cu incepere de la data de 6 august 2013 si pana la zi.
      Fata de natura si gravitatea infractiunilor savarsite, avand in vedere ca in cauza s-a pronuntat o hotarare de condamnare (chiar nedefinitiva) la pedeapsa inchisorii in regim de detentie, precum si raportat la cuantumul pedepsei aplicate prin prezenta, instanta, in baza art. 350 al. 1 C. pr. pen., urmeaza a mentine arestarea preventiva a inculpatului I.P. (arestat conform mandatului de arestare preventiva nr.  august 2011 emis de Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov), punerea sa in libertate la acest moment nefiind o masura oportuna.
In ceea ce priveste latura civila a procesului penal, tribunalul retine urmatoarele:
In cauza, in termen legal, inainte de citirea actului de sesizare a instantei, conform prevederilor art. 15 al. 2 C. pr. pen., Spitalul Clinic de Copii Brasov din cadrul Consiliului Judetean Brasov s-a constituit, in fata instantei de judecata, parte civila in procesul penal cu suma de 663,92 lei, reprezentand contravaloarea prestatiilor medico-sanitare acordate pacientei O.N., care a beneficiat de ingrijire medico-sanitara in perioada iulie 2011, conform decontului de cheltuieli depus la dosar (f.  dosar TMF).
Prin urmare, constatand intrunirea cumulativa a conditiilor care guverneaza raspunderea civila delictuala: existenta prejudiciului cert cauzat partii civile de catre inculpat, existenta faptei ilicite a inculpatului, existenta raportului de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, precum si existenta vinovatiei inculpatului, tribunalul, in baza art. art. 14 si art. 15 C. pr. pen., raportat la art. 346 C. pr. pen., cu aplicarea art. 1357, art. 1381 si art. 1385-1386 Cod civil, va admite actiunea civila exercitata de partea civila Spitalul Clinic de Copii Brasov din cadrul Consiliului Judetean Brasov, cu consecinta obligarii inculpatului I.P. sa achite suma de 663,92 lei in favoarea acestei parti civile, cu titlu de despagubiri materiale. 
Totodata, instanta retine ca partea civila minora O.N. s-a constituit parte civila in procesul penal, prin reprezentant legal M.N., cu suma de 67.500 de lei, constand in daune morale (f.  dosar TMF).
Constatand intemeiata in parte actiunea civila exercitata de partea civila minora, prin reprezentant legal, tribunalul urmeaza a-l obliga pe inculpatul I.P. la plata sumei de 15.000 de lei in favoarea acestei parti civile, cu titlu de daune morale.
      Astfel, tribunalul apreciaza ca suma totala de 15.000 de lei este de natura sa acopere prejudiciul moral suferit de partea vatamata O.N., ca urmare a atingerii aduse dreptului la o viata sexuala normala si liber consimtita prin actiunile ilicite ale inculpatului, un asemenea prejudiciu nefiind strict cuantificabil din punct de vedere pecuniar. La stabilirea cuantumului daunelor morale, instanta are in vedere trauma fizica si psihica suferita de partea vatamata minora si consecintele viitoare evident nefaste ale actiunilor ilicite ale inculpatului asupra acestei victime, care avea varsta de doar 10.ANI la momentul la care a fost supusa agresiunilor de natura sexuala de catre inculpat. Totusi, instanta apreciaza ca fiind excesiva suma de 67.500 de lei solicitata de partea vatamata, fiind cunoscut ca prin acordarea unor asemenea sume cu titlu de daune morale este interzis a se ajunge la o imbogatire fara justa cauza a partii civile.    
In baza art. 109 al. 1 si 3, raportat la art. 110 C. pr. pen., pentru motivele aratate in incheierea din data de  octombrie 2011, prin care s-a inlaturat, din oficiu, omisiunea vadita din minuta sentintei penale nr. octombrie 2011, se va dispune pastrarea la camera de corpuri delicte a instantei, pana la solutionarea definitiva a cauzei, iar ulterior conservarea urmatoarelor mijloace materiale de proba:
- Coletul nr. 1 ce contine fire de par;
- Coletul nr. 2 ce contine rochie de dama cu bustiera de culoare rosie cu flori albastre si crem ridicata de la locuinta minorei;
- Coletul nr. 3 ce contine pantaloni scurti de culoare neagra cu roz ridicati de la locuinta minorei;
- Coletul nr. 4 ce contine chilot de dama de culoare roz ce prezinta in partea din fata pete de culoare brun roscat cu aspect de sange ridicat de la locuinta minorei;
- Colet nr. 5 ce contine lenjerie de pat.        
      In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 – privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, cu modificarile si completarile ulterioare, tribunalul va dispune prelevarea de la inculpatul I.P. a probelor biologice in vederea introducerii profilelor genetice in baza de date a Sistemului National de Date Genetice Judiciare.   
In baza art. 191 al. 1 C. pr. pen., inculpatul va fi obligat la plata sumei de 1.125 de lei in favoarea statului, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 925 de lei reprezinta cheltuieli din faza de urmarire penala, conform rechizitoriului.
In baza art. 193 al. 1 si 2 C. pr. pen., instanta urmeaza a obliga inculpatul Porumbescu sa achite suma de 1.200 de lei in favoarea partii civile minore O.N., prin reprezentant legal M.N., cu titlu de cheltuieli judiciare partiale, constand din onorariu de avocat.
Astfel, avand in vedere ca actiunea civila exercitata de partea civila minora, prin reprezentant legal, a fost admisa doar in parte, in acord cu prevederile art. 193 al. 2 C. pr. pen. inculpatul va fi obligat la plata partiala a cheltuielilor judiciare – 1.200 de lei constand din onorariu de avocat, suma care in total s-a ridicat 3.700 de lei (f. … dosar TMF).
In ceea ce priveste chitantele depuse la dosar de catre partea civila minora (f. … dosar TMF), reprezentand contravaloarea unor investigatii medicale efectuate de aceasta, instanta constata ca sumele respective nu pot fi incluse in cheltuielile judiciare suportate de inculpat, ci ar fi trebuit sa faca obiectul unor despagubiri materiale. In conditiile in care partea vatamata minora, prin reprezentant legal, s-a constituit parte civila in procesul penal doar cu suma reprezentand daune morale, instanta nu poate acorda contravaloarea prejudiciului material suferit de aceasta, in aplicarea principiului disponibilitatii partii asupra actiunii civile. Instanta ar fi fost obligata sa se pronunte, din oficiu, asupra acestor cheltuieli suportate de partea vatamata, in conditiile art. 17 C. pr. civ., doar in conditiile in care minora nu s-ar fi constituit parte civila, ceea ce nu este cazul in speta de fata, cand partea vatamata, prin reprezentant legal si asistata fiind de aparator ales, a aratat care sunt pretentiile sale fata de inculpat. In aceasta situatie, principiul oficialitatii in ceea ce priveste exercitarea actiunii civile atunci cand cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu este infrant.. 

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
H O T A R A S T E:

      In baza art. 197 al. 1 si 3 teza I C. pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 C. pen. (2 acte materiale), raportat la art. 3201 al. 7 C. pr. pen, cu aplicarea art. 74 lit. a si c C. pen. si art. 76 lit. b C. pen., condamna pe inculpatul I.P., fiul lui … si .., nascut la data de 1990 in, jud. Brasov, cu domiciliul in …, jud. Brasov, cetatean roman, studii – 5 clase, ocupatia – crescator de animale, fara loc de munca, stagiul militar nesatisfacut, fara antecedente penale, posesor al C.I. seria BV eliberate de SPCLEP , , detinut in Penitenciarul Codlea in baza mandatului de arestare preventiva nr. august 2011 emis de Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov, la pedeapsa de 4 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a, b, d si e C. pen., pe o durata de 3 ani, pentru savarsirea infractiunii de viol impotriva partii vatamate minore O.N., nascuta la data de  iulie 1998 in mun. …, jud. …
In baza art. 71 C. pen., interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, drepturile prevazute de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a, b, d si e C. pen.
In baza art. 88 C. pen., scade din durata pedepsei inchisorii aplicate prin prezenta durata retinerii si arestarii preventive a inculpatului, cu incepere de la data de  august 2011 si pana la zi.
In baza art. 350 al. 1 C. pr. pen., mentine masura arestarii preventive a inculpatului.
In baza art. 14 si art. 15 C. pr. pen., raportat la art. 346 C. pr. pen., cu aplicarea art. 1357, art. 1381 si art. 1385-1386 Cod civil, admite actiunea civila exercitata de partea civila SPITALUL CLINIC DE COPII BRASOV din cadrul CONSILIULUI JUDETEAN BRASOV, cu sediul in mun. Brasov, str. Nicopole, nr. 45, jud. Brasov, cod fiscal 4317738, si in consecinta: 
Obliga inculpatul I.P. sa achite suma de 663,92 lei in favoarea partii civile SPITALUL CLINIC DE COPII BRASOV, cu titlu de despagubiri materiale.
In baza art. 14 si art. 15 C. pr. pen., raportat la art. 346 C. pr. pen., cu aplicarea art. 1357, art. 1381 si art. 1385-1386 Cod civil, admite in parte actiunea civila exercitata de partea civila minora O.N., prin reprezentant legal M.N., ambele cu domiciliul in …, jud. Brasov, si in consecinta:
Obliga inculpatul I.P. sa achite suma de 15.000 de lei in favoarea partii civile minore O.N., prin reprezentant legal M.N., cu titlu de daune morale.
In baza art. 109 al. 1 si 3, raportat la art. 110 C. pr. pen., dispune pastrarea la camera de corpuri delicte a instantei, pana la solutionarea definitiva a cauzei, iar ulterior conservarea urmatoarelor mijloace materiale de proba:
- Coletul nr. 1 ce contine fire de par;
- Coletul nr. 2 ce contine rochie de dama cu bustiera de culoare rosie cu flori albastre si crem ridicata de la locuinta minorei;
- Coletul nr. 3 ce contine pantaloni scurti de culoare neagra cu roz ridicati de la locuinta minorei;
- Coletul nr. 4 ce contine chilot de dama de culoare roz ce prezinta in partea din fata pete de culoare brun roscat cu aspect de sange ridicat de la locuinta minorei;
- Colet nr. 5 ce contine lenjerie de pat.        
      In baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 – privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, cu modificarile si completarile ulterioare, dispune prelevarea de la inculpatul I.P. a probelor biologice in vederea introducerii profilelor genetice in baza de date a Sistemului National de Date Genetice Judiciare.   
In baza art. 191 al. 1 C. pr. pen., obliga inculpatul I.P. la plata sumei de 1.125 de lei in favoarea statului, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 925 de lei reprezinta cheltuieli din faza de urmarire penala.
In baza art. 193 al. 1 si 2 C. pr. pen., obliga inculpatul I.P. sa achite suma de 1.200 de lei in favoarea partii civile minore O.N., prin reprezentant legal M.N., cu titlu de cheltuieli judiciare partiale, constand din onorariu de avocat.
      Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare cu inculpatul I.P. si cu partea civila SPITALUL CLINIC DE COPII BRASOV si de la pronuntare cu partea civila minora O.N., prin reprezentant legal M.N..
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 17 octombrie 2013.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011