InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov

infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal

(Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012 pronuntata de Tribunalul Brasov)

Domeniu Viol | Dosare Tribunalul Brasov | Jurisprudenta Tribunalul Brasov

Prin decizia penala 44/R/13.02.2012 pronuntata in recurs, a fost admis recursul declarat de inculpatul SI  impotriva sentintei penale 2550 din data de 22.12.2010 pronuntata de Judecatoria Brasov in dosarul penal 28567/197/2009, pe care a casat-o in ceea ce priveste latura penala si latura civila a cauzei.
       Rejudecand:
       In baza art. 334 Cod Procedura Penala s-a dispus schimbarea incadrarii juridice retinute in sarcina inculpatului SI  prin actul de sesizare a instantei, din infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal.
       In baza art. 20 Cod Penal raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal s-a dispus condamnarea inculpatului SI  la o pedeapsa de 1 (un) an si 6 (sase) luni inchisoare pentru tentativa la infractiunea de viol.
       Cu aplicarea art. 71 si art. 64 litera a teza a II-a, litera b Cod Penal.
       In baza art. 81 si 82 Cod Penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata inculpatului pe un termen de incercare de 3 ani si 6 luni. In baza art. 71 al. 5 Cod Penal suspenda si executarea pedepsei accesorii.
       S-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiile art. 83 Cod Penal referitoare la consecintele comiterii unei infractiuni in perioada termenului de incercare.
       S-a admis in partea actiunea civila formulata  de partea civila  AZ si inculpat a fost obligat sa plateasca partii civile suma de 3000 euro sau echivalentul in lei la cursul oficial din ziua platii, cu titlu de daune morale si respinge toate celelalte pretentii solicitate.
A fost respins recursul declarat de Ministerul Public.

„viol” schimbarea incadrarii juridice din infractiune consumata in infractiune in forma tentativei.

Prin sentinta penala 2550 din data de 22.12.2010 pronuntata de Judecatoria Brasov in dosarul penal 28567/197/2009, in baza art. 197 alin. 1  C.p. s-a dispus condamnarea inculpatului SI  la pedeapsa de 4 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art. 64 lit. a teza a II-a,b,d si e Cod Penal  pe o durata de 3 ani, pentru savarsirea infractiunii de viol fata de partea vatamata AZ. S-a facut aplicarea art. 861 Cod Penal pe un termen de incercare de 7 ani, cu stabilirea de masuri si obligatii in sarcina inculpatului.
       S-a facut aplicarea art. 71 si art. 64 alin 1 lit. a teza a II-a si b Cod Penal si respectiv art. 71 al. 5 Cod Penal.
            Sub aspectul laturii civile inculpatul a fost obligat sa plateasca partii  civile suma de 3000 lei reprezentand cheltuieli ocazionate cu spitalizarea si tratamentul medical  si 10.000 Euro (echivalentul in lei la data platii curs oficial)reprezentand daune morale, fiind respinse restul pretentiilor civile.  
Inculpatul a fost obligat la plata sumei de 1500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
       Pentru a dispune astfel, instanta de fond a retinut ca
       La data de 17.12.2009 sub numarul 28567/197/2009 a fost inregistrat dosarul prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului SI pentru savarsirea infractiunii de viol prev de art. 197 alin 1 Cod Penal, retinandu-se in sarcina inculpatului ca in data de 13.09.2009 a penetrat-o  vaginal pe partea vatamata AZ, dupa ce a exercitat violente impotriva acesteia in acest scop.
       Ca stare de fapt, instanta de fond a retinut ca din probele administrate in cauza, ca in data de 13.09.2009, in jurul orelor 15,00 partea vatamata AZ se afla pe o banca  din parcul Astra, in zona pietonala  - langa fantana arteziana.
       La un moment dat partea vatamata AZ a fost abordata de catre inculpatul SI , care s-a prezentat sub numele de ,,I,, si care spunandu-i ca are un apartament de vanzare, a intrat in discutii cu partea vatamata care era interesata de achizitionarea unui apartament si sub pretextul ca ii va arata apartamentul in cauza, a determinat-o sa il insoteasca la locuinta inculpatului situata in municipiul Brasov, str. ----, cei doi deplasandu-se pe jos prin Piata Agroalimentara Astra, apoi prin parcul Somesul pana la locuinta inculpatului.
       Cand au ajuns in apartament, inculpatul a desfacut sticla de vin  achizitionata de inculpat din Piata Astra, a servit-o pe partea vatamata, acesta a  baut din pahar cateva guri, dupa care inculpatul a dezbracat-o de haine, cerandu-i si partii vatamate sa se dezbrace, partea vatamata a refuzat, asa ca inculpatul a dezbracat-o cu  forta, tragand de haine  fara sa se rupa, cu exceptia sutienului care s-a rupt in momentul in care a tras de el.
       Inculpatul SI  apoi a trantit-o pe partea vatamata AZ pe patul din dormitor, partea vatamata rugandu-se insistent de  inculpat sa o lase sa plece, inculpatul a refuzat  si a prins-o  cu mainile de brate  pentru a nu se putea zbate  si pentru a nu scapa, dupa care, profitand de imobilizarea victimei, a penetrat-o cu penisul  in vagin, dar datorita  smuciturilor repetate ale partii vatamate, acesta a scapat de penetrarea inculpatului care pentru a o imobiliza si impiedica sa tipe dupa ajutor  s-a asezat cu coatele pe bratele partii vatamate , apasandu-o cu degetul mare pe gat pentru a o impiedica sa tipe.
       Datorita zbaterilor partii vatamate inculpatul SI si-a pierdut erectia, nereusind  sa continue raportul sexual cu partea vatamata  (raport care a constat practic doar in penetrare, neurmata de ejaculare) motiv pentru care inculpatul a luat-o pe partea vatamata din dormitor, tragandu-o dupa el in sufragerie, incercand din nou sa intretina raport sexual, dar  nu a reusit,  apoi  a dus-o din nou in dormitor, incercand din nou  sa aiba un raport sexual dar nu a reusit.
        In timp ce inculpatul a incercat sa aiba raporturi sexuale cu partea vatamata  acesta a muscat-o in zona sanilor.
       La un moment dat, partea vatamata a iesit in holul apartamentului, timp in care inculpatul a ramas in sufragerie. Din hol partea vatamata a luat o pereche de pantaloni  ai inculpatului, inculpatul a venit dupa partea vatamata si a incercat sa-i traga jos pantaloni, dar nu a reusit, spunandu-i partii vatamate ca nu are curajul sa iasa asa imbracata din locuinta lui.
             Inculpatul s-a intors in sufrageria apartamentului, moment in care partea vatamata AZ, profitand de lipsa de supraveghere din partea inculpatului, s-a  imbracat la repezeala cu geaca ei care ramasese in cuierul de langa usa de acces  in apartament si s-a incaltat cu o pereche de sandale ale inculpatului care se aflau langa usa de acces in apartament, dupa care a iesit din apartamentul inculpatului SI, coborand pe scari de la etajul I al blocului la parter, unde s-a intalnit cu martorele CE si CM, carora le-a spus ca un barbat care sta la etajul I de  pe aceea scara ,,s-a dat la ea,, si nu poate sa-si recupereze din apartamentul sau poseta si hainele. La solicitare partii vatamate, martora CE i-a spus adresa la care a fost, dupa care partea vatamata a plecat acasa. Cand a ajuns acasa i-a spus fiicei sale martora RM, ceea cea patit acesta  din urma a anuntat politia.
         Lucratorii din cadrul Politie Municipiului Brasov l-au identificat pe inculpatul  SI  in parcul ,,S,, din zona str. Berzei din municipiul Brasov, cu ajutorul fiicei inculpatului, martora SC.
       La sediul Politie Municipiului Brasov s-a constatat ca partea vatamata AZ era imbracata cu pantaloni  barbatesti (in buzunarele carora s-a gasit un carnetel cu numerele de telefon (carnetel care s-a stabilit in urma investigatiilor  ca apartine inculpatului SI ) si incaltata cu o pereche  de sandale barbatesti.
       Instanta de fond a apreciat ca starea de fapt descrisa  mai sus a fost retinuta avandu-se in vedere  plangerea  si declaratiile partii vatamate AZ, minuta medicala din 14 .09.2009 si fisa UPU, raport de constatare medico–legala 3098/E din 14.09.2009, raport de expertiza medico–legala psihiatrica nr. 3137/E/17.09.2009, procese verbale de prezentare pentru recunoastere din grup din data de 04.11.2009, proces-verbal de examinare a articolelor de imbracaminte purtate de partea vatamata AZ in sera zilei de 13.09.2009 si plansa fotografica intocmita, proces–verbal de ridicare a unor obiecte de la partea vatamata AZ si obiecte ridicate, carnetel si doua pixuri, proces–verbal de ridicare a articolelor de imbracaminte masculine apartinand inculpatului si purtate de partea vatamata AZ cand a fugit  din apartamentul acestuia declaratiile martorilor RM, fiica partii vatamate SC, CE si  CM, proces–verbal de restituire a unor obiecte vestimentare catre partea vatamata, proces–verbal de predare de catre martora SC catre organele de politie a unor obiecte vestimentare apartinand partii vatamate si gasite dupa fapta in locuinta inculpatului, proces –verbal  de predare  a unor bunuri partii vatamate, adresa Serviciului Criminalistic referitoare la examinarea cearsafului ridicat de pe patul  inculpatului, proces–verbal de depistare a inculpatului din 13.09.2009.
In analiza probatoriului administrat instanta a avut in vedere particularitatile emotionale pe care le resimt persoanele vatamate, victime ale unor infractiuni de natura sexual si mai ales de sentimentul confuz de vinovatie incercat de acestea si de incercarea corelativa instinctiva de a se dezvinovati.
Pe parcursul cercetarilor  partea vatamata a relatat ca in data de 13.09.2009 in jurul orelor 15,00 in timp ce se afla in parcul ,,A,, langa fantana artizanala pe o banca, s-a apropiat de ea un barbat necunoscut care a intrat in vorba, partea vatamata i-a spus ca vrea sa cumpere un apartament, barbatul respectiv i-a spus ca are un apartament de vanzare si ca-l vinde la un pret mic.  Partea vatamata a fost de acord  sa mearga acasa la acel barbat sa vada apartamentul, in drum barbatul a cumparat o sticla  de vin  rosu de la un chiosc din Piata Astra. Au urcat  la etajul 1 al imobilului situat in municipiul Brasov, str. ----- unde se afla apartamentul compus din dormitor, sufragerie, hol, bucatarie si WC. Cand au ajuns in apartament barbatul a invitat-o in dormitor, partea vatamata s-a asezat pe marginea patului, intre timp inculpatul s-a dus la bucatarie de unde a revenit  cu doua pahare si sticla de vin pe care o cumparase, a turnat vin in pahare si i-a intins paharul cu vin, spunandu-i ,,dezbracate si fa-te comoda,, partea vatamata i-a spus ca nu poate sa faca asa ceva, iar atunci inculpatul a spus ca ,,de acum esti a mea,, si s-a dezbracat de haine.  Partea vatamata a refuzat sa se dezbrace, inculpatul i-a tras pantalonii jos scotandu-i in aceleasi timp si lenjeria intima, dupa aceea i-a ridicat bluza cu care era imbracata, a tras de sutien pana ce s-a desfacut si astfel a dezbracat-o complet. Apoi a trantit-o in pat si a penetrat-o in vagin, iar la putin timp partea vatamata a inceput din nou sa tipe si l-a impins de pe ea, incercand sa se ridice, dar nu a putut  fiind  din nou prinsa si penetrata. Ca sa nu  mai poata tipa inculpatul a inceput sa apese cu degetul mare pe trahee, sufocandu-o. Partea vatamata l-a mai impins de cateva ori, dar de fiecare data o prindea si o strangea de maini tot mai tare. La un moment dat inculpatul a luat-o si a dus-o in sufragerie incercand din nou sa aiba relatii sexuale cu ea dar nu a reusit, dupa care a dus-o din nou in dormitor. In timpul in care incerca sa o violeze inculpatul a muscat-o de sani lasandu-i semne. La un moment dat partea vatamata a iesit pe  holul apartamentului si-a tras pe ea o pereche de pantaloni care erau ai inculpatului, deoarece nu si-a gasit hainele, in  acest timp  a venit inculpatul din sufragerie si a incercat sa-i traga jos pantaloni dar nu a reusit intrucat partea vatamata ii legase cu un siret. In timp ce inculpatul a plecat  in sufragerie partea vatamata si-a luat din cuier geaca si s-a incaltat cu o pereche de sandale ale inculpatului, dupa care a iesit din apartament, coborand in graba scarile. La iesirea din scara partea vatamata s-a intalnit cu doua femei, carora le-a povestit  in repezeala cea patit, cerandu-le  sa ii scrie pe un biletel adresa respectiva, dupa care a plecat imediat pe jos spre casa, iar cand a ajuns acasa i-a povestit fiicei cea patit  iar acesta din urma a  anuntat organele de politie. Partea vatamata a mai precizat ca la un moment dat  inculpatul a pus-o sa jure pe biblie ca de-acum este a lui, lucru pe care l-a facut de frica. Cu privire la bunurile ramase in apartamentul inculpatului, partea vatamata a  relatat ca in data de 17.09.2009  s-a prezentat la sediul politie municipiului Brasov, unde i s-au prezentat mai  multe bunuri pe care le-a recunoscut ca fiind ale ei, fiindu-i restituite. In declaratii partea vatamata a mai aratat ca la un moment dat de frica s-a gandit sa sara pe geam.
       Potrivit procesului verbal  aflat la fila 58 din dosarul de urmarire penala la sediul Politie  Municipiului Brasov s-a  constatat ca partea vatamata AZ era imbracata cu pantaloni  barbatesti (in buzunarele carora s-a gasit un carnetel cu numerele de telefon (carnetel care s-a stabilit in urma investigatiilor  ca apartine inculpatului SI ) si incaltata cu o pereche  de sandale barbatesti.
       Din procesul verbal aflat la fila 113 din dosarul de urmarire penala rezulta ca lucratorii din cadrul Politie Municipiului Brasov l-au identificat pe inculpatul  SI  in parcul ,,S,, din zona str. Berzei din municipiul Brasov, cu ajutorul fiicei inculpatului, martora SC.
       Inculpatul in faza de urmarire penala a negat comiterea faptei aratand ca in data de 13.09.2009, in jurul orelor 13,30-14,00 a fost ,,agatat,, de o femeie  in varsta 50 de ani in zona Pietii ,,Astra,, dupa ce s-au prezentat, impreuna au consumat cate o bere pe o terasa. Apoi a invitat-o  la el acasa, sa consume in continuare bauturi alcoolice, partea vatamata a acceptat in drum spre apartament  inculpatul a cumparat o sticla de vin de 700 ml. La domiciliul inculpatului au consumat bauturi alcoolice si au stat de vorba si au stabilit ca femeia sa revina mai pe seara si sa intretina atunci raport sexual, partea vatamata a plecat din apartament in jurul orelor 16.00 fiind imbracata  cu propriile haine. Inculpatul a mai precizat ca nu a intretinut relatii sexuale cu partea vatamata si nici nu a agresat-o in vreun fel.
       Din minuta medicala aflata la filele 23-28 din dosarul de urmarire penala rezulta ca acesta in data de 14.09.2009 ora 01,41 parte vatamata prezenta diagnosticul agresiune fizica, viol, echimoze multiple brate, bilateral, san bilateral, contuzie san, contuzie abdominala.
       Din raportul de constatare medico–legala nr. 3098/197/2009 emis de Serviciul Judetean de Medicina Legala Brasov rezulta ca numita AZ prezinta leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu corp dur, leziunile pot data din 13.09.2009 si necesita pentru vindecare 5-6 zile de ingrijiri medicale calculate de la data producerii, daca nu survin complicatii. Numita AZ prezinta o deflorare veche (carunculi himeniali) a carei data nu mai poate fi apreciata.
       Din raportul de expertiza medico–legala psihiatrica nr. 3137/E/17.09.2009, intocmit de Serviciul Judetean de Medicina Legala Brasov rezulta ca numita AZ are un istoric psihiatric de simptome clinice depresive  la o structura de personalitate labil emotionala. S-a apreciat ca are capacitatea psihica de a exprima un consimtamant valabil la un act sexual, dar in imprejurimile constrangerii prin agresiune acest consimtamant a fost anulat. Dupa acest eveniment s-au accentuat simptomele clinice de tip anxios –depresiv, existente anterior victimizarii.
       Din cele doua procese–verbale de prezentare pentru recunoastere din data 04.11.2009 se retine ca partea vatamata AZ nu le-a recunoscut pe martorele CM si CE ca fiind vecinele inculpatului, intalnite in data de13.09.2009, dupa ce a fugit din apartamentul inculpatului.
       Martora CE fiind audiata in faza de urmarire penala cat si in faza de judecata a relatat ca in data de13.09.2009 in timp se afla in fata usii scarilor si statea de vorba cu  prietenii  ei  care fusesera in vizita, langa ei a venit o femeie care i-a intrebat cine sta la etajul 1 al respectivei scari, indicand usa apartamentului  cu numarul 8, martora i-a spus ca acolo sta o doctorita, femeia a contrazis-o spunandu-i ca este vorba de un barbat singur, la care martora  i-a spus ca poate fi vorba de apartamentul nr. 7 unde sta vecinul SI . Femeia respectiva a cerut un pix si o hartie si a rugat-o pe martora CM  sa ii scrie adresa respectiva  deoarece  ea nu vede, asa ca martora i-a scris adresa. In continuare femeia le-a povestit  ca respectivul barbat ,,s-a dat la ea,, si ca nu vrea sa-i dea haina si geanta, atunci martora C a intrebat-o pe femeie cu este posibil asa ceva pentru ca era imbracata, atunci femeia le-a povestit ca i-a luat pantalonii barbatului, la cele auzite martorele au inceput sa rada. Au intrebat-o pe femeie ce cauta in apartament, iar aceasta le-a raspuns ca a venit sa vada apartamentul iar martorele au inceput sa rada din nou, in special din cauza faptului ca femeia povestea degajata, relaxata. Martora a mai  declarat ca nu a remarcat ca respectiva femeie sa prezinte vreo urma de violenta sau sa fie in stare de soc.
       Martora CM a relatat ca in data de 13.09.2009 a fost in vizita impreuna cu sotul ei  la  martora  CE iar  la plecare prietena ei ia condus, la iesirea din bloc s-au intalnit cu o femeie care se uita in sus si i-a intrebat unde sta un barbat la etajul 1. Atunci martora C  i-a  raspuns ca in directia in care arata femeia, sta o doctorita, iar un barbat sa pe cealalta parte. In  continuare femeia le-a spus ca barbatul respectiv nu vrea sa-i dea poseta si hainele. A intrebat-o ce haine, ca doar era imbracata cu pantaloni si giaca, femeia le-a raspuns ca este imbracata cu pantalonii barbatului. Femeia le-a mai spus ca barbatul  ,,s-a dat la ea,, iar ea a venit in fuga. Femeia respectiva  le-a rugat sa treaca pe o hartie adresa barbatului respectiv , martora avand pix si o bucata i-a scris adresa respectiva, intrucat femeia a motivat ca nu vede. Martora CM a mai aratat ca femeia respectiva nu i s-a parut speriata de ce s-a intamplat  si nu prezenta urme de violenta.
       Din declaratiile martorei RM se retine ca  partea vatamata  imediat ce  a ajuns acasa dupa ce a fugit din apartamentul inculpatului a fost in stare de soc, nu mai putea vorbi si-a desfacut jacheta si era cu pieptul gol. Tot din declaratiile martorei se retine ca ea a fost cea care a  anuntat organele politie dupa care s-au deplasat impreuna cu partea vatamata la locul incidentului, au batut la usa insistent, dar nu le-a raspuns nimeni, in acest timp au sosit si organele de politie care le-au spus sa nu mai bata la usa si sa-i lase pe dansii. Aceasta martora a mai declarat ca la cateva zile a fost sunata de fiica inculpatului care le-a propus o suma de bani pentru a-si retrage partea vatamata plangerea. Din declaratiile acestei martore se mai retine ca impreuna cu fiica inculpatului au cautat in apartament bunurile apartinand partii vatamate, au gasit geanta in sufragerie sub pat, sutienul intr-o punga  ce se afla pe cuierul din hol si au mai fost gasite si alte bunuri in balcon.
       Fiica inculpatului a relatat ca in seara de 13.09.2009 a fost sunata de o doamna politist in legatura cu tatal sau, daca stie unde se afla, deoarece o doamna a depus o plangere impotriva lui. Martora s-a prezentat la politie unde i s-au adus la cunostinta faptele, a fost intrebata daca stie unde se afla tatal sau intrucat nu l-au gasit acasa, martora a spus ca presupune unde se afla si i-a indrumat pe politisti in locul respectiv, unde l-au gasit pe inculpat care era impreuna cu niste prieteni si juca 66 sau sah. Dupa ce tatal sau a fost  dus la politie, o doamna politist a rugat-o pe martora  sa mearga acasa sa caute bunurile partii vatamate, bunuri pe care le-a gasit in diferite locuri ale apartamentului.
       Din inscrisurile existente la dosar rezulta ca bunurile au fost predate partii vatamate pe baza de proces –verbal.
       Din procesul verbal de perchezitie rezulta ca in apartamentul inculpatului organele de politie au gasit in hol un sutien de culoare neagra cu cupele din dantela de aceeasi culoare, pe mijlocul coltarului o buza de dama din material supra elastic cu imprimeuri de culoare bej cu negru, o  poseta din piele de culoare neagra in care se gaseau bani, cartea de identitate  partii vatamate, o reteta medicala, copie cupon de pensie, o cartela telefonica Rom Telecom, carnet de asigurat, o carte de rugaciuni, o programare la consult medical si un portofel din material textil de culoare bej  in care se gaseau mai multe monede. Instanta de fond retine ca prin act sexual de orice natura susceptibil a fi incadrat in infractiunea de viol  prev de art. 197 C.p. se intelege orice modalitate de obtinere a unei satisfactii sexuale prin folosirea sexului sau actionand asupra sexului, intre persoane de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangere sau profitand de imposibilitatea persoanei de a se apara ori de-asi exprima vointa.
Profitarea subiectului activ al infractiunii de imposibilitatea victimei de a se apara sau de a-si exprima vointa consta in reprezentarea de catre acesta a starii delicate a victimei si folosirea prilejului pentru efectuarea actului sexual. O persoana se afla in neputinta de a-si exprima vointa si in situatia in care acesteia ii lipseste capacitatea psiho-fizilogica de apreciere a caracterului conduitei sale, chiar daca se afla in posibilitate fizica de a se apara.
       Ca tare, in ceea ce priveste incadrarea juridica, se retine ca fapta inculpatului SI   care  in data de 13.09.2009 a penetrat-o  vaginal pe partea vatamata AZ, dupa ce a exercitat violente impotriva acesteia in acest scop intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol prev de art. 197 alin 1 Cp.   
       La individualizarea si dozarea pedepsei aplicata inculpatului, instanta de fond a avut in vedere gradul de pericol social al faptei, dispozitiile art. 72 C.p. limitele de pedeapsa stabilite in partea speciala a Codului penal, persoana inculpatului care nu este recidivist, precum si atitudinea nesincera a acestuia, apreciind astfel ca o pedeapsa cu inchisoarea orientata spre minimul special va avea efectul preventiv si educativ scontat.
       In consecinta, in baza art. 197 alin 1 C.p. a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de 4 ani inchisoare  pentru savarsirea infractiunii  de viol fata de partea vatamata  AZ.
        In ceea ce priveste individualizarea judiciara a modalitatii de executare a pedepsei, avand in vedere intrunirea cumulativa a conditiilor legale pentru aplicarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere prevazute de art. 86/1 Cp., si anume cuantumul pedepsei aplicate, lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, precum si aprecierea instantei ca scopul educativ al pedepsei respectiv, reintegrarea in societate, poate fi atins si fara executarea pedepsei in regim de detentie, s-a dispus suspendarea sub supraveghere executarea pedepsei pe o durata de 7 ani, acest termen fiind apreciat de instanta de fond ca fiind de natura sa asigure indreptarea inculpatului.
            Pe durata termenului de incercare in sarcina inculpatului au fost stabilite masuri si obligatii.
  In ceea ce priveste latura civila instanta de fond a retinut ca partea vatamata AZ s-a constituit ca parte civila in cauza cu suma de 3.000 lei reprezentand daune materiale si 40.000 EURO reprezentand daune morale.
       Fiica partii vatamate a declarat ca dupa acest incident partea vatamata a fost internata  la Spitalul Timis de doua ori  iar tratamentul a costat in jur de 3000 -3500 lei. Acesta martora a mai precizat ca  partea  vatamata dupa acest  incident este depresiva ,are starii de neliniste ,uneori ii este frica sa iasa din casa.
       Din inscrisurile depuse la dosar rezulta ca dupa acest incident partea vatamata prezinta  cefalee, ameteli, tremor ce apare  pe fond anxios, insomnie mixta, cosmaruri, anxietate marcata de dispozitie trista, neliniste psihomotorie, irascibilitate, inapetenta.
       In ceea ce privesc  daunele morale instanta a apreciat ca suma de 10.000 Euro (echivalentul in lei la data platii curs oficial) va fi menita sa repara acele prejudicii de ordin moral suferite de aceasta parte vatamate ca urmare a actiunii inculpatului.
       In ceea ce privesc daunele materiale instanta a retinut ca acestea au fost dovedite integral cu martora RM.
       Fata de cele de mai sus instanta a admis in partea actiunea civila formulata de partea civila AZ si a obligat inculpatul sa plateasca partii  civile suma de 3000 lei reprezentand cheltuieli ocazionate cu spitalizarea si tratamentul medical si 10.000 Euro (echivalentul in lei la data platii curs oficial) reprezentand daune morale si a respins restul pretentiilor civile.
        In baza art. 193  Cpp a  respins cererea formulata de aparatorul partii vatamate privind obligarea inculpatului la  cheltuieli de judecata, respectiv onorariu aparator ales.
       Impotriva acestor dispozitii, in termenul legal au declarat recurs:
       Ministerul Public sub aspectul modalitatii de executare a pedepsei, astfel s-a solicitat ca pedeapsa stabilita sa fie executata in regim de detentie.
       Inculpatul SI, sub aspectul solutiei de condamnare, a solicitat achitarea inculpatului conform art. 10 litera a Cod Procedura Penala si respingerea pretentiilor materiale acordate victimei.
       Analizand legalitatea si temeinicia sentintei recurate sub aspectul motivelor invocate, prevazute de art. 3859 punctul 18 Cod Procedura Penala cat si conform art. 3856 al. 3 Cod Procedura Penala,  tribunalul retine urmatoarele:
       Probatoriul administrat in cauza a stabilit fara dubiu ca la data de 13.09.2009 partea vatamata a fost de acord sa il insoteasca pe inculpat la apartamentul acestuia.
       Referitor la dinamica actiunii infractionale exercitata de inculpatul SI  asupra partii vatamate in interiorul apartamentului, tribunalul apreciaza ca din economia probelor cauzei nu se poate stabili cu certitudine ca victima a fost supusa unui act sexual efectiv.
       Faptul ca partea vatamata a fost dezbracata sau s-a dezbracat este o certitudine, confirmata de procesul verbal de cercetare la fata locului care confirma faptul ca o serie de obiecte de vestimentatie ce apartin partii vatamate au fost descoperite in diferite incaperi, prin procesul verbal intocmit de organele de politie care constata ca in seara zilei de 13.09.2009 victima era imbracata cu pantaloni barbatesti si era incaltata cu sandale barbatesti, cat si de declaratia martorei RM, fiica victimei, care a vazut-o pe aceasta la scurt timp dupa asa-zisul incident reclamat.
       Referitor la starea victimei, s-a constatat conform raportului de constatare medico-legala nr. 3098/197/2009 emis de Serviciul Judetean de Medicina Legala Brasov ca aceasta prezinta leziuni traumatice ce s-au putut produce prin lovire cu corp dur, leziunile pot data din 13.09.2009 si necesita pentru vindecare 5-6 zile de ingrijiri medicale calculate de la data producerii, daca nu survin complicatii. Natura acestor leziuni ce pot fi apreciate ca fiind usoare chiar daca s-au regasit pe gat, sani, coapse, nu pot confirma un act sexual consumat ci cel mult o intentie de a intretine un asemenea raport sexual.
       Faptul ca s-a stabilit ca victima AZ suspusa unui control de natura psihiatrica a accentuat simptomele clinice de tip anxios –depresiv, nu pot conduce indubitabil la concluzia ca a fost supusa unui raport sexual efectiv, aceasta deoarece victima are un istoric psihiatric de simptome clinice depresive la o structura de personalitate labil emotionala.
       Nu in ultimul rand trebuie avute in vedere declaratiile celor doua martore care au vazut victima imediat dupa incident, fiind vorba de numitele CE si CM. Ambele au aratat ca victima nu arata speriata, nu era ravasita, povestea calm si a spus despre barbatul in legatura cu care a cerut adresa, ca acesta „s-a dat la ea”.
       Or toate aceste probe coroborate intre ele nu pot conduce indubitabil la concluzia ca inculpatul a suspus-o pe partea vatamata unui raport sexual consumat, dubiul profita acestuia, astfel ca incadrarea juridica ce poate fi avuta in vedere de instanta de judecata este cea de tentativa la infractiunea de viol, deoarece la dosarul cauzei nu exista probe din care sa se poata concluziona ca victima a fost supusa unui act sexual efectiv.
       Prin urmare tribunalul apreciaza ca fiind fara suport probatoriu aspectul retinut de instanta de fond in sensul ca victima prin fortare a fost supusa unui act sexual prin penetrare, iar datorita zbaterilor partii vatamate inculpatul SI  si-a pierdut erectia, nereusind  sa continue raportul sexual cu partea vatamata.
Audiata partea vatamata in fata instantei de fond, aceasta intrebata fiind pentru a se stabili existenta unui posibil raport sexual, daca a avut loc o penetrare efectiva, aceasta a raspuns „nu prea”.
Or, chiar daca s-ar porni de la premisa ca psihologic, o persoana care a trait o experienta penibila avand ca obiect persoana sa va tinde sa se apere, sa-si reprime acele sentimente nascute in urma experientei, fiind vorba de o infractiune ce se consuma de regula intre doi subiecti, modul de perceptie al evenimentelor de catre victima este foarte important pentru stabilirea dinamicii faptei.
Ca stare de fapt, tribunalul va retine ca in data de 13.09.2009 partea vatamata AZ s-a deplasat de buna voie la domiciliul inculpatului SI, unde acesta a incercat sa o supuna unui act sexual impotriva vointei ei. Intre cei doi subiecti nu s-a consumat un act sexual, probele cauzei nu au stabilit ca a avut loc penetrarea victimei. La un moment de neatentie, partea vatamata fuge din apartamentul inculpatului fiind imbracata cu pantalonii si incaltata cu sandalele acestuia.
In consecinta recursul inculpatului va fi admis, tribunalul apreciind o alta stare de fapt si o alta incadrare juridica a faptei.
       Sub aspectul laturii civile a cauzei, s-a constatat ca partea vatamata AZ s-a constituit ca parte civila in cauza cu suma de 3.000 lei reprezentand daune materiale si 40.000 EURO reprezentand daune morale.
       Sub aspectul laturii civile, tribunalul apreciaza ca partea civila nu a dovedit faptul ca pe perioada spitalizarii a cheltuit pentru insanatosire suma de 3000 lei. Faptul ca martora RM, fiica victimei a aratat ca a cheltuit suma de 3000-3500 lei, nu este o proba suficienta pentru a se stabili daca au fost efectuate aceste cheltuieli. Nu in ultimul rand, internarea la Spitalul de Psihiatrie Timis, are loc dupa comiterea faptei, nu s-a stabilit un alt diagnostic decat cel initial cu care victima a fost internata in spital mai inainte de acest incident, astfel ca nu se poate stabili cu certitudine legatura de cauzalitate dintre fapta si internarea medicala. Prin urmare, tribunalul apreciaza daunele materiale neintemeiate.
       In ceea ce priveste daunele morale, tribunalul apreciaza ca se impune acordarea acestora, prin prisma noii incadrari juridice dar si pentru a evita o imbogatire fara just temei, se impune reducerea acestora la suma de 3.000 euro sau contravaloarea in lei la cursul oficial din ziua platii, apreciind ca in aceasta modalitate se poate realiza o reparare efectiva a prejudiciului suferit de victima.
       In ceea ce priveste recursul declarat de Ministerul Public, tribunalul apreciaza ca acesta este nefondat. Ca urmare a schimbarii incadrarii juridice a faptei, automat cuantumul pedepse aplicate urmeaza a fost redus. Pe de alta parte, faptul ca inculpatul nu a recunoscut ca a incercat sa intretina cu partea vatamata un raport sexual, nu inseamna ca pedeapsa aplicata trebuie executata in regim de detentie. Se constata ca inculpatul are o stabilitate financiara, sociala si familiala. Nu are antecedente penale. Fata de acestea, tribunalul apreciaza ca o pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei este apta sa asigure realizarea scopului acesteia.
       In ceea ce priveste cererea inculpatului privind achitarea s-a conform art. 10 litera a Cod Procedura Penala, tribunalul apreciaza ca aceasta aparare nu este intemeiata, urmand a fi respinsa.
       In cauza nu sunt aplicabile dispozitiile art. 10 litera a Cod Procedura Penala in sensul ca fapta nu exista.
       Astfel cum s-a aratat mai sus, tribunalul a apreciat ca din economia probelor cauzei, nu se poate stabili cu certitudine ca fapta inculpatului reprezinta un act sexual consumat, iar datorita constrangerii manifestate, aceasta imbraca forma tentativei la infractiunea de vio.
       Varianta prezentata de inculpat in fata instantei de recurs, in sensul ca victima s-a dezbracat din proprie initiativa, fara sa fi existat anterior vreo discutie intre el si aceasta si ca de fapt aceasta din urma ar fi urmarit prin deplasarea la el acasa sa obtina o prestatie sexuala, este lipsita de valoare probanta.
       Astfel cum s-a aratat mai sus, probele cauzei despre care s-a facut vorbire, confirma incercarea inculpatului de a intretine un act sexual cu partea vatamata, actiune ce nu a mai avut loc deoarece executarea actului sexual nu s-a mai putut realiza datorita faptului ca victima a reusit sa fuga.
       De asemenea, se constata ca organele de politie au ridicat din pantalonii cu care era imbracata partea vatamata, un carnetel si doua pixuri. Avand in vedere ca aceste bunuri apartin inculpatului si nu au caracter di mijloace de proba, se va dispune in baza art. 169, 170 Cod Procedura Penala restituirea acestor bunuri catre inculpat.
       Urmeaza, ca in baza art. 38515 punctul 2 litera d Cod Procedura Penala, raportat la art. 3856 al. 3 Cod Procedura Penala sa se admita recursul declarat de inculpatul SI  impotriva sentintei penale 2550 din data de 22.12.2010 pronuntata de Judecatoria Brasov in dosarul penal 28567/197/2009, pe care o va casa in ceea ce priveste latura penala si latura civila a cauzei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
Propunere arestare preventiva – respingere - Sentinta penala nr. I N C H E I E R E A NR. 4 din data de 30.01.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
REVIZUIRE, ART. 3201 Cod Procedura Penala, INADMISIBILITATE - Sentinta penala nr. 76/S din data de 19.03.2013
Fals si uz de fals - Sentinta penala nr. 154/S din data de 04.06.2013
OMOR DEOSEBIT DE GRAV - CONDAMNARE - Sentinta penala nr. 96/S din data de 01.04.2013
Inselaciune rejudecare 5221 Cod procedura penala - Sentinta penala nr. 138/S din data de 24.05.2013
LIBERARE PROVIZORIE SUB CONTROL JUDICIARE - ADMITERE - Sentinta penala nr. IN C H E I E R E din data de 24.05.2013
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
INFRACTIUNEA DE OMOR, SOLUTIE DE CONDAMNARE - Sentinta penala nr. 81/S din data de 19.03.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Contracte - Decizie nr. 212/R din data de 23.03.2012
Contractul de concesiune - Decizie nr. 517/R din data de 08.06.2012
Contestatie la tabelul preliminar de creante - Sentinta civila nr. 105/sind din data de 24.01.2012
Tabelului preliminar rectificativ al creantelor debitoarei - Sentinta civila nr. 856/sind din data de 10.04.2012
Creditori-debitori - Sentinta civila nr. 40/CC din data de 21.02.2012
Creante - Sentinta civila nr. 384/SIND din data de 21.02.2012