InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol.

(Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu Viol | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

          Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol.
          
          Prin sentinta penala nr. 1833/28.06.2005 a Judecatoriei Brasov s-a dispus condamnarea inculpatilor A. V. I. si M. G. la cate 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de tentativa la infractiunea de viol prevazuta de art. 20 rap la art. 197 alin 2 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal fata de inculpatul A, cu executare in detentie.
          In fapt s-a retinut ca in seara zilei de 21.05.2003, in jurul orelor 21,30 – 22,00, cei doi inculpati au sosit la locuinta martorului T. I., situata in Budila jud. Brasov, unde locuieste impreuna cu concubina acestuia, M. L. La acel moment era in desfasurare o petrecere la care participau martorii S. N. si partea vatamata P. M.
          La invitatia martorului T. I. inculpatii au ramas la petrecere si au consumat bauturi alcoolice. In acest timp partea vatamata a dansat in repetate randuri cu inculpatii si, la un moment, dat au iesti din incaperea unde se desfasura petrecerea si s-au deplasat intr-o alta incapere dintr-un corp de casa alaturat.
          Aici cei doi inculpati au solicitat partii vatamate sa se dezbrace pentru a intretine relatii sexuale, iar aceasta a refuzat.
          Cei doi inculpati nu au acceptat refuzul si au lovit partea vatamata in scopul de a o determina sa intretina raporturi sexuale cu ei, rupandu-i hainele cu care era imbracata.
          Intrucat partea vatamata a refuzat in continuare sa intretina raporturi sexuale, cei doi inculpati au parasit incaperea si s-au deplasat la locuintele lor.
          In urma violentelor exercitate de inculpati partea vatamata a suferit leziuni traumatice care au necesitat spre vindecare 5-6 zile de ingrijiri medicale, respectiv, pe buza inferioara, paramedian stanga, plaga de 1/0,3 cm, acoperita cu depozite albicioase de fibirina, pe fond tumefiat, toracic posterior si pe ambele brate, multiple zone echimotice violacee de la 5/4 la 1/1 cm, lombar drept zona excoriata de 2/1 cm, pe coapsa stanga anterior zona excoriata de 1/0,5 cm. Aceste leziuni s-au putut produce prin lovire cu si de corpuri dure.
          Declaratiile partii vatamate, corespunzator carora asupra sa inculpatii au savarsit violul in forma consumata nu s-au putut corobora cu alte probe, astfel ca s-a retinut aceasta infractiune sub forma tentativei.
          Impotriva hotararii au declarat apel inculpatii, care au solicitat schimbarea incadrarii juridice a faptei din cate o infractiune de viol in cate o infractiune de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 alin 2 Cod penal. Intrucat au lovit partea vatamata, dar nu in scopul intretinerii de relatii sexuale. Inculpatul M. a solicitat achitarea intrucat nu exista infractiunea pentru care a fost condamnat, iar in subsidiar inculpatii au solicitat reducerea pedepsei.
          Prin decizia penala nr. 708/A/16.12.2005 Tribunalul Brasov a respins ca nefondate aceste apeluri.
          Impotriva hotararii au declarat recurs inculpatii si au solicitat incetarea procesului penal in temeiul art. 11 pct. 2 lit. b rap. la art. 10 lit. i indice 1 Cod procedura penala intrucat exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege. Cei doi inculpati s-au desistat voluntar de la savarsirea infractiunii de tentativa la infractiunea de viol, potrivit art. 22 teza 1 si 2 Cod penal. Daca se retine infractiunea de lovire, urmeaza a fi condamnati daca partea vatamata isi mentine plangerea. In subsidiar au solicitat reducerea pedepsei aplicate.
          Examinand cauza, probele administrate, dispozitiile art. 385 indice 6 Cod procedura penala si motivele de recurs invocate si prevazute de art. 385 indice 9 pct. 14 si 17 indice 1 Cod procedura penala, curtea a constatat nefondate recursurile declarate:
          Starea de fapt retinuta de instantele de fond a rezultat in urma coroborarii tuturor probelor administrate in cauza. Cu certitudine s-a stabilit prezenta partii vatamate si a inculpatilor in locuinta martorului T. I. in data de 21.05.2003, orele 22,00; a interesului dovedit de inculpati in legatura cu partea vatamata, cu care au dansat si discutat, acestia consumand si bauturi alcoolice, si careia i-au tras la un moment dat chilotii in jos de sub fusta in timpul dansului; a orei si modului in care cei doi inculpati au scos partea vatamata din camera, tragand-o de brate; a locului unde a fost dusa aceasta, fiind depistate urme cu ocazia cercetarii la fata locului, precum si chilotii rupti ai partii vatamate si o camasa cu urme de sange, cu privire la care aceasta a sustinut ca s-a sters pe fata de sange dupa ce a fost lovita de inculpati; a leziunilor traumatice de pe corpul partii vatamate cauzate prin lovire acesteia peste fata, brate, torace si coapse, urmele fiind identificate pe zonele posterioara, anterioara si lateral stanga; a ramanerii ei in imobil pana dimineata zilei urmatoare cand le-a relatat martorilor T. I. si M. L. cele intamplate, in starea de soc si dezordine in care se afla.
          Inculpatii au solicitat in principal sa se constate ca s-au desistat si nu au continuat comiterea faptei ce s-a retinut in sarcina lor ca infractiune de tentativa la infractiunea de viol.
          Desistarea de catre inculpati inainte de terminarea actiunii se poate realiza numai in cazul tentativei intrerupte. In speta actiunea a inceput sa se desfasoare. Partea vatamata a sustinut ca raporturile sexuale s-au consumat, insa declaratia ei nu s-a putut corobora cu alte probe. Se retine insa ceea ce este cert: inculpatii au constrans fizic pe partea vatamata sa intretina relatii sexuale cu ei, dar actul sexual in sine nu s-a consumat, existand insa toate conditiile cerute de lege pentru a se retine forma tentata a infractiunii. In mod obiectiv actiunea specifica laturii materiale a infractiunii de viol a inceput sa se desfasoare, dar nu a fost dusa pana la capat intrucat inculpatii au impiedicat continuarea executarii actiunii incepute. Tentativa la savarsirea acestei infractiuni se pedepseste insa de lege.
          Se constata ca inculpatii recunosc lovirea partii vatamate in camera in care au dus-o, fara a recunoaste incercarea de intretinere de relatii sexuale fara consimtamantul partii vatamate. Dupa urmele loviturilor, pozitionarea lor si modul de producere se constata ca acestea au fost efectuate in scopul retinut in acuzare.
          Inculpatii au incercat sa dovedeasca lipsa de credibilitate a partii vatamate care a consumat bauturi alcoolice, care ar intretine de obicei astfel de relatii sexuale si care ar fi fost de acord initial sa intretina astfel de relatii cu ei.
          Sustinerile lor nu conduc la scopul urmarit, inlaturarea declaratiilor partii vatamate, intrucat aceste sunt sustinute de celelalte probe administrate in cauza. Faptul ca partea vatamata ar fi o astfel de persoana nu inseamna declaratiile sale nu sunt credibile. Legea protejeaza relatiile sociale privitoare la viata sexuala a oricarei persoane, fara discriminare. Chiar daca ar fi existat un acord initial, astfel cum sustin inculpatii, pe de o parte aceasta poate reveni asupra acordului dat, iar pe de alta parte inculpatii recunosc in acest fel o situatie negata direct, respectiv faptul ca nici nu au dorit sa intretina relatii sexuale cu aceasta.
          Nu se impune schimbarea incadrarii juridice a faptei in infractiunea de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 alin 2 Cod penal intrucat sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii pentru care au fost condamnati inculpatii.
          
          
           (Decizia penala nr. 243/R  din 21 aprilie 2006 )
        

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016
Cerere de restituire formulata in temeiul art. II (1) din Legea nr. 368/2013. Distinctie intre unitate detinatoare si unitate investita cu solutionarea notificarii. Stabilirea valorii imobilelor pentru care se solicita compensarea. - Decizie nr. 647/Ap din data de 03.05.2016
Pierderea calitatii de asociat urmare a executarii silite a partilor sociale. Nulitatea absoluta a hotararilor AGA adoptate dupa transmiterea partilor sociale catre o terta persoana. - Decizie nr. 433/R din data de 25.10.2016
Interpretarea art. 155 din Legea nr. 31/1990. Reprezentarea in instanta a societatii pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Excludere din societate. - Hotarare nr. 882/Ap din data de 21.06.2016
Autoritate de lucru judecat in materie civila invocata in raport de sentinta penala. Nulitate absoluta pentru frauda la lege. - Decizie nr. 1873/Ap din data de 13.12.2016