InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Viol. Latura subiectiva.

(Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Viol | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Viol. Latura subiectiva.

Codul penal: art. 197 alin.1 si alin.2 lit. ,,a’’ .
      Decizia in interesul legii nr. III din 23 mai 2005 a ICCJ. 
     
     Fapta   inculpatul R.A.G. de a obliga pe persoana vatamata sub amenintari sa-si introduca o ranga in anus, de fata fiind si inculpatii B.A.N. si  M.B., care au asistat la intreg evenimentul, pazind-o si intimidand-o pe victima in timp ce era filmata de inculpatul R.A.G.,  nu intrunesc elementele constitutive ale infractiuni de viol, in forma coautoratului si, respectiv, a complicitatii, atata timp cat s-a dovedit cauzei ca  prin actele materiale comise inculpatii nu au urmarit incalcarea libertatii si inviolabilitatii sexuale a victimei, ci umilirea victimei, punerea acesteia intr-o stare de inferioritate.
     
     Sectia pentru cauze cu minori si de familie - Decizia penala nr. 10/R/19 Ianuarie 2010
     
     Prin sentinta penala nr. 94 pronuntata la 30.04.2009 Judecatoria Hunedoara a hotarat, printre altele, condamnarea  inculpatului  R.A.G. la o pedeapsa de 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol prev. si ped. de art. 197 alin.1 si alin.2 lit.a) Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a) Cod penal si a inculpatilor B.A.N. si M.B.I. la o pedeapsa de cate 5 ani inchisoare  pentru complicitate la savarsirea  infractiunii de viol, prev. si ped.  de art. 26 Cod penal rap.la art. 197  alin. 1 si 2 lit. „a” Cod penal.
      A interzis  inculpatilor  exercitiul drepturilor civile prev. de art. 64 lit. „a” teza a II-a si lit. „b” Cod penal  in conditiile si pe durata prev. de art. 71 Cod penal.
     In baza art. 65 Cod penal a interzis inculpatilor exercitiul drepturilor civile prev. de art. 64 lit. „a” teza a II-a si lit. „b” Cod penal pe o durata de 2(doi) ani, dupa executarea pedepsei principale.
     In baza art. 88 Cod penal a dedus din pedeapsa aplicata inculpatilor  timpul retinerii si arestarii preventive iar in temeiul art. 350 alin. 1 Cod procedura penala a mentinut starea de arest preventiv a inculpatilor.
     Pentru a hotari astfel instanta de fond a retinut, in esenta, in ce priveste acuzatiile de viol, ca in seara  zilei de 08.XI.2008 inculpatul R.A.G.,  impreuna cu inculpatii B.A.N. si M.B.I.  l-au luat cu forta pe persoana  vatamata minorul C.C.A. si au urcat-o in autoturismul inculpatului R.A.G., dupa care au dus-o pe un deal, unde inculpatul R.A.G. l-a agresat fizic, timp in care victima era pazita de ceilalti doi inculpati, pentru ca la un moment dat inculpatul R.A.G. sa o oblige  pe persoana vatamata C.C.A. sa se dezbrace de haine si sa-si introduca in anus ranga in caz contrar ii va baga el ranga .
     De frica persoana vatamata si-a introdus ranga in anus fiind filmata in acest timp de inculpatul R.A.G. cu telefonul mobil.
     In drept, s-a retinut ca fapta inculpatului R.A.G. de a obliga pe persoana vatamata C.C.A. sub amenintari sa-si introdusa ranga in anus, constituie infractiunea de viol prev. si ped. de art. 197 al.1 si alin. 2 lit. „a” Cod penal iar fapta inculpatilor M.B.I. si B.A.N. care au asistat la violarea victimei pazind-o in timp ce era filmata de inculpatul R.A.G. si intimidand-o constituie complicitate  concomitenta  la infractiunea de viol prev. si ped. de art. 26 Cod penal rap. la art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. „a” Cod penal.
     Comiterea faptei in aceasta modalitate  a fost incadrata juridic ca fiind infractiune de viol si de I.C.C.J. prin decizia in interesul legii  nr. 3/25.05.2005 .
     Impotriva acestei hotarari au declarat apel in termen si motivat, printre altii,  Parchetul de pe langa Judecatoria Hunedoara si inculpatii R.A.G.,  B.A.N. si M.B. I.
     In sustinerea motivelor de apel inculpatii apelanti R.A.G., B.A.N. si M.B.I. au solicitat, in ce priveste infractiunea de viol, admiterea apelurilor, desfiintarea sentintei penale atacate si rejudecand cauza, a se dispune achitarea in baza disp. art.  10 lit.d) Cod procedura penala, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.
     Prin decizia penala nr. 241/ A din 7 octombrie 2009 pronuntata de Tribunalul Hunedoara – Sectia penala  s-a admis apelul introdus de Parchetul de pe langa Judecatoria Hunedoara, s-a  desfiintat  partial sentinta atacata si s-a aplicat inculpatilor R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I. si pedeapsa complementara a interzicerii pe o durata de 2 ani a drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza II-a si b Cod penal pentru infractiunea de viol prev. de art. 197 al.1,2 Cod penal si , respectiv,  complicitate la viol prev. de art. 26 rap. la art. 197 al. 1,2 Cod penal.
     Prin aceeasi decizie penala au fost respinse ca nefondate apelurile declarate de inculpatii R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I.
     Pentru a pronunta aceasta hotarare s-a retinut, in esenta,  de catre tribunal ca probele administrate in cauza sustin starea de fapt retinuta de instanta de fond, cererile de achitare a inculpatilor R.A.G., B.A.N. si M.B.I. nu sunt intemeiate, fiind dovedit cu probele dosarului ca cei trei inculpati au comis acte materiale care se circumscriu  infractiunii de viol  (acte de autorat si complicitate) – parte vatamata fiind C.C.A.
     Impotriva acestei decizii penale au declarat recurs, printre altii,  inculpatii R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I., solicitand, in ce priveste infractiunea de viol (autorat si complicitate)  achitarea in baza dispozitiilor art. 10 lit. d) Cod procedura penala,  intrucat  faptele materiale comise de inculpati nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de viol.
     Prin decizia penala nr. 10/R  pronuntata la  19 Ianuarie 2010, Curtea  de Apel Alba Iulia - Sectia pentru cauze cu minori si de familie,  a dispus  admiterea recursul declarat de inculpatii R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I., casarea decizia penala atacata, precum si sentinta penala nr. 94/30.04.2009 a Judecatoriei Hunedoara, numai sub aspectul laturii penale privind infractiunea de viol si, respectiv, complicitate la infractiunea de viol retinute in sarcina inculpatii R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I. si in baza dispozitiilor art. 11 pct. 2 lit. a ) rap. la art. 10 lit. d) Cod procedura penala a achitat  pe inculpatii R.A.G., B.A.N. si M.B.I pentru infractiunea de viol prevazuta  de art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. a) Cod penal , cu aplicarea art. 37 lit. a) Cod penal, si, respectiv,  pentru complicitate la savarsirea infractiunii de viol prevazuta  de art.26 Cod penal rap. la art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. a) Cod penal.
     S-au descontopit pedepsele rezultante  aplicate inculpatilor R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I. in  pedepsele componente, care au fost  puse in individualitatea lor si s-a inlaturat pedeapsa principala aplicata inculpatilor R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I. pentru infractiunile de viol si, respectiv, complicitate la savarsirea infractiunii de viol, precum si pedeapsa complementara a interzicerii pe o durata de 2 ani a drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II a si b) Cod penal.
     Pentru a pronunta aceasta hotarare s-a retinut de catre instanta de recurs in ce priveste recursurile inculpatilor R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I. sub aspectul  infractiunii de viol urmatoarele:
     Sistematizand expunerea de motive ale recurentilor inculpati, Curtea constata, in principal, ca recursurile acestora vizeaza un aspect comun, respectiv,  in cauza s-a comis o eroare grava de fapt, avand drept consecinta pronuntare unei hotarari gresite de condamnare sub aspectul infractiuni de viol si, respectiv, complicitate la infractiunea de viol.
     Examinandu-se actele si lucrarile dosarului, in raport de criticile aduse de recurentii inculpati, care vizeaza  cazul de casare  prevazut de  art.385/9 pct.18 Cod procedura penala, precum si din oficiu, conform art.385/9 alin. 3 Cod procedura penala, Curtea retine ca sustinerile recurentilor inculpati sub aspectul laturii penale privind infractiunea de viol, prev. de art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. a Cod penal  si complicitate la infractiunea de viol, prev. de art.26 Cod penal rap. la art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. a Cod penal,  sunt fondate, intrucat, in speta, nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni, sub aspectul laturii subiective, solutia legala fiind achitarea inculpatilor in temeiul art. 11 pct. 2 lit. a ) Cod procedura penala  rap. la art. 10 lit. d) Cod procedura penal.
     In concret, inculpatii R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I. au fost trimisi in judecata, printre altele, pentru comiterea infractiuni de viol, prev. de art. 197 alin.1 si alin. 2 lit. a) Cod penal si , respectiv, complicitate la infractiunea de viol, prev. de art. 26 Cod penal rap. la art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. a) Cod penal, constand in aceea ca la data de 08.11.2008  inculpatul R.A.G. a obligat pe persoana vatamata C.C.A. sub amenintari sa-si introduca o ranga in anus,  de fata fiind si inculpatii B.A.N. si  M.B., care au asistat la intreg evenimentul, pazind-o si intimidand-o pe victima in timp ce era filmata de inculpatul R.A.G.
Conform art. 197 alin. 1 Cod penal constituie infractiunea de viol  raportul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex feminin sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia, sau profitand de imposibilitatea ei de se apara ori de a-si exprima vointa.
In alin. 2  lit. a) al articolului 197 se prevede ca  infractiunea de viol este mai grava daca a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna.
     Prin Decizia in interesul legii nr. III din 23 mai 2005 a I.C.C.J.  s-a decis ca ,, In aplicarea dispozitiilor art. 197 alin. 1, cu referire la art. 198 si 201 din Codul penal, stabilesc:
    1. Prin act sexual de orice natura, susceptibil a fi incadrat in infractiunea de viol prevazuta de art. 197 din Codul penal, se intelege orice modalitate de obtinere a unei satisfactii sexuale prin folosirea sexului sau actionand asupra sexului, intre persoane de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangere sau profitand de imposibilitatea persoanei de a se apara ori de a-si exprima vointa.
    2. Prin acte de perversiune sexuala, in acceptiunea prevederilor art. 201 din Codul penal, se intelege orice alte modalitati de obtinere a unei satisfactii sexuale decat cele aratate la pct. 1. ’’
Din economia acestor dispozitii obligatorii  ( potrivit art. 414/2 alin. 2 din Codul de procedura penala), precum si a celorlalte dispozitii cu relevanta in materie - art. 197 Cod penal, rezulta ca sub aspectul laturii subiective  infractiunea  de viol, comisa prin acte sexuale,  in orice alta modalitate decat raportul sexual normal, se savarseste cu intentie directa. Aceasta implica prevederea de catre faptuitor ca actul sexual  se realizeaza impotriva vointei victimei si ca incalca, in felul acesta, libertatea si inviolabilitatea ei sexuala, urmare a carei producere o doreste.
In aceeasi ordine de idei, pentru existenta infractiunii de viol este necesar ca  prin actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex,   faptuitorul sa urmareasca  obtinerea unei satisfactii sexuale.
     Examinand  amplul probatoriu administrat cauzei, Curtea constata ca  nu exista nici o dovada certa care sa ateste ca inculpatii au comis fapta in scopul obtinerii unei satisfactii sexuale.
In speta, este de necontestat ca  la data de 08.11.2008  inculpatul R.A.G. a obligat pe persoana vatamata sub amenintari sa-si introduca o ranga in anus, de fata fiind si inculpatii B.A.N. si  M.B., care au asistat la intreg evenimentul, pazind-o si intimidand-o pe victima in timp ce era filmata de inculpatul R.A.G. Insa, faptele inculpatilor nu intrunesc elementele constitutive ale infractiuni de viol, in forma coautoratului si, respectiv, a complicitatii,  intrucat  prin actele materiale comise inculpatii nu au urmarit incalcarea libertatii si inviolabilitatii sexuale a victimei, ci umilirea victimei.
     Mergand pe acelasi rationament, s-a dovedit cauzei ca inculpatul inculpatul R.A.G. a obligat pe persoana vatamata sub amenintari sa-si introduca o ranga in anus nu in scopul obtinerii unei satisfactii sexuale, ci  prin fapta comisa inculpatii au urmarit pe de o parte, sa o pedepseasca pe victima, iar , pe de alta parte,  sa puna victima intr-o situatie umilitoare fata de ei, de inferioritate, de supunere.
     Fata de cele ce preced si retinand ca actele materiale comise de inculpati nu se circumscriu din punct de vedere subiectiv actelor sexuale, de orice natura, astfel cum sunt definite de legiuitor in  art. 197 alin. 1 Cod penal, Curtea a admis ca fondat recursul inculpatilor R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I., iar  in temeiul art. 11 pct. 2 lit. a ) Cod procedura penala rap. la art. 10 lit. d) Cod procedura penala a achitat  pe inculpatii R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I pentru infractiunea de viol prevazuta  de art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. a) Cod penal , cu aplicarea art. 37 lit. a) Cod penal, si , respectiv,  pentru complicitate la savarsirea infractiunii de viol prevazuta  de art.26 Cod penal rap. la art. 197 alin. 1 si alin. 2 lit. a) Cod penal.
      In ce priveste criticile recurentilor inculpatilor R.A.G.,  B.A.N. si M.B.I. sub aspectul celorlalte infractiuni retinute in sarcina lor, precum si sub aspectul individualizarii judiciare a pedepsei, instanta de recurs le-a apreciat ca neintemeiate, fiind respinse, ca atare.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017