InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

(Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Viol | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

         Romania
         JUDECATORIA ONESTI
         Dosar nr.1626/270/2007                                                       Viol
         Din 19.03.2007
         
         SENTINTA PENALA Nr. 729
         Sedinta secreta  din data de  05.09.2007
         Completul de judecata format din:
         Presedinte SIMINA PURICE
         Grefier ENACHE GABRIEL
         
         Ministerul Public - reprezentat de procuror CRACIUN ION
         
         Pe rol  pronuntarea solutiei cauzei  penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva  inculpatului LERU IONEL trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de viol.
         Prezenta  partilor si dezbaterile au fost consemnate in incheierea de sedinta din data de 03.09.2007 care face parte integranta din prezenta hotarare si cand, instanta avand nevoie de timp pentru a delibera a amanat pronuntare la data de 05.09.2007.
         
         INSTANTA
         
       Deliberand asupra cauzei penale de fata constata ca  prin rechizitoriul n. 295/P/15.03.2007 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti a fost trimis in judecata inculpatul LERU IONEL pentru savarsirea infractiunii de viol prevazuta si pedepsita de art. 197 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.
       Prin actul de sesizare a instantei se retine ca in noaptea de 26/27.01.2007, a intretinut, prin constrangere, raporturi sexuale normale si anale cu partea vatamata Gaburici Aneta.
       Din analiza probatoriilor administrate in cauza instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
       Partea vatamata Gaburici Aneta, in varsta de 64 de ani, este vaduva si locuieste singura intr-o casa situata in Targu Ocna, str. Ciresoaia, nr. 13, intr-o zona izolata, avand un singur vecin in partea de nord.
       In noaptea de 26/27.01.2007, in jurul orei 24,00 Gaburici Aneta a auzit in spatele usii de la intrare o voce de barbat. Initial, partea vatamata s-a ascuns in spatele usii apoi, crezand ca inculpatul s-a indepartat ea a iesit in curte incercand sa strige pentru a cere ajutorul vecinului.
       Inculpatul a prins-o insa si a tarat-o in casa, a lovit-o cu pumnii peste cap si a constrans-o sa intretina raporturi sexuale normale si anale.
       Partea vatamata a declarat ca de fiecare data cand incerca sa scape de inculpat acesta o lovea cu pumnii si o trantea pe podeaua camerei, fortand-o sa intretina raporturi sexuale cu el.
       Leru Ionel a ramas in locuinta lui Gaburici Aneta aproximativ 5 ore, rastimp in care, prin constrangere a repetat raportul sexual cu victima, provocandu-i acesteia ruptura de perineu urmata de hemoragie.
       La un moment dat, incercand sa evite un nou raport sexual partea vatamata s-a aparat, zgariindu-l pe inculpat pe obraz.
       In jurul orei 05,30, la cererea inculpatului,  partea vatamata a acceptat sa-i dea de mancare si pentru ca se lumina de ziua Gaburici Aneta a avut ocazia sa-i observe trasaturile fizionomiei si obiectele de vestimentatie: blugi albastru deschis, geaca de culoare din piele de culoare inchisa si adidasi albi – a se vedea declaratiile de la filele 28,29 dosar urmarire penala si fila 35 dosar instanta.
       In dimineata zilei de 27.01.2007, dupa plecarea inculpatului partea vatamata a discutat la telefon cu fiul ei, Gaburici Ovidiu Aristotel caruia i-a relatat cele intamplate iar acesta a anuntat lucratorii de politie – fila 7 dosar urmarire penala.
       Ca urmare a sesizarii lucratorii de politie s-au deplasat la domiciliul lui Gaburici Aneta care in prezenta martorilor asistenti Grigoras Tofana si Pircu Maria a recunoscut pe inculpat intr-una din fotografiile prezentate de politisti, astfel cum rezulta din procesul –verbal aflat la filele 59,60 dosar urmarire penala.
       Leru Ionel a fost condus la sediul Politiei Targu Ocna unde in prezenta specialistului criminalist si a martorului Picler Adrian a declarat ca nu cunoaste care este provenienta excoriatiei de pe fata. De asemenea, inculpatul nu a putut explica provenienta  petelor de sange de pe tricoul si chilotii pe care-i purta in dimineata zilei de 27.01.2007 – a se vedea declaratia de la fila 48 dosar urmarire penala, inscrisurile de la filele 78-85 coroborate cu plansele fotografice de la filele 52-58 , coroborate cu declaratiile martorului asistent Picler Adrian de la filele 73 dosar urmarire penala si fila 53 dosar cercetare judecatoreasca.
       Martorul Leru Vasile a declarat ca in ziua de 26.01.2007  fiul sau a lucrat la taiat de lemne si s-a intors acasa tarziu, dupa ora la care martorul si sotia s-a s-au culcat. Leru Vasile a precizat ca in dimineata zilei de 27.01.2007 a gasit in camera inculpatului o pereche de pantaloni din blugi, o geaca din piele si o pereche de adidasi murdare de noroi si sange, hainele si incaltamintea fiind cele folosite de inculpat in ziua precedenta – fila 75 dosar  urmarire penala si fila 35 dosar
       S-au prelevat  probe biologice de la ambele parti si s-a efectuat expertiza bio - criminalistica genetica ale  carei concluzii au fost inaintate instantei cu adresa nr. 310385/05.06.2007 – filele 61-68 dosar cercetare judecatoreasca. Urmele de sange de pe tricoul si chilotii inculpatului s-au dovedit a avea un profil genetic identic cu cel al probelor de referinta recoltate de la victima Gaburici Aneta.
       Leru Ionel a sustinut in mod constant ca in seara zilei de 26.01.2007 a consumat bauturi alcoolice intr-un bar situat   in cartierul in care locuieste dar ca nu-si mai aminteste nimic in legatura cu cele petrecute in noaptea de 26/27.01.2007, intre momentul plecarii din bar si ora 06,30 cand a fost trezit de tatal sau.
       Martorii audiati in cauza, respectiv CIOBANU VASILICA si MIHAI ADRIAN au confirmat prezenta inculpatului in bar, pana in jurul orei 23,00 dar au afirmat ca nu cunosc ce i s-a intamplat acestuia ulterior plecarii din localul public.
       In ziua de 27.01.2007 partea vatamata Gaburici Aneta a fost transportata la Spitalul Municipal Onesti unde a fost internata in sectia Chirurigie- terapie intensiva pana la data de 19.02.2007.
         Din continutul certificatului medico-legal aflat la 41 dosar urmarire penala rezulta ca la data examinarii sale de catre medicul legist partea vatamata prezenta politraumatism prin agresiune, traumatism cranio-facial cu echimoze palpebrale bilaterale, epistaxis, traumatism cu fracturi costale, echimoze multiple la nivelul ambelor coapse, plaga perineala, rafeul ano –vulvar suturata.
         S-a concluzionat ca leziunile corporale  sus-mentionate pot data din 26/27.01.2007 si  au putut fi produse prin lovire cu si de corpuri si mijloace contondente in circumstantele unui viol.
       Starea de fapt fiind dovedita cu probatoriile administrate in cauza instanta retine ca in noaptea de 26/27.01.2007 inculpatul LERU IONEL  a intretinut, prin constrangere, raporturi sexuale normale si anale cu partea vatamata GABURICI ANETA. Fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 Cod penal pentru care se va dispune condamnarea acestuia.
       In rastimpul celor aproximativ 5 ore petrecute in casa partii vatamate LERU IONEL a intretinut, prin constrangere, mai multe raporturi sexuale cu GABURICI ANETA,astfel ca in,  speta,violul imbraca forma continuata.
       Instanta retine, asadar, ca in cauza sunt incidente dispozitiile art. 41 alin.2 Cod penal..
       Din continutul probatoriilor administrate in prezentul dosar rezulta ca in noaptea de 26/27.01.2007 ,in  jurul orei 24,00 inculpatul a patruns in locuinta partii vatamate GABURICI ANETA fara a avea consimtamantul acesteia.
       Fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu prevazuta de art. 192  alin. 2 Cod penal pentru care la data de 20.08.2007 instanta a dispus extinderea procesului penal pornit impotriva acestuia.
       Leru Ionel nu a reusit sa  probeze ca in noaptea de 26/27,01.2007  s-ar fi aflat,datorita unor imprejurari  independente de vointa sa, in stare de betie completa produsa de alcool sau alte substante.
       Infractiunea de violare de domiciliu a fost savarsita cu vinovatie si pe cale de consecinta se va dispune condamnarea inculpatului  si pentru aceasta infractiune.
       Leru Ionel a comis infractiunile de viol si respectiv, violare de domiciliu mai inainte  de a fi condamnat definitiv pentru ele.
       In cauza sunt aplicabile, asadar, prevederile art. 33 lit. a Cod penal referitoare la concursul de infractiuni.
         La individualizarea judiciara a pedepselor, in baza art. 72 cod penal instanta va avea in vedere: gradul de pericol social al faptelor concretizat in atingerea relatiilor sociale referitoare la inviolabilitatea domiciliului precum si a celor referitoare la libertatea si inviolabilitatea sexuala a victimei GABURICI ANETA , pozitia partial sincera a inculpatului , imprejurarile concrete in care au fost comise faptele,  mai exact violenta extrema cu care  inculpatul a intretinut actele sexuale, cauzandu-i partii vatamate multiple  leziuni corporale, rupturi perineale insotite de hemoragie care au necesitat spitalizarea acesteia.
         Instanta va avea in vedere, de asemenea antecedentele penale  ale inculpatului. Astfel, din continutul fisei de cazier judiciar – aflata la filele 89,90 dosar urmarire penala rezulta ca anterior datei de 26.01.2007 Leru Ionel a suferit mai multe condamnari, doua dintre ele pentru tentativa la infractiunea de viol si respectiv, pentru viol.
         Prin sentinta penala nr. 935/07.10.2002 a Judecatoriei Onesti inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani si  9 luni  inchisoare. Arestat la 18.05.2002 Leru Ionel a fost liberat conditionat la data de 18.03.2005 cu un rest neexecutat de 608 zile.
         Se retine, asadar, ca inculpatul a comis infractiunile  de viol si violare de domiciliu in stare de recidiva postcondamnatorie, astfel ca se vor aplica prevederile art. 37 lit. b Cod penal.
         I se va interzice inculpatului exercitiul drepturilor civile  prevazute de art. 64 lit.a  teza a II-a si lit. b Cod penal in conditiile art. 71 alin. 2 cod penal.
         In baza art.  65 alin. 2 Cod penal si art. 66 Cod penal i se va aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor  prevazute de art. 64 lit.a  teza a II-a si lit. b Cod penal pe timp de 1 an , termen ce urmeaza a curge dupa executarea pedepsei principale.
         In temeiul art. 350 Cod procedura penala  fata de solutia condamnarii inculpatului va mentine masura arestarii preventive a acestuia.
         In baza art. 88 Cod penal se va deduce din durata pedepsei rezultante perioada retinerii si a arestarii preventive de la 27.01.2007, ora 14,00 la zi.
         Sub aspectul laturii civile a procesului penal instanta retine urmatoarele:
         Partea vatamata GABURICI ANETA s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 50.000 lei, reprezentand despagubiri civile pentru daunele morale provocate prin activitatea infractionala a inculpatului – fila 36 dosar instanta.
         Prin adresa nr. 6808/28.05.2007 Spitalul municipal Onesti a solicitat obligarea inculpatului Leru Ionel la plata sumei de 2186,89 lei cheltuieli ocazionate de ingrijirile medicale acordate victimei Gaburici Aneta – a se vedea fila 50 dosar cercetare judecatoreasca.
         In cauza sunt intrunite, cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale a inculpatului care prin comiterea infractiunilor prevazute de art. 197 alin. 1 Cod penal si art. 192 alin. 2 Cod penal a traumatizat fizic si psihic partea vatamata Gaburici Aneta, ingrijirile medicale acordate acesteia necesitand cheltuieli de spitalizare.
         Fata de considerentele mai-sus invocat si in baza art. 14, 346 cod procedura penala, art. 998 Cod  civil va fi obligat inculpatul  la plata catre Gaburici Aneta a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale  care in opinia instantei reprezinta o justa si suficienta reparatie materiala pentru trauma pricinuita acesteia.
         In baza art. 313 din Legea 95/2006 modificata prin OUG 72/2006 va fi obligat LERU IONEL sa achite Spitalului Municipal Onesti suma de 2186,89 lei cheltuieli ocazionate de ingrijirile medicale acordate lui Gaburici Aneta.
         In temeiul art. 189 Cod procedura penala onorariile aparatorilor desemnati din oficiu in ambele etape ale procesului penal vor fi suportate din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei
         Constatandu-se culpa sa procesuala, in baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala va fi obligat LERU IONEL la plata cheltuielilor judiciare catre stat, incluzand contravaloarea expertizei medico-legale efectuate in cauza.
         
Pentru aceste motive
In numele legii,
HOTARASTE

In baza art.197 al.1 Cod penal cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal si art.37 lit.b Cod penal pentru savarsirea infractiunii de viol prin schimbarea incadrarii juridice din infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 197 al.1 Cod penal cu aplicarea art.37 lit.b Cod penal condamna inculpatul  LERU  IONEL, fiul lui Vasile si Floarea, nascut la data de 07.01.1974 in Tg.-Ocna, judetul Bacau, C.N.P. – 1740107047397, domiciliat in Tg.-Ocna, str. Elisei Ursac nr.7, judetul Bacau, studii 8 clase, fara ocupatie, necasatorit, fara copii minori, stagiul militar neindeplinit, recidivist, detinut in Penitenciarul Bacau la pedeapsa de 6(sase) ani inchisoare.
In baza art. 192 al.2 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit.b Cod penal, prin extinderea procesului penal pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu condamna acelasi inculpat la pedeapsa de 4(patru) ani inchisoare.
In baza art.33 lit. a – 34 lit. b Cod penal aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv 6(sase) ani inchisoare.
Executa 6(sase) ani inchisoare.
Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal in conditiile art.71 al.2 Cod penal.
In baza art.65 al.2 Cod penal si art.66 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a II-a, lit. b si e Cod penal pe o durata de 1 an care incepe dupa executarea pedepsei principale.
In baza art. 350 Cod procedura penala mentine masura arestarii preventive a inculpatului.
In baza art.88 Cod penal deduce din durata pedepsei timpul retinerii si al arestarii preventive, incepand cu 27 ianuarie 2007 ora 14,oo  la  zi.
In temeiul art. 14, 346 Cod procedura penala, art.998 Cod civil obliga inculpatul sa achite partii civile Gaburici Aneta suma de 10.000 lei cu titlu de despagubiri materiale pentru daunele morale.
In baza art.313 din Legea 95/2006 modificata si completata prin O.U.G. 72/2006 obliga inculpatul Leru Ionel sa despagubeasca partea civila Spitalul Municipal Onesti cu suma de 2186,89 lei reprezentand cheltuieli ocazionate de spitalizarea partii vatamate Gaburici Aneta.
In baza art.189 Cod procedura penala dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre B.A.Onesti a sumei de 250 lei reprezentand 2 onorarii minime pentru aparatorii desemnati din oficiu: 150 lei pentru avocat Fluierici – Carp Sanda in faza urmaririi penale si 100 lei pentru avocat Costache Liviu in etapa cercetarii judecatoresti.
In temeiul art. 191 al.1 Cod procedura penala obliga inculpatul la 800 lei cheltuieli judiciare catre stat, incluzand suma de 26 lei – contravaloarea expertizei( pe acte medicale) ce se va vira in contul  50414278728-2 deschis la Trezoreria Onesti.
Cu apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi  05  septembrie  2007.


PRESEDINTE                                                                                   GREFIER
SIMINA PURICE                                                               ENACHE GABRIEL


Red. S.P. 21.09.2007
Dact.E.G. 25.09.2007
Ex. 5 cinci
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017
actiune in anulare - Sentinta civila nr. 542 din data de 09.03.2017
actiune pauliana - Sentinta civila nr. 678 din data de 28.03.2017