InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art. 197 C.p.

(Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Viol | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

        ROMANIA
        JUDEC?TORIA ONESTI
        Dosar nr. 1353/270/2009
        Inreg. 13.03.2009                                                         art. 197 C.p.
        
        SENTIN?A PENAL? Nr. 408
        Sedinta publica din 15.06.2009
        Completul de judecata format din:
        Presedinte SIMINA PURICE
        Grefier ENACHE GABRIEL
        
Ministerul Public a fost reprezentat de procuror VICENTIU Craciunel ANTOHI
        
        Pe rol judecarea actiunii penale pusa in miscare  prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului B.V. trimis in judecata pentru savarsirea tentativei la infractiunea de viol.
        La apelul nominal facut in sedinta publica  au raspuns inculpatul personal si asistat de avocat din oficiu T.E., partea civila C.M. personal.
        Procedura legal indeplinita.
        S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta,  care invedereaza instantei comunicarea relatiilor solicitate,  dupa care;
        Procurorul si avocat T.E. au precizat ca nu au alte cereri de formulat.
        Partea civila C.M. nu are alte cereri.
        Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul in dezbateri.
        Reprezentantul Parchetului, prezentand situatia de fapt retinuta prin actul de sesizare, apreciaza ca a fost dovedita fapta si vinovatia inculpatului cu  materialul probator  administrat in cauza, motiv pentru care solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii, cu executare in regim privativ de libertate, cu obligarea lui B.V. la daune morale si cheltuieli judiciare catre stat.
        Partea civila a lasat la aprecierea instantei solutionarea laturii penale urmand ca inculpatul sa fie obligat la despagubiri civile.
        Aparatorul inculpatului, a solicitat instantei ca la deliberare sa aiba in vedere intregul material probatoriu administrat in cauza si in cazul in care va retine vinovatia inculpatului sa-i aplice o pedeapsa intr-un cuantum care sa atinga scopul educativ al acesteia. Cu onorariu din fondurile Ministerului Justitiei.
        Inculpatul, avand ultimul cuvant, arata ca este vinovat, instanta urmeaza sa aiba in vedere si declaratiile martorilor, dar pentru ca este arestat vinovat este seful postului de politie.
        
        INSTANTA
        
      Deliberand asupra cauzei penale de fata constata ca  prin rechizitoriul  nr.522/P/2009 din data de 10.03.2009 al Parchetului  de pe langa Judecatoria  Onesti s-a  dispus trimiterea  in judecata  in stare de arest preventiv a inculpatului  B.V. pentru comiterea  tentativei la infractiunea  de viol prevazuta si pedepsita de art. 20 Cod penal raportat la  art. 197 al.1 Cod penal cu aplicarea  art. 37 lit. a Cod penal.
Prin actul de sesizare a instantei  se retine ca  in ziua de 21.02.2009, in timp ce  se deplasa  pe un  drum  laturalnic  din comuna  Casin inculpatul  a acostat-o pe C.M. in varsta de 73 ani si prin violenta a incercat  sa intretina  raporturi sexuale  cu aceasta insa si-a abandonat  activitatea  infractionala  datorita strigatelor de ajutor  ale victimei.
Din analiza  probatoriului  administrat  in cauza instanta  retine  urmatoarele:
In ziua de 21.02.2009 inculpatul  B.V. a consumat  bauturi  alcoolice la domiciliul  unui prieten si prin diverse baruri de pe raza  comunei Casin, jud. Bacau.
Aflat  in stare de ebrietate, in jurul orei 1500, in timp ce se  deplasa  pe o ulita spre locuinta  sa, inculpatul  a intalnit-o pe partea  vatamata C.M. in varsta de 73 ani.
Profitand de  imprejurarea  ca in preajma nu se mai aflau alte persoane inculpatul  s-a apropiat  de parte vatamata careia i-a pus  piedica, aceasta din urma cazand la pamant.
B.V.  a imobilizat-o, apoi  pe C.M. si a – dezbracat-o  de fusta, ciorapi-pantaloni si de lenjeria intima, spunandu-i victimei ca doreste  sa intretina raporturi sexuale cu ea.
Intrucat a intampinat impotrivirea femeii, inculpatul  a lovit-o cu pumnii  peste cap apoi a – indreptat lama unui briceag spre zona inimii, amenintand-o pe C.M.  ca o va omori daca nu  consimte  „ sa o violeze”, astfel cum a declarat  partea vatamata.
C.M.  a strigat  dupa ajutor, iar inculpatul  si-a  intrerupt  activitatea  infractionala  in momentul  in care  a sesizat  ca din  directia  catunului  V. se apropiau  mai  multe  persoane.
Martorii … au descris  starea  in care  se afla partea vatamata C.M. atunci  cand acesta  s-a apropiat  de ei. Batrana  era lovita in zona  gurii si la arcada  ochiului  stang „avea pantalonii trasi in jos”, era  in  stare  de soc si le-a  relatat  celor   aflati in preajma ei ca a fost batuta de „hotul lui  B.” care ar  fi „abuzat” de ea – a se vedea  declaratiile  de la filele 13, 14 dosar urmarire  penala si filele  73, 74 dosar instanta.
Martorul  … a apelat  telefonic Serviciul  de Ambulanta, solicitand interventia  lucratorilor  de politie, partea vatamata  fiind transportata  la Spitalul  Municipal  Onesti unde  i s-au  acordat  ingrijiri medicale la centrul  primire urgente- fila 33 dosar instanta.
Raportul  de constatare  medico-legala  intocmit  in cauza a evidentiat  existenta  pe corpul victimei a unor  semne de  violenta in zona  sprancenara stanga si  periorbitala  a ochiului  stang, sindrom vertiginos post traumatism craniocerebral  cu   comotie cerebrala,  fara  semne de violenta in sfera genito-anala-fila 23  dosar urmarire penala.
Audiat  la datele de 23.02.2009, 25.02.2009  si 02.03.2009 inculpatul  a recunoscut  ca in ziua  de 21.02.2009, aflat  in stare de ebrietate i-a propus partii vatamate  sa intretina relatii sexuale cu el.
Fata de refuzul femeii B.V. s-a enervat incercand sa o dezbrace, dandu-i jos  pantalonii si fusta.
Vazand ca victima striga dupa  ajutor „s-a luptat” cu aceasta dupa care s-a ridicat  si s-a indreptat  spre locuinta  sa, temandu-se ca se va apropia vreun  consatean- filele 26-30 dosar  urmarire penala.
In etapa cercetarii judecatoresti inculpatul  a revenit,  insa, asupra  declaratiilor anterioare.
Astfel, la data de 27.04.2009 B.V. a sustinut ca la data de 21.02.2009  se afla sub influenta bauturilor alcoolice.  A intalnit-o, intamplator,  pe partea vatamata la  revenirea  in domiciliu dar nu a agresat-o pe C.M. care ar fi cazut,  impiedicandu-se de o  piatra dupa care  s-a ridicat singura. Inculpatul  a negat orice incercare de a intretine raporturi sexuale cu partea vatamata,  considerand  ca ancheta  penala  declansata in cauza se datoreaza  in exclusivitate   sefului postului de politie din localitate- fila 19 din dosarul  de cercetare judecatoreasca.
Declaratia partii vatamate se coroboreaza, insa,  cu proba  testimoniala (declaratiile martorilor … care au, confirmat  sustinerile  victimei dar si cu constatarile medicului legist, precum si cu declaratiile  inculpatului  in etapa  urmaririi penale.
Simpla retractare  de catre  inculpat  a declaratiilor  anterioare nu  poate produce efectul de a inlatura declaratiile  retractate  pentru  simplul  motiv ca situatia de fapt aratata  in cuprinsul  acelor  depozitii rezulta  si din  probele  mai –sus, invocate.
Aceleasi considerente  urmeaza  a fi avute in vedere  si in ceea ce  priveste  declaratiile  martorului  … care, audiat  in etapa  cercetarii  judecatoresti  a sustinut ca nu-si  mentine  declaratia  de la fila 22 dosar urmarire penala – a se vedea fila 72 dosar cercetare judecatoreasca.
Principiul aflarii adevarului, consacrat in art. 3 Cod procedura penala impune  instantei de judecata sa dea  valoare acelor probe care, coroborate  cu alte probe  legal administrate, exprima  adevarul.
Neexistand niciun temei  legal pentru a se crea o ordine  de preferinta intre  declaratiile  succesive  ale inculpatului sau ale martorilor  instanta va constat ca in prezenta  cauza exprima adevarul declaratiile date  la urmarirea penala de inculpat  B.V. si de martorul  L.N. intrucat acestea  se coroboreaza cu  fapte si imprejurari ce rezulta  din ansamblul  probelor  administrate  in cauza,  inclusiv din  constatarile  medicului legist-fila 23 dosar urmarire  penala.
Astfel, acesta  concluzioneaza  la 23.02.2009 ca partea  vatamata  C.M. a suferit  leziuni  corporale  ce au putut  fi produse prin loviri cu  si de corpuri/mijloace  contondente,  asadar  prin lovire activa si pasiva, putand data din 21.02.2009.
In lumina  acestor  constatari urmeaza a fi inlaturata apararea  inculpatului  in sensul  ca partea  vatamata  s-ar fi lovit  in cadere fara a fi  agresata fizic.
Starea de fapt fiind  dovedita cu probatoriile  administrate  in cauza instanta  retine, asadar,  ca in ziua de 21.02.2009,  in timp ce  se deplasa  pe o ulita a satului  Casin inculpatul  B. V. si-a pus  in  executare hotararea  de a intretine raporturi  sexuale cu  partea vatamata  C.M., folosind  constrangerea fizica si amenintarile  in scopul  imobilizarii victimei  pentru a o determina  pe aceasta  la  raport sexual. Executarea  a fost, insa,  intrerupta de apropierea  unor consateni astfel  ca activitatea infractionala   a inculpatului   intruneste, elementele,  constitutive  ale tentativei la infractiunea de viol prevazuta de art. 20 raportat  la art. 197 al.1 Cod penal pentru care  se va dispune condamnarea acestuia.
La individualizarea judiciara a pedepsei, in  baza  art. 72 Cod penal instanta  va avea  in vedere: gradul de  pericol social al faptei  concretizat  in incalcarea  libertatii si inviolabilitatii sexuale a partii vatamate; varsta  inaintata a acesteia si  locul public -  in care  a fost comisa fapta, in  plina zi ceea ce  denota pericolul social sporit al inculpatului.
La  stabilirea si aplicarea  pedepsei urmeaza a se avea  in vedere, de  asemenea, antecedentele  penale ale inculpatului.
Din continutul  fisei de  cazier judiciar aflata la filele 33, 34 dosar  urmarire penala rezulta  persistenta  inculpatului  in savarsirea  aceluiasi, gen de infractiuni. Astfel, prin sentinta penala nr.75/16.05.1994 a Tribunalului  Bacau inculpatul  a fost  condamnat pentru tentativa la infractiunea de  viol iar prin  sentinta  penala nr.649/23.05.2005, Judecatoria Onesti i-a  aplicat  acestuia pedeapsa  de 4 ani inchisoare pentru infractiunea  de viol.
Din  executarea  pedepsei de 4 ani inchisoare B.V. a fost  liberat  conditionat  la 24.03.2008 cu un rest  neexecutat de 382 zile.
Vazand  data savarsirii  infractiunii  deduse judecatii instanta  retine  ca in cauza sunt  aplicabile dispozitiile  art. 37 lit. a Cod penal referitoare la starea de recidiva postcondamnatorie.
Raportandu-se  la acelasi moment al comiterii faptei in intervalul  de timp de la liberarea conditionata  si pana la  implinirea duratei pedepsei  de 4 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.649/23.05.2005 instanta va  dispune, in baza art. 61 al.1 Cod penal,  revocarea  liberarii conditionate, contopind restul de 382 zile cu pedeapsa  aplicata  prin prezenta  hotarare.
I se va  interzice  inculpatului  exercitiul  drepturilor  civile prevazute  de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal in conditiile  art. 71 al.2 Cod penal.
I se va  aplica  inculpatului  si pedeapsa  complementara  a interzicerii drepturilor  prevazute  de art. 64 al.1 lit. e,  Cod penal pe o durata de 3 ani, incepand  din momentul  expirarii pedepsei principale.
Fata de  retinerea starii de recidiva, vazand si toate  elementele  de natura a caracteriza persoana  inculpatului, in baza art.350 al.1 Cod procedura penala se va mentine  masura arestarii preventive a inculpatului.
In temeiul  art. 88 Cod penal se va scadea din durata  pedepsei inchisorii timpul  arestarii preventive, incepand cu  data de 02.03.2009 ora 15,00.
Sub aspectul laturii  civile a procesului penal instanta  retine ca in cauza sunt intrunite,  cumulativ, conditiile  raspunderii civile  delictuale.
Prin fapta sa culpabila inculpatul B.V. a prejudiciat  parte vatamata C.M. sub aspect fizic si emotional.
Victima  nu a solicitat daune  materiale dar a pretins a fi despagubita  cu suma  de 5.500 lei daune morale pentru „ spaima  si suferinta” ei – fila 18 dosar instanta.
Fata de imprejurarile concrete  in care a  fost comisa  fapta  dedusa judecatii, vazand  si varsta  inaintata  a victimei, starea  precara  a sanatatii  acesteia si  socul emotional  provocat prin tentativa  de viol  instanta  retine ca cererea partii civile  este justificata.
Pe de alta  parte, inculpatul  a achiesat la pretentiile  formulate  de C.M.  astfel ca in baza  art. 14, 346 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil  el va fi obligat sa o despagubeasca   pe acesta  cu suma  de 5.500 lei.
Prin folosirea  constrangerii   fizice inculpatul  a adus  prejudicii sanatatii partii vatamate, ocazionand  cheltuieli  pentru furnizorii de servicii medicale.
Fata de  considerentele  ce preced si in baza  art. 313 al.1 din Legea nr.95/2006 va fi obligat inculpatul  sa achite Spitalului  Municipal Onesti si Serviciului  de Ambulanta Bacau despagubiri civile  in suma de 29 lei si respectiv 324,4 lei cheltuieli  ocazionate  de ingrijirile  medicale acordate  victimei  C.M. si de transportul  acesteia cu ambulanta.
In baza art.189 Cod procedura penala se va dispune plata din  fondurile  Ministerului Justitiei a onorariului  aparatorului  desemnat  din oficiu in faza judecatii.
Aflandu-se  in culpa procesuala - va fi obligat  inculpatul  B.V. ca in baza art. 191 al.1 Cod procedura penala sa achite  cheltuielile  judiciare  ocazionate de prezenta  cauza, inclusiv contravaloarea  expertizei medico-legale  efectuate in etapa  urmaririi penale.
        Pentru aceste motive,
        In numele legii
        HOTARASTE
        
            In baza art. 20 raportat la art. 197 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal pentru savarsirea tentativei la infractiunea de viol condamna inculpatul B.V. (date de stare civila), arestat preventiv in prezenta cauza, in prezent aflat in Penitenciarul Bacau la pedeapsa de 3 ( trei ) ani inchisoare.
            In baza art. 61 alin. 1 Cod penal revoca liberarea conditionata pentru restul de 382 zile ramas neexecutat din pedeapsa de 4 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 649/23.05.2005 a Judecatoriei Onesti, definitiva  prin decizia penala nr. 645/A/14.07.2005 a Tribunalului  Bacau.
            Contopeste restul de pedeapsa de 382 zile cu pedeapsa aplicata prin prezenta hotarare urmand sa execute pedeapsa rezultanta de 3 ( trei) ani inchisoare.
            Interzice inculpatului exercitiul drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal Cod penal in conditiile si pe durata prevazute de art. 71 alin. 2 Cod penal.
            In baza art. 65 alin. 2 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. e Cod penal pe o durata de 3 ani care incepe dupa executarea pedepsei principale.
            In baza art. 350 alin. 1 Cod procedura penala mentine masura arestarii preventive a inculpatului.
            In baza art. 88 Cod penal scade din durata pedepsei timpul arestarii preventive incepand cu data de 02.03.2009 ora 15,00.
            In baza art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 cu modificarile si completarile ulterioare obliga inculpatul sa achite Serviciului de Ambulanta Bacau suma de 324,4 lei despagubiri civile, reprezentand cheltuieli ocazionate de transportul partii vatamate C.M.
            In baza art. 14, 346 Cod procedura penala si art. 998 Cod civil obliga inculpatul sa achite partii civile C.M. daune morale in suma de 5.500 lei.
            In baza art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 obliga acelasi inculpat la plata catre Spitalul Municipal Onesti a  sumei de 29 lei, cheltuieli reprezentand contravaloarea serviciilor medicale acordate lui C.M. la centrul primire urgente.
            In baza art. 189 Cod procedura penala dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre Biroul de Avocati Onesti a sumei de 200 lei pentru aparatorul desemnat din oficiu in faza cercetarii judecatoresti – avocat T.E.
            In baza art. 191 alin. 1  Cod procedura penala obliga inculpatul la 900 lei cheltuieli judiciare catre stat incluzand suma de 64 lei contravaloarea expertizei medico-legale ( pe persoana) ce urmeaza a se vira in contul 50414278728-2 deschis la Trezoreria Onesti pentru Spitalul Judetean Bacau.
            Cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partea civila C. M. si de la comunicare pentru celelalte parti.
            Pronuntata in sedinta publica, azi 15.06.2009.
         
        
        PRESEDINTE                                                                  GREFIER
        SIMINA PURICE                                                        ENACHE GABRIEL                                                    
        
Red.S.P.- 24.06.2009
Tehnor.M.L.-25.06.2009
Exemp.4
        
        
        
        
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017
actiune in anulare - Sentinta civila nr. 542 din data de 09.03.2017
actiune pauliana - Sentinta civila nr. 678 din data de 28.03.2017