InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

Uzufructul viager

(Decizie nr. 808-R din data de 03.07.2007 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Uzufruct | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea


                 MATERIE- CONTRACTE.

       Uzufructul viager.
  Intabularea dreptului de uzufruct viager in cartea funciara.
Renuntare expresa la succesiunea defunctului-intimat, facuta de catre unul  dintre succesibilii acestuia.
   Apel declarat de catre succesibilul renuntator-lipsa alitatii sale procesuale active.
Potrivit art.696 Cod civil "eredele ce renunta este considerat ca n-a fost niciodata erede" iar conform art. 701 Cod civil "in tot timpul in care prescriptia dreptului de a accepta nu este dobandita in contra erezilor ce au renuntat, ei au inca facultatea de a accepta succesiunea, daca succesiunea nu este deja acceptata de alti erezi...".
Textul art. 701 Cod civil permite renuntatorului sa retracteze renuntarea, dar cu indeplinirea obligatorie a doua conditii si anume: dreptul de optiune al renuntatorului sa nu se fi prescris prin implinirea prescriptiei de 6 luni de la deschiderea succesiunii si succesiunea sa nu fi fost acceptata intre timp de catre alt succesibil.
Neindeplinirea unei dintre conditii lipseste de efecte cererea de retractare.

(Decizia civila nr.808/R/3 iulie 2007)

Prin sentinta civila nr. 2006/27.05.2005 pronuntata de Judecatoria Satu Mare, s-a admis cererea formulata de reclamantii L.Z.G. si L.L.D. impotriva paratilor L.T. si L.I. si in consecinta s-a dispus O.C.P.I. SM  intabularea dreptului de uzufruct viager in favoarea reclamantilor asupra imobilului situat in Satu Mare str. Horea nr. 11 inscris in CF 47934 Satu Mare nr. top. 31, caruia in natura ii corespunde locuinta cu 3 camere si dependinte si cota de 70/116 parte teren conform conventiei de uzufruct viager incheiata intre parti la 31.08.2001.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut ca proprietari tabulari asupra imobilului din litigiu sunt paratii. Asa cum rezulta din conventia de uzufruct viager incheiata la 31.08.2001 paratii au instituit in favoarea petentilor reclamanti un drept de uzufruct viager asupra imobilului inscris in CF 47934 Satu Mare nr. top. 31 caruia in natura ii corespunde locuinta cu 3 camere si dependinte si cota de 70/116 parte din teren care a fost supus formalitatilor de publicitate imobiliara.
Impotriva sentintei civile cu nr. de mai sus a declarat apel P.D.T. solicitand instantei admiterea apelului si trimiterea cauzei spre rejudecare primei instante, pe motiv de nulitate a hotararii.
Prin decizia civila nr. 306/Ap pronuntata in data de 05.12.2006, in dosar nr. 3962/83/2006, Tribunalul Satu Mare a admis exceptia lipsei calitatii procesuale a apelantei P.D.T.
A respins apelul declarat de apelanta P.D.T. impotriva sentintei civile nr. 2006/27.05.2005 pronuntata de Judecatoria Satu Mare in dosar nr. 3290/2005 privind pe intimatii L.Z.G., L.L.D.   si L.T. si L.I. 
Nu au fost acordate cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de apel a avut in vedere urmatoarele considerente:
       Din dosarul succesoral nr. 140/2005 al B.N.P. Muller Wilhelm, instanta retine ca apelanta in mod expres prin declaratie data in fata notarului renunta pur-si-simplu la succesiunea dupa defunctul L.T. nascut la 24.07.1939 si decedat la 08.03.2005, declarand totodata ca nu a facut nici un act de acceptare expresa, fortata sau tacita a succesiunii.
Desi apelanta prin declaratia autentificata cu nr. 4863/19.08.2005 a Notarului Public Ressler Petra Felicia declara ca accepta pur-si-simplu mostenirea dupa defunctul sau tata L.T. decedat la 08.03.2005, prin aceasta revocand renuntarea la succesiune, instanta constata ca in cauza nu sunt indeplinite conditiile prev. de art. 701 Cod civil pentru ca revocarea renuntarii sa produca efecte. Astfel din dosarul succesoral nr. 140/2005 rezulta ca succesiunea dupa L.T. a fost acceptata anterior, in termenul legal de intimatul L.Z.G.fiul acestuia.
Este irelevanta apararea apelantei in sensul ca aceasta ar fi facut declaratie de renuntare numai in considerarea actiunilor defunctului de la S.I.F. BANAT CRISANA SA, actiuni ce au facut obiectul dezbaterii masei succesorale in dosarul succesoral mai sus mentionat, din moment ce renuntarea s-a facut pur si simplu, nefiind declarate imobile cu ocazia dezbaterii succesorale.
Avand in vedere cele de mai sus instanta retinand ca apelanta nu are calitatea de mostenitor dupa defunctul L.T. - parte in proces, a admis exceptia lipsei calitatii procesuale active si pe cale de consecinta a respins apelul declarat.
Impotriva acestei decizii, in termen si legal timbrat a declarat recurs P.D.T. solicitand casarea acesteia, anularea sentintei  civile nr. 2006/27mai 2005 a Judecatoriei Satu Mare cu trimitere spre rejudecare aceleasi instante.
In dezvoltarea motivelor de recurs s-a  invederat ca ambele hotarari sunt nelegale, instantele dand  dovada de superficialitate, in conditiile in care hotararea primei instante este data in contradictoriu cu o persoana decedata.
Recurenta sustine  ca, in mod gresit instanta de apel a solutionat  cauza pe cale de  exceptie, retinand  lipsa calitatii sale procesuale, desi s-a facut dovada  revocarii la renuntarea la  mostenire si acceptarii succesiunii ramase in urma defunctului, in termenul legal de 6 luni.
In drept au fost invocate dispozitiile art. 312 alin. (5) Cod procedura civila.
Intimatii, desi legal citati nu au formulat  intampinare, solicitand prin reprezentantul lor, in sedinta publica din 26 iunie 2007, respingerea recursului civil de  fata.
Verificand hotararile atacate prin prisma motivelor de recurs cat si din oficiu, conform art. 306 Cod procedura civila sub aspectul tuturor nulitatilor prevazute de art. 304 Cod procedura civila, Curtea de Apel Oradea  a retinut urmatoarele:
Prin sentinta civila nr. 2006/27 mai 2005 Judecatoria Satu Mare admitand actiunea formulata de  reclamantii L.Z.G.  si L L.D. impotriva paratilor L.T. si L.I., a dispus   Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Satu Mare, intabularea dreptului de uzufruct viager in favoarea reclamantilor asupra imobilului inscris in CF nr. 47934 Satu Mare, nr. top. 31, conform conventiei de uzufruct viager  incheiata intre parti la data de  31 august 2001.
Impotriva acestei hotarari a declarat apel P.D.T. ( fiica celor  doi parati), apelul fiind respins   prin decizia civila nr. 306/5 decembrie 2006 a Tribunalului Satu Mare, retinandu-se lipsa  calitatii procesuale a apelantei.
Sustinerile recurentei cu privire la modul in care a fost solutionata cauza in fata  primei instante sunt intemeiate.
Astfel, cererea de chemare in judecata formulata de catre cei doi reclamanti, a fost  inregistrata la Judecatoria Satu Mare la data de  22 aprilie 2005, data la care paratul de randul 2, respectiv L.T., era decedat din data de 8 martie 2005, astfel cum reiese  din copia certificatului de mostenitor nr. 124/28.04.2005, depus la  fila 14 a dosarului instantei de apel.
Despre aceasta imprejurare partile nu au facut  nici o referire in fata primei instante, mai mult, chiar la fila  6 din dosar, a fost depusa o intampinare in numele ambilor parati,  inclusiv a paratului decedat.
Hotararea a fost atacata cu apel de catre fiica  acestui parat decedat, in calitate de  mostenitoare a acestuia, calitate pe care instanta de apel nu i-a recunoscut-o prin decizia  recurata, apelul fiind  solutionat exclusiv pe cale de exceptie.
Cu privire la calitatea de mostenitoare a recurentei dupa  tatal sau, defunctul L.T., in functie de care se poate vorbi daca aceasta are sau nu calitate procesuala activa in prezenta cauza, este de relevat urmatoarele:
Potrivit certificatului de mostenitor nr. 124/28 aprilie 2005 emis de B.N.P. Muller Wilhelm Satu Mare, unicul mostenitor acceptant al defunctului Lung Traian, decedat la data de 8 martie 2005, este  intimatul reclamant L.Z.G., in calitate de fiu al acestuia si care, potrivit  cuprinsului certificatului, a acceptat succesiunea in termenul legal, revenindu-i cota de 1/1 parte din succesiune. Potrivit aceluiasi certificat de mostenitor, au renuntat la  succesiunea defunctului : L.I., sotia acestuia, pe baza declaratiei nr. 1424/28.04.2005, autentificata de acelasi birou notarial si,  P.D.T., fiica defunctului, pe baza declaratiei autentificate sub acelasi numar si acelasi birou notarial.
Ulterior, prin declaratia autentificata sub nr. 4863/19 august 2005, de catre B.N.P. Ressler Petra Felicia, recurenta P.D.T. declara ca, accepta pur si simplu mostenirea dupa defunctul sau tata L.T..
Renuntarea la succesiune, in principiu, este expresa si constituie, totodata un act solemn, intrucat, sub sanctiunea  nulitatii, ea  nu poate sa rezulte decat dintr-o declaratie facuta expres la  notariat, ceea ce in speta, recurenta a si  facut.
Art. 701 Cod civil, permite insa renuntatorului sa retracteze, dar cu indeplinirea obligatorie a  doua conditii, si anume : dreptul de optiune al  renuntatorului sa nu se fi prescris prin implinirea prescriptiei de 6 luni de la deschiderea succesiunii si, succesiunea sa nu fi fost acceptata intre timp de catre alt  succesibil.
Este adevarat ca, in speta este indeplinita prima conditie, respectiv  declaratia de acceptare in termenul legal de prescriptie, insa, cea de  a doua conditie nu mai este indeplinita, succesiunea fiind acceptata in termen de catre intimatul L.Z.G.
Sustinerile  recurentei in sensul ca ar fi renuntat doar la actiunile incluse in certificatul de actionar nu pot fi retinute de catre instanta de recurs, deoarece acceptarea succesiunii nu poate  fi decat indivizibila, unitara, neputandu-se concepe o acceptare pura si simpla pentru o parte  din bunurile ce alcatuiesc masa succesorala si, in acelasi timp, o renuntare pentru cealalta parte.
Calitatea de mostenitor decurge din acceptarea succesiunii de catre succesibili, care  urmeaza sa-si dovedeasca prin orice  mijloc de  proba aceasta calitate. Ori, actul care constata atat acceptarea succesiunii, cat si dovedirea calitatii de mostenitor  prin mijloacele de proba admise de lege este certificatul de mostenitor.
Cata vreme certificatul de mostenitor nr. 124/2005, prin care se  constata ca recurenta a renuntat la succesiunea tatalui sau,  nu a fost  anulat nu se poate retine calitatea acesteia de mostenitoare  in prezenta cauza,  considerente fata de care, in mod corect a stabilit instanta de  apel ca apelanta nu are calitate procesuala activa in cauza.
Apreciind  ca nu a subzistat nici una din criticile  invocate, Curtea de Apel Oradea, in  temeiul art. 312 alin. (1) Cod procedura civila a respins ca nefondat recursul civil de fata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uzufruct

Drept de uzufruct. Atributele dreptului de uzufruct. Evacuarea nudului proprietar. Admisibilitate. - Decizie nr. 281 din data de 19.09.2008
Uzufructuari asupra unui imobil. Ocrotirea dreptului fata de nudul proprietar. Actiune in evacuare. - Decizie nr. 505 din data de 31.03.2004
- Sentinta civila nr. 2220 din data de 22.10.2008
ste necesara analizarea distincta a obligatiilor contractuale cuprinse in actul incheiat de parti pe de o parte ca act de vanzare - cumparare, iar pe de alta parte ca act juridic privind uzufructul si habitatia viagera, pentru a putea fi invocate di... - Decizie nr. 1184 din data de 06.07.2009
- Sentinta civila nr. 2220 din data de 22.10.2008
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 385 din data de 14.02.2012
CIVIL.Reintegrarea in locuinta a beneficiarului uzufructului viager - Decizie nr. 3 din data de 24.02.2012
Drept de uzufruct. Evacuarea coindivizarului - conditii - Decizie nr. 254/2013 din data de 29.05.2013
3. Contract de intretinere. Transmitere catre intretinatori a nudei proprietati. Drepturile uzufructuarului - Decizie nr. 2261 din data de 07.11.2012
Drept de uzufruct. Dreptul uzufructuarului de a se folosi de bunul ce face obiect al uzufructului - Decizie nr. 517 din data de 16.05.2008
Dreptul de uzufruct. Conditiile de exercitare a dreptului in cazul decesului unuia dintre sotii uzufructuari. - Decizie nr. 1672 din data de 21.09.2006
Actiune in evacuare. Calitate procesuala activa. Uzufructuar (art.517, art.518 C.civ.; art.41 C.pr.civ.) - Decizie nr. 400 din data de 26.09.2007
Uzufruct viager. Protectia juridica a acestuia. - Decizie nr. 136 din data de 09.03.2011
124 - Decizie nr. 124 din data de 23.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Actiune introdusa de debitoare, prin administrator special, in cadrul procedurii de insolventa, impotriva uneia din creditoare, prin care solicita deblocarea accesului la bunurile sale, retinute in spatiile creditoarei. Compet - Decizie nr. 123 din data de 23.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Apel. Actiune in anularea certificatului de inmatriculare al societatii parate, intemeiata pe schimbarea destinatiei imobilului in care isi desfasoara activitatea, fara acordul vecinilor, deranjul fonic produs de activitate si pe - Decizie nr. 116 din data de 21.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar. Obligatia judecatorului-sindic de a determina cuantumul creantei contestate, neputand lasa in sarcina administratorului judiciar determinarea cuantumului, cata vreme acesta si-a spus parerea - Decizie nr. 112 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Inscriere provizorie a creantei. Necesitatea administrarii de probe. Momentul in care trebuie incuviintata administrarea de probe, de catre judecatorul sindic. - Decizie nr. 111 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului sindic privind inlocuirea administratorului judiciar. Posibilitatea creditorilor de a obtine schimbarea administratorului judiciar doar in conditiile prevazu - Decizie nr. 108 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie la tabel preliminar. Necercetarea fondului cauzei. Obligatia judecatorului sindic de a analiza fondul pretentiilor in cazul in care intre debitoare si creditoare a existat un litigiu, suspendat in baza art. 36 di - Decizie nr. 83 din data de 30.04.2015