InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buhusi

Revocare donatie

(Sentinta civila nr. 0 din data de 08.09.2014 pronuntata de Judecatoria Buhusi)

Domeniu Donatii | Dosare Judecatoria Buhusi | Jurisprudenta Judecatoria Buhusi

R O M A N I A
JUDECATORIA BUHUSI
                                         Dosar nr. .
                                   SENTINTA CIVILA Nr. .
Sedinta publica din ...
Completul compus din:
PRESEDINTE .
Grefier .
          
          Pe rol fiind  judecarea cauzei civile avand ca obiect revocare donatie formulata de reclamantul  ... in contradictoriu cu paratul .....
           Desfasurarea sedintei de judecata a fost inregistrata cu mijloace tehnice audio, conform dispozitiilor art. 231 alin. 2  N.C.P.C.
           La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta  avocat ..pentru reclamant ,lipsa fiind partile.
          Procedura legal indeplinita.
          S-a facut referatul cauzei de catre grefier, care evidentiaza partile, obiectul pricinii si modul de indeplinire a procedurii de citare, aratand ca procedura este completa, dupa care:         
         Avocat .. pentru reclamant depune la  dosar  chitanta  reprezentand taxa  judiciara de timbru de 75 lei .
        Instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
       Aparatorul reclamantului avand cuvantul pe fond, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, sa se dispuna revocarea contractului de donatie, autentificat sub nr. .....din ...., avand in vedere neexecutarea  donatiei cu sarcini, neindeplinirea obligatiei de intretinere de catre donatar,  contractul  de donatie fiind unul sinalagmatic, ce are ca efect rezolutiunea de drept a contractului si repunerea partilor in situatia anterioara.
      S-au declarat dezbaterile inchise, trecandu-se la deliberare.
          
INSTANTA
-deliberand –

Asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata  la data de ..... sub numarul .... pe rolul Judecatoriei .... reclamantul .... a chemat in judecata pe paratul  ....... solicitand revocarea donatiei  efectuata in favoarea paratului prin contractul autentificat sub nr.....
           Actiunea a fost legal timbrata
In motivare, reclamantul a invederat instantei ca prin contractul de donatie nr.... autentificat  de BNP ....,  impreuna cu sotia sa .... , in prezent decedata, in calitate de donatori au donat fiului lor ..... dreptul de proprietate privind imobilul situat in Buhusi, str. ..., compus din ... mp teren constructii cu vecinii la ....., precum si un imobil compus din doua camere si magazie, suprafata construita 57 mp, aflat pe terenul aratat mai sus. Donatia a fost incheiata cu sarcina, conditia constand in clauza de intretinere ce consta in alimente,  medicamente, ajutor in gospodarie, ingrijire, iar dupa decesul donatorilor, obligatia donatarului de a-i inmormanta potrivit traditiei. De asemenea in contract a fost inserata mentiunea expresa ca intretinerea se va presta la domiciliul donatorilor.
Donatarul nu a respectat conditia stabilita neacordand intretinere in modalitatile prevazute in contract, donatorului. Astfel, donatorul fiind in varsta de 75 de ani, neprimind intretinere si ajutorul donatarului este nevoit sa apeleze la ajutorul altor persoane, avand in vedere ca prezinta si deficiente de auz si alte probleme medicale. Mai mult, incepand cu data de .... donatarul fiind arestat intr-o cauza penala si condamnat la 10 ani inchisoare, nu s-a mai ocupat in nici un fel de tatal sau, fiind evident ca nu-si poate indeplini obligatiile sale.
In drept, reclamantul si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art.829,830,832 vechiul cod civil cu aplicarea art.3 din Legea nr.71/2011 de punere in aplicare a Legii nr.287/2009 privind codul civil.
In dovedirea actiunii reclamantul a solicitat proba cu inscrisuri, interogatoriul paratului  si martori, depunand la dosar  copie a contractului de donatie  nr. ..., certificat de deces ...., extras rol, copie dispozitiv sentinta penala.
Paratul, legal citat, s-a prezentat in fata instantei  si a fost de acord cu actiunea.
In cauza s-a luat interogatoriul paratului.
Din actele si lucrarile dosarului, instanta  retine urmatoarele:
La data de ... in fata Notarului Public ... a fost incheiat contractul de donatie autentificat sub numarul  ..., intre reclamantul .... si sotia sa .....( decedata la data de ...) in calitate de donatori si paratul ..., in calitate de donatar. Obiectul contractului a fost transmiterea intregului drept de proprietate  asupra imobilului situat in .... compus din suprafata de .....mp teren curti constructii cu vecinii ......, precum  si un imobil compus din doua camere si magazie, din caramida si invelit cu tabla in suprafata de ... mp, situate pe terenul descris anterior avand aceiasi vecini. 
Ternul a fost dobandit prin cumparare de la fostul CAP, iar imobilul casa si magazie l-au dobandit prin construire, conform autorizatiei de lucrari.
Donatia s-a facut sub conditia indeplinirii unei clauze de intretinere constand in alimente, medicamente, ajutor in gospodarie, ingrijire, iar dupa decesul donatorilor cu obligatia donatarului de a-i  inmormanta  potrivit traditiei.
Instanta retine ca, prin esenta lor, donatiile sunt irevocabile.
Art. 801 vechiul C.civ. stipuleaza expres ca „donatiunea este un act de liberalitate prin care donatorele da irevocabil un lucru donatarului care-l primeste”.  Aceasta irevocabilitate rezulta din principiul ca, odata incheiat, contractul are forta obligatorie intre partile contractante si nu poate fi revocat, prin vointa uneia dintre ele .
Cu toate acestea, fara a aduce atingere acestui principiu, legea permite ca, in cuprinsul contractului, partile sa stipuleze anumite clauze, a caror neindeplinire poate duce la desfiintarea contractului. Astfel, legiuitorul, in art. 829 vechiul cod civil  prevede expres si limitativ cazurile in care o donatie poate fi revocata : „donatiunea intre vii se revoca, pentru neindeplinirea conditiilor cu care s-a facut, pentru ingratitudine si pentru nastere de copii in urma donatiunii”.
  Desi in formularea legala se foloseste termenul „conditii”, doctrina si jurisprudenta au admis in mod unanim ca legiuitorul face referire la sarcinile care pot afecta donatia si care pot fi impuse donatarului, fie in folosul donatorului, fie in folosul unui tert sau chiar al donatarului. Prin sarcina se intelege o obligatie impusa donatarului, care, daca a acceptat donatia, este tinut sa o duca la indeplinire.
Stipularea unei sarcini in continutul donatiei are ca efect pierderea caracterului gratuit al acesteia, care, in limita obligatiei impuse donatarului, devine un contract bilateral, iar unul dintre efectele specifice este posibilitatea de a se solicita desfiintarea contractului, daca una dintre parti nu isi executa in mod culpabil obligatiile contractuale.
Analizand manifestarea de vointa a paratului exprimata in fata instantei, instanta constata ca acesta a fost de acord cu revocarea contractului de donatie incheiat in cursul anului 1998.
Instanta apreciaza de asemenea ca actul de donatie incheiat de parti este rezultatul unui acord de vointe din cuprinsul  caruia au luat nastere drepturi si obligatii contractuale, de la care partile nu pot abdica prin vointa lor unilaterala. Aceste coordonate explica simetria existenta intre modul de incheiere al contractului si modul de revocare al lui. Intrucat contractul este rezultatul unui mutuus consensus, si revocarea lui trebuie sa fie rezultatul unui mutuus dissensus.
             In consecinta, necesitatea consimtamantului partilor pentru incetarea contractului incheiat initial apare ca o prevedere de principiu.
   In speta, instanta apreciaza ca fata de natura contractului de donatie si fata de existenta consimtamantului expres al partilor in privinta desfiintarii acestuia exprimat  in fata instantei actiunea este intemeiata, si in consecinta, in baza art. 969 al 2 vechiul C. civ. va  dispune revocarea contractului de donatie autentificat sub nr ..... de B.N.P.” ....
             Va dispune repunerea partilor in situatia anterioara incheierii contractului de donatie.
   In temeiul art.435 NC.P.Civ va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

      Admite actiunea avand ca obiect revocare contract de donatie  formulata de reclamantul .... cu domiciliul ..... in contradictoriu cu paratul .... detinut in Penitenciarul .....
       Dispune revocarea contractului de donatie autentificat sub nr......
       Dispune repunerea partilor in situatia anterioara incheierii contractului de donatie.
     Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
    Cu drept de recurs in  30 zile de la comunicarea prezentei hotarari.
    Pronuntata in sedinta publica azi, ...
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Donatii

Revocarea contractului de donatie si a contractului de intretinere datorita neexecutarii obligatiilor de intretinere de catre donatar - Decizie nr. 1060 din data de 07.11.2011
Donatii - Decizie nr. 108 din data de 04.02.2011
Partaj bunuri comune. Regimul juridic al bunurilor mobile primite de unul dintre soti, prin donatie. Bunuri proprii. Timbraj. Plus petita. Bunuri imobile prin destinatie. - Decizie nr. 30/R din data de 24.03.2005
Donarea unor bunuri mobile apartinand patrimoniului cultural national mobil. Lipsa acceptarii donatiei. Efecte. Calitatea procesuala pasiva in actiunea in revendicarea acestor bunuri. - Decizie nr. 58 din data de 18.10.2012
Legea nr.10/2001. Renuntarea la proprietate. - Decizie nr. 237/A din data de 06.09.2006
Revocare donatie pentru ingratitudine, fundamentata pe atentat la viata reclamantului, refuz de alimente, injurii. Nedovedirea conditiilor pentru a se dispune revocarea. - Sentinta civila nr. 8219/09.12.2008 din data de 21.09.2009
ULITATEA DONATIEI PENTRU NEINDEPLINIREA CONDITIILOR DE FORMA - Hotarare nr. 4787 din data de 26.03.2010
revocare donatie - Hotarare nr. 8952 din data de 25.06.2010
Revocare contract de donatie - Sentinta civila nr. 10624 din data de 18.11.2008
Nulitate absoluta contract de donatie - Sentinta civila nr. 11171 din data de 02.12.2008
Contract de donatie. Revocare pentru ingratitudine. Intinderea efectelor - Sentinta civila nr. 3582 din data de 13.12.2007
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 2889 din data de 19.05.2011
Oferta de donatie catre stat. Lipsa unei acceptari exprese din partea donatarului. - Decizie nr. 123 din data de 24.01.2012
In cazul in care, prin actul de donatie, partea si-a transmis drepturile decurgand din mostenire, inclusiv dreptul litigios din proces, la care este atasata calitatea procesuala activa, catre fiul sau, nu se impune introducerea in cauza si citarea mo... - Decizie nr. 415 din data de 12.04.2011
Revocarea donatiei pentru survenienta de copil. Natura juridica a actiunii de revocare a donatiei pentru survenienta de copil. Necesitatea formularii actiunii de catre toti donatorii. Imposibilitatea revocarii donatiei in cazul adoptarii unui copil. - Decizie nr. 123 din data de 12.03.2009
Contract de donatie. Imposibilitatea constatarii caracterului simulat al donatiei in conditiile neindeplinirii dispozitiilor art.1175 Cod civil. - Decizie nr. 1579 din data de 17.11.2009
Potrivit art.13 si 15 din Regulamentul pentru Organizarea si Functionarea Cimitirelor Parohiale si Manastiresti din cuprinsul Eparhiilor Bisercii Ortodoxe Romane, este interzisa vanzarea locurilor concesionate, dreptul de concesiune putand fi doband... - Hotarare nr. 1400 din data de 12.09.2007
Conducere auto sub influenta alcoolului - Sentinta penala nr. 118/2016 din data de 12.12.2016
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 814/2016 din data de 21.10.2016
distrugere - Sentinta penala nr. 1729/2015 din data de 09.12.2016