InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov - Minori si Familie

Incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei. Conditii. Interpretarea conduitei parintelui firesc, legal citat. de a nu se prezenta la judecarea cauzei pentru a-si exprima consimtamantul sau refuzul cu privire la deschiderea procedurii. Suplinirea c...

(Sentinta civila nr. 12/S din data de 22.01.2008 pronuntata de Tribunalul Brasov - Minori si Familie)

Domeniu Adoptii | Dosare Tribunalul Brasov - Minori si Familie | Jurisprudenta Tribunalul Brasov - Minori si Familie

R O M A N I A
TRIBUNALUL PENTRU MINORI SI FAMILIE BRASOV


SENTINTA CIVILA NR 12/S DOSAR NR.

Sedinta Camerei de Consiliu din data de .01.2009

Cu participarea procurorului    din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov.
 
Pe rol fiind solutionarea actiunii civile formulata de reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov, in contradictoriu cu parata G.A., avand ca obiect Legea nr. 273/2004.
La apelul nominal facut in sedinta Camerei de Consiliu se prezinta consilier juridic L.I.  pentru reclamanta, lipsa fiind parata G.A.
Procedura de citare viciata cu parata G.A. la adresa din com R., com Aa., jud I. agentul procedural mentionand pe dovada de indeplinire a procedurii de citare”destinatar necunoscut in com.Aa.”.
      Instanta a efectuat demersuri  pentru contactarea telefonica a mamei copilului parata G.A., la numarul de telefon  mentionat la fila 21   dosar , dar aceasta nu a raspuns
      Se constata ca nu s-a raspuns la adresa emisa catre Postului de Politie Aa. dar avand in vedere ca parata nu mai locuieste pe raza acestei comune , instanta apreciaza ca nu se mai impune a se reveni cu adresa .
      Reprezentanta reclamantei arata ca nu mai are de formulat alte cereri in cauza  .
S-a facut referatul cauzei, dupa care,
Instanta acorda partilor cuvantul la probe.
Consilier juridic L.I.   pentru reclamanta solicita admiterea probei cu inscrisurile depuse la dosar.
Reprezentantul Parchetului este de acord cu admiterea pentru reclamanta a probei cu inscrisurile depuse la dosar si arata ca nu are alte  cereri in probatiune.
In baza art. 167 Cod procedura civila instanta incuviinteaza pentru reclamanta proba cu inscrisurile depuse la dosar, respectiv ,copia certificatului de nastere al copilului, copia planului individualizat de protectie ,copia raportului de evaluare de detaliata, copia sentintei civile nr. /2008, copia raportului de ancheta sociala, copia raportului de consiliere , copia ancheta sociala , nota de discutii telefonice  , ca fiind pertinenta, concludenta si utila solutionarii cauzei.
Nemaifiind cereri de formulat instanta constata cauza in stare de judecata si, in baza art. 150 Cod procedura civila acorda cuvantul in fond.
Avand cuvantul in fond, consilier juridic L.I. pentru reclamanta solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata deschiderea procedurii de adoptie a copilului G.E.O. , suspendarea exercitiului  drepturilor  si obligatiilor parintesti ale parintelui natural al copilului  si respectiv ale reprezentatului legal, delegarea  drepturilor si obligatiilor  parintesti Consiliului Judetean Brasov potrivit art. 23 al.3 lit.b din Legea 273/2004.
Reprezentantul Parchetului solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata , fiind in interesul superior al copilului


T R I B U N A L U L,


      asupra actiunii civile de fata constata urmatoarele:
      
      
      Sub nr. /1372/2008, s-a inregistrat pe rolul acestei instante de judecata, la data de  decembrie 2008, cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI BRASOV,  cu sediul in mun. Brasov, str. Iuliu Maniu, nr. 6, jud. Brasov, reprezentata legal prin director general M. B., in contradictoriu cu pirita G.A., cu ultimul domiciliu cunoscut in com. R., sat. Aa., jud. I., in calitate de reprezentant legal al copilului G.E.O., nascut la data de  iunie 2008 in mun. Brasov, jud. Brasov, C.N.P. –, prin care se solicita:
      -   deschiderea procedurii de adoptie a copilului G.E.O.;
      - suspendarea exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti ale parintelui natural al copilului;
      - delegarea exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti in favoarea Consiliului Judetean Brasov.
In motivarea cererii de chemare in judecata s-a aratat, in esenta, faptul ca minora provine dintr-o relatie de concubinaj a mamei sale, nefiind recunoscuta de catre tata. Fetita a fost parasita, imediat dupa nastere, de catre mama sa, la Maternitatea din Brasov, astfel ca, prin dispozitia nr. /2008 s-a dispus plasamentul copilului, in regim de urgenta, la asistent maternal profesionist, masura confirmata de instanta de judecata potrivit s.c. nr. /2008 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov. Pirita nu s-a mai interesat de soarta copilului sau si,  desi a fost contactata telefonic de reprezentantii D.G.A.S.P.C. Brasov pentru a se prezenta si a discuta cu consilierul de caz in legatura cu situatia acestui copil, mama nu a inteles sa dea curs invitatiei.
S-a mai precizat, in cuprinsul actiunii reclamantei, si imprejurarea ca, pe perioada plasamentului la asistent maternal profesionist, copilul nu a fost vizitat de catre mama sau alte rude apropiate, motiv pentru care se apreciaza ca deschiderea procedurii adoptiei corespunde interesului superior al minorei.
      In drept, reclamanta a invocat dispozitiile art. 22 al. 2 si 3, respectiv art. 23 al. 3 din Legea nr. 273/2004.
      In dovedirea celor sustinute prin actiunea promovata, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI BRASOV a administrat proba cu inscrisurile depuse, in original si fotocopie, la dosarul cauzei (f. 5-28).
      Legal citata, inclusiv prin publicitate, in conformitate cu prevederile art. 95 al. 2 C. pr. civ., mama copilului, pirita G.A., nu a depus intimpinare sau cerere reconventionala, nu s-a infatisat in instanta la niciunul dintre termenele de judecata acordate in cauza si nu a administrat, in apararea sa, vreun mijloc de proba.
      Instanta constata ca actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar, in conformitate cu prevederile art. 62 din Legea nr. 273/2004 – privind regimul juridic al adoptiei, completata si modificata prin O.U.G. nr. 102/2008.
      
Analizind actele si lucrarile dosarului, tribunalul specializat constata,  in fapt si in drept, urmatoarele:

      Copilul G.E.O. s-a nascut la data de  iunie 2008 in mun. Brasov, jud. Brasov, si este fiica din afara casatoriei a piritei G.A., neavind stabilita filiatia fata de tatal biologic (f. 5).
      Astfel cum reiese din raportul de ancheta sociala intocmit de reclamanta la data de  noiembrie 2008, minora a fost parasita de mama sa, imediat dupa nastere, la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Brasov, fara a-i fi inregistrata nasterea. Pentru aceste motive, prin dispozitia nr. / august 2008 a directorului general al D.G.A.S.P.C. Brasov s-a dispus plasamentul in regim de urgenta al acestui copil la asistent maternal profesionist M.K., masura confirmata de instanta de judecata prin s.c. nr. /03 octombrie 2008 a Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov, pronuntata in dosarul nr. /1372/2008 al acestei instante (f. 23-25). Mama copilului are domiciliul in com. R., sat. Aa., jud. I., dar in fapt nu are un domiciliu stabil. Desi a fost contactata telefonic pentru a se prezenta la sediul D.G.A.S.P.C. Brasov in vederea discutarii si rezolvarii situatiei fiicei sale, mama pirita nu a dat curs acestei invitatii si nici nu a dorit sa declare unde locuieste pentru a putea fi contactata. Pirita mai are alti cinci copii, din diferite relatii, patru dintre acestia fiind, la rindul lor, institutionalizati. Raportul de ancheta sociala mai evidentiaza si faptul ca, pe perioada plasamentului la asistent maternal profesionist, minora nu a fost vizitata de mama sa ori de alte rude apropiate, iar din declaratia mamei rezulta ca atit bunicii materni cit si cei paterni ai copilului sunt decedati, si nici nu au fost identificate alte rude apropiate ale minorei (f. 6-9).  
Din analiza actelor existente la dosarul cauzei, instanta constata faptul ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 273/2004 – privind regimul juridic al adoptiei, astfel cum a fost completata si modificata prin O.U.G. nr. 102/2008, dupa cum urmeaza :
1. Desi reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI BRASOV a facut demersuri  pentru reintegrarea minorei in familia naturala, acestea au esuat din cauza faptului ca mama copilului a refuzat, imediat dupa momentul nasterii acesteia, si refuza si in prezent, in mod constant, sa-si asume responsabilitatea cresterii fiicei sale. Pirita G.A. mai are cinci copii din alte relatii, patru dintre acestia fiind institutionalizati. Mama pirita nu s-a prezentat la sediul D.G.A.S.P.C. Brasov pentru a discuta in legatura cu situatia fiicei sale, desi a fost invitata in numeroase rinduri, si nici nu a dorit sa indice domiciliul exact sau adresa de resedinta unde locuieste in mod efectiv. In continuare, se observa ca nu au fost identificate rude apropiate ale copilului care sa-si manifeste intentia de a se ocupa de minora, in sensul de a o lua in plasament sau de a o adopta si nici asistentul maternal la care fetita s-a aflat pina in prezent nu doreste sa o adopte, astfel cum reiese din declaratia olografa a acesteia (f. 22). Avind in vedere ca mama copilului, pirita G.A., desi legal citata in fata instantei de judecata pentru a-si exprima consimtamintul la deschiderea procedurii adoptiei interne a fiicei sale, nu s-a infatisat la niciunul dintre termenele de judecata acordate in cauza, tribunalul specializat va interpreta conduita acesteia ca fiind un refuz abuziv de a-si da consimtamintul, situatie in care, fata de interesul superior al copilului, se va face aplicarea art. 13 din Legea nr. 273/2004.
2. In cauza nu a fost posibila intocmirea de catre reclamanta a raportului prevazut de art. 14 din Legea nr. 273/2004, relativ la informarea si consilierea mamei pirite asupra consecintelor adoptiei, avind in vedere conduita culpabila a acesteia, care nu s-a prezentat la intilnirile stabilite cu reprezentantii D.G.A.S.P.C. Brasov, si nici nu a dorit sa indice adresa reala unde locuieste si unde poate fi gasita.
3. Atit planul individualizat de protectie cit si raportul de evaluare detaliata stabilesc necesitatea adoptiei interne a copilului, avind in vedere faptul ca  mama copilului s-a dezinteresat total de soarta fiicei sale, chiar de la momentul nasterii copilului (f. -).
4. Nu au fost identificate rude apropiate ale copilului care sa doreasca sa-si asume responsabilitati legate de soarta acestei fetite si nici asistentul maternal la care minora s-a aflat pina in prezent nu doreste sa o adopte (f. ).
5. Fata de cele ce preced, instanta apreciaza ca interesul superior al copilului reclama, in prezent, deschiderea procedurii adoptiei.
      Avind in vedere ca reclamanta a facut dovada demersurilor prevazute de art. 22 al. 1 si 2 din Legea nr. 273/2004 – completata si modificata prin O.U.G. nr. 102/2008, privind reintegrarea minorei in familia fireasca sau extinsa, demersuri care insa au esuat, tribunalul specializat, in temeiul art. 23 al. 1 si 2 din aceeasi lege, va admite cererea formulata de catre reclamanta si, pe cale de consecinta, va incuviinta deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului G.E.O., nascut la data de 27 iunie 2008 in mun. Brasov, jud. Brasov, C.N.P. –, prin suplinirea consimtamintului la adoptie al mamei pirite, potrivit dispozitivului prezentei.
      In temeiul art. 23 al. 3 lit. a din legea cadru, instanta va dispune suspendarea exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti ale mamei naturale G.A., in ceea ce priveste copilul G.E.O., si delegarea exercitiului acestor drepturi si obligatii parintesti catre Consiliul Judetean Brasov, potrivit art. 23 al. 3 lit. b din Legea nr. 273/2004 – completata si modificata prin O.U.G. nr. 102/2008.
      
      
      PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE LEGII
      H O T A R A S T E:
            
                                     
      Admite cererea formulata de reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI BRASOV, cu sediul in mun. Brasov, str. Iuliu Maniu, nr. 6, jud. Brasov, reprezentata legal prin director general Mihaela Barbu, in contradictoriu cu pirita G.A., cu ultimul domiciliu cunoscut in com. R., sat. Aa., jud. I., si in consecinta:
      Incuviinteaza deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului G.E.O., nascut la data de  iunie 2008 in mun. Brasov, jud. Brasov, C.N.P. –, prin suplinirea consimtamintului la adoptie al mamei pirite.
      Dispune suspendarea exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti ale mamei naturale G.A., in ceea ce priveste copilul G.E.O. si deleaga exercitiul acestor drepturi si obligatii Consiliului Judetean Brasov.
      Definitiva. 
      Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta  publica, astazi,  ianuarie 2009.



??

??

??

??




7


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Adoptii

Deschiderea procedurii de adoptie interna - Decizie nr. 23 din data de 11.06.2010
Deschiderea procedurii adoptiei interne, indeplinirea conditiilor prevazute de art. 29 din Legea nr.273/2004. - Decizie nr. 1272 din data de 03.12.2015
Stabilire Program Vizitare Minor - Sentinta civila nr. 17511 din data de 01.09.2010
incuviintare adoptie - Sentinta civila nr. 2182 din data de 13.07.2011
Refuzul tatalui de a consim?i la adop?ia copilului sau de catre actualul so? al mamei nu poate fi considerat abuziv - Decizie nr. 330 din data de 24.03.2011
Criteriile de apreciere a unei adoptii ca fiind adoptie nationala sau internationala in lumina dispozitiilor Legii nr.273/2004. - Decizie nr. 73 din data de 26.01.2011
Violul prev. de art.197, al.1 si 3 teza I C. pen. cu aplic. 41, al.2 C. pen. si art.3201, aql. 7 Cpr. pen. - Sentinta penala nr. 60/S din data de 17.10.2013
Intrerupere executare pedeapsa, nepreveserea motivului invocat de petent. - Hotarare nr. 58/S din data de 26.03.2014
Partaj. Bun vandut in cursul procesului de partaj. - Decizie nr. 28/A din data de 24.02.2014
Partaj. Respingerea actiunii pe exceptia autoritatii de lucru judecat. - Decizie nr. 82/R din data de 19.09.2012
Contestare nulitate adoptie. Respingerea actiunii ca neintemeiata. - Sentinta civila nr. 70/S din data de 19.02.2014
Neincadrarea in motivele revizuirii. Inadmisibilitatea revizuirii ca si cale de atac. - Sentinta penala nr. 70/S din data de 14.04.2014
Contestare nulitate absoluta adoptoe, lipsa recunoastere paternitate - Sentinta civila nr. 9/S din data de 10.01.2014
Contestatia hotararii Comisiei de Protectia Copilului. - Sentinta civila nr. 379 din data de 11.10.2013
Incetare masura de protectie - Sentinta civila nr. 445/S din data de 25.11.2013
Ordin de protectie. Inadmisibilitatea recursului ca si cale de atac. - Decizie nr. 1/R din data de 30.01.2014
Partaj / stabilirea unei cote superioare - Sentinta civila nr. 58/S din data de 26.03.2014
Divort. Admiterea apelului. Prima instanta a respins in mod neintemeiat cererea reconventionala a apelantului ca nesustinuta, cat timp, pe tot parcursul procesului a facut aplicarea art.614 C.p.c., retinand ca paratul are resedinta in strainatate si ... - Decizie nr. 22/A din data de 23.02.2010
Divort. Respingerea apelului. In conditiile in care, prin intampinare, paratul apelant a fost de acord cu atribuirea imobilului bun comun catre intimata in fata primei instante acesta nu mai poate solicita atribuirea in natura a bunului respectiv pe ... - Decizie nr. 19/A din data de 22.02.2010
Divort. Respingerea apelului. Imprejurari precum necesitatea pastrarii numelui comun intre minorul rezultat din casatorie si parintele caruia i-a fost incredintat (astfel incat, pe de o parte sa se diminueze disconfortul psihic produs minorului, iar ... - Decizie nr. 14/A din data de 16.02.2010