InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov - Minori si Familie

Adoptie. Adoptat major. Conditii. Lipsa obligativitatii introducerii in cauza a parintelui firesc al adoptatului

(Sentinta civila nr. 33/S din data de 17.03.2009 pronuntata de Tribunalul Brasov - Minori si Familie)

Domeniu Adoptii | Dosare Tribunalul Brasov - Minori si Familie | Jurisprudenta Tribunalul Brasov - Minori si Familie

R  O M A N I A
TRIBUNALUL PENTRU MINORI SI FAMILIE BRASOV
DOSAR NR.

                                        SENTINTA CIVILA NR. 33/S
                        Sedinta Camerei de Consiliu din data de 17 Martie 2009


   Cu participarea procurorului – – din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov.

         Pe rol fiind solutionarea actiunii civile formulata de reclamantul M.C. in contradictoriu cu parata  T.N.M., avand ca obiect legea nr. 273/2004.
          La apelul nominal facut in sedinta Camerei de Consiliu, se prezinta reclamantul M.C., personal si asistat de avocat  G.si parata T.N.M..
            Procedura de citare este legal indeplinita.
            S-a facut referatul cauzei, dupa care:
            Avocat T.N.M.– G., pentru reclamantul M.C., depune la dosarul cauzei imputernicire avocatiala si  certificatul medical nr.  emis la data de .03.2009 de catre medicul de familie al paratei.
            Instanta pune in discutia partilor necesitatea introducerii in cauza a mamei naturale a paratei T.N.M..
            Avocat T.N.M.G., pentru reclamantul M.C. apreciaza ca in cauza nu este necesara introducerea in cauza a mamei naturale a paratei, avand in vedere varsta acesteia care este majora.
            Parata T.N.M. arata ca nu este de acord cu introducerea in cauza a mamei sale, deoarece in prezent este majora.
            Reprezentantul Parchetului, considera ca pentru o acuratete juridica s-ar impune introducerea in cauza a mamei naturale a paratei T.N.M..
            Instanta, potrivit art. 36 alin. 2 din OUG 102/2008, care a modificat Legea nr. 273/2004, apreciaza ca nu se impune ca in cauza sa figureze si mama naturala a paratei, avand in vedere ca atat prin acest act normativ cat si prin  vechea reglementare a Legii nr. 273/2004, se mentioneaza in mod explicit ca, in cazurile prevazute de art. 5 alin. 3, respectiv adoptia majorului, se face cu citarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare si a adopatului, fara a exista vreo alta dispozitie care sa lase loc unei alte interpretari juridice. De asemenea , legiuitorul a avut in vedere ca persoana majora are capacitate juridica deplina.
          Intrebate fiind, partile arata ca nu mai au alte cereri de formulat  si probe de administrate.
           Nemaifiind alte cereri de formulat si probe de adminsitrat, instanta constata cauza in stare de judecata, declara dezbaterile inchise si acorda cuvantul in fond.
           Avocat T.N.M.– G., pentru reclamantul M.C., solicita admiterea cererii  de incuviintare a adoptiei astfel cum a fost formulata, avand in vedere ca, inca de la inceputul casatoriei, reclamantul si sotia sa s-au ocupat de ingrjjirea, cresterea si educarea copilului. Astfel, intre reclamant si tanara N.M.  s-a nascut o puternica afectiune, o relatie fireasca tata- fiica, oferindu-i fetitei caldura sufleteasca de care avea necoie, conditii materiale si garantii morale pentru o dezvoltare armonioasa.
          Avand in vedere ca si in viitor , reclamantul o va sustine material si moral impreuna cu sotia sa, care este mama naturala a tinerei T.N.M., solicita ca in baza actelor doveditoate sa fie incuiintata adoptia, tinand cont de vointa ei de a fi si copilul celui care a crescut-o alaturi de mama ei, astfel incat sa se legalizeze in mod oficial o situatie de fapt existenta.
           Parata T.N.M., solicita sa fie adoptata de reclamantul M.C..
           Reprezentantul Parchetului , solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata de reclamantul M.C..
   
                                              T R I B U N A L U L,

     Constata ca prin cererea de chemare in judecata formulata de adoptatorul M.C. in contradictoriu cu parata T.N.M,  s-a solicitat incuviintarea adoptiei majorei T.N.M.  de catre reclamant, potrivit art. 35 si art. 29 alin. 2 din Legea 273/2004.
In motivarea cererii se arata ca  reclamantul s-a casatorit cu C. (fosta T.) G. la data de .01.1998, iar de la data casatoriei reclamantul  si sotia s-au ocupat impreuna de cresterea, ingrijirea si educare fetitei.
In probatiune au fost depuse la dosar inscrisuri, constand in acte de stare civila,  declaratii autentice, certificate medicale, alte inscrisuri, iar in cursul judecatii s-a administrat proba cu interogatoriul partilor si proba testimoniala cu B. V..
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Parata T.N.M. s-a nascut la data de .11.1990 in C, judetul Brasov, nastere inregistrata in Registrul de nastere la nr./.11.1990 si este fiica lui T si T (actuala C )- fila  dosar.
Reclamantul M.C.  s-a casatorit cu mama copilului, numita C (fosta T) G.  la data de .01.1998  (fila  dosar).
      Potrivit depozitiei martorului B V (fila 7 dosar) instanta retine ca intre reclamant si parata  a existat si exista o legatura foarte stransa ca intre un tata si o fiica, reclamantul crescand-o de la varsta de 5-6 ani. Reclamantul s-a implicat in cresterea minorei, prestandu-i atat intretinerea materiala, in ceea ce priveste cheltuielile de educatie, scolarizare, petrecerea timpului liber si a vacantelor, iar M. i se adreseaza cu apelativul „tata”.
      Aceasta depozitie se coroboreaza cu raspunsurile la interogatorii ale partilor, din care reiese relatia de afectiune care exista intre acestia.
Instanta constata faptul ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, pentru incuviintarea adoptiei numitei T.N.M. .
Astfel, potrivit art. 35 alin. 2 din Lega nr. 273/2004, cererea de incuviintare a adoptiei formulata in prezentul dosar este insotita de  actele necesare, dupa cum urmeaza:
a) certificatul de nastere al celui adoptat, in copie legalizata- fila 1 din dosar;
b) certificatul medical privind starea de sanatate a celui adoptat  – fila 3 din dosar;
c) certificatul de nastere al  adoptatorului, in copie legalizata- fila 2 din dosar;
d) cazierul judiciar al tatalui adoptator – fila  din dosar;
e) adeverinta medicala privind starea de sanatate a tatalui adoptator, eliberata de medicul de familie – fila 13 din dosar.
   Atat adoptatorul M.C., cat si cea care s-a solicitat a fi adoptata, T.N.M., o data cu solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei, si-au exprimat consimtamantul la adoptie, potrivit art. 18 si 17 din Legea nr. 273/2004, astfel cum a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta nr.102/3.09.2008 ( fila 3 dosar).
   Avand in vedere ca instanta, pe baza probelor administrate, si-a format convingerea ca adoptia este in interesul superior al numitei T.N.M. si s-a facut dovada ca aceasta a fost crescuta pe timpul minoritatii, potrivit art.5 alin.3 din Legea nr. 273/2004, urmeaza sa admita cererea de incuviintare a adoptiei si va dispune ca pe baza prezentei hotarari judecatoresti irevocabile, serviciul de stare civila sa efectueze  cuvenitele mentiuni in Registrul de nastere si sa intocmeasca paratei  un nou act de nastere pe numele de Cotinghiu, in care adoptatorul  va fi trecut ca fiind tatal firesc.
   
    PENTRU ACESTE MOTIVE
         IN NUMELE LEGII
        H  O T  A R A S T E

     Admite cererea de incuviintare a adoptiei numitei T.N.M., formulata de reclamantul M.C.,  cu domiciliul in C., str., nr., judetul Brasov, in contradictoriu cu parata T.N.M.,  cu acelasi domiciliu si in consecinta :
     In baza art. 37 alin. 1 si art.5 alin.3 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, incuviinteaza adoptia numitei T.N.M.,  nascuta la data de .11.1990 in C., judetul Brasov, nastere inregistrata in Registrul de nastere la nr..11.1990, fiica lui T si T (actuala C ) G., CNP , sex femeiesc, cetatean roman, cu domiciliul in C., str. , nr., judetul Brasov, de catre reclamantul M.C.,  fiul lui C si  M,  nascut la data de 10.1956 in  .
      Dispune ca pe baza prezentei hotarari judecatoresti irevocabile, serviciul de stare civila sa efectueze  cuvenitele mentiuni in Registrul de nastere si sa intocmeasca numitei T.N.M. un nou act de nastere pe numele C A-N, in care adoptatorul va fi trecut ca fiind tatal sau firesc.
          Definitiva. 
          Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare
          Data in Camera de Consiliu si pronuntata in sedinta publica, astazi .03.2009.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Adoptii

Deschiderea procedurii de adoptie interna - Decizie nr. 23 din data de 11.06.2010
Deschiderea procedurii adoptiei interne, indeplinirea conditiilor prevazute de art. 29 din Legea nr.273/2004. - Decizie nr. 1272 din data de 03.12.2015
Stabilire Program Vizitare Minor - Sentinta civila nr. 17511 din data de 01.09.2010
incuviintare adoptie - Sentinta civila nr. 2182 din data de 13.07.2011
Refuzul tatalui de a consim?i la adop?ia copilului sau de catre actualul so? al mamei nu poate fi considerat abuziv - Decizie nr. 330 din data de 24.03.2011
Criteriile de apreciere a unei adoptii ca fiind adoptie nationala sau internationala in lumina dispozitiilor Legii nr.273/2004. - Decizie nr. 73 din data de 26.01.2011
Violul prev. de art.197, al.1 si 3 teza I C. pen. cu aplic. 41, al.2 C. pen. si art.3201, aql. 7 Cpr. pen. - Sentinta penala nr. 60/S din data de 17.10.2013
Intrerupere executare pedeapsa, nepreveserea motivului invocat de petent. - Hotarare nr. 58/S din data de 26.03.2014
Partaj. Bun vandut in cursul procesului de partaj. - Decizie nr. 28/A din data de 24.02.2014
Partaj. Respingerea actiunii pe exceptia autoritatii de lucru judecat. - Decizie nr. 82/R din data de 19.09.2012
Contestare nulitate adoptie. Respingerea actiunii ca neintemeiata. - Sentinta civila nr. 70/S din data de 19.02.2014
Neincadrarea in motivele revizuirii. Inadmisibilitatea revizuirii ca si cale de atac. - Sentinta penala nr. 70/S din data de 14.04.2014
Contestare nulitate absoluta adoptoe, lipsa recunoastere paternitate - Sentinta civila nr. 9/S din data de 10.01.2014
Contestatia hotararii Comisiei de Protectia Copilului. - Sentinta civila nr. 379 din data de 11.10.2013
Incetare masura de protectie - Sentinta civila nr. 445/S din data de 25.11.2013
Ordin de protectie. Inadmisibilitatea recursului ca si cale de atac. - Decizie nr. 1/R din data de 30.01.2014
Partaj / stabilirea unei cote superioare - Sentinta civila nr. 58/S din data de 26.03.2014
Divort. Admiterea apelului. Prima instanta a respins in mod neintemeiat cererea reconventionala a apelantului ca nesustinuta, cat timp, pe tot parcursul procesului a facut aplicarea art.614 C.p.c., retinand ca paratul are resedinta in strainatate si ... - Decizie nr. 22/A din data de 23.02.2010
Divort. Respingerea apelului. In conditiile in care, prin intampinare, paratul apelant a fost de acord cu atribuirea imobilului bun comun catre intimata in fata primei instante acesta nu mai poate solicita atribuirea in natura a bunului respectiv pe ... - Decizie nr. 19/A din data de 22.02.2010
Divort. Respingerea apelului. Imprejurari precum necesitatea pastrarii numelui comun intre minorul rezultat din casatorie si parintele caruia i-a fost incredintat (astfel incat, pe de o parte sa se diminueze disconfortul psihic produs minorului, iar ... - Decizie nr. 14/A din data de 16.02.2010