InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Rezolutiune contract de executare silita

(Sentinta civila nr. 5452 din data de 19.04.2011 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Executarea silita | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Sentinta civila nr. 5452/19.04.2011
Asupra exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a paratei D.D.C, instanta retine urmatoarele:
Calitatea procesuala pasiva, presupune existenta unei identitati intre persoana paratului si persoana titulara a obligatiei in cadrul raportului juridic dedus judecatii.
In cauza, instanta retine ca se solicita rezolutiunea contractului de executare silita nr. ………. incheiat intre Biroul Executorului Judecatoresc D.D.C si reclamanta din prezenta cauza SC G.A SRL, pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre Biroul Executorului Judecatoresc.
In aceste conditii, instanta constata ca parata D.D.C nu are calitatea de parte in contractul a carei rezolutiune se cere, si pe cale de consecinta nu are nici calitate procesuala pasiva in cadrul unei actiuni avand ca obiect rezolutiunea acestui contract. Faptul ca Biroul Executorului judecatoresc a fost reprezentat la incheierea contractului de executor D.D.C nu confera persoanei fizice D.D.C calitate procesuala in cadrul unei actiuni avand ca obiect rezolutiunea contractului incheiat de Biroul Executorului Judecatoresc in cadrul caruia isi desfasoara activitate.
Pentru aceste considerente, avand in vedere si dispozitiile art. 137 alin. 1 Cod procedura civila, instanta va admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei D.D.C invocata din oficiu, si va respinge actiunea in privinta acestei parate ca fiind introduse impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Pe fondul cauzei, instanta retine urmatoarele:
La data 04.09.2009, paratul Biroul Executorului Judecatoresc D.D.C a incheiat cu reclamanta SC G.A SRL contractul de executare silita nr. 1100, avand ca obiect executarea silita a debitorilor G.V si SC R.A.S SRL, conform titlurilor executorii contract de ipoteca autentificat sub nr. ……….. de BNPA L.S si V.D si conventie autentificata sub nr. ……. de BNPA L.S si V.D.
Conform art. 2 din contract, creditorul reclamant  a achitat paratului cu titlu de avans pentru executare,  suma de 4000 lei +TVA.
Potrivit dispozitiilor art. 4 din contract, in cazul in care creditorul isi retrage titlul executoriu, onorariul fix platit cu titlu de avans nu se restituie.
In cadrul dosarului de executare nr. ………… aferent contractului de executare silita, la data de 21.01.2010 creditoarea reclamanta a formulat cerere de restituire a titlurilor executorii, iar la data de 03.02.2010, Biroul Executorului Judecatoresc a eliberat creditoarei titlurile.
Prin cererea introductiva, reclamanta a aratat ca executorul judecatoresc nu si-a indeplinit atributiile legale cu privire la executarea imobiliara motiv pentru care a inteles sa isi retraga titlurile executorii si sa solicite rezolutiunea contractului de executare silita.  
Din analiza dispozitiilor art. 1020 si 1021 Cod civil, rezulta ca rezolutiunea este sanctiunea ce intervine in cazul neexecutarii culpabile a contractului sinalagmatic cu executare uno ictu si consta in desfiintarea retroactiva a acestuia si repunerea partilor in situatia anterioara incheierii contractului.
Prin intampinare, paratul a mentionat  ca sanctiunea aplicabila contractului de executare silita este rezilierea iar nu rezolutiunea, pe motiv ca acest contract este un contract de prestari servicii, a carei executare presupune prestatii succesive.
Instanta retine contrar sustinerilor paratului ca sanctiunea aplicabila contractului de executare silita este rezolutiune, intrucat in temeiul acestui contract Biroul Executorului Judecatoresc s-a obligat la o prestatie unica si anume la executarea titlurilor executorii puse la dispozitie de creditor. Cat priveste prestatiile succesive efectuate in baza acestui contract, instanta constata ca acestea nu reprezinta decat modalitati concrete de aducere la indeplinire a prestatiei unice asumate, respectiv executarea titlului.
In continuare, instanta urmeaza a analiza modalitatea in care paratul BEJ a si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul de executare, cat priveste executarea silita imobiliara.
Astfel instanta retine ca pentru realizarea executarii silite imobiliare paratul  a efectuat urmatoarele demersuri:
- in baza cererii de executare a creditoarei reclamatei inregistrate sub nr. ………….. la data de 08.09.2009 a solicitat Judecatoriei Sectorului 3 incuviintarea executarii silite la data de 09.09.2009
-  prin incheierea pronuntata in data de 30.09.2009 de Judecatoria Sectorului 3 in dosarul nr. ………. – dosar de executare nr.………………, a fost admisa cererea si s-a incuviintat executarea  in toate formele de executare
-  la data de 12.10.2009, paratul a intocmit procesul verbal de situatie, prin care a identificat imobilul proprietatea debitoarei  G.V, situat in ……………….
- la data de 12.10.2009, paratul a intocmit procesul verbal de calcul al debitului
- la data de 12.10.2009 paratul a intocmit somatia de plata nr. ………… in privinta debitoarei G.V.
- la data de 09.11.2009 a comunicat debitoarei  G.V somatia de plata, procesul verbal de situatie, procesul verbal de calcul debit si titlul executoriu
- la data de 30.10.2009 a formulat cerere de inscriere a somatiei de plata nr. ………… in cartea funciara a imobilului situat ………………...
- prin incheierea de carte funciara nr. …………… s-a dispus inscrierea somatiei de plata nr. ……………. asupra imobilului situat in …………….., in favoarea creditorului SC G.A SRL.
- la data de 08.12.2009 a intocmit publicatia de vanzare pentru imobilul situat in ………….., licitatia fiind fixata la data de 21.01.2010 ora 14.00 la sediul Biroului Executorului Judecatoresc.
-  publicatia de vanzare a fost comunicata debitoarei la data de 11.12.2009
- publicatia de vanzare a fost comunicata spre afisare Asociatiei de Proprietari a Blocului……….., Primariei ………… si Judecatoriei …………….., astfel cum rezulta din borderoul pentru corespondenta din 10.12.2009.
- dovada de indeplinire a procedurii cu Judecatoria ……………. nu a fost restituita la dosar.
In ceea ce priveste sustinerile reclamantei referitoare la faptul ca paratul nu si-a indeplinit obligatia de a afisa publicatia de vanzare pentru termenul din 21.01.2010 la instanta de executare respectiv la Judecatoria ………….., instanta retine urmatoarele:
Din actele existente la dosarul de executare, rezulta ca la data de 10.12.2009  paratul a comunicat publicatia de vanzare la instanta de executare, la locul unde se afla imobilul urmarit si la sediul primariei in a carei raza teritoriala se afla imobilul, indeplinindu-si astfel obligatiile impuse de art. 504 alin. 3 Cod procedura civila. Astfel, instanta constata ca dispozitiile art. 504 alin. 3 Cod procedura civila nu instituie obligatia executorului de a proceda personal la afisarea publicatiei de vanzare ci doar obligatia acestuia de a lua masurile care se impun pentru a asigura afisarea. In cauza, executorul a luat aceste masuri, in sensul ca a comunicat publicatia de vanzare, iar faptul ca dovada de comunicare a publicatiei nu a fost restituita la dosarul de executare de Judecatoria …………… nu poate fi interpretata ca o neexecutare culpabila de catre executor a obligatiei de afisare a publicatiei de vanzare.
Cat priveste sustinerea reclamantei in sensul ca la data de 21.01.2010 executorul nu s-a prezentat la efectuarea vanzarii prin licitatie a imobilului ci a trimis un executor stagiar, instanta retine ca nu influenteaza modul de solutionare al prezentei cauze intrucat  potrivit art. 21 rap. la art. 7 lit. a Legea 188/2000, executorul stagiar are competenta de a proceda la punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii. 
Sustinerile reclamantei referitoare la sentinta nr. …………… pronuntata in dosarul nr. ………………. avand ca obiect contestatia la executare formulata impotriva procesului verbal de incetare a executarii intocmit in dosarul nr. …………. la data de 04.02.2010, ca urmare a retragerii titlurilor executorii de catre reclamanta, nu prezinta relevanta pentru solutionarea prezentei cauze intrucat in cadrul dosarului nr. ……………….. instanta a fost investita cu solutionarea aspectelor legate de legalitatea procesului verbal de incetare a executarii pe cand in prezenta cauza instanta este investita cu verificarea modului de indeplinire a atributiilor de executare de catre parat, astfel spus este investita cu verificarea activitatii de executare a paratului din dosarul nr. ……………,  activitate anterioara procesului verbal de incetare a executarii din 04.02.2010.
In aceste conditii, instanta, avand in vedere actele de executare mai sus mentionate si dispozitiile art. 494 si urm. Cod procedura civila care reglementeaza modalitatea de desfasurare a executarii silite imobiliara, constata contrar sustinerilor reclamantei ca paratul si-a indeplinit in mod corespunzator obligatiile ce ii reveneau pentru a realiza executarea silita imobiliara, astfel incat in cauza nu este aplicabila sanctiunea rezolutiunii contractului prevazuta de art. 1020-1021 Cod civil, motiv pentru care va respinge cererea reclamantei sub acest aspect ca neintemeiata.
Cu privire la cererea de obligare a paratului la plata sumei de 3972 lei +TVA, reprezentand onorariu fix,  platita cu titlu de avans,  instanta retine  ca in conditiile in care reclamanta a retras titlurile executorii, astfel cum rezulta din dosarul de executare, au devenit incidente dispozitiile art. 4 din contract, conform carora intr-o asemenea situatie, suma de bani reprezentand onorariu fix platita de creditor cu titlu de avans nu se restituie.  
 Astfel, avand in vedere dispozitiile art. 4 din contract cat si  modul de solutionare al cererii de rezolutiune a contractului nr. ………………, instanta urmeaza a respinge ca neintemeiata si cererea de obligare a paratului la plata sumei de 3972 lei +TVA, reprezentand contravaloare avans platit in temeiul contractului.
In baza art. 274 Cod procedura civila, instanta avand in vedere principiul disponibilitatii care guverneaza desfasurarea procesului civil, urmeaza a lua act ca reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecata.


Pentru aceste considerente, instanta va admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei D.D.C, va respinge actiunea in privinta acestei parti ca fiind introdusa impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva, iar pe fond  in baza art. 1020-1021 Cod civil, va respinge actiunea in privinta paratului Biroul Executorului Judecatoresc D.D.C, ca neintemeiata.



 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita

Incheiere - Investire cu formula executorie - Hotarare nr. IIII din data de 22.02.2010
Obligatia de a face - Decizie nr. 816 din data de 27.11.2017
Titlul de creanta si titlul executoriu potrivit codului de procedura fiscala - acte distincte. - Decizie nr. speta 6 din data de 08.01.2008
CHELTUIELI JUDICIARE - Decizie nr. 66/A din data de 05.02.2004
Incuviintarea executarii silite a unei creante prescrise - Decizie nr. 64/A/CC/ din data de 11.07.2005
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017
Titlu suspendarea executarii - Sentinta comerciala nr. 212/CA din data de 15.04.2010
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. - Decizie nr. 154 din data de 04.03.2010
Executare silita - Decizie nr. 155 din data de 04.03.2010
Validarea popririi. Termenul de 3 luni prev. de art.460 c.pr.civ. - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Validarea popririi - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Competenta de solutionare a litigiului purtand asupra executarii silite a unei hotarari pronuntate in contencios administrativ. - Sentinta civila nr. 7/F din data de 31.08.2005
Executarea silita - Sentinta civila nr. 1119/C din data de 26.05.2012
Executare silita prin poprire. Obligatiile tertului poprit in cazul in care executarea silita este suspendata. - Decizie nr. 288 din data de 18.04.2013
Executarea silita a creantelor fiscale stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate de instanta de contencios administrativ. - Hotarare nr. 477 din data de 23.01.2013
Titlu executoriu emanand de la o instanta straina. Incuviintarea executarii silite. Limitele investirii. Dispozitii aplicabile. - Decizie nr. 389 din data de 28.06.2012
Executarea silita a titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare - Decizie nr. 401 din data de 04.05.2006
Executare silita imobiliara. Anulare licitatie - Decizie nr. 309 din data de 07.04.2006
Incuviintarea executarii silite - Decizie nr. 164 din data de 24.02.2006
Cererea de incuviintare a executarii silite. - Decizie nr. 1070 din data de 17.11.2005