InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Galati

Asigurari sociale

(Decizie nr. 493 din data de 11.09.2014 pronuntata de Curtea de Apel Galati)

Domeniu Asistenta si asigurari sociale | Dosare Curtea de Apel Galati | Jurisprudenta Curtea de Apel Galati

In situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator nu este pensionar, pensia se acorda de la data decesului, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 zile de la aceasta data.
Pana la momentul ramanerii definitive a sentin?ei de declarare a mortii, fiul decedatului nu a putut solicita inscrierea la pensie de urmas. Termenul de 30 de zile pentru inregistrarea cererii de acordare a pensiei de urmas nu a inceput sa curga inainte de ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti declarative de moarte.

                                                   Decizia civila nr. 493/11.09.2014  a Curtii de Apel Galati

Prin contestatia formulata, contestatoarea I.N.M. a solicitat in contradictoriu cu intimata Casa Teritoriala de Pensii Galati anularea deciziei nr. _.. emisa de intimata.
Motivandu-si in fapt contestatia, a aratat ca urmare a declararii decesului pe cale judecatoreasca a fostului sot C.V, prin s.c. nr___ a Judecatoriei Galati, din momentul ramanerii definitive a acesteia si a emiterii certificatului de deces, s-a adresat intimatei cu o cerere pentru stabilirea si acordarea dreptului la pensie de urmas pentru minorul C.M.
A aratat ca si-a intemeiat cererea pe disp. art. 104 alin. 3 lit.c din Legea nr.263/2010, solicitand ca dreptul la pensie de urmas sa fie platit de la data decesului, respectiv data de 14.12.2007, avand in vedere faptul ca a formulat cererea de acordare a pensiei de urmas in termen de 30 de zile de la data la care a ramas definitiva si irevocabila hotararea judecatoreasca de declarare a mortii (18.03.2013) si de la data la care a putut fi eliberat certificatul de deces (04.04.2013).
A precizat ca atat prin cererea de stabilire si acordare a dreptului la pensie de urmas cu nr__., cat si prin contestatia nr__.. a explicat situatia si a cerut stabilirea dreptului la pensie de urmas de la data decesului (14.12.2007), solicitand practic repunerea in termenul prevazut de art. 104 alin. 3 lit. c din Legea nr.263/2010.
In sustinerea contestatiei s-a folosit de proba cu acte.
In termen legal, intimata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei ca nefondata.
A sustinut ca, prin decizia nr__. s-a acordat pensia de urmas in conditiile art. 83 si 84 din Legea nr.263/2010, in procent de 50% pentru un urmas, aplicat asupra punctajului mediu anual realizat de sustinatorul decedat, punerea in plata facandu-se conform art.104-105 din lege.
Potrivit ART. 104 (1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.
(3) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate, in situatia pensiei de invaliditate;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc decesul, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data decesului, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator era pensionar, la data decesului;
 c) de la data decesului, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator nu era pensionar, la data decesului;
d) de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei care indeplineste conditiile prevazute de lege, referitoare la varsta standard de pensionare, ulterior decesului sustinatorului.
A invederat ca urmasul se incadreaza la art.104 alin.2, dreptul la pensie de urmas fiind acordat incepand cu data inregistrarii cererii, respectiv 17.04.2013 avand in vedere actele din dosarul de pensie, respectiv certificatul de deces eliberat de S.P.C.L.E.P. Barlad la data de 04.04.2013, si de normele legale incidente raportat la tipul de pensie solicitat.
A aratat ca s-a avut in vedere data de 17.04.2013, adica data depunerii cererii avand in vedere ca in exceptiile prevazute de alin.3 din lege nu se regaseste situatia contestatoarei.
In combaterea sustinerilor contestatoarei, s-a folosit de proba cu inscrisuri.
Prin sentinta civila nr.169/31.01.2014 Tribunalul Galati a respins ca fiind nefondata actiunea privind pe reclamanta in contradictoriu cu  paratele C.J.P.A.S. Galati si C.N.P.P. Bucuresti.
In motivare instanta a retinut urmatoarele:
Potrivit deciziei nr___. s-a acordat pensia de urmas in conditiile art.83 si 84 din Legea nr.263/2010, in procent de 50% pentru un urmas aplicat asupra punctajului mediu anual realizat de sustinatorul decedat, punerea in plata facandu-se conform art.104-105 din lege.
Instanta a retinut din actele depuse la dosarul cauzei ca potrivit art. 104 (2) pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.
Intre exceptiile enumerate la alin.3 ale art.104 din Legea nr.263/2010 nu se regaseste situatia declararii judecatoresti a mortii, motiv pentru care instanta nu a interpretat disp. art.104 alin.3 lit.c  in sensul solicitat de contestatoare.
Instanta a retinut ca  la alin.3 sunt aratate in mod limitativ exceptiile pentru care se poate acorda pensia si de la o alta data, motiv pentru care considera ca in mod corect intimata a procedat la acordarea pensiei potrivit art.104 alin.2 din Legea nr.263/2010.
Fata de aceste considerente actiunea a fost respinsa ca nefondata.
Impotriva acestei sentinte a formulat apel reclamanta, solicitand schimbarea in totalitate a ei si admiterea actiunii.
In motivare a aratat ca termenul de 30 de zile, stabilit de art. 104 al. 3 lit. c din Legea 263/2010 a fost suspendat intre momentul disparitiei 14.12.2007 si data declararii decesului pe cale judecatoreasca, aceasta situatie fiind o veritabila cauza de forta majora, care a impiedicat-o sa formuleze cererea de acordare a pensiei de urmas.
Este indubitabil ca disparitia unei persoane este un eveniment imprevizibil si insurmontabil, un veritabil caz de forta majora care a impiedicat-o sa formuleze o cerere de acordare a pensiei de urmas in termenul prevazut de legea speciala.
Solicita admiterea apelului si acordarea pensiei de urmas incepand cu data decesului lui C.V., respectiv 14.12.2007.
Intimata C.T.P. Galati a formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea apelului ca nefondat, apreciind ca hotararea Tribunalului Galati este legala si temeinica.
Considera ca apelanta nu se regaseste in situatia cazurilor de suspendare a cursului prescriptiei, pentru ca avea posibilitatea efectuarii de acte de intrerupere  a prescriptiei.
Examinand apelul declarat prin prisma  motivelor invocate de apelanta,  Curtea apreciaza ca acesta este fondat fata de urmatoarele considerente:
Este adevarat ca Legea nr. 263/2010 nu prevede in mod expres situatia in speta, respectiv data de la care trebuie sa fie acordata pensia de urmas in situatia in care decesul asiguratului a fost declarat pe cale judecatoreasca.
Potrivit art. 104 din Legea 263/2010 regula este ca in sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege si se acorda de la data inregistrarii cererii.
In mod exceptional, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator nu era pensionar,  pensia se acorda de la data decesului, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data.
Consideram ca scopul acestei prevederi este de a determina pe urmasii sau pe reprezentantii legali ai urmasilor persoanelor decedate sa nu stea in pasivitate, ci sa faca demersuri cat mai rapide pentru inscrierea la pensie, in vederea dobandirii drepturilor de asigurari sociale cuvenite in baza contributiilor platite de asigurati.  
In speta, asa cum rezulta din sentinta civila nr. 405/21.01.2013 a Judecatoriei Galati, tatal beneficiarului pensiei de urmas, C.V. a disparut la data de 14.12.2007, data care a fost stabilita ulterior prin hotarare ca fiind data mortii.
Potrivit art. 53 Cod civil, cel disparut este socotit a fi in viata, daca nu a intervenit o hotarare declarativa de moarte ramasa definitiva.
Ca urmare, pana la momentul ramanerii definitive a sentintei civile nr.  405/21.01.2013 a Judecatoriei Galati, s-a prezumat ca numitul C.V. este in viata.
Fiind considerat in viata, este evident ca fiul acestuia nu ar fi putut solicita inscrierea la pensie de urmas, intrucat prima conditie pentru obtinerea acestui tip de pensie este ca sustinatorul sa fi fost decedat.
Ca urmare, termenul de 30 de zile pentru inregistrarea cererii de acordare a pensiei de urmas nu a inceput sa curga inainte de ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti declarative de moarte, moment la care a incetat sa produca efecte prezumtia legala ca persoana disparuta se afla in viata.
Nu se  poate vorbi de o suspendare a termenului, datorita fortei majore, asa cum sustine apelanta, ci despre faptul ca termenul de depunere a cererii a inceput sa curga, nu la momentul intervenirii decesului, ca in situatiile obisnuite, ci la momentul la care persoana disparuta a fost declarata decedata, chiar daca s-a stabilit o data anterioara ca data a decesului.
Se are in vedere si principiul contributivitatii, potrivit caruia, fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.
Atat timp cat asiguratul a contribuit la sistemul public de pensii si urmasul sau are dreptul sa primeasca pensia de urmas, neavand nicio culpa pentru faptul ca decesul tatalui sau nu a putut fi constatat direct, ci au fost necesare proceduri speciale pentru declararea mortii.
Chiar daca conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010 pentru acordarea pensiei de urmas au fost indeplinite abia la 6 ani dupa ce a intervenit decesul, nu exista niciun motiv ca drepturile de asigurari sociale sa nu fie platite potrivit 104 al. 3 lit. c din Legea 263/2010, de la data decesului.
In consecinta, in baza art. 480 N. Cod de procedura civila, instanta a admis apelul,  a schimbat in tot sentinta apelata, iar in rejudecare va admite contestatia si a modifica decizia nr. 245425/09.05.2013 emisa de C.T.P. Galati, pensia de urmas urmand a fi platita de la data decesului, 14.12.2007, in loc de 17.04.2013, data depunerii cererii.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asistenta si asigurari sociale

Nulitate act - Sentinta civila nr. 777 din data de 04.10.2017
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 775 din data de 04.10.2017
EXCEPTIA PREMATURITATII ACTIUNII. ADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 32/LM/2010 din data de 12.05.2010
Conflict de drepturi avand ca obiect eliberarea unei adevereinte cu sporurile de gestiune si de stres de care a beneficiat fostul salariat in perioada 1976-1986 - Sentinta civila nr. 1128/lm/2008 din data de 17.02.2009
Contestatie decizie de pensionare. Recalculare cuantum pensie. Legalitatea deciziei - Sentinta civila nr. 1027/lm/2008 din data de 17.02.2009
Contestatie decizie de pensionare. Recalculare cuantum pensie. Legalitatea deciziei. - Sentinta civila nr. 530/lm/2007 din data de 17.02.2009
Asigurari sociale. Pensie invaliditate. Temeinicia deciziei - Sentinta civila nr. 242/lm/2008 din data de 17.02.2009
1.Recurs nou cod procedura civila, anulare decizie CASJ, prescriptia dreptului de stabilire a creantei fiscale, efecte necomunicare decizie debit principal, putere de lucru judecat, accesorii. - Decizie nr. 1114/R din data de 01.04.2014
Neintreruperea termenului de prescriptie a stabilirii contributiei de asigurari de sanatate. Emiterea succesiva de decizii de impunere anulate de instanta de judecata. - Decizie nr. 344/R din data de 31.01.2014
Salarizare personal - Sentinta civila nr. 5536/CA din data de 17.10.2012
Plata cheltuieli medicale - Decizie nr. 541/R din data de 28.06.2012
Actiune intemeiata pe dispozitiile art. 1073 si 1077 din Codul civil. Calitate procesuala activa. Modificarea unilaterala a clauzelor antecontrctului. Admisibilitate. - Sentinta civila nr. 181 din data de 21.10.2008
SOLUTIONAREA CONFLICTELOR DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE - Hotarare nr. 236/M din data de 31.01.2008
Stagiul complet de cotizare in raport de care se calculeaza drepturile de pensie pentru persoanele ce au desfasurat activitate in grupa superioara de munca . - Decizie nr. 2046 din data de 18.12.2008
Inadmisibilitatea stabilirii modului de calcul al pensie anterior depunerii cererii de pensionare ca si a restituirii a contributiilor de asigurari sociale anterior valorificarii acestora prin pensionare . - Decizie nr. 460/M din data de 10.03.2009
Acordarea drepturilor de pensie in raport cu data depunerii cererii - Decizie nr. 357/M din data de 20.03.2007
Luarea in calcul la stabilirea dreptrurilor de pensiei a veniturilor realizate cu titlu de aacord global . Activitate desfasurtaa in coditii de grupa superioara de munca naterior intrarii in vigoare a Legii 19/2000 dovedita cu adeverinta emisa de ang... - Decizie nr. 1033/M din data de 11.06.2009
Utilizarea stagiului complet de cotizare la calcularea pensiei pentru persoanele cu handicap prevazut de art.77 alin.2 raportat la art.47 alin.1 lit. c din Legea 19/2001 si nu a celui rezultat din anexa 3 a acestei legi . - Decizie nr. 596/M din data de 17.05.2007
Neindeplinirea obligatiilor legale privind predarea Carnetului de munca atrage raspunderea patrimoniala a angajatorului potrivit art. 169 alin.1 din L.53/2003 Codul Muncii. Prezumtia incheierii contractului individual de munca cu durata nedete... - Decizie nr. 1430 din data de 25.09.2009
Neindeplinirea obligatiilor legale privind predarea Carnetului de munca atrage raspunderea patrimoniala a angajatorului potrivit art. 169 alin.1 din L.53/2003 Codul Muncii. Prezumtia incheierii contractului individual de munca cu durata nedete... - Decizie nr. 642/M din data de 31.05.2007